Proč prosívat mouku?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
vencal
213 příspěvků 22.11.04 09:59
Proč prosívat mouku?

Ahoj, možná se budete smát, ale není mi jasné proč se má mouka prosívat. Jednou jsem to udělal a v sítu mi nezůstalo vůbec nic (a použil jsem „husté“ sítko). Můžete mi to někdo, prosím, vysvětlit?

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 22.11.04 10:52
Proč prosívat mouku?

Vencale, pročetla jsem několik stránek na toto téma a důvodů je hned několik:
Transportem se mouka upěchuje a prosíváním se opět provzdušní. Vysledkem je tudíž lehčí pečivo.
Dnes se do mouky přidávají protihrudkovací aditivy. Dříve ale bylo mouku nutno prosít abychom se hrudek zbavili.
A do třetice, kdyby v mouce byli típlíci, tak zůstanou v sítku.
Nemyslím ,že je to absolutně nutné, je to taková pojistka.

 
ajta
590 příspěvků 22.11.04 11:17
a ještě jeden důvod...

esmeralda to napsala přesně… vzpomněla jsem si však na ještě jeden důvod…
skladováním mouka nabírá vlhkost… proséváním se taky prosuší… proto se doporučuje mít síto poněkud výše…

 
vencal
213 příspěvků 22.11.04 11:58
Děkuji

Děkuji za vyčerpávající odpovědi, tak já ji teda začnu prosívat, když to bude v receptu napsané, nic tím nezkazím.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz