Garam-masala koření - co to je ?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Vali
1326 příspěvků 08.11.04 09:57
Garam-masala koření - co to je ?

vysvětlí někdo, co je to za koření , kde se dá sehnat a čím se dá nahradit.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
glama  08.11.04 10:06
Vali,

Garam masala je exotické koření, které ale určitě najdeš ve specializovaných obchodech s kořením. To určitě někdo poradí.
Já bych ho ale určitě „nenahrazovala“. Pokud do jídla kam patří, dáš koření jiné, budeš mít prostě jen trochu jiné jídlo. Nedělala bych z toho vědu. Jídlo bude mít trochu jinou chuť než originální recept, ale určitě bude také dobré.
To je stejné, jako bys chtěla nahradit třeba majoránku v bramboráku. Majoránku ani jiné koření prostě nahradit nemůžeš, můžeš jen udělat jinou variantu s jiným kořením, nebo si opravdu sehnat pravé suroviny
Měj se!

 
Vali
1326 příspěvků 08.11.04 10:21
Glamo

děkuji za vysvětlení, potřebovala jsem informaci kvůli tomu chatney co jsem poslala recepty. Mám jich tu hodně a tak si myslím, že by to některým labužnickým mlsným jazýčkům mohlo přijít vhod. Zdraví Vali

 
Kari
545 příspěvků 08.11.04 11:58
Vali,

Garam másala je vlastně směs jednotlivých druhů koření, které je běžně dostupné. Teď si nevzpomenu přesné složení a také určitě bude víc druhů této směsi, ale stačí si přečíst zadní stranu prodávaného sáčku s Garam másala, který nalezneme běžně v krámě. Vím, že specifickou chuť dodává např. mletý hřebíček, skořice, koriandr, ale je tam toho mnohem více. Vše je umleto na jemňounký prášek. Nesmí se GM dávat velké množství, jinak jídlo dostane nahořklou chuť. Ale správná dávka tohoto kouzelného koření z jídla vyčaruje neuvěřitelnou a jemně pikantní specialitku s vůní Indie. Já mám tuto směs velmi v oblibě, dávám ji hlavně do rýžových a těstovinových jídel. .

Chutney si zkusím udělat. Táta ho dělával ze zelených rajčátek a bylo moc dobré. Díky za připomenutí této mnou zapomenuté pochoutky .

 
babi
6360 příspěvků 08.11.04 12:33
Vali...

kdysi davno jem pridala na Labuznika navod na : Domaci priprava koreni Garam-Marsala (nekdy Garam Masala). Chces-li, tak se na to mrkni… Mas tam rozpocet kolik ceho a co s tim…

Mej se pekne!

 
Vali
1326 příspěvků 08.11.04 13:11
Babi

díky za odkaz, ale nepotřebovala jsem to pro sebe, ale pro ostatní, kteří budou chtít využít mé recepty na čatní, já to dělat nebudu, nesmím ostrá jídla. Zdravím.

 
Eleeen
1127 příspěvků 11.11.04 10:52
úplně nejlepší směska - pro můj mlsný jazáček

Garam Másala se podle mě liší podle jednotlivých oblastí v Indii a jinde. Dokonce jsem se setkala s receptem, kde místo římského kmínu cpali obyčejný. Já mám ale odzkoušenou směs od firmy RAJAH (prodávají Hypernovy, potažmo Ahold, 100 g za cca 35 Kč) a je to podle mě nechutnější směs, jakou jsem kdy odzkoušela. Nejvíc mě zklamala směs od firmy Avokádo (i když jiná jejich koření jsou moc dobrá).

 
Eleeen
1127 příspěvků 11.11.04 11:14
...

hihihi, teda jazýýýýček. (když ta dvě písmenka jsou hned vedle sebe…)

 
babi
6360 příspěvků 11.11.04 12:15
...

Recept na smes koreni Marsala/Masala, ktery jsem uvedla na Labuznika mam primo z Indie

 
babi
6360 příspěvků 11.11.04 12:18
P.S.

jeste jsem chtela dodat, ze s ceskym korenim jeste nemam zkusenosti…ale i v Kanade jsem si michala svoje vlastni

 
Eja
3776 příspěvků 11.11.04 12:19
Eleeen,

copak jazáček, ale NECHUTNĚJŠÍ směs -to J Ti nějak vypadlo.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz