vysvětlí někdo, co je to za koření , kde se dá sehnat a čím se dá nahradit.
Garam-masala koření - co to je ?
Garam masala je exotické koření, které ale určitě najdeš ve
specializovaných obchodech s kořením. To určitě někdo poradí.
Já bych ho ale určitě „nenahrazovala“. Pokud do jídla kam patří, dáš
koření jiné, budeš mít prostě jen trochu jiné jídlo. Nedělala bych
z toho vědu. Jídlo bude mít trochu jinou chuť než originální recept, ale
určitě bude také dobré.
To je stejné, jako bys chtěla nahradit třeba majoránku v bramboráku.
Majoránku ani jiné koření prostě nahradit nemůžeš, můžeš jen udělat
jinou variantu s jiným kořením, nebo si opravdu sehnat pravé suroviny
Měj se!
děkuji za vysvětlení, potřebovala jsem informaci kvůli tomu chatney co jsem poslala recepty. Mám jich tu hodně a tak si myslím, že by to některým labužnickým mlsným jazýčkům mohlo přijít vhod. Zdraví Vali
Garam másala je vlastně směs jednotlivých druhů koření, které je běžně dostupné. Teď si nevzpomenu přesné složení a také určitě bude víc druhů této směsi, ale stačí si přečíst zadní stranu prodávaného sáčku s Garam másala, který nalezneme běžně v krámě. Vím, že specifickou chuť dodává např. mletý hřebíček, skořice, koriandr, ale je tam toho mnohem více. Vše je umleto na jemňounký prášek. Nesmí se GM dávat velké množství, jinak jídlo dostane nahořklou chuť. Ale správná dávka tohoto kouzelného koření z jídla vyčaruje neuvěřitelnou a jemně pikantní specialitku s vůní Indie. Já mám tuto směs velmi v oblibě, dávám ji hlavně do rýžových a těstovinových jídel. .
Chutney si zkusím udělat. Táta ho dělával ze zelených rajčátek a bylo moc dobré. Díky za připomenutí této mnou zapomenuté pochoutky .
kdysi davno jem pridala na Labuznika navod na : Domaci priprava koreni Garam-Marsala (nekdy Garam Masala). Chces-li, tak se na to mrkni… Mas tam rozpocet kolik ceho a co s tim…
Mej se pekne!
díky za odkaz, ale nepotřebovala jsem to pro sebe, ale pro ostatní, kteří budou chtít využít mé recepty na čatní, já to dělat nebudu, nesmím ostrá jídla. Zdravím.
Garam Másala se podle mě liší podle jednotlivých oblastí v Indii a jinde. Dokonce jsem se setkala s receptem, kde místo římského kmínu cpali obyčejný. Já mám ale odzkoušenou směs od firmy RAJAH (prodávají Hypernovy, potažmo Ahold, 100 g za cca 35 Kč) a je to podle mě nechutnější směs, jakou jsem kdy odzkoušela. Nejvíc mě zklamala směs od firmy Avokádo (i když jiná jejich koření jsou moc dobrá).
jeste jsem chtela dodat, ze s ceskym korenim jeste nemam zkusenosti…ale i v Kanade jsem si michala svoje vlastni