pirohy

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
samice
5 příspěvků 07.05.09 09:06
pirohy

Ahoj všem,nebo dobrý den všem CHci se zeptat,jestli někdo nezná recept na ty PRAVÉ RUSKÉ PIROHY. Jedla jsem je asi před 20 léty,ale pak zmizely. Marné sháním,koukám po receptech,ale nejsou k mání a pokud jsou,tak ne ty,co chci Díky všem a papa

Reakce:
 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.05.09 10:45
Tento recept

je jistě ten pravý, který hledáš.

Ruské pirohy

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.05.09 11:03
A pokud ještě umíš rusky,

tak tady jsou originály: пироги

 
samice
5 příspěvků 07.05.09 14:02
...

No,tak jsem na ty ruské pirohy koukla,ale to není vončo Ty co znám,byly smažené a tvar měly takový, jakoby do velké ruličky. Jinak jsem si početla,rusky ještě umím. A díky za to . CHtělo by to něco jinýho

 
jolana
5065 příspěvků 07.05.09 18:24
samice,

tak povedz ake boli tie pirohy. Cim boli plnene, boli varene ? pecene..alebo…ne­myslis ty nahodou pirozky, take vysmazane valceky plnene? daco podobne ako sisky/koblihy? tieto pirozky boli naozaj vtedy popularne…

 
Sylvie
2302 příspěvků 07.05.09 19:44
Možná jsou to tyhle - podle gmp

Byly skvělé

 
samice
5 příspěvků 07.05.09 22:33
...

Máš pravdu Jolanka,byly fakt vynikající a byly to ty smažené,tak,jak píšeš. Byly makové,tvaroho­vé,marmeládové a tak pod. ALE BYLY SUPER. A chtěla bych ten recept

 
samice
5 příspěvků 07.05.09 22:46
...

Sylvi,ani to není vončo,ale díky za to

 
jolana
5065 příspěvků 08.05.09 09:34
Samice, receptik

je tuna..valceky vyprazas v oleji. Nech sa dari a dobru chut :))
Kynuté těsto na Pirožki a Pirohy.

 
samice
5 příspěvků 08.05.09 11:14
...

Jolanka,díky za to. To bude asi vončo. Zkusím to a pak Ti dám vědět,jak dopadly. Moc,moc díky

 
jolana
5065 příspěvků 11.05.09 10:25
samice,

uz tam maju sikule aj recept na pirozky…
http://gotovim-doma.ru/…iewtopic.php?…

 
jennifer.200320
2 příspěvky 28.08.09 22:08
...

Lidičky moji zlatí hledám na internetu jak praštěná recept na pirohy plněné tvarohem kdysi jsem je jela v Praze a děsně mě chutnali. Byla bych velice ráda kdyby jste byli moc hodné a neposlali mě prosím recept na můj E-Mail: jennifer.200320@sez­nam.cz
Děkuji vám moc předem za recept.jenni

 
Labužník Isule02
6 příspěvků 10.09.09 13:13
...

Ahoj, blížím se k 60 a dnes jsem tu prvně a pirohy jsou vášeň naší rodiny a nejen jí. Má babička byla z evropské části jižního Uralu - dodnes děláme pirohy podle ní a jsou oblíbené. Téměř vždy byly v neděli u babičky po obědě a když se jelo na dovolenou autem , tak na cestu to bylo nejjednodušší stravování.
Takže proč je nezkusit !
Obyčejné kynuté těsto - slané : do mísy rozdělám kostičky 1-2 droždí, půl lžičky cukru,trochu vody, trochu mouky -rozetřu - kváskem se nezdržuji, dnes vykyne každý droždí. Přidám 1 vejce - klidně i bez, cca 0,5 l vody, cca 10-15 lžic oleje, 2 lžičky rovné sole - klidně ale i bez - a mouku 1kg půl na pů s hladkou polohrubá - nebo jakou mám doma. Zadělá se těsto vláčné - jako na buchty. Naopak mám ráda je-li měkčí a vykrajuji ho pak lžící. Těsto se nechá vykynout - neuvádím čas jak dlouho. Je to podle hustoty, teploty, … klidně zadělám na noc a jdu spát. Ráno pak smažím.
S tímto těstem si není třeba asi moc tížit hlavu - uvědomte si, že už za první sv. války se tam dělali - tedy v době, kdy bylo poměrně dost bídy. Babička sice byla z bohatýho statku - ale dle dědy, který tam byl jako legionář v zajetí říkal, že se do pirohů cpalo co se dalo - i kus zelí, či hlava z ryby..dělali se na sladko…
Pekly se, nebo smažilo se na sádle - my dnes běžně na obyč. řepkovém oleji bez aroma - nejradši mám Setuzu. Smažím na pánvičce -asi na prst oleje -tak asi jak koblihy, vdolky - ani rychle či pomalu.
Babička je plnila směsí mletého masa - nejradějí měla uvařený kořínek tj. srdíčko, plíce,.. - ten se rozemlel (bez blan, chrupavek). My dnes běžně kupujeme míchané mleté maso. Nebu vám říkat kolik cibule … máte dát - domnívám se, že to je dle chuti… a tak tedy :
Na oleji zesklovatím asi 2 větší cibule na jemno krájené, na ní podusíme cca 1 kg mletého masa do měka-to podlévám vodou - popř. vývarem - bude šedívé. Přidám dle chutí sůl nebo podravku,pepř, kmín, česnek, asi 2-3 vejce na tvrdo vařené - nahrubo postrouhané, majoránku, vařenou rýži - dle odhadu tak asi 1,5 - 2 dcl.
Vznikne tak trochu masová haše - nemá se rozpadat, měla by držet na lžíci. Chuť by měla vyhovovat především Vám. Já někdy přidám i muškát či zázvor - opatrně ! Když nedáte vejce či rýži - nic se neděje. Je to čistě na vás.
Z vykynutého těsta vytvořím placičku -asi o průměru 8 cm a i víc a asi tak 1cm silnou. Na ní dám lžící masovou směs, tou nešetřím a placičku přleožím napůl - pozor! půlky k sobě přitahuji směrem nahoru ! a spojuji je k sobě, vzniká šev - ke kraji se piroha zužuje do špiček. Pokud jste to nyní nepochopili - vystřihněte si kolečko z papíru - přeložte na půl ale ohyb nemačkejte.A o­patrně to teď ohybem přitlačte k prkýnku - vznikne ten trojúhelník - kdy jedna stěna je na prkýnku a dvě vytváří jakoby stan nad ní.
Pečlivě kraje těsta zamáčkněte k sobě - pak nechám ještě asi 15- 20 min pirohy odležet a nakonec smažím. Do oleje vkládám švem ke dnu -tedy „vzůru nohama“. Lze smažit i ve fritéze - ale máme je radši na pánvi.
tak hodně zdaru a aŤ chutnají. ahoj isule

 
Labužník Isule02
6 příspěvků 10.09.09 14:00
...

nezapomenout na oleji otáčet - tj. smažit ze tří stran

 
zlata
1200 příspěvků 10.09.09 14:45
isule

Tak takhle je mám zažité já. Potkalo mě cosi jako tři babičky a všechny mně nadchly. Hlavně jsem je měla moc ráda a dodnes na jejich kuchařské umění s láskou vzpomínám.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.09.09 23:04
Isule,

bylo by fajn, kdybys váš rodinný recept napsala mezi recepty. Tady se ztratí. Chtěla bych ho vyzkoušet.

 
Labužník Isule02
6 příspěvků 11.09.09 15:42
...

ahoj jmenovkyně. Ty pirohy bylo poprvé, kdy jsem já sama někam psala - jinak to zaúkoluji dcerám a manželovi. Tak vydrž. Svou 80 l. maminu jsem teď pověřila ať to sepíše (potřebuje nějak zaměstnat,vědět, že ji stále potřebujeme a jak říkám okysličit mozek) a až to tu trochu na těch stránkách prozkoumám, tak to do těch receptů vložím - nejdéle do týdne ??? I.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.09.09 20:08
Isule,

tyto pirohy nebo řepánky, co hledá jandule, by se tady určitě měly vystavit. Vždyť je to stará, léty prověřená klasika. Pirohy bych určitě našla v Receptech sovětské kuchyně a řepánky v Kuchařce naší vesnice. Jenže tady je to jaksi pohodlnější a někdo třeba ty starší kuchařky nemá. A hlavně jsou rozdíly v přípravě podle krajů nebo i vesnic, a to je zajímavé a v kuchařkách to většinou nenajdeš. A kdo si počká, ten se dočká!

 
Labužník Isule02
6 příspěvků 20.09.09 19:02
iva

Ahoj -dočkala ses -zatím jen pirohů a jsou pod názvem PIROHY z Uralu - přeji hodně zdaru při výrobě. Ale určitě se na tom nedá nic zkazit. To těsto je dá se říci vždy chuťově stejné - a nádivku si každý dochutí dle svého. Jak má rád. Pokusím se dát do kupy ty řepánky - já to vlastně dělám celý život od oka. Teď sháním cukrovku, abych to udělala a rovnou odměřila než odjedu do lázní. Navíc se doma bourá, zdí, dělá topení a do toho se hlídá 3 letá vnučka, které budu péci dort k 3 nar. Tak trochu blázinec a tak prosím o strpení. Dík.
omlouvám se za případné překlepy…

 
vcacky
3 příspěvky 05.11.14 17:47

Pamatujete pirohy, které se dělaly a prodávaly na Andělu, kde byla za komouše prodejna Družba? To byly úplně stejný, jako jsem žral v Rusku. Ale recept samozřejmě nemám. Měly plněné tvarohem a masem.

 
anonymynona
1 příspěvek 16.08.17 18:11
Správné jméno

Hledejte pod názvem chebureki

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz