Perník

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Berry02
80 příspěvků 02.12.04 15:53
Perník

Mohl by mi prosím někdo poradit, zda se dá upéci perník, který by se podobal těm co se kupují (jsou většinou polité čokoládou a 2 perníky k sobě slepené nějakou záhadnou marmeládou)? Vím, že jen na Labužníkovi je perníkových receptů habaděj, ale doma po mě chtějí na Mikuláše ten „kupovanej“.
Takový perník se dal kdysi koupit před Mikulášem, byl to jeden větší kus bez marmelády, politý čokoládou a čert nebo Mikuláš na něm byli nalepení jen jako papírový obrázek.
Předem dík za každý tip !!!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
di
2451 příspěvků 03.12.04 09:56
Není to úplně jako kupovaný perník,

ale je to dost podobné. Občas to dělám, děti to mají rádi. Jmenuje se to Miletínské modlitbičky, recept je z kuchařky s názvem „Česká kuchyně“.
Na těsto: 125 g medu, 125 g cukru, 2 žloutky, 1/16 l vody, 5 g amonia, asi 400 g hladké mouky, skořice, mletý hřebíček, tlučený anýz podle chuti, lžíce sekané kandované pomerančové kůry, vejce na potření, čokoládová poleva a mandle na ozdobu.
Na náplň: šálek perníkových drobečků, půl lžíce medu, 3 lžíce cukru, 1 lžíce vody, 1 lžíce sekaných lískových oříšků, 1 lžíce rybízové zavařeniny, 1 lžíce sekaného kandovaného ovoce.
Med svaříme s vodou a necháme prochladnout. Žloutky utřeme s cukrem a amoniem, přidáme koření a pomerančovou kůru, přimícháme prochladlý med a nakonec po částech zapracujeme mouku. Těsto dobře propracujeme a necháme odpočinout. Odleželé těsto rozválíme po částech na pláty asi 3/4 cm vysoké a rozkrájíme na obdélníky 10×6 cm. Potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme na povoskovaném plechu. Upečené obdélníčky spojujeme po dvou perníkovou náplní, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme loupanými mandlemi.
Náplň: Perníkové drobečky smícháme s cukrem, vlažnou vodou a medem, přimícháme zavařeninu, jemně sekané kandované ovoce a mleté nebo sekané opražené oříšky.

 
Kari
545 příspěvků 03.12.04 16:13
Berry,

něco takového jsem jednou dělala podle tohoto receptu:
Katčin božský perník
Suroviny:2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje (slunečnicového), 1 vejce, 2 lžíce tmavého kakaa, 1 skořicový cukr, 1 hrnek cukru, 3 hrnky hladké mouky, 1 prášek do perníku, 1 kypřící prásek do pečiva, 1 čokoládový nebo kakaový puding.
Postup: vše smíchat, nejlépe v mixéru až je hmota tekutá. Pak ji nalijte na plech, nejlépe vyložený pečícím papírem a pečete přibližně 45 minut. Nechte vychladnout, nakrájejte a podávávejte.

Nalila jsem to na plech, a upečené poslepovala vždy dva kousky rybízovou nebo meruňkovou marmeládou jako řezíky. Hodně mi perník vyběhl, takže jsem vždy ukrojený obdélníček podlouhlým nožem ještě rozkrojila na šířku a slepila marmoškou. Pak se to dá nechat jak je nebo polít tou čokoladou, možno použít i bílou polevu. Jednotlivé řezy jsem pečlivě zabalila do průhledné potravinářské fólie a uchovávám v lednici. Ještě jich po měsíci spoustu mám. Nevím jestli jsou jak kupované, ale jsou moc dobré a přijdou mi ještě lepší. Vyrobila jsem si takto perníčky, které si beru s sebou na výlety místo těch kupovaných. Šly by vyzdobit určitě i nějakým tím mikulášským obrázkem.
Recept pochází z těchto stránek , které jsem už kdysi labužníkům doporučovala.

 
Labužník Berry02
80 příspěvků 07.12.04 09:39
perník

Díky moc za oba tipy, pokusím se je postupně vyzkoušet a ozvu se jak jsem uspěla !!! - vypadá to ale dobře už když to čtu :))
 Berry


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz