Mohl by mi prosím někdo poradit, zda se dá upéci perník, který by se
podobal těm co se kupují (jsou většinou polité čokoládou a 2 perníky
k sobě slepené nějakou záhadnou marmeládou)? Vím, že jen na
Labužníkovi je perníkových receptů habaděj, ale doma po mě chtějí na
Mikuláše ten „kupovanej“.
Takový perník se dal kdysi koupit před Mikulášem, byl to jeden větší kus
bez marmelády, politý čokoládou a čert nebo Mikuláš na něm byli
nalepení jen jako papírový obrázek.
Předem dík za každý tip !!!
Perník
ale je to dost podobné. Občas to dělám, děti to mají rádi. Jmenuje se
to Miletínské modlitbičky, recept je z kuchařky s názvem „Česká
kuchyně“.
Na těsto: 125 g medu, 125 g cukru, 2 žloutky, 1/16 l vody, 5 g amonia, asi
400 g hladké mouky, skořice, mletý hřebíček, tlučený anýz podle chuti,
lžíce sekané kandované pomerančové kůry, vejce na potření,
čokoládová poleva a mandle na ozdobu.
Na náplň: šálek perníkových drobečků, půl lžíce medu, 3 lžíce
cukru, 1 lžíce vody, 1 lžíce sekaných lískových oříšků, 1 lžíce
rybízové zavařeniny, 1 lžíce sekaného kandovaného ovoce.
Med svaříme s vodou a necháme prochladnout. Žloutky utřeme s cukrem a
amoniem, přidáme koření a pomerančovou kůru, přimícháme prochladlý med
a nakonec po částech zapracujeme mouku. Těsto dobře propracujeme a necháme
odpočinout. Odleželé těsto rozválíme po částech na pláty asi 3/4 cm
vysoké a rozkrájíme na obdélníky 10×6 cm. Potřeme je rozšlehaným vejcem
a upečeme na povoskovaném plechu. Upečené obdélníčky spojujeme po dvou
perníkovou náplní, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme loupanými
mandlemi.
Náplň: Perníkové drobečky smícháme s cukrem, vlažnou vodou a medem,
přimícháme zavařeninu, jemně sekané kandované ovoce a mleté nebo sekané
opražené oříšky.
něco takového jsem jednou dělala podle tohoto receptu:
Katčin božský perník
Suroviny:2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje (slunečnicového), 1 vejce, 2 lžíce
tmavého kakaa, 1 skořicový cukr, 1 hrnek cukru, 3 hrnky hladké mouky,
1 prášek do perníku, 1 kypřící prásek do pečiva, 1 čokoládový nebo
kakaový puding.
Postup: vše smíchat, nejlépe v mixéru až je hmota tekutá. Pak ji nalijte
na plech, nejlépe vyložený pečícím papírem a pečete přibližně
45 minut. Nechte vychladnout, nakrájejte a podávávejte.
Nalila jsem to na plech, a upečené poslepovala vždy dva kousky rybízovou
nebo meruňkovou marmeládou jako řezíky. Hodně mi perník vyběhl, takže
jsem vždy ukrojený obdélníček podlouhlým nožem ještě rozkrojila na
šířku a slepila marmoškou. Pak se to dá nechat jak je nebo polít tou
čokoladou, možno použít i bílou polevu. Jednotlivé řezy jsem pečlivě
zabalila do průhledné potravinářské fólie a uchovávám v lednici.
Ještě jich po měsíci spoustu mám. Nevím jestli jsou jak kupované, ale
jsou moc dobré a přijdou mi ještě lepší. Vyrobila jsem si takto
perníčky, které si beru s sebou na výlety místo těch kupovaných. Šly by
vyzdobit určitě i nějakým tím mikulášským obrázkem.
Recept pochází z těchto
stránek , které jsem už kdysi labužníkům doporučovala.
Díky moc za oba tipy, pokusím se je postupně vyzkoušet a ozvu se jak jsem
uspěla !!! - vypadá to ale dobře už když to čtu
Berry
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
