Pelyněk

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alec
84 příspěvků 15.05.06 21:09
Pelyněk

Letos mi pelyněk postupně narůstá do chválihodných rozměrů a začíná mi být líto,že nevím,co s ním. Mimo to,že se dá usušit,poradil by mi někdo,jak s ním mohu ještě naložit?
Děkuji Alec


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 15.05.06 22:38
Pelyněk - Alec,

na tvém obrázku mi připadá jako Pelyněk kozalec neboli Estragon (French Tarragon).
Nejvíce se používá k ochucení kuřete, kachny, ryb, mořských živočichů, jater a telecího.
Také je z něho možno udělat estragonové máslo. Nasekané lístky smícháš s máslem, vytvoříš válečky, zabalíš do fólie a zmrazíš. Před upotřebením rozmrazíš, nakrájíš na plátky a necháš rozpustit na horkém steaku.
Je dobrý i do salátů nebo majonézy.

A co takhle Tarragon Schnapps?

Do čisté sklenice dej asi 100ml čistých suchých lístků estragonu.
Přidej 500 ml 40% vodky.
Nech na tmavém místě při pokojové teplotě louhovat 2-4 dny.
Občas protřep a ochutnej.
Přeceď do čistých lahví. Nech uležet cca dva měsíce.
Servíruj při pokojové teplotě.

 
jantar
170 příspěvků 16.05.06 08:51
a další použití...

dát do láhve a zalít octem a nechat louhovat čerstvý - sekaný do tatarek

 
Alec
84 příspěvků 16.05.06 21:49
Děkuji

za vyčerpávající odpovědi,už jsem chytřejší
Esme,jen by mě ještě zajímalo,ve kterém stádiu by se měly lístky,které bych nechávala louhovat ve 40% alk. trhat. Před květem,v květu,po odkvětu… nebo je to jedno… Nevíš prosím? Řekla bych asi těsně před květem,ale jistá si nejsem…

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.05.06 23:13
Pelyněk - Alec,

vycházím jen z teorie. Asi bych to naložila ještě před květem když jsou ty lístky nejšťavnatější a pěkně zelené jako na tom tvém obrázku.

 
jau
457 příspěvků 17.05.06 14:15
...

Na chalupě se mi daří celkem úspěšně vyhánět červotoče ze starého nábytku právě estragonovým octem ( dělám hodně silný : na litr octa 20 větviček nechám vylouhovat asi týden ) - je to nejekologičtější způsob jaký znám a je i voňavější než chemické sajrajty.

 
kltko  14.06.06 17:20
...

lístky vždy pred kvetom, keď už rastlina kvitne, veľa „sily“ ide do kvetu a nie do listu
a ak použiješ nie 40% vodku, ale 80% konzumný lieh a doplníš aníz (ten nechať v liehu aspoň 2 týždne) máš absint ako vyšitý! :o)

 
DanaJ
1136 příspěvků 16.06.06 12:43
Estragon, ...

…je to určitě estragon.

Když chci přidát něco jiného do jídla, tak chodím po zahradě a ochutnávám bylinky a pak si jednu vyberu, takže přesně nevím, do čeho jsem estragon použila.

Určitě jsem už slyšela, jak se tu píše o estragonovém octu či oleji, ale protože máme estragon malý, tak ho zatím moc nepoužívám.

Sem tam ho trošičku šoupnu do směsi bylinek na jakýkoliv salát či jiné jídlo.Určitě podporuje dobré trávení, jako všechny ostatní bylinky.

 
DanaJ
1136 příspěvků 16.06.06 12:47
...

Recepty na labužníku s estragonem: estragon jako ingredience v receptech

 
DanaJ
1136 příspěvků 16.06.06 12:52
ESTRAGON je PELYNĚK

Estragon - pelyněk kozalec

 
buraci
1136 příspěvků 16.06.06 14:40
Trifid

Poznamka pro pripadne pestitele: Estragon vzdycky naroste do obrovskych rozmeru, jak do vysky tak do sirky, je treba mu vyhradit dost mista a presto ho zarazet kazde jaro v rozletu. Jinak dobry je v cerstvem stavu (par listecku) pridany do majonezy ke kurecimu rizku, tak ho mam nejradsi.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz