Letos mi pelyněk postupně narůstá do chválihodných rozměrů a
začíná mi být líto,že nevím,co s ním. Mimo to,že se dá
usušit,poradil by mi někdo,jak s ním mohu ještě naložit?
Děkuji Alec
Pelyněk
na tvém obrázku mi připadá jako Pelyněk kozalec neboli Estragon (French
Tarragon).
Nejvíce se používá k ochucení kuřete, kachny, ryb, mořských
živočichů, jater a telecího.
Také je z něho možno udělat estragonové máslo. Nasekané lístky
smícháš s máslem, vytvoříš válečky, zabalíš do fólie a zmrazíš.
Před upotřebením rozmrazíš, nakrájíš na plátky a necháš rozpustit na
horkém steaku.
Je dobrý i do salátů nebo majonézy.
A co takhle Tarragon Schnapps?
Do čisté sklenice dej asi 100ml čistých suchých lístků estragonu.
Přidej 500 ml 40% vodky.
Nech na tmavém místě při pokojové teplotě louhovat 2-4 dny.
Občas protřep a ochutnej.
Přeceď do čistých lahví. Nech uležet cca dva měsíce.
Servíruj při pokojové teplotě.
za vyčerpávající odpovědi,už jsem chytřejší
Esme,jen by mě ještě zajímalo,ve kterém stádiu by se měly lístky,které
bych nechávala louhovat ve 40% alk. trhat. Před květem,v květu,po
odkvětu… nebo je to jedno… Nevíš prosím? Řekla bych asi těsně před
květem,ale jistá si nejsem…
vycházím jen z teorie. Asi bych to naložila ještě před květem když jsou ty lístky nejšťavnatější a pěkně zelené jako na tom tvém obrázku.
Na chalupě se mi daří celkem úspěšně vyhánět červotoče ze starého nábytku právě estragonovým octem ( dělám hodně silný : na litr octa 20 větviček nechám vylouhovat asi týden ) - je to nejekologičtější způsob jaký znám a je i voňavější než chemické sajrajty.
lístky vždy pred kvetom, keď už rastlina kvitne, veľa „sily“ ide do
kvetu a nie do listu
a ak použiješ nie 40% vodku, ale 80% konzumný lieh a doplníš aníz (ten
nechať v liehu aspoň 2 týždne) máš absint ako vyšitý! )
…je to určitě estragon.
Když chci přidát něco jiného do jídla, tak chodím po zahradě a ochutnávám bylinky a pak si jednu vyberu, takže přesně nevím, do čeho jsem estragon použila.
Určitě jsem už slyšela, jak se tu píše o estragonovém octu či oleji, ale protože máme estragon malý, tak ho zatím moc nepoužívám.
Sem tam ho trošičku šoupnu do směsi bylinek na jakýkoliv salát či jiné jídlo.Určitě podporuje dobré trávení, jako všechny ostatní bylinky.
Poznamka pro pripadne pestitele: Estragon vzdycky naroste do obrovskych rozmeru, jak do vysky tak do sirky, je treba mu vyhradit dost mista a presto ho zarazet kazde jaro v rozletu. Jinak dobry je v cerstvem stavu (par listecku) pridany do majonezy ke kurecimu rizku, tak ho mam nejradsi.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
