Ráda bych si udělala domácí džus, ale nevím pořádně, jak na to.Ráda si přečtu a vyzkouším nějaký recept.Může být i trochu dietní Děkuji všem.
Ovocný džus
Na labužníku jsem našla 3: " ovocné džusíky":http://www.labuznik.com/…h_result.php?…
Nikinko, opravdový džus (juice) je jenom samotná šťáva z jakéhokoliv ovoce či zeleniny. A ty jsou všechny „dietní“.
když jsem byla malá, mamka nám doma dělávala mrkvový džus…vyhrabala
jsem recept:
Do 2 litrů vody se dá do tlakového hrnce uvařit 1/2 kg mrkve,
4 pomeranče..pamatuji se, že je mamka tenkrát dávala i s kůrou…a
může se přidat i 1 citron…vše se vaří zhruba 1/2 hodiny. Zároveň se
vedle svaří 1 kg cukru, přibližně 1 vrchovatá lžička kyseliny
citronové a 2 l vody. Směs z tlakáče rozmixujeme, přecedíme, dolijeme
cukrovou vodu a vše doplníme na 10-12 l podle chuti…:-))
Jsem labužník začátečník takže se mi hodí každá rada. Stránky si moc chválím a doporučila jsem je všem kamarádkám.Hned nějaký recept vyzkouším.Ze všeho nejdřív od Pendy.Díky moc.Zdraví Nikča
samozřejmě máš pravdu, jen nevím, jak bych vymáčkávala šťávu z pomerančů pro osmičlenou návštěvu…odšťavňovač zatím ještě nevlastním
Tenhle džus nám dělávala i moje maminka, mě to úplně vypadlo, a přitom jsme ho pily, kolik se do nás vlezlo, jak jsem jen mohla zapomenout Teď na mě dolehla úplná nostalgie pamatuju si, že mi ho maminka vždycky dávala do hrníčku s beruškou Áááááž jo to už je dávno Je to veliká dobrota, určitě ho vyzkoušejte
to jsem ráda, že jsem Ti oživila vzpomínky…já si na něj totiž před
nedávnem také vzpomněla, protože naše úroda mrkve je vždy
katastrofální, nemáme nějak tu správnou zeminu na mrkev anebo je to tím,
že se moc zalévá, nevím, prostě mrkev je vždy hrozně malá a tak jsem si
vzpomněla, že bychom ji mohli letos zpracovat alespoň takto…
když mám doma zásobu meruňkových kompotů tak dělám tento džus: 1 sklenice ster. meruněk, 2 dobře omyté pomeranče, 1 l vody povaříme 25 min v tlakovém hrnci. Svaříme 7 l vody a 70 dkg cukru. Rozvařené ovoce rozmixujeme, přidáme 2-3 lžíce kyseliny citronové a přecedíme do svařené vody. Přeji všem příjemný večer
Ty dva receptíky na džusíky jsem si opsala a děkuji za ně Docela bych zkusila i džus z třešňovýho kompůtku a nebo z ananasovýho , nemáte někdo prosím receptík
Rozvaříme litrovou sklenici libovolného kompotu (pro diabetiky DIA
kompotu) se dvěma nakrájenými citrony nebo pomeranči a vaříme asi
10 minut (citrony nebo pomaranče mohou být s kůrou i bez kůry).
Potom ovoce s citrusy rozmixujeme a přecedíme do 5 l převařené
vychlazené vody.
Chutná znamenitě tvrdí paní Alena Zniszczolová z Českého
Těšína…
Jinak mám tu i nějaké recepty na sterilované džusy, ale to jsme už pomalu po sezoně…snad ještě ten jablečný, dýňový, reveňový, mrkvový, citrusový, paprikový a rajčatový…:-))
…na falešné džusy: ananasový z cukety, citronový z cukety nebo
dýně a jahodový též z dýně…tak já to jdu pomalu „ládovat“ na
labužníka
Díky moc za receptík na džusík z kompůtku, už ho mám opsaný a brzy vyzkouším . Není tam prosim tě v tom receptu málo cukru?
vidíš, to mi nedošlo…on je to totiž recept pro diabetiky…ale pokud
jsou kompoty dost sladké, myslím, že je zbytečné cukr přidávat…kdo to
má radši sladší, může cukr přidat…cukr se dá přidat vždycky..a když
to bude moc sladké, dá se to zase ředit při podávání sodovkou nebo
vodou…„no problem“
a jak dlouho ho můžu vlastně skladovat? Podělím sice celou rodinu, ale i tak bych to chtěla vědět. Děkuji
to právě nevím, z jednoho z těch receptů, co jsem vložila na labužníka, jsem čerpala, že zhruba víc jak týden uložený v chladu…ale tak nějak si vzpomínám, že to ani týden nevydrželo, protože se to zkonzumovalo velice záhy… a to jsme byly jen dvě holky…hodím Ti tam ještě ty sterilované džusy…ty vydrží podstatně déle a při pití se ředí vodou…
právě jsem dobojovala s cedníkem a naběračkou - nemám totiž mixér a musím konstatovat, že to bylo skoro nad moje síly… Vypadám jako čuňátko a moje kuchyň na tom vzhledově taky není zrovna nejlíp, ale můžu Ti říct, že to stálo za to. Je to fakt dobrota a už jsem dostala první pochvalu , ale pro příště si ten mixér opravdu pořídím. Přeju všem krásný den.
to je super…!! mělas pořídit autentickou fotografii nebo rovnou
videozáznam přípravy mrkvového džusu bez použití mixéru..:-))…přeji
krásné ráno…já dnes (vlastně včera) ještě ani nešla spát, skončila
jsem s prací o půl páté a o půl sedmé mi vstává ratolest do školy,
tak to už nemělo cenu..tak přeji hodně dalších úspěchů..
kdybych to měla ještě i točit tak bych určitě vyhrála minimálně Natoč to! Bydlíme nově s přítelem a tak nějak se pomalu zařizujeme. Když přišla řeč na mixér, řekla jsem si:„Ten ještě nepotřebuju, na co???“ Tak teď už vím na co. Hlavně ty šlupky z pomerančů byly akční. Ale sranda musí být (a včera teda byla) a ještě jsem stihla uvařit i rajskou k obědu. Jinak díky za super recepty na džusíky. Hned jsem si je stáhla a myslím, že nejen já Přeji všem krásné ráno!
4 celé pomeranče i s kůrou nakrájíme, 1/2 kg nakrájené mrkve a vše
vaříme asi 3/4hod. ve 2-3 l vody v tlakovém hrnci.
Převaříme si 7 l vody s 1kg cukru. Potom přidáme 2 pol.lž.kyseliny
citronové. Směs z tlak.hrnce rozmixujeme i s vodou a vše smícháme
dohromady. Pijeme chlazené a je toho asi 10 l.
Dobrý den, návod na udělání domácího džusu je jednoduchý. Jakékoliv
ovoce povařím i se slupkou, kterou dobře umyji, pak pomixuji, přecedím do
hrnce a přidám dle chuti cukr a kyselinu citronovou. Kolik ovoce
spotřebujete, záleží na tom, jak moc hustý džusík chcete mít. Já např.
dělám ze 2 menších pomerančů 7l džusu. Výborné hlavně v létě Přeji hezký den
Děvčata, nechci vám brát vítr z plachet, ale vy tu nedebatujete
o džusu (juice), ale o různých sirupech.
Ty mohou být doplněné chemikáliemi, cukry, nebo tepelně upravené.
Džus je čistá vymačkaná šťáva. Z citrusů se získává obyčejným mačkátkem na citron, z ostatního ovoce a zeleniny elektrickým odšťavňovačem.