kdo mi poradí, jak se dělá marcipánová hmota? budu mooooc vděčná
jak se dělá marcipán?
Marcipánová hmota:
300 g mandlí spaříme a necháme chvíli máčet, aby se hnědá slupka dala
sloupnout. Po částech je potom umeleme se 300 g moučkového cukru,
popřípadě je rozdrtíme v mixéru, až vznikne tuhá hmota. Zakapeme trochou
růžové vody nebo vody z pomerančových květů a přichutíme hořkými
mandlemi (možno je přimixovat). Hmotu důkladně prohněteme rukama a
použijeme tak, jak je, nebo do ní ještě zahněteme 50 % cukru, pak je
pevnější a sladší.
(další rady najdeš v článku Marcipán )
250 g mandlí, 400 g moučkového cukru, 2 bílky, 1/2 lžičky rumu nebo citrónové šťávy.
Mandle krátce spaříme ve vroucí vodě, pak propláchneme studenou vodou,
aby se slupka uvolnila a oloupeme je. Nastrouháme je a pak ještě umeleme na
makovém mlýnkuv na kašovitou hmotu. Ve větší míse mandle smícháme
s ostatními pří:,–(ami a vypracujeme tuhé těsto. Utvoříme váleček,
který zabalíme do fólie a uložíme do chladničky.
Hmotu nebo její část vyválíme na plát potřebné velikosti a vykrajujeme
neboi modelujeme lístky, figurky, ornamenty aj. Když chceme mít tvary lesklé
potřeme je jedlým olejem.
Z této dávky vytvoříme 600 g marcipánu.
Dobře prohněteme 125 g krystalového cukru se 250 g jemně umletých oloupaných mandlí. Přidáme lžičku ciŕónové šťávy a menší množství bílku. Uhněteme měkké těsto, zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky. Až těsně před použitím smísíme marcipán se 125 g moučkového cukru. POZOR ! marcipán smíchaný s moučkovým cukrem začne rychle vysychat. Připravujeme ho tedy jen opravdu nezbytné množství.
Podotýkám, že jsem ani jeden recept, který uvádím nezkoušela.
20 dkg cukru moučky
15 dkg sušeného mléka
2 dkg másla
mandlová tresť
trošku vody, je-li potřeba
cukr,suš.mléko,másla udělat hmotu, když se drolí přidat trošičku vody a přidat pár kapek tresti… celá rodina ho zbožňuje, tak ho dělám pravidelně,ať se ti povede jakýkoliv
Nejsem sice AňaV, ale recept na takovýhle marcipán jsem už dlouho hledala nebo na něj zkoušela přijít. Věděla jsem, že tajemstvím je sušené mléko s cukrem, ale vůbec mě nenapadlo přidat tam máslo a také vychytat ten poměr cukru a suš.mléka. Včera jsem ho hned zkusila upatlat a je to přesně to, co se prodává v cukrárnách a z čeho se vytvářejí rozličné figurky a ozdoby. V podstatě všechny recepty na marcipány jsou vynikající, ale když chce člověk hladkou a tvárnou modelovací hmotu, je to přesně tohleto. Mandle se mi nikdy nepodařilo tak hladce umlít a vymodelovat z toho pak třeba růžičku bylo nemožné. Rovněž bílky a přidávaná voda vytváří leptavou hmotu, která nejde moc dohladka zpracovat. Takhle je to bezva a jako pojivo opravdu stačí jen máslo. Marcipánová hmota je hotova ani ne za 5 minut. Díky moc!