jak se dělá marcipán?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
AňaV 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.09.04 09:56
jak se dělá marcipán?

kdo mi poradí, jak se dělá marcipánová hmota? budu mooooc vděčná


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 03.09.04 10:13
Aňo...

Marcipánová hmota:
300 g mandlí spaříme a necháme chvíli máčet, aby se hnědá slupka dala sloupnout. Po částech je potom umeleme se 300 g moučkového cukru, popřípadě je rozdrtíme v mixéru, až vznikne tuhá hmota. Zakapeme trochou růžové vody nebo vody z pomerančových květů a přichutíme hořkými mandlemi (možno je přimixovat). Hmotu důkladně prohněteme rukama a použijeme tak, jak je, nebo do ní ještě zahněteme 50 % cukru, pak je pevnější a sladší.
(další rady najdeš v článku Marcipán )

 
delisa
203 příspěvků 03.09.04 10:54
Pravý marcipán

250 g mandlí, 400 g moučkového cukru, 2 bílky, 1/2 lžičky rumu nebo citrónové šťávy.

Mandle krátce spaříme ve vroucí vodě, pak propláchneme studenou vodou, aby se slupka uvolnila a oloupeme je. Nastrouháme je a pak ještě umeleme na makovém mlýnkuv na kašovitou hmotu. Ve větší míse mandle smícháme s ostatními pří:,–(ami a vypracujeme tuhé těsto. Utvoříme váleček, který zabalíme do fólie a uložíme do chladničky.
Hmotu nebo její část vyválíme na plát potřebné velikosti a vykrajujeme neboi modelujeme lístky, figurky, ornamenty aj. Když chceme mít tvary lesklé potřeme je jedlým olejem.

Z této dávky vytvoříme 600 g marcipánu.

 
delisa
203 příspěvků 03.09.04 11:00
Ještě jeden recept : Domácí marcipán

Dobře prohněteme 125 g krystalového cukru se 250 g jemně umletých oloupaných mandlí. Přidáme lžičku ciŕónové šťávy a menší množství bílku. Uhněteme měkké těsto, zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky. Až těsně před použitím smísíme marcipán se 125 g moučkového cukru. POZOR ! marcipán smíchaný s moučkovým cukrem začne rychle vysychat. Připravujeme ho tedy jen opravdu nezbytné množství.

Podotýkám, že jsem ani jeden recept, který uvádím nezkoušela.

 
katharine
4 příspěvky 14.09.04 17:20
jednoduchý marcipán

20 dkg cukru moučky
15 dkg sušeného mléka
2 dkg másla
mandlová tresť
trošku vody, je-li potřeba

cukr,suš.mléko,más­la udělat hmotu, když se drolí přidat trošičku vody a přidat pár kapek tresti… celá rodina ho zbožňuje, tak ho dělám pravidelně,ať se ti povede jakýkoliv

 
Kari
545 příspěvků 16.09.04 13:16
Katharine!

Nejsem sice AňaV, ale recept na takovýhle marcipán jsem už dlouho hledala nebo na něj zkoušela přijít. Věděla jsem, že tajemstvím je sušené mléko s cukrem, ale vůbec mě nenapadlo přidat tam máslo a také vychytat ten poměr cukru a suš.mléka. Včera jsem ho hned zkusila upatlat a je to přesně to, co se prodává v cukrárnách a z čeho se vytvářejí rozličné figurky a ozdoby. V podstatě všechny recepty na marcipány jsou vynikající, ale když chce člověk hladkou a tvárnou modelovací hmotu, je to přesně tohleto. Mandle se mi nikdy nepodařilo tak hladce umlít a vymodelovat z toho pak třeba růžičku bylo nemožné. Rovněž bílky a přidávaná voda vytváří leptavou hmotu, která nejde moc dohladka zpracovat. Takhle je to bezva a jako pojivo opravdu stačí jen máslo. Marcipánová hmota je hotova ani ne za 5 minut. Díky moc!

 
1irena
593 příspěvků 16.09.04 14:01
Kari

zas jeden žuli recept

 
Kari
545 příspěvků 16.09.04 14:15
Ireno,

jee vidíš, zapíšu si to jako „žulimarcipán“­..hahaa..Když ožulit, tak pořádně…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz