Mandle v cukru

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
gaburiatko
739 příspěvků 18.07.11 15:10
Mandle v cukre

Urcite vsetci poznate sladke mandle v cukre, prazenej chuti. Teraz som ich po dlhej dobe jedla v Chorvatsku, jedna pani ich predavala v mestecku, ktorym sa vchadza do narod. parku Krka a tam ich predavali tety. Spytala som sa, ako ich robia, kedze tam mali aj hrncek, kde to pripravovali a vraj davaju hrncek mandli, hrncek vody a hrncek cukru a proste to spolu skaramelizuju. Bohuzial sme sa neopytali, ci tam davaju mandle uz prazene a tak sme ich trochu doma poprazili, potom sme pridali vodu a cukor. No a teda vznikla nam z toho uplna tekuta zhorenina, mandle uplne preprazene. Viem teda, ze ich tam musim dat neprazene, ale neverim tomu, ze sa ta voda odpari skor, ako mi zhori cukor. Uz raz som robila nejaky karamel s lieskovcami od Jamieho Olivera, kde daval lieskovce do karamelu, ktory robil z cukru a vody a teda mne to nechcelo absolutne skaramelizovat.

Nemate niekto navod, ako robit tieto mandle ?
Dakujem.

Reakce:
marie8
31 příspěvků 19.07.11 23:02
Mandle

Mandle se dávají neloupané a nepražené,dá se vařit cukr s vodou na 92stupňú---pomúcka–udělá se z drátu očko a když rozvar začíná houstnout,namočí se do něj očko a foukne se.Jak vyletí řetízek bublin,nasypou se mandle a míchá se dokud hmota nezcukernatí a sype se.Múže být konec nebo se rozvar ještě jednou opakuje s novým cukrem ale vaří se asi o 13stupňú víc,a když se to zase vymíchá a je to cukernatý tak se přidá kousek ztuženýho tuku,leskne se to a není to slepené.Do druhýho vaření se múžou nasypat drobečky cukru co před tím odpadaly.Jde to i s vlašákama,zkus to o nic nejde,vždycky se to dá spotřebovat.Marie8

gaburiatko
739 příspěvků 20.07.11 20:09
Marie8

Marie8 ty si poklad, krasny navod, hned zajtra na to idem. Len si chcem upresnit, ci voda a cukor su v pomere 1:1 ??? A este sa chcem spytat, ze ked skusim ten druhy rozvar, tam mam nasypat tie mandle obalene v curke z toho prveho ? Nebudu potom vnutri preprazene ???
Dakujem :)

casino
4482 příspěvků 20.07.11 20:41

http://www.cukrar.cz/show.asp?…
Cukr : voda = 2 : max1

92stupňú--- :?: Asi ne °C 8-o
No, vyzkoušejte jestli se to bude vařit :think:

gaburiatko
739 příspěvků 20.07.11 22:13
casino

Casino, dakujem za link, pisu v nom pomer mandli a cukru. Ty pises pomer cukor a voda. Mas to z vlastnej skusenosti ?
Mne ide o mandle, ktore nie su hladke, ale je na nich vrstvocka cukru a je to hrbolate. Z toho, co pisala Marie chapem, ze asi v tej prvej faze ziskam prave toto, v dalsej uz asi hladke…no chce to len skusat, skusat. Skoda len, ze tie mandle su take drahe :(
Zajtra idem kupit balik a idem experimentovat :)
Zatial dakujem, dam vediet, ako som uspela :)

casino
4482 příspěvků 20.07.11 22:40
gaburiatko

Asi myslíte TOTO

Já nedávno dělal mandle v hladkém karamelu. Už je nedělám… Byly prudce žravé a žlučníková kolika je svinstvo!

gaburiatko
739 příspěvků 21.07.11 10:49
Casino

Casino, ano to je ono :) Hmmmm, mas pravu, tie mandle su fakt zrave. Prave idem robit, snad to vyjde :)

gaburiatko
739 příspěvků 21.07.11 17:11
Skuska

Tak dnes som skusila, niekde na nete som nasla recept v anglictine, robili to aj so skoricou, tu som vynechala. Pomer pisali, ze sa zvari salka cukru, pol salky vody a k tomu sa potom daju 4 salky mandli. Ja som to urobila takto, len som dala 2 salky mandli. Kedze sa mi potom zdalo dost sirupu a aby sa moc neobalili a neboli presladene, tak som cast sirupu zufankou dala prec. Pekne sa cukor skrystalizoval a obalil mandle. Vada bola, ze sa mi zdali malo prazene a ze vo vnutri boli vlhke, tak som dosusala v rure. Celkom boli fajn, ale este budem skusat, ked sa podaria podla mojich predstav, hodim na labuznika :)

marie8
31 příspěvků 22.07.11 21:17
Mandle v cukru

Casino máš pravdu nejsou to stupně C ale Re.Nechtěla jsem gaburitko zbytečně mást,proto jsem poradila očko z drátu,protože tenhle teploměr asi doma běžně není.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz