Mám velikou prosbu na slovenské Labužníky. O víkendu jsem několikrát ochutnala koláč podpecník (ve slané verzi), byl moc dobrý. Nemáte prosím někdo recept? (Tak zhruba bych to asi odhadla, ale pro jistotu.) Děkuju moc předem!
Koláč podpecník
Wydro, dík za odkaz, ale to, co hledám, je něco jiného - velký vyšší koláč z kynutého těsta na plech. Tady je odkaz na firmu, u které jsem to ochutnala: http://podpecou.sk/galeria - zhruba od fotky č. 11 jsou jakž takž vidět.
pak to ale jsou opravdu jedine langose . Pak snad jestli Jolana nebude vedet
vic, nebo napis pod pec
Ne, langoše to opravdu nejsou - mrkni na ty fotky; nesmaží se to, peče se
to v peci, odtud název. Vlastně je to taková „slovenská pizza“.
Di, viem presne o com pises, tiez som si ich dala pocas martinskych
slavnosti u nas v BA. UUUUUZAAASNEEE, tiez som mala slanu verziu so slanikou a
cibulou. Sladka bola myslim s hroznom. Neskutocne dobre cesto a take teplucke,
islo im to riadne na odbyt. Tiez som patrala na nete, nenasla som, neviem, ci aj
na Labu som sa uz tiez nepytala. Proste recept neviem najst. Skusala som aj
stare kucharky u mamy, ale nenasla som No snad sa niekto najde
Langose to rozhodne nie su
predávali sa aj na „Dobrohošťských peciach“, keď sa tam (asi v prvej polovici augusta)vyberiem, skúsim niečo zistiť
svato: to byste byla hodná. Podle mě je to prostě slané kynuté těsto ve
vyšší vrstvě, nahoře potřené brynzou, posypané cibulí a špekem;
dělali ale i sladkou verzi potřenou povidly (lekvárom), posypanou skořicí
a obloženou jablky. V půlce srpna budu na jedné akci v Trenčíně, třeba
je tam taky budou mít a něco vyzvím.
Jinak koukám, že se celé vlákno jmenuje jinak, než jak jsem jej založila,
čím to?
pokiaľ mi pamäť slúži, podpecník sa kedysi piekol z chlebového cesta spolu s chlebom v peci, pre deti. Také placky to boli, slaná alebo sladká verzia. Moja prababka robila sladkú verziu - so slivkovým lekvárom - povidly a slanú cesnak a rasca (kmín), omastené bravčovou masťou. Ale možno sú aj v tomto krajové rozdiely…
- ja si myslim, ze podpecniky je nazov, ktory si ta firma vymyslela…je to chlebove alebo pizzove cesto potrete kyslou smotanou oblozene cibulou a slaninou…sladka verzia-takisto potrete smotanou a oblozene nejakym ovocim…u nas sa to pokladalo susenym ovocim, ktore sa na noc namocilo do vody a potom povarilo…v chlebovej peci sa to pieklo velmi kratko…v klasickej rure to uz nie je ono…ale da sa to upiect v ohnisku…pod pekou…cize kovovym poklopom oblozenym zeravym uhlim…Chorvati takto bezne pecu aj pizzu, aj lepinje (chlebove placky)…aj chlieb…
- ako pise wydra…je to vlastne podplamenik
Mozno je uz neskoro, mozno nie v kazdom pripade, viem presne, co mate na
mysli, sama som ich jedla na festivale, su vazne skvele.
obavam sa, ze cele caro ich chuti spociva v hlinenej peci, takze doma sa nam to
zrejme nepodari, tak lahodne..
recept som ale nasla, myslim, ze v tom ziadna veda nebude (az na tu pec!)
http://varecha.pravda.sk/…-recept.html
Gaburiatko, hlavně to těsto udělejte silnější, ten originál, na který
jsem se před časem ptala, byl silný cca 1,5-2 cm.
Jinak moc děkuju všem, kteří se do debtay zapojili a poradili. V červenci
podpecní určitě (už potřetí) zase ochutnám (tedy, pokud tam ten stánek
opět bude), všichni už se tam moc
těšíme.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
