Koláč podpecník

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
di
2451 příspěvků 11.07.11 21:13
Podpecník

Mám velikou prosbu na slovenské Labužníky. O víkendu jsem několikrát ochutnala koláč podpecník (ve slané verzi), byl moc dobrý. Nemáte prosím někdo recept? (Tak zhruba bych to asi odhadla, ale pro jistotu.) Děkuju moc předem!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.07.11 21:57
podplamenik =

podpecnik a tady hezka diksuze, kde najdes vse co potrebujes.

http://varecha.pravda.sk/…8-forum.html

 
di
2451 příspěvků 11.07.11 22:34

Wydro, dík za odkaz, ale to, co hledám, je něco jiného - velký vyšší koláč z kynutého těsta na plech. Tady je odkaz na firmu, u které jsem to ochutnala: http://podpecou.sk/galeria - zhruba od fotky č. 11 jsou jakž takž vidět.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.07.11 23:12

pak to ale jsou opravdu jedine langose . Pak snad jestli Jolana nebude vedet vic, nebo napis pod pec :-)

 
di
2451 příspěvků 11.07.11 23:29

Ne, langoše to opravdu nejsou - mrkni na ty fotky; nesmaží se to, peče se to v peci, odtud název. Vlastně je to taková „slovenská pizza“. ;-)

 
gaburiatko
739 příspěvků 18.07.11 15:15
podpecnik

Di, viem presne o com pises, tiez som si ich dala pocas martinskych slavnosti u nas v BA. UUUUUZAAASNEEE, tiez som mala slanu verziu so slanikou a cibulou. Sladka bola myslim s hroznom. Neskutocne dobre cesto a take teplucke, islo im to riadne na odbyt. Tiez som patrala na nete, nenasla som, neviem, ci aj na Labu som sa uz tiez nepytala. Proste recept neviem najst. Skusala som aj stare kucharky u mamy, ale nenasla som :( No snad sa niekto najde :)
Langose to rozhodne nie su :)

 
svato
1416 příspěvků 18.07.11 20:22

predávali sa aj na „Dobrohošťských peciach“, keď sa tam (asi v prvej polovici augusta)vyberiem, skúsim niečo zistiť

 
di
2451 příspěvků 18.07.11 20:50

svato: to byste byla hodná. Podle mě je to prostě slané kynuté těsto ve vyšší vrstvě, nahoře potřené brynzou, posypané cibulí a špekem; dělali ale i sladkou verzi potřenou povidly (lekvárom), posypanou skořicí a obloženou jablky. V půlce srpna budu na jedné akci v Trenčíně, třeba je tam taky budou mít a něco vyzvím.
Jinak koukám, že se celé vlákno jmenuje jinak, než jak jsem jej založila, čím to? :roll:

 
anickav
2904 příspěvků 18.07.11 22:10
Zdravím,

pokiaľ mi pamäť slúži, podpecník sa kedysi piekol z chlebového cesta spolu s chlebom v peci, pre deti. Také placky to boli, slaná alebo sladká verzia. Moja prababka robila sladkú verziu - so slivkovým lekvárom - povidly a slanú cesnak a rasca (kmín), omastené bravčovou masťou. Ale možno sú aj v tomto krajové rozdiely…

 
gabi
551 příspěvků 18.07.11 22:11
  • ja si myslim, ze podpecniky je nazov, ktory si ta firma vymyslela…je to chlebove alebo pizzove cesto potrete kyslou smotanou oblozene cibulou a slaninou…sladka verzia-takisto potrete smotanou a oblozene nejakym ovocim…u nas sa to pokladalo susenym ovocim, ktore sa na noc namocilo do vody a potom povarilo…v chle­bovej peci sa to pieklo velmi kratko…v klasickej rure to uz nie je ono…ale da sa to upiect v ohnisku…pod pekou…cize kovovym poklopom oblozenym zeravym uhlim…Chorvati takto bezne pecu aj pizzu, aj lepinje (chlebove placky)…aj chlieb…
  • ako pise wydra…je to vlastne podplamenik
 
sid_mudz
1 příspěvek 30.01.13 19:18

Mozno je uz neskoro, mozno nie :) v kazdom pripade, viem presne, co mate na mysli, sama som ich jedla na festivale, su vazne skvele.
obavam sa, ze cele caro ich chuti spociva v hlinenej peci, takze doma sa nam to zrejme nepodari, tak lahodne..
recept som ale nasla, myslim, ze v tom ziadna veda nebude (az na tu pec!)
 http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

 
gaburiatko
739 příspěvků 01.02.13 20:08
sid_mudz

Tak ked budem nabuduce robit pizzu, tak skusim urobit :) Vdaka za tip.

 
di
2451 příspěvků 01.02.13 20:49

Gaburiatko, hlavně to těsto udělejte silnější, ten originál, na který jsem se před časem ptala, byl silný cca 1,5-2 cm.
Jinak moc děkuju všem, kteří se do debtay zapojili a poradili. V červenci podpecní určitě (už potřetí) zase ochutnám (tedy, pokud tam ten stánek opět bude), všichni už se tam moc těšíme.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz