Lanýž

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
ucitelas
328 příspěvků 18.02.06 16:23
Lanýž

Ahoj
Nevíte někdo kde se dá koupit v čr lanýž.
 petr

Reakce:
penda
4752 příspěvků 18.02.06 21:12
Petře,

má je firma C.I.P.A. v Praze, ta má hodně sortimentu, který nikde jinde nemůžeš sehnat, tak se mrkni na jejich stránky, kde najdeš i adresu jejich prodejny cash & carry.

Jenofefa
1315 příspěvků 18.02.06 21:29
Lanýže

jsem viděla prodávat před Vánoci v Makru v oddělení zeleniny.

sim
293 příspěvků 18.02.06 23:13
re lanyx

niekde pri Perstyne je francuzska predajna - tusim Culinaria, alebo Cullinaria? maj aj web, skus zasurfovat, nestiham

Labužník Jiti02
170 příspěvků 20.02.06 09:34
Černé lanýže

zrovna minulý týden jsem si je koupila - nemůže jim teď přijít na jméno, ani přes internet - ale chodím tam na všechny italské dobroty - je to prodejna v řimské ulici, v Praze na Vinohradech, (při zájmu zjistím přesné jméno), hodně ji propagují v La Cucina Italiana.
A zrovna jsem se chtěla zeptat na správné použití, nějak mě to nepřijde … za ty peníze. Uděla jsem bifťoura z telecí svíčkové, dala plátek lanýže, zasypala parmezánem … vyborné, ale lanýž nebyl nijak výrazný. Ď. Pěkný den. J.

sim
293 příspěvků 20.02.06 20:08
lanyz

Nikdy som to nejedol, ale mozno vas pobavi, ako chut lanyzov popisuje Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Truffle):

Chut ciernych lanyzov sa da prirovnat k chuti syru Gorgonzola, ale so zemitou chutou varenych hub a bez mliecnej prichute s mierne ostrou, ale nie neprijemnou chutou spalenej gumy.

Ja si myslim, ze to je vtip… neviem…
V receptoch sa pouziva ako prichut, co uz vies… Nedavno som videl v telke ako jedna sefkucharka robila husaciu pecen v lanyzovej omacke a krochkala pri tom aspon tak ako to prasa co hlada lanyze…

No nic, v kazdom pripade je ten clanok zaujimavy, lebo tam pisu, ze na rozdiel od toho, co sa hovori, ze sa lanyze nedaju pestovat, tak sa daju.

Ivo
1045 příspěvků 21.02.06 08:41
Ahoj Petře...

Na tomto TARGET = _new vláknu jsem se snažil rozpoutat debatu na téma lanýže. Avšak nějak jsem se nechytal. Pár dnů na to jsem celé ty dvě hrudky postrouhal do smetanové omáčky (v nějaké nóbl restauraci by Ti na to nestačil denní limit karty)…já měl pocity stejné, jak je zde líčí předřečníci. Takže bude to asi o druhu lanýže, bude to o standardních podvodech dodavatelských firem, bude to asi i o vnímavosti konzumenta. Jedno mohu říct s jistotou - kdybych do té omáčky nastrouhal ono nepatrné až minimální množství, jak to je občas k vidění v TV (na kalibrovaném struhadle), tak bych měl k obědu obyčejný bešamel.

Labužník Jiti02
170 příspěvků 28.02.06 11:27
Nám zplesnivěly

ještě, že jsi je Ivo snědl. Já šetřila, a teď mám ho… A to jsem tak opatrná, abych nekontaminovala. Myslím, že se s černým zavařeným lanýžem zachází jinak. Poraďte. Ještě bych to vyzkoušela.
Hezký den.J.

Labužník TinaH02
46 příspěvků 08.03.06 18:24
z literatury..

… To byla však puze předehra k vrcholnému momentu hlavnímu chodu, na který jsme všichni čekali. Madame Clotová uklidila se stolu, přinesla čisté talíře, horké jako pecny čerstvě upečeného chleba, a položila je před nás. Monsieur Clot se špatně skrývaným napětím obřadně otevřel Chateau Brane-Cantenac, ročník 1957. Očichal zátku, nalil si do čisté sklenice pár kapek a ochutnal. Přikývl na souhlas a rozlil víno, rudé jako dračí krev, do našich sklenic. Přesně v tu chvíli, jako na pokyn, vyšla z kuchyně madame Clotová s podnosem, na kterém ležely čtyři koule z křehkého těsta, zlatého jako zralé obilí. Každý z nás dostal obřadně jednu na talíř. Všichni jsme mlčeli jako při mši. Monsieur Clož slavnostně zvedl sklenici, připil své krásné ženě, pak mě a Juanovi. Všichni jsme se napili vína a chvíli ho převalovali na jazyku, abychom si připravili a osvěžili chuťové buňky. Nože a vidličky zacinkaly, křehká zlatá kůrčička se odloupla jako skořápka ořechu a v ní se objevil lanýž, černý jako uhel. Z nitra pečiva vycházela neuvěřitelná vůně, vůně miliónů podzimních lesů, bohatá a silná tak, že se člověku sbíhají sliny. Naprosto odlišná od každé jiné vůně a chuti na světě. Jedli jsme v uctivém tichu, protože dokonce i Francouzi přestávají mluvit, když jedí. …
(z Gerald Durrell: Vdáváme matku a jiné povídky, povídka Esmeralda)

ja nevim, ale nemuze byt problem treba s tim, ze ty lanyze, co jste koupili a byly nic moc chuti, pochazely napr. z nejakych pestiren atd? Vesmes vsude, kde je o nich zminka, se mluvi o vyrazne chuti i vuni…

cokoladka
41 příspěvků 23.03.06 16:50
lanyz

je pokud se nepletu nejdrazsi pochutina na svete,je mnohem drazsi nez dobry kaviar a normalni smrtelnik si ho moc koupit nemuze…pokud tedy chce prave vonave lanyze…lanyzu je spousta druhu,ale jen nektere jsou jedle…cerne lanyze z francie z oblasti perigord patri mezi nejkvalitnejsi a nejdrazsi…neni problem koupit pul kila lanyzu za 500 dolaru i vice…druha oblast je v italii piedmont a tady se jedna o bile lanyze…cena priblizne stejna…jinak samozrejme je mnohem vic oblasti na svete,kde lanyze najdete,ale ne vsechny jsou to co od nich ocekavate…a jak voni?…vune je pronikava a nevoni stejne…nektere lanyze voni po pizmu,orechach a nadhernym nevim jak to popsat snad cerstvym vzduchu…kdyz mate ten opravdu dobry a kvalitni lanyz doma,tak vam jeden malej kousek provoni cely pokoj…tudiz myslim,ze to co jste meli doma vy nebylo to „ono“…preju vsem hezky den a omlouvam se za to ze pisu malym pismem tudiz cesky nespisovne,ale mne to tak opravdu vyhovuje…a jeste jedna vec…existujou i lanyze jedovate

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.03.06 18:03
...

V posledních Makro - novinách ho mají v nabídce :-)

kvitek
4 příspěvky 18.11.06 22:41
...

nejlépe lanýže na http://www.labuznik.net, napsal jsem jim a poslali poštou, dokonalý a oleje mají mnohem lepší (výraznější), než italské. Připadají mi i levnější. Čínské z Makra nekupujte!!!! Levné, ale jiná odrůda!!!

ucitelas
328 příspěvků 19.11.06 08:53
Díky

Za výborné rady.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz