Ahoj
Nevíte někdo kde se dá koupit v čr lanýž.
petr
Lanýž
má je firma C.I.P.A. v Praze, ta má hodně sortimentu, který nikde jinde nemůžeš sehnat, tak se mrkni na jejich stránky, kde najdeš i adresu jejich prodejny cash & carry.
niekde pri Perstyne je francuzska predajna - tusim Culinaria, alebo Cullinaria? maj aj web, skus zasurfovat, nestiham
zrovna minulý týden jsem si je koupila - nemůže jim teď přijít na
jméno, ani přes internet - ale chodím tam na všechny italské dobroty - je
to prodejna v řimské ulici, v Praze na Vinohradech, (při zájmu zjistím
přesné jméno), hodně ji propagují v La Cucina Italiana.
A zrovna jsem se chtěla zeptat na správné použití, nějak mě to nepřijde
… za ty peníze. Uděla jsem bifťoura z telecí svíčkové, dala plátek
lanýže, zasypala parmezánem … vyborné, ale lanýž nebyl nijak výrazný.
Ď. Pěkný den. J.
Nikdy som to nejedol, ale mozno vas pobavi, ako chut lanyzov popisuje Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Truffle):
Chut ciernych lanyzov sa da prirovnat k chuti syru Gorgonzola, ale so zemitou chutou varenych hub a bez mliecnej prichute s mierne ostrou, ale nie neprijemnou chutou spalenej gumy.
Ja si myslim, ze to je vtip… neviem…
V receptoch sa pouziva ako prichut, co uz vies… Nedavno som videl v telke
ako jedna sefkucharka robila husaciu pecen v lanyzovej omacke a krochkala pri
tom aspon tak ako to prasa co hlada lanyze…
No nic, v kazdom pripade je ten clanok zaujimavy, lebo tam pisu, ze na rozdiel od toho, co sa hovori, ze sa lanyze nedaju pestovat, tak sa daju.
Na tomto TARGET = _new vláknu jsem se snažil rozpoutat debatu na téma lanýže. Avšak nějak jsem se nechytal. Pár dnů na to jsem celé ty dvě hrudky postrouhal do smetanové omáčky (v nějaké nóbl restauraci by Ti na to nestačil denní limit karty)…já měl pocity stejné, jak je zde líčí předřečníci. Takže bude to asi o druhu lanýže, bude to o standardních podvodech dodavatelských firem, bude to asi i o vnímavosti konzumenta. Jedno mohu říct s jistotou - kdybych do té omáčky nastrouhal ono nepatrné až minimální množství, jak to je občas k vidění v TV (na kalibrovaném struhadle), tak bych měl k obědu obyčejný bešamel.
ještě, že jsi je Ivo snědl. Já šetřila, a teď mám ho… A to jsem
tak opatrná, abych nekontaminovala. Myslím, že se s černým zavařeným
lanýžem zachází jinak. Poraďte. Ještě bych to vyzkoušela.
Hezký den.J.
… To byla však puze předehra k vrcholnému momentu hlavnímu chodu, na
který jsme všichni čekali. Madame Clotová uklidila se stolu, přinesla
čisté talíře, horké jako pecny čerstvě upečeného chleba, a položila je
před nás. Monsieur Clot se špatně skrývaným napětím obřadně otevřel
Chateau Brane-Cantenac, ročník 1957. Očichal zátku, nalil si do čisté
sklenice pár kapek a ochutnal. Přikývl na souhlas a rozlil víno, rudé jako
dračí krev, do našich sklenic. Přesně v tu chvíli, jako na pokyn, vyšla
z kuchyně madame Clotová s podnosem, na kterém ležely čtyři koule
z křehkého těsta, zlatého jako zralé obilí. Každý z nás dostal
obřadně jednu na talíř. Všichni jsme mlčeli jako při mši. Monsieur Clož
slavnostně zvedl sklenici, připil své krásné ženě, pak mě a Juanovi.
Všichni jsme se napili vína a chvíli ho převalovali na jazyku, abychom si
připravili a osvěžili chuťové buňky. Nože a vidličky zacinkaly, křehká
zlatá kůrčička se odloupla jako skořápka ořechu a v ní se objevil
lanýž, černý jako uhel. Z nitra pečiva vycházela neuvěřitelná vůně,
vůně miliónů podzimních lesů, bohatá a silná tak, že se člověku
sbíhají sliny. Naprosto odlišná od každé jiné vůně a chuti na světě.
Jedli jsme v uctivém tichu, protože dokonce i Francouzi přestávají
mluvit, když jedí. …
(z Gerald Durrell: Vdáváme matku a jiné povídky, povídka Esmeralda)
ja nevim, ale nemuze byt problem treba s tim, ze ty lanyze, co jste koupili a byly nic moc chuti, pochazely napr. z nejakych pestiren atd? Vesmes vsude, kde je o nich zminka, se mluvi o vyrazne chuti i vuni…
je pokud se nepletu nejdrazsi pochutina na svete,je mnohem drazsi nez dobry kaviar a normalni smrtelnik si ho moc koupit nemuze…pokud tedy chce prave vonave lanyze…lanyzu je spousta druhu,ale jen nektere jsou jedle…cerne lanyze z francie z oblasti perigord patri mezi nejkvalitnejsi a nejdrazsi…neni problem koupit pul kila lanyzu za 500 dolaru i vice…druha oblast je v italii piedmont a tady se jedna o bile lanyze…cena priblizne stejna…jinak samozrejme je mnohem vic oblasti na svete,kde lanyze najdete,ale ne vsechny jsou to co od nich ocekavate…a jak voni?…vune je pronikava a nevoni stejne…nektere lanyze voni po pizmu,orechach a nadhernym nevim jak to popsat snad cerstvym vzduchu…kdyz mate ten opravdu dobry a kvalitni lanyz doma,tak vam jeden malej kousek provoni cely pokoj…tudiz myslim,ze to co jste meli doma vy nebylo to „ono“…preju vsem hezky den a omlouvam se za to ze pisu malym pismem tudiz cesky nespisovne,ale mne to tak opravdu vyhovuje…a jeste jedna vec…existujou i lanyze jedovate
nejlépe lanýže na http://www.labuznik.net, napsal jsem jim a poslali poštou, dokonalý a oleje mají mnohem lepší (výraznější), než italské. Připadají mi i levnější. Čínské z Makra nekupujte!!!! Levné, ale jiná odrůda!!!
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
