, moje zamilované jídlo v dětství byl špenát a pritáty, to bylo něco mezi lívancem, palačinkou a omeletou, už jsem to mockrát zkoušela a nikdy to nebylo ono. Je to určitě ostravská specialita, nikdy jindy než u babičky jsem to nejedla. Konzistence mezi lívancem a omeletou, vzhledově tlustá palačinka, no prostě - pritáty. Slyšel jste někdo to slovo někdy ? A hlavně - nevíte poměr surovin?
Labužníci z Ostravska, hlavně "starší" generace -
Nejsem ani z Ostravska, ani tak moc starší generace, ale to slovo mi připomíná zkomoleninu Fritátních nebo Fridátních nudlí, kterýžto výraz jsem slyšela v nezapomenutelném seriálu Taková normální rodinka od paní Medřické. Tyto nudle se krájí právě ze smažených palačinek. Nevím, jestli je to totéž co nudle Celestýnské, na které je tu recept od babi, ale pátrala bych tímhle směrem.
Já to znám pod názvem „smaženec“. Dělám to při obalování normálních řízků. Do zbylých vajec přidám trochu mléka, sůl a hrubou mouku. Vyrobím těstíčko asi jak na palačinky a smažím z obou stran. Naučila mě to babička, pocházela ale z jižní Moravy.
Helčo, celestýnské nudle jsou nakrájené tenké srolované slané
palačinky na proužka cca 5mm, fritátové nudle jsou celestýnské nudle
osmažené na oleji nebo másle.
Sumo, u vás je to „smaženec“, u nás „bochánek“ a po celé zemi to
má asi tolik názvů jako bramborové placky.
V hrníčkové kuchařce jsem našla tento recept: Palačinky tlusté: 2 hrnky mléka, 4 vejce, špetka soli, 3 lžíce cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, olej, zavařenina. Rozšlehat žloutky s mlékem, cukrem, moukou a solí. Lehce vmíchat sníh z bílků. Po usmažení potřít marmeládou a přeložit na půlku. Mohlo by to být ono?
Jau, to bude možná ten fígl - sníh z bílků. Bylo tam určitě poměrně dost mouky, ale přitom to bylo trošku nadýchané, to bude asi ono.
Se zbytky trojobalu po smažení nedělám velké cavyky, strouhanku hodím do vajíček, zamíchám a usmažím - mňam.