Labužníci z Ostravska, hlavně "starší" generace -

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3815 příspěvků 08.02.07 08:34
Labužníci z Ostravska, hlavně "starší" generace -

, moje zamilované jídlo v dětství byl špenát a pritáty, to bylo něco mezi lívancem, palačinkou a omeletou, už jsem to mockrát zkoušela a nikdy to nebylo ono. Je to určitě ostravská specialita, nikdy jindy než u babičky jsem to nejedla. Konzistence mezi lívancem a omeletou, vzhledově tlustá palačinka, no prostě - pritáty. Slyšel jste někdo to slovo někdy ? A hlavně - nevíte poměr surovin?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
HelcaK
960 příspěvků 08.02.07 08:54
Pritáty

Nejsem ani z Ostravska, ani tak moc starší generace, ale to slovo mi připomíná zkomoleninu Fritátních nebo Fridátních nudlí, kterýžto výraz jsem slyšela v nezapomenutelném seriálu Taková normální rodinka od paní Medřické. Tyto nudle se krájí právě ze smažených palačinek. Nevím, jestli je to totéž co nudle Celestýnské, na které je tu recept od babi, ale pátrala bych tímhle směrem.

 
penda
4752 příspěvků 08.02.07 08:58
možná je to odvozené

od slova pretovati (smažiti) … jinak jsem to osobně nikdy neslyšela ;o)

 
HelcaK
960 příspěvků 08.02.07 09:00
Fritátové nudle

Fritátové nudle TARGET = _new

 
suma
114 příspěvků 08.02.07 10:01
smaženec

Já to znám pod názvem „smaženec“. Dělám to při obalování normálních řízků. Do zbylých vajec přidám trochu mléka, sůl a hrubou mouku. Vyrobím těstíčko asi jak na palačinky a smažím z obou stran. Naučila mě to babička, pocházela ale z jižní Moravy.

 
kamilio
551 příspěvků 08.02.07 11:28
Fritáty

Helčo, celestýnské nudle jsou nakrájené tenké srolované slané palačinky na proužka cca 5mm, fritátové nudle jsou celestýnské nudle osmažené na oleji nebo másle.
Sumo, u vás je to „smaženec“, u nás „bochánek“ a po celé zemi to má asi tolik názvů jako bramborové placky.

 
jau
457 příspěvků 08.02.07 11:34
...

V hrníčkové kuchařce jsem našla tento recept: Palačinky tlusté: 2 hrnky mléka, 4 vejce, špetka soli, 3 lžíce cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, olej, zavařenina. Rozšlehat žloutky s mlékem, cukrem, moukou a solí. Lehce vmíchat sníh z bílků. Po usmažení potřít marmeládou a přeložit na půlku. Mohlo by to být ono?

 
Eja
3815 příspěvků 09.02.07 00:30
Díky všem za snahu,

Jau, to bude možná ten fígl - sníh z bílků. Bylo tam určitě poměrně dost mouky, ale přitom to bylo trošku nadýchané, to bude asi ono.

Se zbytky trojobalu po smažení nedělám velké cavyky, strouhanku hodím do vajíček, zamíchám a usmažím - mňam.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz