Kynuté těsto

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
esmeralda
4813 příspěvků 27.03.10 09:38
Kynuté těsto

Potřebuji poradit.
Můj synek jede se svými čtyřkolkáři (4WD Club) na pár dní na výlet.
Rád by udělal v jeho nové pekárničce těsto na chleba a upekl v litinovém pekáčku v přírodě.
Jeho otázka vlastně byla, zda je možné udělat těsto několik dní dopředu, zabalit do plastikové fólie a uchovat v lednici až do doby pečení. Kolik dní, si myslíte, takto připravené těsto vydrží?

Reakce:
 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.03.10 16:52
Rada z fóra Domácí pekárna

„těžko říct, nikdy mě to nenapadlo, pode mě by se těsto mělo do 24 h zpracovat… i když někdo měl těsto na langoše v lednici několik dní a ničemu to nevadí, ale já bych ho osobně do těch 24h zpracovala. Ať to skusí a uvidí.“

Někde jsem četla, že těsto na langoše vydrží v lednici až týden, ale vyzkoušeno to nemám.

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.03.10 08:37
Kynuté těsto - Ivo,

díky za reakci.
Napadlo mě zda by to nebylo možné zmrazit a nechat volně rozmrazit až v přírodě a potom upéct.
Houstičky které tu pečou vietnamští pekaři už dostávají také zmrazené a jenom je vlastně upečou.
Labužníci poraďte.

 
lydia
1227 příspěvků 28.03.10 10:47
Esme,

já jsem měla z kynutého těsta vždy respekt (jako z piškotových rolád, které sice ještě nezvládám levou rukou, ale pravou mi to jde celkem dobře. Teď přijde na řadu medovník), proto jsem sbírala kde se dalo rady a tipy. Teď pracuji s kynutým těstem moc ráda. Těsto se dá zmrazit, ale nevykynuté. Vydrží prý 6-8 měsíců. Těsto prý vykyne po rozmrazení. Vykynuté těsto se nemá dlouho v lednici skladovat, zkysne. Stalo se mi.
Jedna moje známá kupuje zmrazené neupečené žemle a dělá z nich pizzu. Prý jim chutná.
Já si raději připravím těsto sama.
Pěkný jarní den, Lydia

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.03.10 16:18
Esme,

že jsem si nevzpomněla hned…
když mi zbyde těsto na pizzu, také ho zabalím do potravinové folie a dám zmrazit. A to i po vykynutí (dělám v pekárně). Rozmrazovat se však může jen volně. Je to vlastně stejné jako práce s mraženým droždím. S těstem na chleba jsem to nezkoušela, ale mělo by to jít.
Nezbyde, než aby tvůj syn byl pokusník a inovátor. V každém případě prosím o referát o výsledku.

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.03.10 22:56
Lydia a Ivo - díky

Poradím mu ať to zmrazí. Jistě dostanu update. Dám vědět jak to dopadlo.

 
dag
539 příspěvků 05.04.10 08:40
esmeraldě

Cituji z knihy CHLÉB-U.Feringnová a E.Treuille …je-li váš čas omezený, můžete těsto zmrazit PŘED VYKYNUTÍM.
Suroviny smíchejte, těsto prohněťte podle receptu. Vnitřek igelirového sáčku potřete olejem a nevykynuté těsto vložte dovnitř. Vytlačte vzduch. Nchte trochu místa pro těsto, které i při mrazení malinko vykyne.
Těsto nechte rozmrazit v chladničce 12-24 hodin, dokavad nezdvojnásobí svůj objem.
Vyndejte z chladničky a nechte při pokojové teplotě. Vytvarujte, nechte dokynout a pečte podle receptu

 
esmeralda
4813 příspěvků 05.04.10 10:08
Kynuté těsto - Dag,

díky. Zmrazené těsto už je na cestě. Možná že je dokonce už upečeno.
Vracejí se ve středu tak jistě dostanu zprávu. Napíši.

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.04.10 23:20
Kynuté těsto - poslušně hlásím....

bohužel nedopadlo moc dobře. Ale nejspíš z úplně jiných důvodů.
Jelikož synek má v autě jenom ledničku, a nikoliv mrazák který vše udrží zmrzlé, těsto po třech dnech roztálo, začalo kynout a nabylo obřích rozměrů. Navíc ho udělal asi dost řídké a teklo. Promočilo pečící papír ve kterám bylo zabalené a pak se lepilo.
Navíc často pršelo a uhlíky v ohni nebyly správné. Chleba se nechtěl řádně propéct.
Já už bych s tím dávno sekla, ale on je trpělivý (to nemá po mně) a chce to příště zkusit znova. Tak jsem mu slíbila že mu na něj zadělám aby to (snad) aspoň neteklo.

Zato přivezl fůru plodů opuncie, udělal z nich jam a ještě se naučil od svého kamaráda
z Malty jak to udělat, aby neměl plné ruce bodlin.

 
Wolfg
583 příspěvků 09.04.10 09:37
Napřed bez kvasnic

Nejsem taková sakumpráskcuchta, abych si troufl radit, Esmeraldo. Když dělám chleba s dlouhým odloženým startem, zblbnu pekárnu a nařídím jí zadělat těsto bez kvasnic. Stačí 5 až 10 minut. Tím se nastartuje lepek. V mouce jsou kvasinky, tak jako ve všem. Kdybys takové těsto nechala týden, vykyne těmi divokými kvasinkami. Protože v mouce jsou i bakterie mléčného kysání, vytvoří se kyselina mléčná nebo jiná, přesně nevím a těsto zkysne.
Tak, máme zadělané těsto, upravíme jeho konzistenci, aby nebylo řídké a uschováme do chladu nebo zamrazíme. Až kamarádi zavelí: chceme jíst!, zamícháme do těsta buď čerstvé kvasnice, rozmíchané na kašičku nebo přidáme sušené. Dobře zamícháme a necháme kynout.
A teď konstruktivně kritizujte, ať se pozvednu na vyšší level

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.04.10 10:46
Wolfgu,

nápad je to v podstatě dobrý. Má jen jedno velké nebezpečí. Mléčné kvašení se velmi rádo změní na máselné, a to je potom ta stará známá „vůně vesnice“.

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.04.10 11:04
Díky, vyřídím.

Nejsem si jistá jestli se mu bude chtět zadělávat kvasnice uprostřed buše kde není ani tekoucí voda. Třeba to ale zkusí.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz