Potřebuji poradit.
Můj synek jede se svými čtyřkolkáři (4WD Club) na pár dní na výlet.
Rád by udělal v jeho nové pekárničce těsto na chleba a upekl
v litinovém pekáčku v přírodě.
Jeho otázka vlastně byla, zda je možné udělat těsto několik dní
dopředu, zabalit do plastikové fólie a uchovat v lednici až do doby
pečení. Kolik dní, si myslíte, takto připravené těsto vydrží?
Kynuté těsto
„těžko říct, nikdy mě to nenapadlo, pode mě by se těsto mělo do 24 h zpracovat… i když někdo měl těsto na langoše v lednici několik dní a ničemu to nevadí, ale já bych ho osobně do těch 24h zpracovala. Ať to skusí a uvidí.“
Někde jsem četla, že těsto na langoše vydrží v lednici až týden, ale vyzkoušeno to nemám.
díky za reakci.
Napadlo mě zda by to nebylo možné zmrazit a nechat volně rozmrazit až
v přírodě a potom upéct.
Houstičky které tu pečou vietnamští pekaři už dostávají také zmrazené
a jenom je vlastně upečou.
Labužníci poraďte.
já jsem měla z kynutého těsta vždy respekt (jako z piškotových
rolád, které sice ještě nezvládám levou rukou, ale pravou mi to jde celkem
dobře. Teď přijde na řadu medovník), proto jsem sbírala kde se dalo rady a
tipy. Teď pracuji s kynutým těstem moc ráda. Těsto se dá zmrazit, ale
nevykynuté. Vydrží prý 6-8 měsíců. Těsto prý vykyne po rozmrazení.
Vykynuté těsto se nemá dlouho v lednici skladovat, zkysne. Stalo se mi.
Jedna moje známá kupuje zmrazené neupečené žemle a dělá z nich pizzu.
Prý jim chutná.
Já si raději připravím těsto sama.
Pěkný jarní den, Lydia
že jsem si nevzpomněla hned…
když mi zbyde těsto na pizzu, také ho zabalím do potravinové folie a dám
zmrazit. A to i po vykynutí (dělám v pekárně). Rozmrazovat se však
může jen volně. Je to vlastně stejné jako práce s mraženým droždím.
S těstem na chleba jsem to nezkoušela, ale mělo by to jít.
Nezbyde, než aby tvůj syn byl pokusník a inovátor. V každém případě
prosím o referát o výsledku.
Cituji z knihy CHLÉB-U.Feringnová a E.Treuille …je-li váš čas
omezený, můžete těsto zmrazit PŘED VYKYNUTÍM.
Suroviny smíchejte, těsto prohněťte podle receptu. Vnitřek igelirového
sáčku potřete olejem a nevykynuté těsto vložte dovnitř. Vytlačte vzduch.
Nchte trochu místa pro těsto, které i při mrazení malinko vykyne.
Těsto nechte rozmrazit v chladničce 12-24 hodin, dokavad nezdvojnásobí
svůj objem.
Vyndejte z chladničky a nechte při pokojové teplotě. Vytvarujte, nechte
dokynout a pečte podle receptu
díky. Zmrazené těsto už je na cestě. Možná že je dokonce už
upečeno.
Vracejí se ve středu tak jistě dostanu zprávu. Napíši.
bohužel nedopadlo moc dobře. Ale nejspíš z úplně jiných důvodů.
Jelikož synek má v autě jenom ledničku, a nikoliv mrazák který vše
udrží zmrzlé, těsto po třech dnech roztálo, začalo kynout a nabylo
obřích rozměrů. Navíc ho udělal asi dost řídké a teklo. Promočilo
pečící papír ve kterám bylo zabalené a pak se lepilo.
Navíc často pršelo a uhlíky v ohni nebyly správné. Chleba se nechtěl
řádně propéct.
Já už bych s tím dávno sekla, ale on je trpělivý (to nemá po mně) a
chce to příště zkusit znova. Tak jsem mu slíbila že mu na něj zadělám
aby to (snad) aspoň neteklo.
Zato přivezl fůru plodů opuncie, udělal z nich jam a ještě se naučil
od svého kamaráda
z Malty jak to udělat, aby neměl plné ruce bodlin.
Nejsem taková sakumpráskcuchta, abych si troufl radit, Esmeraldo. Když
dělám chleba s dlouhým odloženým startem, zblbnu pekárnu a nařídím jí
zadělat těsto bez kvasnic. Stačí 5 až 10 minut. Tím se nastartuje lepek.
V mouce jsou kvasinky, tak jako ve všem. Kdybys takové těsto nechala týden,
vykyne těmi divokými kvasinkami. Protože v mouce jsou i bakterie
mléčného kysání, vytvoří se kyselina mléčná nebo jiná, přesně
nevím a těsto zkysne.
Tak, máme zadělané těsto, upravíme jeho konzistenci, aby nebylo řídké a
uschováme do chladu nebo zamrazíme. Až kamarádi zavelí: chceme jíst!,
zamícháme do těsta buď čerstvé kvasnice, rozmíchané na kašičku nebo
přidáme sušené. Dobře zamícháme a necháme kynout.
A teď konstruktivně kritizujte, ať se pozvednu na vyšší level
nápad je to v podstatě dobrý. Má jen jedno velké nebezpečí. Mléčné kvašení se velmi rádo změní na máselné, a to je potom ta stará známá „vůně vesnice“.
Nejsem si jistá jestli se mu bude chtět zadělávat kvasnice uprostřed buše kde není ani tekoucí voda. Třeba to ale zkusí.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
