Mám velký problém, zrušili mi krámek, kam jsem chodila kupovat tuhle
velkou dobrotu. Ač jsem zkoušela všelijaké možné varianty do té chuti se
prostě nemůžu trefit a v jiných obchodech a supermarketech to mají od
jiných výrobců a samozžejmě to chutná jinak. Tenhle krabí salát měl
krabí maso spíš na delší nudličky a řekla bych, ze tam byla i troška
mrkve (taky na tenoučké nudličky) Nejdůležitější byl základ - hustý a
krémový a chutnal nakysle smetanově bez pachuti umělotiny jakou má např
krabí salát z carefuru. Jeden čas ho mívali i v Albertu a jednou se mi ho
podařilo koupit i ve Vinohradské tržnici, ale prodavačky prý netuší kdo
jim dodává a navíc dodavatele docela často střídají
Stál většinou kolem 22Kc/10dkg a dostávali ho v bílých plastových asi
1,5l kyblíčkách.
Nezná ho někdo z vás? Poraďte, prosím, kde ho koupit nebo jak
se dělá.
Krabí salát
jediné, co pro Tebe mohu udělat je asi to, že Ti posílám na Labužníka
krabí salát z receptur studených pokrmů…pokud se jednalo o český
výrobek, bude to určitě alespoň hodně podobné, pokud o cizí…nemám
zdání…
Jestli se nepletu,tak ten salát vyráběla firma Neptun,co měla krámek na Francouzské ulici naproti hospodě U Bulínů.Problém s majonézou nebo zálivkou je ten,že oni používali remuládový základ.Alespoň jak nám sdělila kdysi prodavačka.Například jejich rybí salát s vejci a okurkou byl( nebo ještě někde je)naprosto nedostižný.To je jediné co jsem vyhrabal z paměti.Zdraví Hydraulik
tak remuládová omáčka (1 kg):
30 g sardelových řezů, 50 g sterilovaných okurek bez nálevu, 750 g
majonézy, 100 ml mléka, 40 ml vína bílého, 40 g hořčice, 20 g cukru,
10 g soli, 20 g petrželové natě
Sardelové řezy rozetřeme na kašičku a okurky nakrájíme na jemné
kostičky. Vše smícháme s majonézou, mlékem, vínem a hořčicí. Dobře
promícháme a ochutíme cukrem a solí. Jako poslední přidáme drobně
nakrájenou petrželovou nať.
A když tímto nahradíš majonézu v krabím salátu bude to
třeba to samé…kdo ví…?
Mně ta „remuláda“ připadala jako by byla dělaná hlavně ze smetany.
Nevím jak bych to definovala, ale asi jako když máte hodně hustou
šlehačku, kterou ochutíte. Pokud tam byla majonéza, tak se tam dobře
schovala ) Zkoušela jsem všelijaké kombinace
smetany + zakysaná smetana + majonéza + tvaroh a pořád to není ono. Jenže
ty bestie tam určitě dávali ještě nějakou návykovou látku
Zatím nejpovedenější varianta je 1 balíček 250g krabích tyčinek + jedna
zakysaná 150g smetana (hustá) + půlka měkkého tučného tvarohu + 1 velká
lžíce majonézy. Umixovat, osolit, opepřit, okyselit šťávou z půlky
citronu (lze přidat i trošičku balsamicového octa) a kdo má rád, tak
trošku tymiánu. Je to dobrotka, ale nechutná to jako ten kupovanej.