zeleny a suseny, cerny - jaky je rozdil v jeho pouziti? Zeleny do caje a kavy, k betelu , cerny do baharatu …
A dal?
zeleny a suseny, cerny - jaky je rozdil v jeho pouziti? Zeleny do caje a kavy, k betelu , cerny do baharatu …
A dal?
Kardamon je pokiaľ viem vždy čierny / čiernohnedý a ide o tie drobné
semiačka. V ich použití nie je rozdiel.
Samotné tobolky nie sú až tak zaujímavé, klasické sú čo viem zelené a
tie čo sú biele, sú vraj len bielené (ak si dobre pamätám oxidom
siričitým?)
mam temer cerne, take se to jemnuje black kardamom ! A i v nekterych receptech je vyslovne napsano zeleny nebo black . Proto se ptam. A kytka se jemnuje Elettaria cardamomum a od toho nazev zkraceny, kardamom .
U nas cerny na ochuceni: ryze, spenatoveho pyre, ke kuzlecimu, ruzne
„curry-zeleninove omacky“…dopurucuji pred servirovanim kardamom vyndat. Na
skus je velmi trpky A urcite to nejsou drobna seminka, cerny
kardamom jsou „tobolky“,ktere se cele vhazuji do pokrmu.
ano, ale v tech tobolkach jsou seminka ! Ja se domnivala, ze kdyz k vyvareni jen pro chut, ze se pak vyndaji, tak cele a jinak do pokrmu jen ta seminka. Diky za radu !
viac už k tomu povedať neviem
http://www.uni-graz.at/…let_car.html
v texte je aj odkaz na čierny (nepálsky) kardamon
http://www.plantcultures.org/…30B0B55ABCFA
Je to opravdu v tom odkazu, ktery jsi mi sem dala!
Kdyz mam takove tobolky doma a kdyz je black cardamamom v receptech, tak me
zajima, kde se vzal a jak se pouziva. Dekuji za ochotu i zajem !
Di, wydra
v článkoch u Katzera sa nájdu aj vety o použití korenín, a zároveň aj
mnohé odkazy kde sa tieto veci vyskytujú. Ale tabuľka použitia typu toto
korenie do tohto jedla sa určite nenájde.
Druhá vec, koreniny sú veľmi inšpiratívne. Škorica ide ako do vareného
vína, vianočného pečiva, ale aj na pečenú baraninu (skopové) Rovnako
čili ide ako k mäsu, tak k čokoláde. Takže jedno korenie môže mať
mnoho správnych použití pre mnoho jazykov.
Černý a zelený karadamom se výrazně liší jak ve vůni, tak
i v chuti. Mně osobně černý kardamom voní hodně silně
kořenitě a tak trošku po asfaltu (teda samotná tobolka voní z blízka
silně asfaltově, z hotového jídla nic takového necítím), chuť je velmi
intenzivní a dost specifická. Černý se používá (pokud vím) jen do
slaných jídel (indická kuchyně - karí). Používají se celé tobolky
černého kardamomu a z pokrmu se před jídlem vyndávají.
Bombajské
kuřecí karí (tohle mi moc chutná, všeho koření kromě chilli dávám
dávku dle receptu, chilli dávám polovinu, zas tak zvyklí jako Indové na
ostré jídlo nejsme)
Zelený kardamom mi voní méně kořenitě, absolutně neasfaltově. Používají se buď celé tobolky (do slaných jídel typu karí), nebo pak jen samotná, z tobolek vyndaná, tlučená semínka hnědé až černé barvy (do cukroví, rýžové kaše apod.) Zkusila jsem dát tlučená semínka místo citrónové kůry do lineckého, upečené tvary jsem ničím neslepovala ani nepotírala polevou, byly z toho výborné sušenky ke kávě.
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz