Kardamom

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.12.10 13:14
kardamom

zeleny a suseny, cerny - jaky je rozdil v jeho pouziti? Zeleny do caje a kavy, k betelu , cerny do baharatu …

A dal?

Reakce:
kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.12.10 13:40
?

Kardamon je pokiaľ viem vždy čierny / čiernohnedý a ide o tie drobné semiačka. V ich použití nie je rozdiel.
Samotné tobolky nie sú až tak zaujímavé, klasické sú čo viem zelené a tie čo sú biele, sú vraj len bielené (ak si dobre pamätám oxidom siričitým?)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.12.10 18:45
nene,

mam temer cerne, take se to jemnuje black kardamom ! A i v nekterych receptech je vyslovne napsano zeleny nebo black . Proto se ptam. A kytka se jemnuje Elettaria cardamomum a od toho nazev zkraceny, kardamom .

meisje
580 příspěvků 07.12.10 07:44
kardamom

U nas cerny na ochuceni: ryze, spenatoveho pyre, ke kuzlecimu, ruzne „curry-zeleninove omacky“…dopurucuji pred servirovanim kardamom vyndat. Na skus je velmi trpky :-( A urcite to nejsou drobna seminka, cerny kardamom jsou „tobolky“,ktere se cele vhazuji do pokrmu.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.12.10 14:33
tobolky?

ano, ale v tech tobolkach jsou seminka ! Ja se domnivala, ze kdyz k vyvareni jen pro chut, ze se pak vyndaji, tak cele a jinak do pokrmu jen ta seminka. Diky za radu !

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.12.10 10:16

viac už k tomu povedať neviem
http://www.uni-graz.at/…let_car.html

v texte je aj odkaz na čierny (nepálsky) kardamon

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.12.10 10:22
dekuji kltko :-)

http://www.plantcultures.org/…30B0B55ABCFA

Je to opravdu v tom odkazu, ktery jsi mi sem dala!
Kdyz mam takove tobolky doma a kdyz je black cardamamom v receptech, tak me zajima, kde se vzal a jak se pouziva. Dekuji za ochotu i zajem !

di
2451 příspěvků 09.12.10 11:52

wydro: kltko je muž. ;-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.12.10 12:04
Snad mi promine,

nestudovala jsem pohlavi, mea culpa, kltko !
Di, dik!

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.12.10 14:18

Di, wydra :lol:
v článkoch u Katzera sa nájdu aj vety o použití korenín, a zároveň aj mnohé odkazy kde sa tieto veci vyskytujú. Ale tabuľka použitia typu toto korenie do tohto jedla sa určite nenájde. :wink:
Druhá vec, koreniny sú veľmi inšpiratívne. Škorica ide ako do vareného vína, vianočného pečiva, ale aj na pečenú baraninu (skopové) Rovnako čili ide ako k mäsu, tak k čokoláde. Takže jedno korenie môže mať mnoho správnych použití pre mnoho jazykov.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.12.10 16:08
kltko

prave proto bych rada nazory a napady labuzniku, ne z netu!

meisje
580 příspěvků 10.12.10 04:59

U nas se ta seminka z tobolek nevyndavaji. Do pokrmu jdou cele tobolky cerneho kardamomu.

KatyX
11 příspěvků 10.12.10 19:36
Zelený a černý kardamom

Černý a zelený karadamom se výrazně liší jak ve vůni, tak i v chuti. Mně osobně černý kardamom voní hodně silně kořenitě a tak trošku po asfaltu (teda samotná tobolka voní z blízka silně asfaltově, z hotového jídla nic takového necítím), chuť je velmi intenzivní a dost specifická. Černý se používá (pokud vím) jen do slaných jídel (indická kuchyně - karí). Používají se celé tobolky černého kardamomu a z pokrmu se před jídlem vyndávají.
Bombajské kuřecí karí (tohle mi moc chutná, všeho koření kromě chilli dávám dávku dle receptu, chilli dávám polovinu, zas tak zvyklí jako Indové na ostré jídlo nejsme)

Zelený kardamom mi voní méně kořenitě, absolutně neasfaltově. Používají se buď celé tobolky (do slaných jídel typu karí), nebo pak jen samotná, z tobolek vyndaná, tlučená semínka hnědé až černé barvy (do cukroví, rýžové kaše apod.) Zkusila jsem dát tlučená semínka místo citrónové kůry do lineckého, upečené tvary jsem ničím neslepovala ani nepotírala polevou, byly z toho výborné sušenky ke kávě.

zelený kardamom
černý kardamom

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz