Fenugreek

Fotoalbum tématu (2) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.12.10 00:15
fenugreek

Mam mlety a potom takova mala zrnicka. Sice ho obcas pouziju kde je v receptu, ale nevim, kdy je ktery lepsi a jestli se zrnicka rozvari? Take se ma oprazit? Do jakych jidel se hlavne dava ? Cist na netu umim, prosim o osobni zkusenosti !


Reklama


Reklama

Reakce:
 
jolana
5064 příspěvků 03.12.10 22:36
Mila Wydro

Pouziva sa do korenin co isto vies. Tuna len do isteho druhu, potom sa pouziva do korenia na ochutenie ghee z ovcieho a kozieho masla . Inac sa hodne pouziva na ludove zimne sladkosti. Pouzivam do Helbe( je v receptoch ) a pije sa ako caj(zaleje sa 1KL semienok vriacou vodou a necha prikryte asi 15 minut popripade sa moze aj nechatslabunko prevarit) a moze byt aj s medom. Alebo sa necha aj naklicit do salatov..ale zvycajne v ludovej medicine sa podava chorlavym neduzivym detom a strarym, je hodne liecivy a povzbudzuje imunitu…aj namoceny cely. On krasne napuci a potom tie semienka prekusovat, ale ma to hacik, lebo ten puch ktory potom cele telo vylucuje aj pokozkou je naozaj nevabny ;-) ale pomaha a hodne..
V Jemnene aj do hustych polievok a ludovych jedal len tak prihodia mlety a dakde aj cely.. napriklad ku cocke..
V Indii poial viem do vsetkeho…mozno Meisje poradi viac…
Pekny vecer :)

 
meisje
580 příspěvků 05.12.10 06:56

Ano, u nas se dava do mnoha jidel. A i do smazenych, kdyz se dela besanove testicko - davaji ho do toho testicka, rikaji ze diky nemu se smazene lepe travi. My ho tam ale nedavame, pac nam vadi jeho chut. Jinak kdyz jde do curyy apod. tak se nejprve prazi v „tadce“ (spec.panev na prazeni koreni) samostatne, neprazi se pohromade s jinym korenim. A ve vetsine se pouzivaji cela zrnicka.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.12.10 10:18
dekuju

holky, to jste mi daly ovsem!! Ja myslela, kdovi co nemam ! :-) Ale cuchala jsem seminko rostliny, cerstve a neskutecne mi to vonelo, proto jsem si to koupila nekde na Sri Lance netusic, ze to je piskavice, kterou mam doma mletou. Delam cockovy samabar s lilkem a ten se v piskavici vari. Vubec mi neprislo, ze by to smrdelo ! A jak pisete, ze se to dava do jidel, tak to mam vzdy namocit ta seminka? A kdyz se v receptu vynecha, je to patrne? Jinak nez do jidel tady z receptu fenugreek pouzivat neminim. Ale vy mate obe tak uzasne recepty a v nich fenugreek je. Vy ho tam davate, nebo ne?
Jeste k tomu smradu - certovo lejno se pise jak smrdi a mne nesmrdi a davam ho do jidel strasne rada, moc chutna, neni to tak i s piskavici?

 
jolana
5064 příspěvků 05.12.10 11:20
Davam

vsade kde treba. Ja ho pouzivam a mam hodne rada.Isty cas som bola chora a slaba a dovolujem si tvrdit ze ma postavil na nohy. Najradsej ho mam ale namoceny a tie zrnka take napucane chrumat..to by som ho zjedla snad aj vagon…problem je, ze on sa naozaj vylucuje celym telom, este aj pokozkou na hlave…takze ked ho zjes vo velkom mnozstve tak si od tych 24-48 ako v karantene..nikam neist z domu a nikoho nevpustit do domu..;-))..je to puch! Urcite kazdy organizmus reaguje inac, jeden viac jeden menej.. ale v zasade je to tak.
Ako korenina/ sucast jedla (okrem Helbe a sladkosti lebo tam sa dava hodne) ho isto tak nepoznat-nema vpyv..

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.12.10 11:30

Jolanko a jak dlouho se ma namacet pred tou konzumaci?
V teple vode?A takhle napuceny se pridava do pokrmu nebo ten mlety ? Je v tom rozdil nejaky?

 
meisje
580 příspěvků 05.12.10 11:39

Wydro…ja myslim, ze kdyz ti nic nedela „certovo lejno“ tak tohle zmaknes levou zadni :-D . Ja mam certovo lejno v kuchynske skrince, v dobre uzavrene nadobe…skrinku otevru a citim to. Takze do toho fenugreeku klidne jdi! Me spis vadi chutove a to vylozene v tom besanovem testicku kdyz se smazi.Kdyz jde do besanu, tak se u nas nenamaci a ani nesmazi. Do ostatnich jidel ho u nas smazi predem a vzlast, nikdy ne dohromady s jinym korenim.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.12.10 12:00
:-)

mam lejno ve sklenicce te uzke, vysoke, od oliv v supliku s mnoha jinymi druhy a vubec ho necitim.Naopak, kdyz ho otevru, rada si privonim! Tak jsem na seno zvedava.Fakt mi cerstve seminko hodne vonelo! Dam vedet!
Btw - besanove knedlicky, tvuj recept, musela jsem u nej smazat dotaz na tebe, prze Casinovi se nelibil muj vyraz „kejda“, ktera mi z toho vznikla. Tak se te zeptam tady, kdyz tu jsi. Ty knedlicky mas v omacce krasne, mne se uplne rozpadly a tak abych to nevyhodila, prze to bylo hodne dobre, smichala jsem to s omackou i tak. Bylo to moc dobre, ale jako fotka u tveho receptu to fakt nevypadalo!!

 
meisje
580 příspěvků 05.12.10 13:45

Wydri..ja te zklamu, ten recept neni muj na ty knedlicky. Ja sem od jisteho casu neprispivam,nerada ztracim cas nesmyslnymi dohady.Zpatky k tem knedlickum…cetla jsem,ze se ti z toho stala „kejda“ a hned me napadlo, jestli ten jogurt co jsi pouzila nebyl moc vodnaty. Nevim, jestli fotka u toho receptu je original od autorky a nebo si ji nekde vypujcila z indicke kucharky. Protoze pokud je to varene v Indii tak byl pouzit jogurt z vodniho buvola,ktery ma uplne jinou hustotu a obsah tuku a to na to muze mit vliv.

 
jolana
5064 příspěvků 05.12.10 22:19
Wydro,

namoci sa do teplej vody, prikryje tanierikom/foliou a asi po pol hodine az hodine viditelne narastie.Niekto vodu zleje a prida ho do pokrmu, niekto aj s tou vodou.
Zalej malu hrstku a uvidis co sa s tym bude robit. Mna odjakziva fascinuje ako zrnko/semienko vyzera.S medom a kvapkou citronu je tiez dobre alebo do mlieka.V Egypte ho maju radi do mlieka.
A pre diabetikov je velmi vhodne.
A nerob chute..teraz si nemozem dovolit piskavicu ani nahodou :mrgreen:
Pekny vecer :)
Pekny vecer :)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.12.10 19:10
ty jsi skvela,

dik! Ja uz ji mam v hrnecku 2 dny, porad ji sleduju. Nevim o jakem puchu pisete , mne to chutna a voni asi jako to seminko zive, co mi dali privonet na Sri Lance. Ta voda je lahodna, pridala jsem ji do polevky. Seminka nabobtnala jsem pridala do zeleniny (kukuricky, kapusticky, cuketa, brambora), jim to s maslem. Bylo to dobre a ani jsem to v tom necitila. Tak jsem to jeste dohanela lejnem ! Vyborne!
Proc ty ted nemuzes?
Do mleka vyzkousim hned a napisu, jake to bylo.Zatim jsem nadsena a moc jste mi obe pomohly !
Tak jsem pro velky uspech pridala do diskuze kardamom :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.12.10 19:16
fotka

je moje, takhle si s kamoskama povidame u jidla. Jogurt ja pouzivam zakysanou smetanu, je husta a dobra. Slo mi hlavne o ty knedlicky. Nebyt toho, ze se mi rozpadly, bylo to vyborne!
Z buvoliho mleka to musi byt vyborne, ale nenasla jsem v Indii nikde. Jedla jsem ho ale na Sri Lance a moc mi chutnal. I kdyz mi moc jiny neprisel. Ale mleko buvoli, to je neskutecna mana! A do caje , uaaaa!
Tak knedlicky jeste jednou zkusim, berani se nevzdavaji pri prvnim neuspechu.
Tve duvody chapu. Mnohdy co tady ctu a cetla jsem driv, nechapala jsem ty nesmyslne putky, kritiky i dohady, napadani, zloba … je to skoda, ale co clovek, to jiny mozek, nejen otisky prstu. Jen ani s jednim nic neudelas. Jsem rada, ze si alespon prectes diskuze a ze tu jsou tvoje recepty. Uz je mam ve sve databazi :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.12.10 19:22
meisje,

prazis ten prasek, nebo ta seminka jeste nenamocena, nebo ta seminka jen drtis v hmozdiri a pak prazis?

Psala jsem Jolance, ze uz je mam namocena, chutna mi to a voda z nich je lahodna! Jeste mi poradila citron, med nebo mleko. Do toho jdu !

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.12.10 20:20
to je taak dobre

Jolano, vynikajici s tim mlekem! Med ne, ja jen malinko cukru k tomu. Lahodne, diky!! Ted uz jen caj s citronem a do toho seminka. Uzivam si to ! :-)

 
meisje
580 příspěvků 07.12.10 07:35

Seminka jak prazime a nebo pouzivame powder. Jeste me napada k tem knedlickum, besanova mouka strasne rychle starne a ztraci na svych kvalitach. Moje kucharka i kdyz donese cerstvou z obchodu tak ji okamzite cucha a chutna ji, jednou ji sla vracet…tak jestli jsi treba nemela nekvalitni. Muze to byt i tim, ze ten besan je moc suchy a nenatahne potrebnou vlhkost pro testicko a pak se to rozpada…
Tak at ti "Fenugreek " chutna. :lol:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz