Exotická zelenina

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.10 18:05
exotická zelenina

Kdo mi rekne jak se tyhle „okurky“ jmenuji a event jak se pripravuji?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
babi
6360 příspěvků 18.11.10 19:24

wydro, rekla bych ze to jsou kaktusy, ten spodni vypada na vanocni kaktus. Jedla jsem v Mexiku, pripadlo mi to slizke a nikdy jsem nevarila i kdyz se u nas nekolik druhu prodava.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.10 20:54
nene

to si babi pletes s okrou ! Ta je i me doslova odporna! Tohle je dobre. Maji to na vsech trzistich v Asii . Treba nekdo pozna.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.10 21:11
aha

tak prvni uz mam najitou

http://jdem.cz/hxrz4

je to babi ono, myslis? Ale tohle je nejaka degenerovana okurka

 
alena45
588 příspěvků 18.11.10 21:15

jednu uhorku som našla na www.alibaba.com cucumber seed, ostatné som nenašla. Ten podlhovastý baklažán na obrázku som vypestovala tento rok v záhrade, bol trochu zakrpatenejší, lebo bol studený a mokrý rok, semeno mám z Malajzie.

 
 
di
2451 příspěvků 18.11.10 21:29

Wydro, a co stránky paní Jarky T.? http://jaruna7.bloguje.cz/…zelenina.php - tam by něco nebylo?

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.10 21:50
no

na stance pani Jarky, kterou znam, nejsou fotky! A ja nevim jak to hledat. Na odkazu od Dandy je ta strupata okurka, kterou uz jsem nasla taky. Tak uz bysme meli 50% ! Napsala jsem ted jedne pani z Aukra, prodava tam 4 stranky ruznych zajimavych semen, tak uvidime. Urcite se podelim jen to zjistim!

 
babi
6360 příspěvků 18.11.10 21:52

wydro :-) , okru si prece nemohu splect s kaktusem i kdyz okra kdyz neni dobre uvarena tak je take slizka. Ta ‚Karela‘ je horky (s hackem) (bitter) melon, ale nejsem v techto zeleninach sbehla i kdyz na webu recepty jsou. Jdu varit ruzickovou kapustu :-D

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.10 22:11
to je tezke

ja nevim co znas, tak promin. Konecne tohle take muze byt slizke, to jeste nevim. ale ja se dopatram, to bych jinak nesmela byt beran! Polozila jsem dotaz jeste na tenhle server … mozna i vam se vsem bude nekdy hodit

http://www.poradte.cz/…o-to-je.html

A mas babi pravdu, nejak kaktusovite to vypada. Ze vseho toho nam udelala pani domaci tak vyborne kari … aach, proc je tam tak daleko?

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.11.10 23:04
Bitter melon

nejvíce mi to připomíná zeleninu zvanou Bitter Melon, čili Hořký meloun.
Asiati to používají do Stir-fries.
Uvařená je chuti nevýrazné, syrová je (jak název naznačuje) nahořklá.
Více zde.

http://en.wikipedia.org/…Bitter_melon

 
di
2451 příspěvků 18.11.10 23:05

Wydro, nějaké obrázky s popiskama (včetně přípravy) jsou tady: http://foodlorists.blogspot.com/…etables.html - třeba to trošku pomůže? Ale odborník na exotickou zeleninu opravdu nejsem, našla jsem to náhodou.

 
di
2451 příspěvků 18.11.10 23:06

No, než jsem to napsala, je tu Esme, to bude ten pravý poradce.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.10 23:07
tak tu bysme meli

uz identifikovanou. Diky i tobe! A ted tu druhou!!

 
babi
6360 příspěvků 19.11.10 00:53

Tak esme potvrdila, ze ta jedna zlute zakrouzkovana zelenina je bitter melon jak jsem pradpokladala. Tu truhou nazyvaji podle wiki trznici, ancto vsechny casti rostliny jsou jedle. Zde je neco na precteni
http://en.wikipedia.org/…/Winged_bean
Spletla jsem si tu cervene zakrouzkovanou zeleninu s vanocnim kaktusem, coz take neni kaktus :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.11.10 01:02
teedaaa

ty ses uuuzasnaaa! Dekuju!
http://jdem.cz/hxs95
joo, to je ono! Posilnena kapustickama jsi hlodala a hlodala az nasla? Tak nez pujdu na usni, jeste si o tom neco prectu :potlesk:

 
babi
6360 příspěvků 19.11.10 01:18

8-o bylo hodne napovedi…

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.11.10 01:33
winged beans

snad si je jednou i sama udelam. Treba se sem take zacnou dovazet. Tuhle exotickou zeleninu mam hodne rada. Uz jsem i patrala, jestli nekdo zna pejivalle
http://picasaweb.google.com/…4HD9lHR8nFGQ
(prodavaji se varene na ulich stredni a lat Ameriky, je to velika dobrota!)
nebo chayotte (ty uz se daji koupit, ale tak drahou kedlubnu jsem jeste nejedla)
http://www.google.cz/images?…
Asi nemuzeme mit vsichni vsechno …

 
babi
6360 příspěvků 19.11.10 15:29

wydricko a znas tuto zeleninku?
http://en.wikipedia.org/wiki/Durian

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.11.10 15:52
znam !,

babi, znam a vubec neni hnusna jak se vsude pise. Tys jedla? V jake uprave?
Ovsem nejlepsi je Jack fruit a ty pejivalle !

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.11.10 20:24
Momordika charantia,

hořká okurka, karela (karavela, či mara - podivný plod s pokožkou připomínající krokodýlí kůži nebo mořského sumýše se v humidních tropech pěstuje po staletí.
Rudyard Kipling vyjádřil svůj obdiv k rostlině, která vyšplhá pomocí úponků do čtyřmetrové výše, v Mauglího zpěvu proti lidem:

Z vesnice bude brzo rozvalina Živná prsť pro úponky psího vína
Krovy se se střechami sesují
Jen karela, hořká karela tam vybují.

Květy voní intenzívně po vanilce a vyvíjejí se z nich protáhlé plody. Když dozrají, prasknou na špičce na tři díly a odhalí hnědá nebo bílá semena obklopená krvavě červenou dužninou. Plody nejlépe chutají zamlada. Nedozrálá okurka má světlezelenou barvu a její dužnina je v této fázi nejvíce ceněná. Thajci věří, že má blahodárné účinky na činnost ledvin a krvetvorbu.

Při nákupu vybírejte menší pevné světlezelené plody.
Okurka se neloupe, jen se podélně rozřízne, vydlabe se dužnina a okurka se nakrájí na plátky nebo kostičky, pokud je příliš hořká, osolí se, nechá odležet a propláchne. Nebo se může asi 2minuty blanšírovat v horké vodě a propláchnout.
Dužnina se nejčastěji používá do polévek nebo omáček.

Předloni jsme měli skleník plný rostliny jménem Kiwano, ostnaté plody žlutooranžové barvy, chutí podobné okurce, pokud seženu semena karely, zkusím zasadit, protože nejlepší je dvoucentimetrová :-)
K pozdějšímu použití se dají plátky usušit.

To druhé, tenké, zelené je asi lufa, hedvábná tykev či dýně, jedlý čínský ibišek, thajsky Buap liam.
Má jemnou chuť podobnou salátové okurce, která se dá použít, když pravá lufa není k dispozici.
I lufa se konzumuje pokud je mladá, potom dostává hořkou chuť.
Používá se ve smažených minutkách, polévkách, nebo jako příloha k omáčce nam prik. Hodí se do kombinace s drůběžím masem, rybami nebo mořskými plody, tak aby se nepřebila její jemná chuť.
Nemusí se loupat, jen pokud na hranách je slupka tvrdá, tak se seřízne a v prohlubních se nechá, nakrájená bude mít krásný zelenobílý vzhled.

Wydro, z Indonéské kuchyně od Sri Owen jeden recept na karelu - Pelecing peria :-)
A díky za fotky, příští týden vím, co od Číňana :-)

Karely podélně rozkrojte, odstraňte semena a nakrájejte jako okurku. Na cedníku posolte, nechte 30 minut odstát a propláchněte. V hmoždíři rozmačkejte cabé rawit nebo pálivé papričky, 3 plody tungovníku, 2 stroužky česneku, 1 kousek terasi na hladkou kaši.
1 lžičku oleje rozpalte ve woku a hmotu asi 1 minutu smažte. Pak přidejte karelu a smažte další 2 minuty. Osolte, opepřete, přidejte limetkovou šťávu. Podávat horké i studené.
Uf :-)

Příspěvek upraven 20.11.10 v 13:42

 
babi
6360 příspěvků 19.11.10 21:02

Abych Ti odpovedela na otazku…no hnusne na jidlo to neni, jedla jsem to s ryzi a kokosovym mlekem. Tady jde jenom o to, jak priserne a nesnesitelne to smrdi a zakonec to zapacha i ust po jidle. Kazdopadne bych se po Durian nepidila.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz