Jak dlouho vydrží těsto?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.12.10 11:53
Jak dlouho vydrží těsto?

Minulý víkend, v sobotu, jsem si udělala těsta na vánoční cukroví, v neděli nemohla hýbat rukama a léčila si namožené šlachy a v pondělí onemocněla definitivně a s něčím jiným a zpracování těsta na cukroví nepřipadá v úvahu… :think:
Doufám, že o tomto víkendu, po týdnu, to snad již pomaličku půjde, ale jisté to není…
Jak dlouho mi těsta vydrží?? Přežijí to???
V lednici mi trošku…zmrzla a jsou ted v tuhém, pevném stavu :mrgreen:


Reklama


Reklama

Reakce:
 
bocianka
528 příspěvků 02.12.10 22:43

Ahoj, těstu nevadí, myslím, že to vydrží. Alespoň se chutě pěkně prolnou. :-?

 
casino
4474 příspěvků 02.12.10 23:00
Aby řeč nestála

Si myslím, že od glama je to jen taková řečnická otázka :-P
Nedej přírodo, aby teď a tady reagovala di :mrgreen:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.12.10 01:23
Omyl

Casino..tenhle problém vážně řeším..Poněkud jsem nepočítala s tím, že mě zradí zdraví. Dělám cukroví opravdu „poctivé“ a dost by mě mrzelo, kdybych je (ta těsta) musela vyhodit. Vlastní zkušenost jsem s tím ještě neměla. A když nevím, tak se zeptám…
PS. neprovokujte… :mrgreen: mě prostě lidská blbost vždy naprosto bezpečně znechutí…
A to je, tady na Labužníku, vážně nepraktické… to snad uznáte.. :wink:
A nereaguji na určitého člověka, ale na blbost obecně, kdykoli..

Bocianko, díky..uklidnilas mě, snad to přežiji já i těsta :wink: :mrgreen:

Příspěvek upraven 03.12.10 v 09:31

 
2905
753 příspěvků 03.12.10 02:09

Glamo už je to pár let, řešila jsem obdobný problém. Šest druhů, každé z půl kila mouky. Osmý den došlo na pečení, nikdo nereklamoval. Jen jedno, tuším ořechové na trubičky jsem trochu doupravila - otevřít smetanu ke šlehání v krabičce, tekuté ulít, pevné rukama jemně vetřít, ani ne zapracovat. Toto těsto bylo choulostivé na vyvalování i bez přestávky v lednici. Držím palce ať tlapky nezlobí a cukroví zavoní :wink: .

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.12.10 09:45
Díky

za uklidnění…neřeším, jsem ráda, že žiju, nějak to s těstem dopadne :-)
Ještě jednou díky :mrgreen:

 
casino assassino 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.12.10 12:15
ad. P.S.

glama, já pro blbost jiných, v jakékoli formě, mám většinou pochopení… Co mě ale spolehlivě dostane, je vlastní blbost :twisted: A protože podle známého rčení „Čím starší, tím blbější“ se s věkem tento jev přímoúměrně prohlubuje, tak se není co divit, že jsem takřka permanentně „znechucen“ (použiji-li Vašeho eufemismu) :-P
V otázce ůmrtnosti těst mě překvapilo, že profesionálka Vašeho formátu nemá tuto oblast aspoň teoreticky probádanou… No, asi se Vás dosud žádný žák na toto neptal. Nakonec i to koresponduje s Vaším poznáním, že s dorostem ve Vašem oboru je to čím dál, tím horší…
Aby snad nedošlo ke špatnému pochopení, tak podotýkám že mám pro Váš dotaz pochopení :-) :-D :lol:

P.S.
Tím nickem znovu testuji Viktorovu bdělost a ostražitost :mrgreen:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.12.10 14:40
Casino..

jste nepozorno…již jsem tu vysvětlovala, že vaření neučím..nejsem kuchařka, natož pekařka a už vůbec ne cukrářka..
Jen tomu prostě rozumím… :wink: :mrgreen:
Léta praxe v hotelovém provozu mne snad něčemu naučila..
Výdrž těst je dosti relativní a ve škole se něco podobného neučí..možná námět pro EU normy :mrgreen: ..
Ale zatím nikdy jsem se nesetkala s tím, že by někdo schválně nechával kvalitní těsta v lednici za účelem prozkoumání, co to s nimi udělá… A omylem zapomenout těsta v lednici v hotelové kuchyni…to by bylo málem na výpověď :wink:
Váš přístup k blbosti chápu…budete s ní mít zřejmě více zkušeností.. :wink: a to pak člověk třeba i otupí.. (hroty) :wink:
A poněkud nechápu, co máte proti mému dotazu…je velmi praktický a přichází v krizové situaci…normálně by těsta byla dávno zpracována..zatím stále ještě čekají v lednici..
Zřejmě o tom nic nevíte, jinak byste nepochybně dávno fundovaně poradilo..
Něco jiného, chytrého, byste tam nemělo…? Já tolik pochopení nemám…;-) :mrgreen:
Jestli byste se nemělo raději než testům, věnovat těstům… :mrgreen:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.10 13:22
18. den

od výroby těst…
dnes jsem těsta ráno vyjmula z lednice, nechala povolit..
první dávka rohlíčků na plnění napěchována do formiček, první dávka koleček na ořechové dortíčky vykrájena a leží na plechu..
Těsta normálně voní, zpracovávají se..no…ne extra snadno, ale třeba je to normální, už si to od loňska nepamatuji.. :mrgreen:
Tak jsem zvědavá, jak to dopadne po upečení… :?:

 
bocianka
528 příspěvků 15.12.10 13:26
Glamo,

po upečení do bude výborné, uvidíš.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.10 17:15
Upečeno!

A musím říci, že je všechno v pořádku!
Téměř třítýdenní ležení se na těstu nijak negativně neprojevilo…a mně se ulevilo… :mrgreen:
A pečeme dál… :wink: :mrgreen:

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.10 22:54
Výdrž těsta

Glamo, uklidnila jsi mne. :palec:
Mám už třetí den zaděláno těsto na myslivecké knoflíky a měla jsem výčitky svědomí. Dostanu se k nim totiž až v pátek.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.10 22:59

Tak těsto na ně v té lednici ještě stále čeká…přijde na řadu zítra.. :mrgreen:
Dám vědět, jak to dopadlo! :mrgreen:

 
casino
4474 příspěvků 15.12.10 23:38
Určitě to dopadne dobře

„Tak těsto na ně (myslivecké knoflíky) v té lednici ještě stále čeká…“
No, gdyby glama nebyla jako tajemný hrad v karpatech a prozradila hned, že se jedná o křehké, resp. linecké těsto, tak casino by nepochybně dááávno fundovaně poradilo, ať setrvá v klidu, neb linecké vydrží v chladu týdny, jak ví zajisté každý, aniž by strávil léta praxe v hotelovém provozu :-) :-D :lol: :mrgreen: :-P

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.12.10 00:46

No…ono se nejednalo jen o jedno těsto, že…
A těsta byla specifikována jako „těsta na vánoční cukroví“ a ta se obvykle např. kynutá nedělají… Proto casino, nejsouce si jisto o jaké těsto jde, raději zřejmě neradilo…a ani se nepochlubilo, že má zkušenost s týdny skladovaným těstem…jakýmkoli..
Glama nevěděla, ani nemohla, protože v hotelovém provozu se těsta týdny neskladují… A i kdyby se zcela nesmyslně skladovala, činilo by se tak ve výrobním středisku Cukrárna a skladoval by cukrář, ne Glama. A ta, kdyby se dozvěděla, že se mu tam týdny válí v lednici uskladněné těsto, tak by mu dala řádně za uši za takový šlendrián a porušení hygienických předpisů…a pak by mu to vyhodila a dala k úhradě, protože by si neriskla to použít a nabídnout posléze výrobek hostům… Páč by se to mohlo krutě nevyplatit… A to nedej Bože, aby přišla nějaká kontrola z hygieny…a těsto našla…
Tam by totiž vysvětlení „Ale casino říkalo že to deee“ opravdu neobstálo…
Z donucení si to vyzkoušela sama doma…a je spokojená, že to klaplo :wink: :mrgreen:
Přesto by nikomu neradila to praktikovat běžně, rozhodně je lepčí zpracovat během několika málo dnů…
A pokud se to zkomplikuje, není třeba se věšet, protože casino řikalo že to deee a glama to i vyzkoušela …
:wink: :mrgreen: :-P

 
Sylvie
2302 příspěvků 05.12.12 11:50

Otevírám tuto dávnou dikuzi, kdyby někdo nevěděl, jako já dnes.

 
casino
4474 příspěvků 05.12.12 21:13
Rádo bych doplnilo...

…a upřesnilo co jsem gggdysi napsalo:

@casino píše: „ neb linecké vydrží v chladu týdny,

Ano, vydrží týdny! Bez úhony asi dva :P
Tůhle jsem mělo v lednici těsto asi tři týdny… Napeklo jsem cosi,,, snědlo se to,,, všem asi i chutnalo,,, ale jen já vědělo, že těsto už nebylo OK! ;) :oops:
Zkrátka, při rozvalování a pečení nevonělo tak, jak čerstvé linecké vonívá…
Já jsem se z toho poučilo :)

 
anickav
2904 příspěvků 06.12.12 12:10
Uvažovala som,

Či mám reagovať. Neviem si totiž prestaviť, že by som mala upiecť niečo z cesta, v ktorom je surové vajce (u lineckého žĺtko) a trčalo mi to predtým tri týždne v chladničke.
Tak isto ma fascinuje, že už teraz sa niekde pečie na sviatky a v kréme, alebo v nepečenom múčniku je to surové vajce, žĺtko, mlieko. :think:

 
casino
4474 příspěvků 06.12.12 14:23
aničkav, máte recht!

Stydím se :oops: a budu se hledět polepšit…

 
anickav
2904 příspěvků 06.12.12 19:02
casino
:*

Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz