Julia Child: Mastering the Art of French Cooking

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
buraci
1136 příspěvků 07.08.06 16:42
Julia Child: Mastering the Art of French Cooking

Jiz dlouho jsem touzila po prehledne a srozumitelne klasicke francouzske kucharce (neco jako Klasicka italska kuchyne od Marcelly Hazan). Vzhledem k tomu, ze na nasem trhu se nic takoveho nevyskytuje, musela jsem si nechat kucharku dovezt a protoze jsem prece jen pevnejsi v kramflecich v anglictine, koukala jsem spise po anglosaskych knihkupectvich a tam mi padla do oka kucharka od Julie Child zminena v nadpisu. A nelituji. Kniha je to jiz opravdu klasicka, poprve vysla v roce 1961 a je plna klasickych receptu, at jiz rychlych a jednoduchych az po ty, pri kterych stravite stastny den v kuchyni. Recepty jsou velice srozumitelne a misto je venovano i zakladnim postupum a surovinam. Prestoze se jedna o kucharku pro Americany, nejsou zde recepty zjednodusene, spise se vyuziva beznych, vsude dostupnych surovin. Ocenuji take, ze kazdy recept je doprovazen navrhem na vhodnou prilohu a vino. Je zde dokonce tabulka prevodu na evropske miry. Prestoze kucharku napsala Americanka, je to absolventka Cordon Bleu, ktera pracovala ve Francii s mnoha sefkuchari a pote spoluzalozila v Parizi kucharskou skolu. Takze Mastering… vrele doporucuji, za cenu cca 30 dolaru, obdrzite knihu, ktera ma trvalou hodnotu.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
AFTIC
122 příspěvků 23.08.06 17:39
Julia Child ( 15.8.19912 – 13.8. 2004)

Kuchařka „Mastering the Art of FRENCH COOKING“ by Julia Child Loisette Bertholde Simone Beck, Alfred A Kopf, New York 1966, byla jedna z prvních kuchařek kteréo jsem si v roce 1968 po příchodu do Ameriky zakoupil.

Nevím jestli jsem tehdy za ni dal 30 dolarů, protože jsem do Amriky přišel jen se 60 dolary, ale byl jsem tehdy takový blázen, že je to docela možné. Ještě ji mám schovanou.

Julia Child která byla v Americe po mnohá léta nejpopulárnější televizní kuchařkou nebyla vlastně kuchařkou, natožpak profesionální kuchařkou, nicméně byla čestnou členku American Culinary Federation, což je svaz profesionálních kuchařů kterého jsem také členem a díky tomu jsem měl tu čest se s Julii poznat osobně.

Julia byla za mlada s manželem, který byl v diplomatických službách ve Francii. Dnes není již tajemstvím, že Julia byla v té době ve službách (OSS, které se později změnilo v CIA) v Číně a na Ceylonu (dnes Sri Lanka).

Julia tudíž nebyla ani to čemu se říká kuchařka v domácnosti. Ve Francii, kde se zúčastňovala s manželem většiny gastronomických akcí diplomatického protokolu si ale oblíbila francouzskou kuchyni natolik, že po skončení války absolvovala kurz francouzské kuchyně na populární škole Cordon Bleu v Paříži.

Absolvování tohoto někdy až šesti týdenního kurzu vaření na této škole z nikoho kuchaře ještě neudělalo, ale Julii Child to pomohlo k popularitě.

Díky Cordon Bleu Julia dostala po druhé světové válce v Americe místo redaktorky Gastronomického oddělení jedněch populárních novin a to byl začátek její mnohaleté kariéry v gastronomii.

V té době byl v Americe hlad po francouzských receptech, neboli Julia byla: „At the right time at the right place“ a tak se stala velmi rychle populární.

Mimo článků v novinách Julia publikovala několik kuchařských knížek, ale doufám, že nejste tak naivní abyste si mysleli, že Juia Child ty kuchařky na nějakém Underwoodu datovala sama. V té době Julia měla jíž štáb pracovníků kteří to dělali za ni (viz. zmíněná kniha). What a country!

Nicméně největší popularitu si získala svými televizními pořady vaření.

Popularita těchto pořadů byla vlastně v tom, že Julia se po televizní kuchyni nepohybovala nijak profesionál ně, ba naopak, někdy až nešikovně. To imponovalo divákům protože se s jejím chováním při vaření ztotožňovali a říkali si, že tak jak to dělá Julia, že to dokáží také.

Julia rozuměla marketingu a uměla se „prodat“. Byla velice inteligentní a proto se také nikdy nesnažila vydávat některé klasické recepty za své, nebo konkurovat francouzským kuchařům kteří v té době byli v Americe neméně populární, ale neuměli to tak prodat.

Podle amerického rčení: „If you cannot fight them, join them“, (když je nemůžeš přemoci, tak se s nimi spoj), Julia na své „shows“ zvala populární francouzské kuchaře kteří její popularitě pomohli ještě více.

Jedním z nich byl můj dobrý přítel Jack Pepin, někdejší osobní kuchař Generala Dególa, pod kterým jsem já také sloužil. Jack je autorem několika velice dobrých kuchařských knih (které mohu já doporučit spíše než knihy Julie Child), který později Julii Child svými televisními pořady nahradil.

Díky změně pohledu Američanů na domácí vaření a díky mnoha dnešním populárním televisním pořadům Julia upadla v zapomenutí, ale její kuchařky mají stále ještě svoji sběratelskou hodnotu.

Mohu se pochlubit tím, že většinu jejích knížek ve své knihovně mám, ale byl bych velký pokrytec kdybych nepřiznal, že jsem podle jejích receptů nikdy v životě nic neuvařil.
M. Klima

 
buraci
1136 příspěvků 23.08.06 18:15
Diky, Afticu

U nas je bohuzel Julia Child totalne neznama, a tak dekuji moc za Vas prispevek. V Americe nyni vysel jeji zivotopis, a stal se bestsellerem a tak se mozna aspon nekteri Americani vrati od Hungry Mana (mrazena hotovka) k normalnimu vareni, ktere prinasi poteseni od nakupu surovin az k myti nadobi. Treba se jednou nekdo rozhoupe a vyda jeji klasickou kucharku i u nas.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz