HUSPENINA

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
anarxa-esset
4 příspěvky 19.03.06 14:37
HUSPENINA

Vobec neviem, co to vlaste je. Myslim, co sa tyka zastupenia zakladnych zivin. Ked iba vyvarime bravcove koze (a iny bravcovy sajrajt), cibulu a cesnak, cize ziadna zelenia, ani nic, co nam vznikne? Je to sacharidova bomba, bielkoviny, alebo nebodaj tuk?? Da sa vyuzivat v zdravm jedalnicku??? Na klby mi bola odporucana zelatina, ale mne sa nejak nepozdava to bravcove v huspenine, ved to je vrchol nezdraveho…prosim pomooooc


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Ivo
1045 příspěvků 19.03.06 20:54
Dámo s tak složitým nickem, že se mi ho ani nechce vypisovat....

…kdo Vám nakukal, že je to vrchol nezdravého, z jakého zdroje to máte?

 
kamilio
548 příspěvků 19.03.06 21:33
Huspenina = rôsol

Tvé dosavadní informace o této lahůdce jsou velmi scestné. Co by tam dělaly sacharidy a tuky? A zelenina tam musí být. Dej si to heslo do vyhledávače, přečti si pár receptů a poznáš, co to je.

 
Manana
1515 příspěvků 19.03.06 21:38
Dámo,

s Vašimi názory se raději o maso vůbec nestarejte a zůstaňte u své zeleniny, ta Vám jistě dá vše, co ku zdraví potřebujete.
Mně je 71 a nejím pomalu nic jiného, než to tučné vepřové i uzené, zelí a knedlíky, jsem zdráv a vesel a velice mi chutná. Mimo cibule, česneku, zelí, rajčat a pálivých paprik se bez zeleniny obejdu, nesešel jsem, ani jsem neumřel.
Akorát mám trochu mastnou klávesnici.

 
Tasma
415 příspěvků 19.03.06 23:35
...

Kluci, nebuďte na Anarxo tak zlí. Jen by určitě tu dobrotu ráda ochutnala, ale bojí se, že se to neslučuje se zdravou výživou.
Já jsem s huspeninou velká kamarádka. Pokud na mě přijde špatné svědomí, odůvodním si to jednoduše tak, že jsem někde slyšela, že je to dobré pro klouby, tudíž dělám cosi užitečného pro to, abych ve stáří běhala jako čamrda. A tak dělám něco dobrého nejen pro své zdraví ale i chuťové buňky a i duševní stránka mého tělíčka jsou spokojeny. Navíc do huspeniny si může Anarxa dát zeleniny co hrdlo ráčí a pokud jí mysl dovolí a nebude mít špatné svědomí, tak tu možná bude do sta let i s pojídáním huspeniny. Ano, jednu nevýhodu huspeninu opravdu má - jak píše Manana - klávesnice je fakt mastná.

 
Manana
1515 příspěvků 20.03.06 00:04
Tasma

ty jsi otevřená a přístupná holka, jak tak vidim, a eště jsi navíc z Vysočiny, odkud kdekdo z nás pochází, a i když jsem tam prožil mládí za války, kdy byl jen tuřín a brambory, tak se moc dobře pamatuju na ty krásný chvíle, když máma přinesla tajně z „neznámého“ zdroje pár jitrnic nebo kus tlačenky. Tehdy Němci měli zaevidovanej každej paznecht z každýho prasete, to nebyla sranda, za to byl koncentrák!
Dodneška si to považuju!

 
Manana
1515 příspěvků 20.03.06 00:17
Až teď mi to došlo!

Nemá dáma Anarxa-Esset na mysli, že je anoraxa? Tomu by ta zelenina bez poctivého vepřového odpovídala.

 
marmelada
1643 příspěvků 20.03.06 09:43
Huspenina, rosol, aspik

to jsou věci, které miluju. Občas dostanu absťák, uvařím si vepřovné nožičky hezky doměkka, až se rozpadají a pak se o ně přetahuju s našimi psy. Nakonec se s nimi, byť nerada, rozdělím. Nevím, co na nich je nezdravého. Želatinu tělo potřebuje (moje odmala vrzavé klouby obzvlášť) tuk taky a pořád lepší v téhle formě, než zabalený v krabičce se ztužovači a všemi těmi pří:,–(ami.
Dělá mi dobře čersvá strava, pestrá, od každého trochu. Ale je jasné, že pokud budu něco jíst s odporem, tak to tělu a duchu moc prospěchu nepřinese. Tak Anarxo jez to, co tvé hrdlo ráčí. Ale třeba zkus někde trochu uďobnout dobrého sulcu a uznáš, že jednou za čas by to šlo.

 
ardi
5 příspěvků 20.03.06 13:38
Ahoj Anarxa-Esset

stejnou službu ti prokáže lněné semínko. Pomlet na makovém mlýnku (před použitím), ráno jednu vrchovatou lžíci, v poledne a večer také

 
Manana
1515 příspěvků 20.03.06 17:54
sulc

marmeládo, jsi moje krevní skupina, objímám tě svejma mastnejma tlapama a moje Azina ti posílá mastnou pusinku přes celý obličej! Azina je brakýř šumavský Štráchalův! a je to naše dvanáctiletá krasotinka.
Anoraxo, prosím, my jsme lidi, všežravci, ne ptáci, abysme zobali semínka, to bysme moli snad chytit i ptačí skřipku.

 
Tasma
415 příspěvků 20.03.06 18:40
Manano,

tvoje maminka byla Maminka s velkým „M“ a věděla co je dobré a v čem je síla a riskovala proto, stejně jako tatínek s velkým „T“ v knížce od Oty Pavla- Smrt krásných srnců.

 
Ivo
1045 příspěvků 20.03.06 19:50
A protože jsem byl ráno poněkud strohý....

…čas od času rád připravím nějakou takovou dobrůtku - povařím kolínko, nožičky, nějaké kůže, které mám v mražáku např. po úpravě bůčku, samozřejmě kořenová zeleninka a koření. Scedím, maso a zeleninu nakrájím, polévku nechám zchladnout - vysražený tuk stáhnu, znova zahřeji a kousky masa se zeleninou touto polévkou přeliji a nechám vychladit. A pak podle momentální chuti či nálady pojídám buďto jen tak s chlébem anebo podobně jako tlačenku přeliji ředěným octem, posypu cibulí a cpu si to do hlavy takto.

A zde máš A-E důkaz, že se tam vyskytuje i zelenina:

 
Tasma
415 příspěvků 20.03.06 19:55
...

Ivo, teď jsi A-E možná trochu vystrašil…ta tvoje huspeninka je opravdu poctivá. A-E , můžeš po sebrání tuku zalít vývarem jenom uvařenou zeleninu, pokud se bravčového tak obávaš.

 
Ivo
1045 příspěvků 20.03.06 20:06
Tasmi...hihi

…viděla jsi už dietnější bravčové? Leda z polyvinylchlo­ridu. Anebo ať si tam dá drůbeží.....

 
Manana
1515 příspěvků 20.03.06 21:33
sulc

eště sem zapomněl dodat, že nejen já a mé okolí, ale i naši psi, my všichni žereme mastný vepřový bůčky, zapíjíme to pivama, libujeme si, a jsme stále zdraví! Mně je 71, mý psí čiprný krasotince je 12, je teda starší než já, a kdybysme se stravovali jako ptáci, tak jsme se nedožili ani puberty. A to eště nebyla ta ptačí skřipka.

 
anarxa-esset
4 příspěvky 20.03.06 21:38
...

anorexo to urcite nie je, ale ak chcem raz skutocne uspiet v mojom milovanom bodyfitness, nemozem si dovolit to bravcove…ja som ju jedla iba cistu, iba stuhnuty vyvar s odobratym tukom bez vsetkoeho…normalne mam absolutny prehlad, z coho sa potravina sklada, ale teraz som bola v koncoch, kedze nam skladbou zelatiny som sa doteraz nezamyslala…ale dakujem tym, ktori odpovedali k veci:)

 
anarxa-esset
4 příspěvky 20.03.06 21:42
...

a ete dotaz pre tych, co sa do mna navazaju..ja som sa iba pytala na zastupenie zivin, bola to len otazka, nie tvrdenie, ze to je nezdrave…tuky sa tam naberu pravdepodobne z toho tucneho masa a co sa sacharidov tyka, normalne skroby sposobuju hustnutie, tak mi neslo do hlavy, preco to hustne, ked maso neobsahuje sacharidy… ..o ziadnom zobkani semienok som sa nevyjadrila, tak sa prosim pre buducnost trochu skludnite… …aspon som sa teda nesnazila hned niekoho urazit a ak som sa dakoho dotkla tym,ze som sa len pytala…tak k tomu nemam co dodat,lebo taka predvidava zasa nie som

 
Manana
1515 příspěvků 20.03.06 21:47
Anoraxo

prepáč, vyzerá to že ti už také priezvisko zˇostane, ale som rád, že si sa prihlásila. Nemám k teba nič, len ozkúšaj lyžicu tej huspeniny a neboj sa, nič to s tvojou bodyfitnesou neurobí.
A ozkúšaj volaktoré nezdravé veci s nami.
Maj sa dobre.

 
Tasma
415 příspěvků 20.03.06 22:31
Anarxo,

tak se nezlob, my už se taky nezlobíme, že jsi takovou dobrotu nazvala sajrajtem.. „Tady je odkaz“: http://zena.atlas.cz/…ek_tisk.aspx?… na malé povídání o želatině.
A nezapomeň občas zakrojit do takového zázraku, jako nám Ivo ukázal na obrázku.

 
kamilio
548 příspěvků 20.03.06 22:36
doplnění informace

Dovolím si doplnit obsáhlou informaci Tasmy. Želatina, která je hlavním stavební složkou rôsolu, je amorfní bílkovinová látka získaná z kolagenu a osseinu při nízkých teplotách. Obsahuje v podstatě čistý glutin. No a to je to, co ti bylo doporučeno na klouby. Pokud je to proti tvým stravovacím zvyklostem, dá se udělat huspenina bez masa, kůží, jen ze zeleninou. Takže klidně si ji udělej a dej si ji na snídani.

 
ardi
5 příspěvků 21.03.06 13:11
Když už jsme u těch semínek,

tak do nich patří i obiloviny, ořechy a luštěniny. Rostlinné oleje jsou také ze semínek a kdo z nás toto vše v kulinářství nepoužívá? A ohledně huspeniny - někdo ji jí, OK není tím lepší a někdo ji nejí - OK není tím horší. Každý ať přece jí co chce.

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 25.03.06 17:22
Anarxo,

patřím taky mezi milovníky sulců a tlačenek, také moje rodina včetně třináctileté psí dámy, která se těší na obírání kostiček. Pokud to ale nazýváš sajrajtem, tak to ani nezkoušej, ať z toho nemáš výčitky svědomí. Zkus uvařit zeleninu ve slané vodě a přidej želatinu z drogerie. Nebo si raděj kup zavináče v rosolu.

 
Eleeen
1127 příspěvků 27.03.06 09:26
Vážení – kamilio, Ivo, Manano a všichni ostatní k tomu

tak nějak zůstávám bez dechu čumět na Vaše chování, docela jste mě překvapili. Anarxa-Esset se slušně zeptala a dočkala se téměř urážek.
Vždyť všichni víme, že co člověk, to jiná chuť, ne? Vám bůček chutná, tak ho jezte, my Vám ho nebereme. Nám bůček nechutná, tak nám ho nenuťte. A tak bych tady mohla jmenovat potravinu za potravinou, jídlo za jídlem.
Uvědomte si, že někdo třeba tučné nemůže i ze zdravotních důvodů. Například můj „žlučníček“ by mi za takovou drzost pěkně vyčinil a mohla bych „zalívat“ pivem, jak bych chtěla, nic platno.
A vy tady odsuzujete člověka, který se chce dozvědět víc a znát nejen postup přípravy, ale i složení – PROČ je to tak anebo jinak, názory těch opravdových gurmánů…

Někteří z Vás své další odpovědi „zmírnili“, díky kamiliovi za opravdu věcný rozbor huspeniny a uznání, že klidně může být ve výsledku bez kůží, jen se zeleninou.
Mě zaujala otázka DIETNÍHO VEPŘOVÉHO, kterou nadhodil Ivo. A protože mám v rodině odborníka na slovo vzatého – odborného šlechtitele vepřů – nelenila jsem a zeptala se ho.

Ivo,
pokrok jde neustále dopředu a „dietní vepřové“ opravdu existuje!!!!
Otázka je, CO je dietní. Podle mnohých je to maso s menším podílem tuku. Sádlo si umíme ořezat sami, ale co tuk, který je ve svalech (intramozkulární tuk)?? Ten už nikdo neodřeže.
No a protože celý svět i celá Evropa CHCE jíst alespoň trošku zdravěji, je vyšlechtěné tzv. supermasné plemeno, které má podstatně snížený podíl intramozkulárního tuku. Plemeno se jmenuje PIETRAIN. Takže kdo chce mít doma „dietního“ Pašíka, při nákupu selátka víte, jaké plemeno chtít.

Naopak ale také existuje plemeno, které má zvýšený podíl intramozkulárního tuku, protože maso je potom křehčí a více jemné, toto plemeno se nazývá DUROC. To píšu pro ty, co mají rádi mastné až za ušima.

Mimochodem, jsem příznivkyně veškerých želatin - sladkých, slaných, aspiků a rosolů. Dělávám doma kuřecí sulc, kdy sbírám na mražák nepoužité kůže z kuřat, která doma chystám a čas od času je v papiňáku uvařím s celým kuřetem a dalšími ingrediencemi. Kůže pak vyhodím (bo psa nemám), maso a ostatní dobroty nakrájím a nechám ztuhnout. S chlebem je to báječné, i když to není plné různých vepřových kůží a jiných (pro druhé) „dobrot“, které mi nechutnají.

Aspikům, želatinám, sulcům a libovým tlačenkám ZDAR!!!

 
di
2451 příspěvků 27.03.06 16:02
Malá technická - Eleen

správně je to intramuskulár­ní=vnitrosvalo­vý, sval je latinsky musculus. Jinak s Vámi ve všem souhlasím a za poznámku se omlouvám, holt, profesionální deformace.

 
goralka
271 příspěvků 27.03.06 17:05
Anaraxe i Eleen

Eleen veď práve že každý má rád niečo iné. Myslím, že sa nedotkneš nikoho otázkou, ale nenazývala by som žiadne jedlo sajrajtom. Debatovať o tom čo je a nie je zdravé mi pripadá čudné, pretože je to tiež individuálne a nielen to. Čo je to za odborníka, ktorý ma chce presvedčiť, že konzervované potraviny sú zdravšie ako čerstvé atď. Nech sa každý rozhodne sám. Ak vie niekto počítať kalórie, ešte neznamená , že sa zdravo stravuje a už vôbec nie, že zdravo žije.

 
iva  27.03.06 20:05
Goralko, svatá pravda

žádné jídlo by se nemělo hanět a ošklíbat se nad ním. Když jsem jako malá holka někdy nad jídlem řekla „fuj“, dostalo se mi důrazného upomenutí. Vždyť nemusíte jíst, co vám nechutná, ale než něco odmítnete, měli byste to ochutnat. Pro mne jsou vyjímkou snad jen smažené larvy v Africe.
Já třeba nemohu ani vidět, natož sáhnout a kuchyňsky upravit mozeček. I když jsem se chtěla hezky uvést do manželovy rodiny, tak tohle jsem sníst nedokázala. A že jsem se hodně snažila.
A celá tahle diskuze mne přiměla k tomu, že jsem zakoupila kolínko, bůček k pečení stáhnu z kůže a bude mňamka. Svoji kůži, která potřebuje kolagen, si přeci musím hýčkat.

 
xgoni
63 příspěvků 28.03.06 08:21
Nie je prasa ako prasa...

To je ale náhodička. Práve dnes bol publikovaný článok Zdravé vepřové . Tak ktovie, možno o pár rokov ho budeme mať aj na tanieri

 
Manana
1515 příspěvků 28.03.06 14:43
Eleeeen,

nemáš o sobě vyplněny žádné údaje, tak nevím, na koho obracím nebo mám obracet.
Ale mohla bys nám prosím vysvětlit, co to je intramozkulární tuk?
To je snad tuk, který je uvnitř mozku? Kdyby to byl překlep, tak bych to bral jako intramuskulární tuk a musel by to být dvojitý překlep. Ty jsi ten výraz intramozkulární však použila třikrát, takže jistě máš na mysli něco úplně jiného.
Přes to přese všechno, já volám „Ať žije tuk a sílí!“

 
Eja
3787 příspěvků 28.03.06 17:30
Ivo,

to je NÁDHERA, pastva pro oči, ježiš tečou mi sliny......
cokoli podobné rosoloidní konzistence můžu kdykoli - rybičky, krůtí aspik, ale klidně i jen zeleninový...­....ale domácí huspoška je domácí huspoška

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 28.03.06 18:28
Huspenina

Tato diskuze mne vyprovokovala k tomu, že jsem včera vyndala z mrazáku vepřové kůže, packy, rypáčky, ouška a kousek pěkného vepřového masíčka, dala jsem to do velkého hrnce, přidala k tomu mrkev, petržel, celer, velkou cibuli, koření a sůl a jala se to vařit. Průběžně jsem to já i můj partner okukovali zda se to dobře vaří, očichávali hrnec a těšili se až to bude vařené… o nic méně se těšil i náš pejsek, neboť ví, že i on nepřijde zkrátka… ten hrnec hlídal mnohem zodpovědněji, neboť celou dobu varu ležel pod sporákem a nehnul se ani na psí krok… vedle v kastrolku jsem uvařila dvě vejce natvrdo…

Když bylo vše vařené až se rozpadalo, pěkně jsem vývar slila a do něj nakrájela zeleninku, masíčko, vejce a promíchala… nyní jsme ve fázi čekání až vše ztuhne… už se těším až zítra ráno vstanu, zakrojím si plátek, pocákám ho octem, posypu cibulí a pěkně s čerstvým chlebíčkem zkonzumuji…

… samozřejmě i pejsek si přišel na své…

 
Manana
1515 příspěvků 28.03.06 19:55
Housenko,

Božena Němcová by řekla: „Štastná to žena!“

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 28.03.06 20:05
Milý Manano,

… ale já jsem šťastná žena… obzvláště když můžu vyrábět takovéto zdravé dobrůtky…

 
Labužník milda02
50 příspěvků 29.03.06 13:41
Taky ráda,

podobné sulce a huspeniny. Ale nezapomínám přitom na jednu epizodu z knížky (bohužel už si nepamatuji název a autora), kde se vždycky doktor loučil s pacienty, podal jim ruku řka" a nikdy nejezte sulc".
 Zdar

 
Eleeen
1127 příspěvků 30.03.06 13:58
Manana,

ano, intramuzkulární tuk, již jsem byla upozorněna dříve a děkuji za opravu. Chyba vznikla telefonním šumem.
Jinak jsem tady o sobě měla vyplněno mnoho údajů několik let, přispívala jsem často a ráda. Ale již tak nečiním a údaje o sobě jsem záměrně smazala. Důvod je osobní, pro Tebe nezajímavý.
Ráda bych napsala „Hasta pronto!“ (ještě by na začátku měl být obrácený vykřičník), ale tak nějak mi to na tomto serveru prostě už nejde.

 
Manana
1515 příspěvků 30.03.06 17:04
Eleeen

iHasta ahora!

 
Bunter
457 příspěvků 31.03.06 20:06
Mildo

je to z knížky Ať už doktor kouká mazat


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz