Haškrdle

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
badatelka
1 příspěvek 29.10.07 09:16
Haškrdle

Dobrý den, byl mi položen dotaz, co za jídlo se skrývá pod názvem haškrdle s vošouchem. Co je vošouch jsem již na Vašich stránkách zjistila (alespoň přibližně). Nevíte však někdo, co je to haškrdle???????­????????


Reklama


Reklama

Reakce:
 
HelcaK
960 příspěvků 29.10.07 12:11
Tak to by mě zajímalo,

jestli to někdo bude vědět. Prosim tě, to má být jedno jídlo, nebo dvě na sobě nezávislá? Vošouch se tu používá běžně, ale haškrdle mi neříká ale vůbec nic. Ale čekala bych, že pokud je to jedno jídlo, tak to bude něco, co se k bramboráku běžně jí, nebo se do něj přidává: uzené, škvarky, zelí, polévka bramboračka, houby… něco takového, snad…

 
HelcaK
960 příspěvků 29.10.07 12:28
Prohledala jsem

i brožurku Povadlé květy ba i bejlí lidové mluvy krajiny pod Zelenou Horou, kde je spousta prapodivných výrazů - vošouchy nevyjímaje, ale nic co by haškrdle vzdáleně připomínalo tam neni.

 
bedla  29.10.07 22:28
Haškrdle ...

velkým badatelem a znalcem je pan Vašák, moc dobrý kuchař … dejte si ho do vyhledavače, určitě poradí.

 
penda
4752 příspěvků 03.11.07 18:04
haškrdle

… musím se smát, když totiž to heslo vložíte do google.com, vypadne Vám jediný odkaz ze serveru libimseti.cz, kde jakýsi uživatel Malky2 má toto slovo uvedeno v erotogenních zónách … … jediné, co mne napadá v souvislosti s jídlem a současně erotogenní zónou jsou býčí žlázy … :o))))))

 
esmeralda
4813 příspěvků 03.11.07 21:56
Haškrdle - Vladko,

také jsem našla tento odkaz. Tak jsem to raději nechala plavat.
Přiznám se že jsem tomu moc nerozuměla.

 
wydra  24.09.10 14:24
jojo,takové haškrdle....

tohle mi napsali z ustavu pro jazyk cesky . Myslim to je velmi pravdepodobne. Ústav pro jazyk český AV ČR…bohužel, ani naše zdroje na odpověď nestačí. Požádali jsme ještě o spolupráci kolegy z dialektologického oddělení. Pokud by něco zjistili, dáme Vám vědět. S největší pravděpodobností však jde o rodinný výraz, který se užívá jen v úzkém kruhu uživatelů.

 
memetu
2 příspěvky 23.05.11 00:07
haškrdle

Podle mého je „haškrdle“ germanistická zkomolenina, kterých ze na Plzeňsku a v západních Čechách vůbec, používá hodně. Myslím si, že je to KŘEN. Čerstvý, nastrouhaný

 
Alis
2617 příspěvků 23.05.11 01:14

Jenom tipuju, žádný přesný pokrm tohoto názvu neznám a po konzultaci si troufám tvrdit, že ani v Německu o něm nikdo neví (snad v Rakousku?). Nicméně zvuková podoba se slovem „Hascherl“, což znamená „oukropeček“, „chudáček“ a v spojení „armes Hascherl“ je to vlastně „chudáček, neduživý, hubený oukropeček“, napadá mě, že by to mohla být klasická (možná i chudá) česnečka (oukrop) s bramborákem.

Jsou to jen dohady, německy umím jen velmi chatrně, ale spolu s mými zkušenostmi z dětství, kdy si moje rodina (hlavně německá babička s dědou) neuměli bramborák představit bez polévky (a babička dělala polévku snad ze všeho), připadá mi to k tomu bramboráku docela vhodná teorie.

Třeba ji někdo podloží praxí. (Pokud to ještě Badatelku zajímá :-) )

P.S. Terez, možná bys mohla přesunout diskuzi na vhodnější místo???

 
memetu
2 příspěvky 23.05.11 09:37

Ano, dohady jsou to u ná u všech, je evidentní, že nikdo nevíme. Ale tvůj příspěvek zní velice logicky. Přestože já osobně tuhle kombinaci neznám, myslím, že by to mohlo být bašta.
Přeji hezký den :-D


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz