Ginger-scallion sauce

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
di
2451 příspěvků 21.04.10 11:15
Ginger-scallion sauce

aneb omáčka ze zázvoru, jarní cibulky, oleje a octa, případně i sójové omáčky. Znáte, používáte? Teď jsem o ní (resp. o jejím používání) párkrát četla, našla si i nějaké recepty, ale přesto by mě zajímalo, jestli tuhle omáčku někdo z vás nepřipravuje sám doma a nemá nějaký svůj osvědčený recept. Děkuji moc předem za všechny tipy a odkazy.

Reakce:
wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.05.10 16:13
...

Tak něco vyzkoušej a napiš nám recept, pak se k tomu určitě rádi vyjádříme! Moji kamarádku by recepty určitě zajímaly, miluje zázvor. A tak tčeba thajská polévka se zázvorem… užasná!

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.05.10 20:25
...

Tady je UČO podle Mistra kuchaře Ming Tsai:
(jako UHO je universální hnědá omáčka, tak učo je universální čínská)
3 lžíce drceného zázvoru
3 lžíce drceného česneku (já ten zázvor i česnek hodil do mixeru a bylo)
2 lžíce sambal oelek, to je ta ostrá červená chilli pasta (je pálivá, takže přidat po¨dle chuti)
1 hrnek (2,5dl) sojové tmavé omáčky
3 lžíce cukru
1/2 hrnku rýžového octa
1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného s 1 lžící vody
canola olej
košer sůl a pepř.
V kastrůlku rozehřejte olej, přidejte česnek a zázvor, a jednu minutu osmahněte, jen tak do změknutí. Přidejte sambal, ale opatrně - je to dost ostré - pamatujte na jazyky strávníků, dobře rozmíchejte. Přidejte sojovou omáčku a rozpusťte vše přiškvařené ode dna. Pak přidejte cukr a míchejte, až se rozpustí. Přiveďte do varu a přidejte směs kukuřičného škrobu. Za chvíli to zhoustne a pamatujte! přidávat můžete, vyndat už nejde. Vaříte omáčku, ne pudink … Ochutnejte a přisolte a připepřete dle chuti. Je toho asi 2,5 hrnku a vůbec to nemusíte spotřebovat hned, v zavíčkované skleničce vydrží jídlo v lednici dost dlouho.
Pokud jde o scalions, tedy mladé zelené cibulky, pokud vím se přidávají nakonec na hotové jídlo, čerstvé chutnají nejlíp, zůstanou křupavé a taky to ozdobí. Ovšem nikde není psáno, že je nemůžeš přidat do omáčky.

Alice_G
505 příspěvků 02.05.10 16:36
Di, zkusím to:

stejný dotaz zazněl na cuketkovi před časem, posílám odkaz na diskusi Ginger-scallion sauce .
Zkus to vlákno sledovat, já nemám tuchy, o čem je tu řeč a co je Momosuku.
A když se mi ty „hrefy“ nepodaří, přiložím odkaz jinak.
 AG

di
2451 příspěvků 02.05.10 19:28
Alice,

právě Cuketkou jsem se inspirovala - v diskusi na téma, co máte dnes dobrého, to někdo párkrát zmínil. Protože jsem to neznala, začala jsem pátrat a zatím jsem z toho jelena. ;-)
Drobku, díky moc!

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz