Milí labužníci,
omylem jsem koupila balsamico v krémové podobě, může mi někdo poradit,
jak se s ním nakládá?
Acetto balsamico - creme
Napřed si nalejme čistého … octa. Krém nebo také poleva (glassa) je
výrobek, který má minimální obsah octa balsamico, dále obsahuje
zahuštěný vinný mošt, karamel a samozřejmě zahušťovadla, aromata a
konzervanty. Je to vlastně taková skoro omáčka, kterou tak rádi kuchaři
používají k elegantní dekoraci hotových jídel na talíři. Je sladší
než ocet balsamico ale kyselejší než čínské sladkokyselé omáčky.
Pokapat parmazán na hoblinky položený na nakrájená jablka a hrušky.
Pokapat jahody (nejlépe lesní) a zalét lehkým žloutkovým krémem nebo
pudinkem. Pár kapek na pečené maso, saláty, vařenou zeleninu, ravioli
atd.
Přidávám recept kuchaře z jednoho blogu na domácí přípravu: 1 díl
octa balsamico, 1 díl červeného vína, třtinový cukr případně glukóza
na „lesk“. Na mírném plameni redukovat na polovinu, v malé lahvičce
vydrží v chladnu skoro měsíc.
Když to shrneme dá se použít tam kde máme rádi aceto balsamico, jen to
bude trochu sladší.
Zdravím.