poradíte mi prosím , kde bych mohla koupit hotové těsto fillo?
díky
pátrala jsem kdysi po tomtéž a našla jsem na internetu tenhle odkaz:
FIRIN - CZ s. r. o., Americká 9, 120 00 Praha 2, telefon 602 304 378,
otvírací doba 9.00 – 17.00. Velkoobchod a maloobchod - řecká vína,
olivový olej, okra, olivy, pita, ovčí sýr feta, kaškaval, halloumi, vinné
listy, fíky, feferonky, fazole, melitzana, restovaná paprika, tarama, chalva,
řecký jogurt, filo těsto, gyros koření, artyčoky, stifado.
Bohužel moje pracovní doba a jejich otvírací doba se překrývají, tak jsem
se tam ještě nedostala, ale stále se tam chystám. Zkus to a napiš, jak jsi
dopadla.
Cau, ja tam kdysi byla, prave na zaklade tve rady a nepochodila. Vypadalo to jen na kancelare. Ale bliz jsme nezkoumala, spechala jsem tak jsem jen koukla. Jestli nekdo budete uspesnejsi, pisnete.
Tak mi to nedalo a upřesnila jsem si tento odkaz tím, že jsem tam zavolala - uvedený telefon platí, bere ho sympatický (podle hlasu) pán, který mi sdělil, že je to Americká 8, ale není to prodejna, spíš velkoobchod a prodejnu shánějí. Má to prý na starosti jeho dcera, ale když někdo něco chce, tak ať zavolá a že to připraví podle dohody.
diky, huraaaaaa! V pondeli tam volam ze potrebuju tak kilo testa fillo. naucila jsem se s nim pect v Kanade a tady mi schazi..... Pisnu sem jak to dopadlo a jeste jednou DIIIIIK
Prosím řekněte mi, co je těsto fillo?Jinak zkusím taky zavolat do této velko-maloprodejny. Řecká jídla miluji, ale nevím právě co a k čemu je těsto fillo. Díky
je to stejně vrstvené těsto jako naše listové, Dadalův lexikon o něm
praví následující:
FILO (řecky PHYLO) …řecký název pro zvláštní vrstvené těsto,
podobající se našemu líst(k)ovému těstu. Z těsta připravují řecké
hosopodyně značnou část sladkostí. Dříve se „vytahovalo“ po domácku,
dnes se již kupuje hotové. V překladu z řečtiny znamená slovo
„phylo“ - list. Kulinářsky v přeneseném významu označuje vrstvu
těsta teňounkou jako papír, používanou pro přípravu rozličného pečiva
sladkého i pikantního a to v Řecku a na Blízkém Východě.
Nejznámější je jeho použití v baklavě" a „spanakopitu“. Filo je
velmi podobné našemu listovému těstu a jeho využití jako u našeho
štrůdlu. Těsto filo lze podomácku vyrobit ze 700 g hladké mouky,
1 lžičky soli, 1450 ml vlažné vody 3 lžíce olivového oleje a
kukuřičné mouky na posypání válu. Osolenou mouku hněteme na válu
s vodou a pak přidáváme po lžičkách olej, který poctivě
zapracováváme. Pak těsto necháme odpočinout, načež je rozválíme na
placky a pak ručně rychle roztahujeme do tenka položené na hřbetu ruky.
Balené čerstvé i mražené těsto filo je dostupné v řeckých obchodech a
supermarketech. Nerozbalené filo může být skladováno v lednici po několik
měsíců. Jakmile je otevřeme musíme je spotřebovat do několika dnů.
Zmrazené lze uchovávat až po dobu jednoho roku.
recept na výrobu tohoto těsta jsem našla i tady na Labužníkovi
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz