Filo těsto

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Agata007
1 příspěvek 04.11.04 08:52
fillo

poradíte mi prosím , kde bych mohla koupit hotové těsto fillo?

díky


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 04.11.04 09:05
Agato 007,

pátrala jsem kdysi po tomtéž a našla jsem na internetu tenhle odkaz: FIRIN - CZ s. r. o., Americká 9, 120 00 Praha 2, telefon 602 304 378, otvírací doba 9.00 – 17.00. Velkoobchod a maloobchod - řecká vína, olivový olej, okra, olivy, pita, ovčí sýr feta, kaškaval, halloumi, vinné listy, fíky, feferonky, fazole, melitzana, restovaná paprika, tarama, chalva, řecký jogurt, filo těsto, gyros koření, artyčoky, stifado.
Bohužel moje pracovní doba a jejich otvírací doba se překrývají, tak jsem se tam ještě nedostala, ale stále se tam chystám. Zkus to a napiš, jak jsi dopadla.

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 04.11.04 11:02
...

Cau, ja tam kdysi byla, prave na zaklade tve rady a nepochodila. Vypadalo to jen na kancelare. Ale bliz jsme nezkoumala, spechala jsem tak jsem jen koukla. Jestli nekdo budete uspesnejsi, pisnete.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 04.11.04 11:39
Oprava

Tak mi to nedalo a upřesnila jsem si tento odkaz tím, že jsem tam zavolala - uvedený telefon platí, bere ho sympatický (podle hlasu) pán, který mi sdělil, že je to Americká 8, ale není to prodejna, spíš velkoobchod a prodejnu shánějí. Má to prý na starosti jeho dcera, ale když někdo něco chce, tak ať zavolá a že to připraví podle dohody.

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 05.11.04 16:44
Jenoféfo

diky, huraaaaaa! V pondeli tam volam ze potrebuju tak kilo testa fillo. naucila jsem se s nim pect v Kanade a tady mi schazi..... Pisnu sem jak to dopadlo a jeste jednou DIIIIIK

 
Labužník nika02
94 příspěvků 07.11.04 10:51
fillo

Prosím řekněte mi, co je těsto fillo?Jinak zkusím taky zavolat do této velko-maloprodejny. Řecká jídla miluji, ale nevím právě co a k čemu je těsto fillo. Díky

 
Vali
1326 příspěvků 07.11.04 11:23
fillo

taky by mě zajímalo, co to je za těsto, ještě jsem to neslyšela.

 
penda
4752 příspěvků 07.11.04 12:23
vali a Niko,

je to stejně vrstvené těsto jako naše listové, Dadalův lexikon o něm praví následující:
FILO (řecky PHYLO) …řecký název pro zvláštní vrstvené těsto, podobající se našemu líst(k)ovému těstu. Z těsta připravují řecké hosopodyně značnou část sladkostí. Dříve se „vytahovalo“ po domácku, dnes se již kupuje hotové. V překladu z řečtiny znamená slovo „phylo“ - list. Kulinářsky v přeneseném významu označuje vrstvu těsta teňounkou jako papír, používanou pro přípravu rozličného pečiva sladkého i pikantního a to v Řecku a na Blízkém Východě. Nejznámější je jeho použití v baklavě" a „spanakopitu“. Filo je velmi podobné našemu listovému těstu a jeho využití jako u našeho štrůdlu. Těsto filo lze podomácku vyrobit ze 700 g hladké mouky, 1 lžičky soli, 1450 ml vlažné vody 3 lžíce olivového oleje a kukuřičné mouky na posypání válu. Osolenou mouku hněteme na válu s vodou a pak přidáváme po lžičkách olej, který poctivě zapracováváme. Pak těsto necháme odpočinout, načež je rozválíme na placky a pak ručně rychle roztahujeme do tenka položené na hřbetu ruky. Balené čerstvé i mražené těsto filo je dostupné v řeckých obchodech a supermarketech. Nerozbalené filo může být skladováno v lednici po několik měsíců. Jakmile je otevřeme musíme je spotřebovat do několika dnů. Zmrazené lze uchovávat až po dobu jednoho roku.

 
ajta
590 příspěvků 07.11.04 12:34
ještě jeden...

recept na výrobu tohoto těsta jsem našla i tady na Labužníkovi
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
Labužník nika02
94 příspěvků 07.11.04 14:24
fillo

Děkuji Pendě i ajtě, vlastně to znám, jen jsem netušila, že se těsto jmenuje filo. Díky.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz