Dýňový olej

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 05.04.06 17:57
Dýňový olej

Víceméně ze zvědavosti jsem zakoupila olej z dýňových jader, a teď nějak nevím, co s ním :-). Znáte prosím někdo recept, kde se dá použít?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
AbiesAlba
400 příspěvků 05.04.06 18:17
Ať žije Google! :)

králík

recept

Indická paštika DHAL
1hr červené čočky, kurkuma, bobkový list, římský kmín (kumin), česnek, cibule, dýňový olej, sůl, 1hr zeleniny (mrkev, zelené fazolky, pastyňák, celer,) ředkev. Čočku, česnek a koření vaříme ve vodě 20 minut. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme zeleninu a uvařenou čočku. Dusíme ještě 10 minut, necháme odpařit vodu. Podáváme studené s pečivem a nakrájenou ředkví.

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 05.04.06 18:34
...

Díky, já jsem google zkusila jako první a nic. Až teď vidím, že jsem se při psaní překlepla a proto mi nic nenašel. Zdá se, že dýňový olej je docela zdravá věc!

 
AbiesAlba
400 příspěvků 05.04.06 20:22
Jasmine,

a na hromadu věcí je dobrý, u některých jsem se i zasmála :))
Jestli některý z těch zvláštních receptů vyzkoušíš, tak sem dej, prosím, vědět, jak to dopadlo.
Má ten dýňový olej nějakou specifickou chuť nebo vůni?

 
esmeralda
4813 příspěvků 05.04.06 21:46
Dýňový olej

mi představila kamarádka z Rakous. Ta ho dává na zelený salát. Říkala mu „Mogul“, neboť barvou připomíná vyjetý olej. Když se ale na salát nalije, okamžitě změní barvu (ten olej) na jasně zelenou. Říkala mi že je velice prospěšný pro pány, kteří si chtějí zachovat prostatovou žlázu v tip top kondici. (Kamarádka je zdravotní sestra. )

 
lydia
1227 příspěvků 06.04.06 09:05
Jasmine

podívej se sem nebo hledej pod Kürbiskernöl
Je velmi zdravý, nejenom pro muže, sice ne moc vzhledný a chutná trochu ořechově. Je ale třeba si na tuto chuť a barvu zvyknout.
Ja ho dávám někdy i na bramborový salát

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 06.04.06 12:27
Lydia, dík!

super, tam těch receptů je. Koukám, že to dávají i do slaných zeleninových vdolků „Dalken“, které jim kupodivu jazykově splývají s „Liwanz“ původem z Čech :-). Ach, to zmatení jazyků.

 
kltko  07.04.06 09:08
tekvicový olej

ako ho používajú rakúšania je vynikajúci na cibuli. K čomukoľvek, kde sa hodí surová cibuľa, nakrájaš ju na tenké kolieska a pokvapkáš týmto olejom - neskutočne príjemné zlepšenie chuti. A dyňový bude zrejme podobný, ak nie rovnaký olej.

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 07.04.06 09:46
...

Dýně = tykev = slovensky tekvica. Dýňovým olejem jsem samozřejmě mínila olej ze semen dýně. Je na to dokonce zvláštní kultivar dýně olejná. To s tou cibulí vypadá zajímavě. Chce to vyzkoušet a hlavně odvahu, skoro jsem se až lekla, když jsem poprvé otevřela láhev a ochutnala .

 
kltko  07.04.06 12:15
...

na cibuľu určite vyskúšaj, ja som ju raz takto jedol v Rakúsku, tak mi zachutila, že odvtedy tekvicový olej pravidelne používam
a ono v dyniach, tekviciach, melónoch a pšetkom tomto botanickom príbuzenstve tekvicovitom je názvoslovný zmätok aj v slovenčine


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz