dortový korpus

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
veryk
6 příspěvků 21.03.06 10:24
dortový korpus

jak upéct dortový korpus, aby nevyběhnul? i když jej peču bez prášku do pečiva, nikdy se mi jej nepodaří upéct rovný. seříznutí „kopce“ není ono, protože čoko poleva pak není hladká.
díky předem za radu.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
marmelada
1643 příspěvků 21.03.06 10:55
Těsto

ve formě se snažím navrstvit směrem ke krajům, uprostřed tedy vznikne jakýsi dolík. Vždycky se stejně nepovede, aby dort byl rovný. V tom případě dávám dochladnout dort vzhůru nohama, aby trochu slehl. Ale ne ihned po vytažení z trouby, až po chvíli. Polevu pak tedy nanáším „na dno“.

 
penda
4752 příspěvků 21.03.06 11:30
četla jsem,

že ještě pomáhá propíchání korpusu v troubě špejlí, že pak tolik nevyběhne (ale nesrazí se…)…a nedávno jsem někde četla radu o tom, že se má ten dort na něco položit, že se vyrovná…ale nemůžu si vzpomenout ani na co ani kde jsem to četla. Většinou to řeším seříznutím. Budu hledat tu radu. Pokud ji najdu, připíši ji. ;o)
P.S. Ale seřezává se přece spodní část dortu, ta nemá na polevu vliv, nebo ty pečeš dorty v jiné než rozevírací formě?

 
veryk
6 příspěvků 21.03.06 12:42
...

diky za rady! jsem začátečník, takže mě vůbec nenapadlo dort obrátit vzhůru nohama!

 
penda
4752 příspěvků 21.03.06 13:19
...

;o)))

 
penda
4752 příspěvků 21.03.06 18:25
veryko(u),

tak jsem to našla:
Pokud nemá čerstvě upečený dort pěkný rovný povrch, překlopte ho ještě ve formě na prkno. Asi po 15 minutách bude dort krásně rovný a hladký.

Těsto bude rovnoměrně kynout, když na počátku pečení necháte troubu asi 10 minut pootevřenou (dejte např před dvířka vařečku) - tím docílíte rovného povrchu.

 
rosnicka
262 příspěvků 22.03.06 09:38
Tip,

zapíchni doprostřed makarón, bude jím unikat pára a dort uprostřed nevyběhne:-))

 
veryk
6 příspěvků 23.03.06 10:17
...

jste úžasní! moc děkuju. za to, že mě nenapadlo zdobit dort na jeho dno se až stydím…

 
penda
4752 příspěvků 23.03.06 10:51
není proč se stydět...

myslím, že každá(ý) z nás má nějaký takový kiks, co se nám podařil a se kterým se radši nechlubíme…;o)))
Já třeba ve dvaceti upekla buchty svému vojáčkovi, které by - slovy naší mamky, mohl použít do kanónu místo dělových koulí…anebo jsme se ségrou pekly bublaninu, do které jsme zapomněly přidat sníh, zjistily jsme to, až když už byla bublanina nějakou chvíli v troubě, ale srdnatě jsme těsto zpátky přelily do mísy a nacpaly do něj ten sníh…hahahaa…po vytažení jsme měly asi milimetrový korpus, ze kterého se kutálely třešně…;o)))


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz