Celé moje okolí ví....

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ivo
1045 příspěvků 14.03.06 17:45
Celé moje okolí ví....

…že jsem se zbláznil a že téměř jediným mým koníčkem se stalo obžerství a vášeň pro různé úpravy jídel. Proto mě v poslední době obdarovávají různými přístroji a pomůckami do kuchyně. Vím, že zde již určitě nějaká diskuze běžela, ale jsem líný ji vyhledávat a také v zájmu podpory debaty (mám pocit, že v poslední době spolu nějak málo mluvíme a pokud ano, tak se zejména hádáme, zda tam patřil háček či nikoliv) Vás prosím - řekněte mi Vaše zkušenosti, vychytávky, povězte mi čeho se mám vyvarovat a dejte mi, prosím, tipy na skvělá jídla, která se dají v tomto hrnci připravit.

Dík, Ivo


Reklama


Reklama

Reakce:
 
AbiesAlba
400 příspěvků 14.03.06 18:54
...

Jéjda, Ivo, tak přesně tohle je taky věc, která zajímá i mě. Na jiném kuchařském serveru jsem zadávala diskuzní otázku, co a jak s římským hrncem, a nic jsem se nedozvěděla. Takže doufám, že se to tu pořádně rozjede a hnedka budu vědět to, co jsem potřebovala už před rokem.

 
buraci
1136 příspěvků 14.03.06 18:51
Římský hrnec

Ivo, ja jsem si ho koupila o vikendu a jsem z neho uplne nadsena! Nase rodina ma rada maso i prilohu pecene dohromady, s bylinkami a se stavickou, tak tohle je neco pro nas. Pokud se kouknes do mych oblibenych receptu, tak tam najdes oddil Rimsky hrnec, to jsou recepty pro rimsky hrnec odfiltrovane z Labuznika. Dej vedet, az neco vyzkousis

 
Tasma
415 příspěvků 14.03.06 19:17
Buraci,

běžela jsem se hned podívat do tvých oblíbených, ale bohužel nejsou přístupné.

 
buraci
1136 příspěvků 14.03.06 20:00
Oblibene - Tasmo

Ani pres muj denicek (na Muj labuznik si kliknes na me v seznamu lidil, co si vedou denicek)?

 
buraci
1136 příspěvků 14.03.06 20:04
Tasmo - Uz by to melo jit

Jsem takhle k veceru nejaka zpomalena, samozrejme, ze to nemohlo jit, kdyz jsem si to nenastavila.

 
Ivo
1045 příspěvků 14.03.06 20:07
Buraci....

…nic si z toho nedělej - já to mám pořád. A u Tebe to bude navíc tím, že už od víkendu testuješ onen hrnec. Jo, starý Řím…

 
Scarlet02
577 příspěvků 14.03.06 21:21
Ivo,

důležité je, aby se hrnec nejdříve namočil a nechál nasát studenou vodou. Musíš jej dávat vždycky do studené trouby, jinak praskne. Já v něm peču kuře, buď samotné bez tuku nebo na spodek dám brambory, zelí, jakoukoliv zeleninu, smetanu… a naporcované kuře nahoru. Peče se samozřejmě přikryté, ale kůžičku má zlatavou. Jsem s ním spokojená. Určitě se dá připravit i vepřové, ale s tím nemám zkušenosti.

 
penda
4752 příspěvků 14.03.06 21:34
pár odkazů

http://www.ivysehrad.cz/katalog.asp?…
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?…
http://rodina.cz/…/article.ASP?…

 
buraci
1136 příspěvků 15.03.06 08:03
Ivo

Diky za trochu pochopeni. Ja jsem hlavne zpitomnela z toho, ze se pristi patek stehujeme a ze jeste navic budu pri stehovani pecovat o ten obrovsky, novy rimsky hrnec
Jinak jeste k radam: Pocitej s tim, ze pokud budes chtit k obedu napr. hovezi s prilohou z hrnce, musis zacit uz rano (tak v devet), protoze u nalozeneho hrnce pomerne dost dlouho trva nez se trouba vysplha na pozadovanou teplotu, no a pak to musis jeste dve hodiny pect. Nadruhou stranu hrnec dlouho udrzi jidlo teple, proto je lepsi zacit driv nez pozdeji, kdy uz cloveka znervoznuji doterni hladovci.

 
vencal
213 příspěvků 15.03.06 14:29
římák

Ivo, protože tohle je po dlouhé době zase normální debata, rozhodl jsem se přispět se svou troškou do mlýna. Hrnec mám doma, občas ho použiju, ale asi ho neumím používat správně, protože mi jídlo, v něm udělané, nepřipadá nijak vyjímečné. Dělávám v tom různé maso s bramborama, ale maso je normální (jako z pekáče) a brambory jsou zvenku takové tuhé a vevnitř rozvařené. Ale jak říkám, spíš to bude nesprávným používáním. Tak toť můj příspěvek.
 Vašek

 
Marjanka2
214 příspěvků 15.03.06 15:29
...

Výhoda je hlavně v tom, že nemusíš podlévat a hlídat.Alespoň já takovou zkušenost mám, že to není nutné po celou dobu pečení.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 20.03.06 22:01
Anneliese a Gerhard Eckertovi: Vaříme v římském hrnci

Útlou (94 stran) kuchařku vydalo v roce 1997 nakladatelství Ivo Železný. Recepty zahrnují: polévky, maso, drůbež, ryby, zeleninové pokrmy, brambory, obiloviny a zelenina jako příloha, moučníky. Máš-li o něco specielní zájem, napiš, oskenuji a pošlu.

 
Bunter
457 příspěvků 21.03.06 21:03
Ivo

Já jsem takovej debil, že musím mít všechno co je na trhu a pak se nato chytá prach v kumbálu. Máme římský hrnec už asi tři roky a mám na něj stejný názor jako Vencal. Určitě se v něm někdy něco dělalo ale nijak nás to asi nenadchlo. Jak píše Vencal nic moc. Já ještě koupil ten největší na trhu a s ním je potíž ho promočit Kuchyňský dřez je malý a vana je sice dostačující, ale plná vůní a parfémů od různých koupelových pěn a solí a to bych musel zase vanu drhnout půl dne aby ztratila ty vůně a sud pod okapem nemám, kde bych římana smočil. Takže používám litinovej dvojpekáč z 1. republiky a říman je někde v kumbále

 
buraci
1136 příspěvků 21.03.06 21:23
Rimak

Ono to jidlo nema byt zase uplne buhvijak vyjimecne. Az snad na to, ze se v rimaku da varit s minimem tuku a ze se muzete klidne na dve hodiny vzdalit z domova a po navratu na vas ceka plny hrnec vonaveho tepleho jidla, coz nase vyhladovela rodina vzdycky oceni.
Ale Ivo jeste nenapsal, jestli uz neco v rimaku uvaril a jak se mu darilo.

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.03.06 00:15
Celé moje okolí ví....- Ivo,

zítra se chystám na kuře na jakýsi asijský způsob. Jestli to bude za něco stát, přidám to pro tebe do Labužníka.

 
marmelada
1643 příspěvků 22.03.06 08:46
Pečení

Římský hrnec vlastním už nějaký ten rok, ale abych pravdu řekla, pekla jsem v něm párkrát. Hlavně proto, že jsme početná rodina a hrnec na nás byl prostě malý.
Poté, co jsi Ivo vznesl tenhle dotaz, tak jsem si na něj „vzpomněla“. A vzhledem k tomu, že jsme se v běžném týdnu mimo víkendy smrskli na dva, římský hrnec je asi to pravé pro nás. Tak jsem ho oprášila a zkusila jsem udělat pečené kotlety. Do namočeného hrnce jsem dala pár kotlet, cibuli, česnek, sáček zamražených žampionů, osolila, nějaké to kořeníčko, zavřela, dala péct na 200 st. a šla se dívat na růžovou ordinaci. Přidala jsem k tomu ještě kus seriálu dalšího a když jsem šla maso vyndat, bylo pečené, měkké a ponořené ve výborné šťávě. Nemusela jsem podlévat, žádný další přidaný tuk. Prostě paráda. Takže ti Ivo děkuji za připomenutí. Určitě už na „římák“ nezapomenu.

 
trikolka
383 příspěvků 23.03.06 06:01
Ivo

hrnec sice nemam, ale zajimalo by me, jestlis uz v nem varil a jak to dopadlo. hm??

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 23.03.06 15:25
hura

Ivo, uz jsem se tu jednou pokousela rozbehnout diskusi na tema Co delam blbe s rimanem, ale nechytla jsem se :-)) az ted, hura. Dostala jsem ho pred nekolika lety jako svatebni dar, delala jsem v nem jednou s nevalnym vysledkem a ted se na nej srdnate prasi… ALE rozbehnout rimananjsem si dala jako jedno ze svych predsevzeti - jen co mi sundaji :,-(ru z pulky tela (nasledky snowboardu minuly tyden), dorazila mi anglicka tlusta kucharka na rimsky hrnec, vypada moc pekne, tak sem taky neco casem prihodim. Zatim jedine co jem vypozorovala aneb pouceni z krizoveho vyvoje - nesnasi se s horkovzdusnou troubou. Po 3,5 hod bylo kure jeste uplne syrove. Musi se pouzit bud plyn nebo elektrika. Kazda dalsi rada je vice nez vitana

 
Ivo
1045 příspěvků 23.03.06 16:05
Teď jen takové drobné intermezzo...

…hlavně bych chtěl poděkovat za všechny reakce, prošmejdil jsem odkazy, vzal jsem si k srdci všechny dobré rady (i ty, že se z toho může stát ležák…hihi), vytiskl jsem si všechny recepty, které jste mi poradili, hrnec jsem nabalil do tašky a takto vyzbrojený jedu na víkend za rodinou, kde proběhne konkurz na nejvhodnější pokrm a ten se pokusíme zrealizovat. Poté Vás rád budu informovat. Ještě mě napadla taková věc: v mražáku se mi pořád vysmívá králík. Že bych s ním zatočil, s drzounem jedním? No nechám to na rodině. Tak mi držte palce (přinejhorším uvidíte obrázek, jak vypadá prasklý „římák“.

 
babi
6360 příspěvků 25.03.06 13:04
Ivo...

tato debata se zde nevede poprve. Vložila jsem pro Tebe dva nové recepty na možné vyzkoušení. Jinak dalších děvět má buraci ve svých oblíbených. Bude-li zájem, tak.....

 
Ivo
1045 příspěvků 25.03.06 13:38
Babi...

…všiml jsem si Tvých receptů a samozřejmě i dalších…mám jich cca 20 vytištěných…prá­vě zasedá rodinná výběrová komise a podrobuje jednotlivé recepty náročné kritice..... Zatím jsme se shodli na tom, že dnešek bude drubeží a zítřek vepřový. O výsledku výběrového řízení, jakožto i následné realizaci budu informovat.......

 
Ivo
1045 příspěvků 26.03.06 11:01
Tak jsme ho zbavili panictví...

Pořád jsme se neuměli shodnout na tom, který recept si vybrat. Nakonec vznikl jakýsi hybrid, který jsme pracovně nazvali Kuře paní nadlesní TARGET = _new . Vše jsme dle Vašich pokynů nachystali, ale jednu věc jste mi poradit zapomněli - a sice, abych si ověřil, zda se mi hrnec vejde do trouby… Nevešel. Po jistých úpravách jsme ho tam však „natlačili“. Za čtvrt hodiny celý byt voněl jak u Kotányiho.
Musím uznat, že tento způsob přípravy pokrmů má hodně do sebe - maso bylo křehoučké, šťavnaté, nahoře vznikla pěkná krustička, bylo nádherně provoněné kořením. Se vzniklým sosem by se také daly dělat zázraky. Jen si ještě musím ujasnit, zda dávat zeleninu dolů a na to vkládat maso anebo opačně. V tom druhém případě bych měl obavy, že se mi na mase nevytvoří krusta a zeleninka se nadměrně vysuší. Toto však ještě podrobíme rozsáhlým testům… Takže pokračování příště.

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 26.03.06 11:12
plis

Ivo, plis prozradis mi na kolik stupnu a jak dlouho jsi pekl? A jak dlouho s odkrytou/pri­krytou poklici? Vrele diky

 
marmelada
1643 příspěvků 26.03.06 11:21
Odkaz

na rady k římskému hrnci.

 
Ivo
1045 příspěvků 26.03.06 11:36
Andry...

…180-200°C necelé 2 hodiny celou dobu přikryté - ve většině receptů se nedoporučuje během pečení s hrncem manipulovat (alespoň tak jsem to vnímal)…

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 26.03.06 14:56
Ivo,

diky za odpoved. Predpokladam, ze jdi pekl v elektricke nebo plynove troube? V odkazu od Marmeladky jsme totiz nasla, ze nejvhodnejsi je trouba horkovzdusna - tak vaham, jestli to mam jeste jednou vyzkouset… A jen pro poradek - posledni dotaz v mych receptech je velky zmatek ohledne predpekani masa. Pul receptu doporucuje na zeleninu polozit syrove maso a sup s tim do trouby a druha pulka receptu doporucuje maso osmahnout a teprve pak dat do rimana… Tak nevim - mates tim nkdo nejake zkusenosti?

Diky

 
lydia
1227 příspěvků 28.03.06 12:29
Ivo,

rady už dávat nebudu. Je jich tady víc než dost. Mám tento hrnec už hodně dlouho. Nejdřív byl vystaven na poličce v kuchyni a chytal prach. Jednoho dne jsem se rozhodla, ze ho musím vyzkoušet. No a dnes ho používám na vše, co peču v troubě. Dalo by se i sladké, ale na to mám zase různé druhy forem a plechů
A k tomu ještě sbírám recepty a kuchařky. A když nevím co vařit, tak se podívám na labužníka.
Tím jsem chtěla jenom říct, že nejsi sám v tom bláznění

 
Manana
1515 příspěvků 28.03.06 15:11
Ivo,

podobný způsob přípravy používali středoameričtí Indiáni již tisíce let před Kolumbem, i když s trochu jinými prostředky.
Více detailů a některé recepty můžeš zjistit po zadání slova „kotlík“ nebo „Schlemmer Topf“ do vyhledávače na mé stránce www.manana.cz .

 
Ivo
1045 příspěvků 28.03.06 23:11
Ještě pár detailů...

Andry - moje trouba je elektrická (takže i informace se k ní vztahují). Recepty, které jsem na římák zatím shromaždil, nehovořily o předpečení nebo předsmažení masa. Umím si ale představit, že některé úpravy by to mohly používat.

Lydie - děkuji za Tvoje informace…kupodivu používání onoho hrnce nadchlo i manželku, takže je možné, že nebude sloužit pouze jako ozdoba a lapač prachu.

Maňano - Tvými stránkami jsem už brouzdal i dříve a jsou tam pokrmy, které by se daly připravit v tomto hrnci, ale je tam i plno jiných, pro mě zajímavých, receptů. Většinou to však troskotá na tom, že nemám potřebné suroviny. Byl jsem v mexické restauraci v Ostravě (pravděpodobně jediné v okolí) a musím říct, že ačkoliv nejsem ten pravý, který by směl hodnotit - byl jsem zklamaný. I když vše bylo stylové, přece jen to na mě působilo syntetickým dojmem. Ale třeba to opravdu neumím vyhodnotit a je to tudíž ode mně nevděk…

 
Manana
1515 příspěvků 29.03.06 01:03
Ivo,

Domnívám se, že to vyhodnotit umíš, už jenom proto, že ty buňky proto v sobě máš. Problém bude v tom, že ti, co to připravují, asi nevědí co činí. U nás ještě stále není Mexická restaurace. To všechno tady jsou takové pokusy o jakousi Tex-Mex kuchyni kombinovanou s mezinárodní. Třeba Čínskou kuchyni tady zavedli Číňani, a dodnes ji vaří oni. Jediný Mexičan, který měl svou Mexickou hospodu, která byla opravdu mexická, byl v Praze v Bubenečské, ale nevydržel snad ani rok.
V pravé mexické restauraci musíš mít na stole - před tím, než tam vůbec přijdeš - alespoň tři omáčky, v tamních restauracích pro místní mají omáček i pět, v mezinárodních hotelech žádnou, místo ní mají lahvičku Tabasca. Druhá zá:,–(ní věc je, že k jídlu ti jako přílohu přinesou v zakrytém košíku, tykvi, nebo placaté tepelně isolační krabici horké, měkké, vláčné kukuřičné tortilly, které běžně doplňují, abys měl stále horké a čerstvé. A zase, v mezinárodních hotelech dostaneš místo tortill balené malé slané sušenky, tedy studené a k ničemu.
A všechny tyhle výsměchy na nás provozovatelé mexických restaurací v Česku vesele uplatňují a zkoušejí, co vydržíme, když o tom ho… víme.
A to už tady existují i výborné a originální jihoamerické, zejména brazilské restaurace, kde mají brazilce nejen jako kuchaře, ale i jako obsluhující personál! A zejména maso vozí z Argentiny nebo Uruguaye! Kde bys u nás v Česku sehnal cupim! To je ta tuková boule, co má tamnější hovězí dobytek na zátylku, a je to to nejlepší, co jsem z masa jedl.
Porád mi není jasné, proč tady ta mexická kuchyně tak vázne, i když už skoro všechny suroviny tady jsou! Front Line dodává i měkké kukuřičné tortilly, které jsou za poloviční cenu moučných, ale v žádné naší mexické restauraci jsem na ně nenarazil. Je fakt, že ze své pražské výrobny dodává na Slovensko, do Polska, Rakouska a příhraničního Německa. Asi to tam dokážou zpracovat a prodat, nebo tamnější strávníci jsou gastronomicky vzdělanější, vědí o co jde a žádají si to. Škoda že mi není o třicet let méně, před deseti léty jsem uvažoval o tom si mexickou otevřít, ale už mě začaly zlobit nohy a klouby, a nevydržel bych těch 16 hodin kmitat a stát na nich a hlídat dělnickou třídu, na kterou musí bejt přísnost, jinak zvlčí. Jak nás o tom úspěšně přesvědčovala 40 let.

 
Manana
1515 příspěvků 29.03.06 01:12
Ivo ještě dotaz

čím jsi dělal tu fotku Schlemmru? Můžeš prosím uvést foťák, objektiv a nastavení pro fotku? Máš to super. Podle chatového interieru mi to nepřipadá jako reklamní fotka, i když to má její kvality.

 
Ivo
1045 příspěvků 31.03.06 08:01
Maňano...

…dík za obsáhlého průvodce světem českých mexických zařízení… A co se týká té fotky, tak ta je moje. Je to focené na chalupě a lehce se stydím za ten nedokonale odstraněný štítek (nějak jsem ho v tom fofru přehlíd…hihi). Už asi půl roku fotím PANASONICEM Z 30 TARGET = _new , který je opatřen objektivem Leica. Konkrétní údaje o snímku si ale z hlavy nevzpomenu - to budu schopen zjistit až na chalupě z EXIFu obrázku.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz