Domnívám se, že to vyhodnotit umíš, už jenom proto, že ty buňky proto
v sobě máš. Problém bude v tom, že ti, co to připravují, asi nevědí
co činí. U nás ještě stále není Mexická restaurace. To všechno tady
jsou takové pokusy o jakousi Tex-Mex kuchyni kombinovanou s mezinárodní.
Třeba Čínskou kuchyni tady zavedli Číňani, a dodnes ji vaří oni. Jediný
Mexičan, který měl svou Mexickou hospodu, která byla opravdu mexická, byl
v Praze v Bubenečské, ale nevydržel snad ani rok.
V pravé mexické restauraci musíš mít na stole - před tím, než tam
vůbec přijdeš - alespoň tři omáčky, v tamních restauracích pro
místní mají omáček i pět, v mezinárodních hotelech žádnou, místo
ní mají lahvičku Tabasca. Druhá zá:,–(ní věc je, že k jídlu ti jako
přílohu přinesou v zakrytém košíku, tykvi, nebo placaté tepelně
isolační krabici horké, měkké, vláčné kukuřičné tortilly, které
běžně doplňují, abys měl stále horké a čerstvé. A zase,
v mezinárodních hotelech dostaneš místo tortill balené malé slané
sušenky, tedy studené a k ničemu.
A všechny tyhle výsměchy na nás provozovatelé mexických restaurací
v Česku vesele uplatňují a zkoušejí, co vydržíme, když o tom ho…
víme.
A to už tady existují i výborné a originální jihoamerické, zejména
brazilské restaurace, kde mají brazilce nejen jako kuchaře, ale i jako
obsluhující personál! A zejména maso vozí z Argentiny nebo Uruguaye! Kde
bys u nás v Česku sehnal cupim! To je ta tuková boule, co má tamnější
hovězí dobytek na zátylku, a je to to nejlepší, co jsem z masa jedl.
Porád mi není jasné, proč tady ta mexická kuchyně tak vázne, i když už
skoro všechny suroviny tady jsou! Front Line dodává i měkké kukuřičné
tortilly, které jsou za poloviční cenu moučných, ale v žádné naší
mexické restauraci jsem na ně nenarazil. Je fakt, že ze své pražské
výrobny dodává na Slovensko, do Polska, Rakouska a příhraničního
Německa. Asi to tam dokážou zpracovat a prodat, nebo tamnější strávníci
jsou gastronomicky vzdělanější, vědí o co jde a žádají si to. Škoda
že mi není o třicet let méně, před deseti léty jsem uvažoval o tom si
mexickou otevřít, ale už mě začaly zlobit nohy a klouby, a nevydržel bych
těch 16 hodin kmitat a stát na nich a hlídat dělnickou třídu, na kterou
musí bejt přísnost, jinak zvlčí. Jak nás o tom úspěšně
přesvědčovala 40 let.