Prosím, kto vie a komu sa ozaj darí pracovať so strojčekom na domácu výrobu cestovín, aby mi poradil ako na to. Cestu si samozrejme viem pripraviť, iba to postupné vkladanie placiek medzi valčeky…a stenčovanie…trvá mi to neskutočne dlho a placky majú nerovnaký tvar. Asi tam bude nejaká finta, lebo v TV som videla - ale iba záverečnú fázu, ako Talian z takého istého strojčeka ako mám ja, vyťahoval asi polmetrový kus cesta. To moje kúsky vyzerajú úplne úboho. Niekde som videla návod /asi od Babi/ ale nie podrobný, ale možno ja som nechápavá.
strojček na výrobu cestovín
Anicko, ja taky taham pulmetrove kusy (ovsem pak nevim, kam si je mam polozit). Musis zacinat s pomerne velkym kouskem testa (jak velkym ti nereknu, to musis odzkouset) a dusledne protahovat a po kazdem protazeni prelozit a protahnout nanovo. Chce to cvik, pak to jde rychleji.
Na stejnou věc jsem se ptala nedávno, musím říct, že jsem to už zvládla, hlavní věc je správné těsto. tady je část minulé diskuse. Musím říct, že rady se osvědčily a strojek už neleží ladem. Dodatečně labužníkům děkuji.
Srdečná vďaka!
Ešte prosím:
1. treba kusy-placky cesta ešte sypať múkou pri vkladaní do strojčeka ?
2. zvládnem to iba sama, t.j. 2 rukami /aj kľuka - aj cesto/?
1. ano (a to v podstatě při každém průchodu těsta mezi válci,
alespoň po jedné straně a v dalším kroku zase po té druhé),
2. ano (i když zpočátku v tréninkové fázi má člověk pocit, že ani
tři ruce nestačí… Chce to trochu trpělivosti a cviku a pak už to začne
jít opravdu samo. Jednou rukou se stále točí za kliku, pokud přestaneš,
tak se těsto velmi snadno a rychle přilepí na válce, a druhou rukou se musí
zvládnout jak posunování těsta do přístroje, tak i vytahování ven.
Osvědčilo se mi těsto v konečných fázích vyvalování, kdy už je hodně
tenké a dlouhé, skládat do harmoniky zhruba po 30 centimetrech, pak se
s ním celkem dobře manipuluje).
Domácím těstovinám zdar!