Dort Valeria

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 14.12.06 06:31
Dort Valeria

Milí Labužníci,
můžete mi někdo pomoci? Má bývalá tchýně dělávala při slavnostních příležitostech dort, který nazývala Valérie. V podstatě to byly kruhové bezé placky spojené zvláštním čokoládovým krémem. Strašně ráda bych ho udělala dětem, protože oni si ho už nepamatují, ale bohužel nemám recept. Díky.



Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 14.12.06 07:47
Janďule,

nevím, zda se jedná přímo o dort Tvé maminky, ale moje mamka má následující předpisy ve staré kuchařce Moučníky a cukroví z roku 1971:

Dort smetanový (500 g)
bezé plátky kulatého tvaru ,
500 g šlehané smetany - vanilkové,
ovoce na ozdobu.

Upečené kulaté pláty spojíme vyšlehanou smetanou - asi 2/3 množství, do tvaru dortu - spodní plátek je v celku, střední a vrchní plátek se před sesazením rozkrájejí na stejné dílky, aby se hotový dort při krájení nedeformoval. Naplněný dort potřeme dostatečně navrchu i po straně zbytkem šlehačky, uhladíme, ozdobíme - nastříkáme a případně dozdobíme vhodným ovocem (broskve, meruňky, jahody, pomeranč apod.). Dort krájíme, až je trochu ztuhlý. Místo bezé plátků je možno použít na plátky rozkrojený mandlový korpus dortový - tertský .

Obdobně připravíme i

  • smetanový dort - kávový:
    Použijeme šlehanou kávovou smetanu, dort místo ovoce dozdobíme nastrouhanou čokoládou;
  • smetanový s pařížskou smetanou:
    Použijeme šlehanou pařížskou smetanu, dort ovocem nepřizdobujeme.

Šlehaná smetana (500 g)
1/2 l smetany (33 %),
20-50 g moučkového cukru.

Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme ve vhodné nádobě (kotlík, kameninová mísa apod.) do husté pěny. Nakonec přisladíme podle chuti prosátým moučkovým cukrem. Obdobně lze připravit šlehanou smetanu vanilkovou. Vyšlehanou smetanu přisladíme vanilkovým cukrem.

Smetana šlehaná - kávová (500 g)
1/2 l smetany (33 %),
3-5 cl silného studeného kávového odvaru,
20-50 g moučkového cukru.

Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme, ochutíme kávovým odvarem a přisladíme prosátým moučkovým cukrem. Kávovou smetanu lze také připravit jako smetanu pařížskou: tekutou smetanu krátce povaříme s jemně mletou kávou, procedíme a dobře vychladíme - nejlépe do druhého dne. Vychladlou kávovou směs vyšleháme poté obvyklým způsobem.

Smetana šlehaná - pařížská (600 g)
1/2 l smetany (33 %),
100 g hořké čokolády.

Směs tekuté smetany a nadrobno nakrájené čokolády za stálého míchání uvedeme do varu a řádně vychladíme, nejlépe v chladničce a do druhého dne. Potom ji vyšleháme obvyklým způsobem.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 14.12.06 08:59
...

No, to je asi původní recept, ale ona to nebyla šlehačka, ani pařížská, on to byl opravdu velmi zvláštní krém - ani máslový, ani šlehačkový, mohl to být kompilát žloutkového krému s pařížským - byl takový trochu mazlavý, ale lehký, přitom velmi dobře držel i několik dní. Pláty bezé trochu zvlhly, takže se při krájení daly bez problémů porcovat. Ale díky, ten Tvůj bych mohla zkusit taky.

 
penda
4752 příspěvků 14.12.06 11:40
projdi si ještě dorty Napoleony,

třeba by se ten krém z nich dal použít i pro bezé pláty … a já budu ještě pátrat dál. ;o) Odkud tchýně byla, že by to byl třeba nějaký oblastní recept?

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 15.12.06 01:11
...

Pokud vím, tak se celý život nehnula z Prahy. Takže jedině, jestli to nebylo nějaké „rodinné stříbro“ od tetičky z Horní Dolní. Díky. za hledání. Faktem je, že takový dort je svým způsobem nesmírně vděčná záležitost, protože se ho nedá sníst moc. Takže standartní velikost pro docela slušný počet hostů. Naše babičky holt uměly šetřit.



 Váš příspěvek


 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru


Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz