Curry, kari

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Bunter
457 příspěvků 09.09.08 00:20
Curry, kari

Tak moc sem nechodím, ale když se sem dostanu tak se dozvídám věci Curry listy?!?! a z jaké je to rostlinky nebo stromku Meisje? Existuje vůbec? Také tebou psaná směs… pepřovník?? listy nebo co? A máta? K smíchu. To samé listy hořčice… V curry vůbec pepř není a hořčicové listy je plevel, který nemá žádné aroma. Mám před sebou zelené curry od jedné firmy z nejlepších na světě PANTAINORASINGH a tady je složení. Citronová tráva, zelené chilli ( 30% ), česnek, sůl, galanga, šalotka, semínka koriandru a cumin. Připouštím, že mohou být krajové směsi na zelené curri mírně odlišné, ale ne zase moc, to už by to nebylo curry. Curry je název směsi koření a s těma curry lístkama jsi mě fakt dostala


Reklama


Reklama

Reakce:
 
jezevec
159 příspěvků 09.09.08 08:25
Listy kari

Listy kari (curry leaves) jsou listy keře kari (murraya koenigy), používané v asijské kuchyni. K nám (ČR) se dovážejí sušené. Zdroj: internet.

 
meisje
580 příspěvků 09.09.08 10:19
...

Mily Buntere…myslim, ze tohle te dostane jeste vic.....to vse co jsem uvedla se v Indii bezne pouziva, roste na zahradach, prodava v supermarketech po svazkach, aby si kazdy mohl udelat doma to sve " curry". Spousta lidi ( my taky) mame vlastni curry na zahradce a horcici trhame u sousedu. Peprovnik si nastuduj na internetu…pouziva se i jen tak ke zvykani nebo naplnene listy jinymi bylinkami tkzv. " bettel" , ale to je jina historka - kvuli pikantni chuti listu. O tve nejlepsi firme na koreni na svete jsem nikdy neslysela a to ani v Indii za poslednich 12 let, takze slozeni jejich receptu " curry" me nechava naprosto v klidu. Odhaduji to na smes " pro vyvoz" takze jeji vysledna chut bude mit s pravou Indii pramalo spolecneho, stejne jako " indicka restaurace v Praze " Asi by jsi byl prekvapeny kolik smesi zeleneho „curry“ existuje a existuje i " curry" smes na okoreni caje......
Tak se klidne smej dal......a drz se sveho kopyta, nebo si nejdrive zjistit vsechny informace treba u te nejlepsi firmy

 
sim
293 příspěvků 09.09.08 10:30
...

ahoj
ja Ti nerozumiem. napadas Meisje alebo sa chces poucit?
curry zmesi existuje velke mnozstvo a da sa predpokladat, ze vela z nich obsahuje kari listky. do wikipedie sa mozes pozriet sam.
zelene kari moze mat tiez vela variacii, ved v CR sa hadate, ci s sipkovou alebo se zelim, tak tam to moze mat kazda dedina inac. napis na pytliku nic neznamena :-))

 
Bunter
457 příspěvků 09.09.08 21:06
...

No vždyť píšu, že jsi mě dostala

 
Bunter
457 příspěvků 09.09.08 21:12
Ještě curry

Ještě curry…nepíšu nikdy nic, čím si nejsem jistý. O curry lístcích jsem v životě neslyšel. V Dadalově encyklopedii o lístcích není ani zmínka a ani v české Wikipedii pod heslem curry kde by to ovšem mělo být. Dále v knize Indická kuchyně od Jindřicha Roubíčka z roku 1969 a ani v encyklopedii kulinářského umění-Indická kuchyně z roku 1992 také nic!!! Indická kuchyně-Vladimír Miltner-Merkur 1982 ( 15 návodů na curry) nic! Kybal a Kaplická-Naše a cizí koření nic! Koření pro každé vaření-Lánská a kolektiv 1975 nic! Chuť a vůně koření-Jill Normanová nic! A mnoho dalších knih a nic! Tak kde mám potom čerpat o lístcích?? Až na Labužníku jsem konečně prozřel!!

 
meisje
580 příspěvků 10.09.08 08:58
...

Buntere…cenim si toho, ze nejsi jesita. Pokud budes mit zajem mohu listky nasusit at uz curry, horcice i peprovniku a poslat. Mimo jine listy peprovniku se v Indii vyuzivaji i umelecke sfere…makuje se na ne a siji se z nich odevy…to zase nejde do hlavy me. mej se a zdravim

 
Bunter
457 příspěvků 10.09.08 09:55
Curry, kari

dik za nabidku Meisje. Napred vsak prolezu velmi dukladne indicke kramy tady v Bergenu a to by bylo kdyz to existuje abych to nesehnal. V opacnem pripade bych te samozrejme pozadal. Dik a mej se hezky

 
spanny
159 příspěvků 10.09.08 22:18
Curry leaves

Buntere, jestli umis Anglicky tak se podivej na Anglickou wikipedia tam to je. I s obrazkem.
 http://en.wikipedia.org/wiki/Curry_Tree

 
Bunter
457 příspěvků 12.09.08 20:51
Dík spanny

Už jsem tam byl při hledání před několika dny a nechápu proč to není i na českých stránkách. Pak dělej chytrýho Jinak dík za typ.

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 06.10.08 09:41
Tome, Tome ...

… jakpak ty čteš … mně se zatím nepodařilo dopátrat sušených lístků karí v žádném obchodě s kořením, který je poblíž, ale o této rostlině vím právě z mé oblíbené knihy: Indická kuchyně od Vladimíra Miltnera (z roku 1982), o které mluvíš. Str. 30 … kde vysvětluje, co znamená slovo karí a jako první význam uvádí: „Především jsou to sušené listy rostliny Murraya Koenegii, jež se užívají co koření.“ No a anglicky se jim opravdu říká Curry leafs, které jsou na Curry leaf tree Tak hodně úspěchů ve shánění

 
meisje
580 příspěvků 05.02.09 06:40
Buntere

Doufam, ze jsi se uz dosyta vysmal „Curry listkum“… Me se je konecne podarilo sehnat ( zima uraduje i tady a tak nebyli k sehnani). Snazila jsem se vlozit fotecku pouhou, ale nedari se a nedari (((. Tak pokud mas stale zajem mohu ti fotku poslat na soukromou adresu, kdyz tak me zanech vzkaz v soukrome poste. Zdravim
PS: muzu poslat i fotky horcice, ale mam strach aby te to neporazilo

 
esmeralda
4813 příspěvků 05.02.09 11:11
Strom Curry

Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz