Cibule...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
babi
6360 příspěvků 30.10.03 15:58
Cibule...

se pěstuje od pradávných časů. Pochází z Azie a Palestiny a byla uctívaná Egypťany, kteří se k ní modlili.

Ve francouzkém místním folklóru se věří, že tloušťka jednotlivých slupek je indikátorem krutosti nastávající zimy.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Ivo
1045 příspěvků 04.11.03 13:28
Milá Babi...

…matně si uvědomuji, že i v našich končinách kdosi předpovídá, jaká bude nadcházející zima. Já se však chci zeptat na něco jiného. V poslední době mi cibule nechutná, neboť jsou všechny až palčivě ostré a štiplavé. Až teď nedávno se mi povedlo koupit cibuli, kterou by jsem dokázal sníst jen tak. Tak byla sladká a lahodná. A k některým pokrmům bych takovou cibuli uvítal (na tlačenku, na guláš i na chléb s tvarůžkovou pomázankou). Běžel jsem za místním zelinářem a ptal se ho na zemi původu oné cibule a bylo mi sděleno, že Turecko. Už ji však neměl. A konečně dotaz: umíš nebo umíte již při nákupu poznat, zda se jedná o cibuli sladkou či štiplavou? Poučte mne, prosím.

 
babi
6360 příspěvků 04.11.03 16:11
nemíním poučovat...

ale mohu trochu něco říct o cibuli co znám. Ta ostrá a štiplavá je normální cibule na vaření a vlastně se ani nehodí ku konzumaci v syrovém stavu. Pozná se podla tmavohnědé, nebo žluté suché, tlusté slupky a je vesměs kulatá.

Sladkých cibulí je několik druhů, jako je cibule Vidalia která se pěstuje ve USA ve státě Georgia, má světle zlatohnědou slupku, bílý sladký střed a je nejchutnější, když se konzumuje syrová.
WalaWala cibule vypadá stejně, má stejné vlastnosti a pěstuje se ve státě Washington.
V Evropě se však tyto cibule asi nedostanou. Možnost však je ta, že odrůda se pěstuje v půdě stejného složení (v půdě a klimatu je totiž tajemství dobré cibule).
Ivo, dostaneš-li však koupit španělskou cibuli, tak ta je sladká a jemné chuti. Dostane se jak bílá, která je vesměs obrovská a má bílý vnitřek, tak červená s začervenalým vnitřkem Obojí se poznají podle toho, že jsou vesměs placatější. Jsou to cibule s jemnou sladkou chutí.
Potom je bílá cibule, která má bílou slupku i vnitřek a jemnou sladkou chuť.

Nakupování sladké cibule: Vybrat cibuli. která je pevná, s lesklou slupkou a která je pevná a suchá také nahoře u krčku. Lépe je vybírat cibule menší a nebrat ty s měkkými fleky, nebo které jsou otlučené.

Skladování cibule: Sladká cibule se dostane koupit během jarních měsíců, nebo později pak z dovozu z teplejších krajin. Protože sladká cibule obsahuje více vody a cukru, tak se musí skladovat s větší péčí. Musí se skladovat separátně od brambor, protože by nasákla vodu.
Mohou se skladovat v jedné vrstvě v zeleninovém kompártmentu chladničky.
Nebo v čistých průsvitných punčocháčích. Odstřihnout jednu nohavici, do šlapky vložit cubuli, udělat suk, vložit další cibuli atd. Potom nohavici zavěsit na suchém, tmavém, větraném místě.
Nebo na dřevěné tyčkové, nebo síťové podložce poskládat cibule tak, aby se nedotýkaly.
V mražáku, ale pak se již hodí pouze na vaření. Cibule se nakrájí, v jedné vrstvě se zmrazí a pak se nasáčkuje do mrazících sáčků a zmrazí. Celé cibule se před zmražením oloupou, očistí a potom zmrazí.
Cibule se mohou nakrájet a usušit v jedné vrstvě s troubě zapnuté na nejnižší možnou teplotu. Musí být suché, ale ne zhnědlé. Skladují se ve vzduchotěsně uzařené nádobě.

Jeden trik pro cibuli, který zabrání jejímu pachu z úst. Nakrájet cibuli na půlměsíčky, nebo proužky a ty vložit do studené vody s několika kostkami ledu. Osušit cibuli na ubrousku. Cibule je potom křupavější, chutnější, každopádně však bez pachu.

Druhů cibulí je mnohem víc, ale toto je tak v kostce co se týká sladké cibule.

Měj se pěkně

 
Pilka
113 příspěvků 05.11.03 07:35
Sladká cibule

se i v Čechách sežene, je opravdu z dovozu a je trochu protáhlá a se skoro bílou slupkou.
Zkoušela jsem pěstovat odrůdu cibule, která se jmenuje GLOBO a má to být salátová cibule, která naroste až 750g. Moc jsem se tomu ale nevěnovala, tak nemůžu sdělit dojmy. Semena jsou k dostání, tak máte-li zahradu a chuť, dá se to zkusit. Na balíčku semen je také upozornění, že není vhodná k delšímu skladování.
Taky mám ráda křehkou a sladší cibuli a v jedné restauraci, kde už je bohužel jiný provozovatel, ji kdysi dávali do zeleninových příloh - hromádku koleček - a „ta byla“, šťavnatá, křehoučká a slaďoučká. Bylo - není.

 
Ivo
1045 příspěvků 05.11.03 12:36
Bylo-nebylo...

…děkuji Babi Tobě i Vám Pilko za rady. Zhruba to odpovídá tomu, co jsem tušil. Do USA pro cibuli asi fakt nepojedu a asi mi nezbude, než šmejdit po supermarketech a hledat a zkoušet. Smůla je, že takto složitě musíme poměrně často zajišťovat suroviny. Již hodněkrát jsem se přesvědčil, že pokrm, který jsme se snažili s největší péči připravit, vyšel do ztracena a to jen proto, že použité suroviny nebyly to pravé. Ale aspoň někdy, když to vyjde, má člověk radost.

Ještě jednou děkuji.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz