se pěstuje od pradávných časů. Pochází z Azie a Palestiny a byla uctívaná Egypťany, kteří se k ní modlili.
Ve francouzkém místním folklóru se věří, že tloušťka jednotlivých slupek je indikátorem krutosti nastávající zimy.
se pěstuje od pradávných časů. Pochází z Azie a Palestiny a byla uctívaná Egypťany, kteří se k ní modlili.
Ve francouzkém místním folklóru se věří, že tloušťka jednotlivých slupek je indikátorem krutosti nastávající zimy.
…matně si uvědomuji, že i v našich končinách kdosi předpovídá, jaká bude nadcházející zima. Já se však chci zeptat na něco jiného. V poslední době mi cibule nechutná, neboť jsou všechny až palčivě ostré a štiplavé. Až teď nedávno se mi povedlo koupit cibuli, kterou by jsem dokázal sníst jen tak. Tak byla sladká a lahodná. A k některým pokrmům bych takovou cibuli uvítal (na tlačenku, na guláš i na chléb s tvarůžkovou pomázankou). Běžel jsem za místním zelinářem a ptal se ho na zemi původu oné cibule a bylo mi sděleno, že Turecko. Už ji však neměl. A konečně dotaz: umíš nebo umíte již při nákupu poznat, zda se jedná o cibuli sladkou či štiplavou? Poučte mne, prosím.
ale mohu trochu něco říct o cibuli co znám. Ta ostrá a štiplavá je normální cibule na vaření a vlastně se ani nehodí ku konzumaci v syrovém stavu. Pozná se podla tmavohnědé, nebo žluté suché, tlusté slupky a je vesměs kulatá.
Sladkých cibulí je několik druhů, jako je cibule Vidalia která se
pěstuje ve USA ve státě Georgia, má světle zlatohnědou slupku, bílý
sladký střed a je nejchutnější, když se konzumuje syrová.
WalaWala cibule vypadá stejně, má stejné vlastnosti a pěstuje se ve státě
Washington.
V Evropě se však tyto cibule asi nedostanou. Možnost však je ta, že
odrůda se pěstuje v půdě stejného složení (v půdě a klimatu je totiž
tajemství dobré cibule).
Ivo, dostaneš-li však koupit španělskou cibuli, tak ta je sladká a jemné
chuti. Dostane se jak bílá, která je vesměs obrovská a má bílý vnitřek,
tak červená s začervenalým vnitřkem Obojí se poznají podle toho, že
jsou vesměs placatější. Jsou to cibule s jemnou sladkou chutí.
Potom je bílá cibule, která má bílou slupku i vnitřek a jemnou
sladkou chuť.
Nakupování sladké cibule: Vybrat cibuli. která je pevná, s lesklou slupkou a která je pevná a suchá také nahoře u krčku. Lépe je vybírat cibule menší a nebrat ty s měkkými fleky, nebo které jsou otlučené.
Skladování cibule: Sladká cibule se dostane koupit během jarních
měsíců, nebo později pak z dovozu z teplejších krajin. Protože sladká
cibule obsahuje více vody a cukru, tak se musí skladovat s větší péčí.
Musí se skladovat separátně od brambor, protože by nasákla vodu.
Mohou se skladovat v jedné vrstvě v zeleninovém kompártmentu
chladničky.
Nebo v čistých průsvitných punčocháčích. Odstřihnout jednu nohavici,
do šlapky vložit cubuli, udělat suk, vložit další cibuli atd. Potom
nohavici zavěsit na suchém, tmavém, větraném místě.
Nebo na dřevěné tyčkové, nebo síťové podložce poskládat cibule tak,
aby se nedotýkaly.
V mražáku, ale pak se již hodí pouze na vaření. Cibule se nakrájí,
v jedné vrstvě se zmrazí a pak se nasáčkuje do mrazících sáčků a
zmrazí. Celé cibule se před zmražením oloupou, očistí a potom zmrazí.
Cibule se mohou nakrájet a usušit v jedné vrstvě s troubě zapnuté na
nejnižší možnou teplotu. Musí být suché, ale ne zhnědlé. Skladují se
ve vzduchotěsně uzařené nádobě.
Jeden trik pro cibuli, který zabrání jejímu pachu z úst. Nakrájet cibuli na půlměsíčky, nebo proužky a ty vložit do studené vody s několika kostkami ledu. Osušit cibuli na ubrousku. Cibule je potom křupavější, chutnější, každopádně však bez pachu.
Druhů cibulí je mnohem víc, ale toto je tak v kostce co se týká sladké cibule.
Měj se pěkně
se i v Čechách sežene, je opravdu z dovozu a je trochu protáhlá a se
skoro bílou slupkou.
Zkoušela jsem pěstovat odrůdu cibule, která se jmenuje GLOBO a má to být
salátová cibule, která naroste až 750g. Moc jsem se tomu ale nevěnovala,
tak nemůžu sdělit dojmy. Semena jsou k dostání, tak máte-li zahradu a
chuť, dá se to zkusit. Na balíčku semen je také upozornění, že není
vhodná k delšímu skladování.
Taky mám ráda křehkou a sladší cibuli a v jedné restauraci, kde už je
bohužel jiný provozovatel, ji kdysi dávali do zeleninových příloh -
hromádku koleček - a „ta byla“, šťavnatá, křehoučká a slaďoučká.
Bylo - není.
…děkuji Babi Tobě i Vám Pilko za rady. Zhruba to odpovídá tomu, co jsem tušil. Do USA pro cibuli asi fakt nepojedu a asi mi nezbude, než šmejdit po supermarketech a hledat a zkoušet. Smůla je, že takto složitě musíme poměrně často zajišťovat suroviny. Již hodněkrát jsem se přesvědčil, že pokrm, který jsme se snažili s největší péči připravit, vyšel do ztracena a to jen proto, že použité suroviny nebyly to pravé. Ale aspoň někdy, když to vyjde, má člověk radost.
Ještě jednou děkuji.
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz