Nemate nekdo recept na těsto do tohoto lisu? Našla jsem ho na pude a nevim, jak ho pouzit.dik.a.
Lis na testo
my jsme ten lis taky používali, teda spíš mamka, když jsme byly ještě
malé holky, ale teď je kdoví kde…ale recept jsem našla v hrnečkové
kuchařce:
2 hrnky hladké mouky, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla,
3-4 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 1 žloutek, 1/2 balíčku
prášku do pečiva, 1/2 balíčku vanilkového cukru, tuk na vymazání plechu,
moučkový a vanilkový cukr na obalení cukroví
Mouku promíchanou s práškem do pečiva smícháme s cukrem a vanilkovým
cukrem. Přidáme změklé máslo, žloutek a jogurt nebo smetanu. Vypracujeme
tužší těsto. Z těsta tvoříme pomocí strojku s nástavcem na
tvarování cukroví kolečka, esíčka a tyčinky. Přeneseme je na tukem
vytřený plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě
teplé cukroví obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
seš strašně hodná. Díkys za recept. Akorát já si myslím, že by těsto mělo být víc tekuté ( recept co jsi napsala, je podle mého na strojkové cukroví). Do lisu je podle mě potřeba takové tekutější (ale ne moc) těstíčko, aby si to povedlo, jako na obrázku z krabicem od lisu…zdravím.a.
Zdravim Te. Ja uz jsem jednou tady na Labuzniku nekomu na tento dotaz
odpovidala a psala recept, ale nevim presne kde to je.
Ja tento lis pouzivala hodne let a muzu Ti rict, ze navod, ktery byl uvedeny na
krabici se mi vubec nelibil. Tento recept mi dala kamaradka, ktera tento lis
taky mela a od te doby jsem delala toto testo.Pisi Ti recept, podle nehoz ja
delam testo:
100g cukru
200 g tuku
300 g mouky (selske)
1 zloutek
Vsak vyzkousej oba recepty a napis nam zkusenosti. Ahoj
máš pravdu..já pochopila, že tím lisem je myšleno zařízení na strojkové cukroví..tak se omlouvám…jdu vyšťourat někde na půdě onen nástroj, co jsme používali my a mrknu se, jak se to jmenovalo..chichi…:-))
možná se ozývám pozdě, ale snad sem ještě chodíš. Lis na těsto
(sušenky) používám již asi 30 let. Sice ted už tak 1 - 2× do roka, ale
mám to odzkoušené. Absolutně nejlepší mám výsledky se směsí
v pytlíku na Linecké těso (Vitana,Labeta), ale protože poslední roky není
běžně k dostání, dělám normální těsto jako na linecké cukroví a
když se s ním špatně dělá tak ho podle potřeby zahustím
moukou,strouhanými oříšky, kokosem a nebo rozředit vodou, citronovou nebo
pomerančovou šťávou. Trochu se musí se strojkem taky čarovat a vyzkoušet
různé kombinace na tlusté a tenké těsto. Taky z každého těsta nejsou
všechny tvary. Třeba z třeného jdou asi 2. Pokud máž zájem
o podrobnější informace, ráda je zodpovím. Měj se pěkně. Jinak ještě
díky pampeliško, to zkusím.
Moc dík…To s tim polotovarem (lineckým těstem) je super nápad. Díky
moc…takhle snadno to zkusím snad i tenhle víkend.
papap.a.
a tak jsem mrkla na net …něco
podobného jsme mívali tedy i my, akorát ten design byl poněkud odlišný a
spletla jsem si ty pojmy, já myslela, že nástavce na cukroví byly jen
u lisu a my je měli i u strojku na cukroví…ale napadá mne, nejedná se
tedy o normálné klasické stříkané pečivo (cukroví), které se dá
dělat i s cukrářským sáčkem?…pokud ano, tak na to mám spoustu
receptů, o které se ráda podělím…a určitě udělám i radost elince,
když to zase napíšu všechno pod jediný recept…
Pendo to je ON.........hurá, ty jsi ho našla........
A na recepty se strašně těšíím.....papap.i.
…snad to bude to pravé ořechové
stříkané pečivo
stříkané pečivo
z odpalovaného těsta
Tak já nevím, ale pokud máš Agáto podobný strojek jako já, stříkané těsto v tom jde mizerně. Strojek který mám já je vlastně jakýsi píst, který zmáčknutim páky poskočí o jeden zoubek a protlačí tak válcem přesně odměřený kousek těsta přes kruhovou vložku s kulatýni a podlouhlými otvory na plech. Těsto je tedy potřeba ne moc lepivé, ne moc řídké - aby neprolézalo samovolně, ale zase ne tak moc husté - jinak se po protlačení vložkou nespojí do sušenky, ale zůstane v různě velkých bobečcích. Také je potřeba nastavit sílu těsta. Na mém aparátku jde kombinace 2 puntíky na plíšku pod pákou (popojede 2 zuby) a kruhové těsnění vložit do hlavy pístu pod vložku. Nebo 1 puntík na plíšku a těsnění až nad vložku. Někdy to je potřeba zkombnovat, jak se povede těsto. Ježiši teď to po sobě čtu a zní to dost složitě, ale není to zak zlé, určitý grif to ale chce. Na třené těsto mi jdou nejlépe vložky s vyříznutými čárkami do trojuhelníku, zubatá čára (trilobit), a hvězdičková dirka - pusinka. Z lineckého jdou i čárky a tečky do kruhu(věnečky) a další tvary. Pěkné je před upečením zdobit oříškem nebo kandovanám ovocem. Nebo kus těsta obarvit kakaem a do válečku nacpat těsto dboubarevné nebo mramorové.
Mám nejspíš ten strojek (lis) co máš ty.....prostě je dost podobný
tomu co našlaPenda. Ale problémek je asi v tom, že jsem to zkoušela jenom
1× a to se to moc nepovedlo.Nějak mi teď na pečení nezbývá čas…ale
strašně se na to těším.....
Akorát jsem se ještě chtěla zeptat, jestli na to Ivice máš návod????
Hrozně bych ho chtěla poslat (třeba oskenovanej).
Vůbec totiž nechápu ten mechanismus. Když jsem to dělala, tak jsem ani
neměla sílu těsto vytlačit.
Jo a ještě jedna věc…dneska mi přišla „Kouzelnice“ z Tupperware. Je
to zdobítko na krémy, na pomázánky atd. A může se v tom zavřít a dát
do ledničky a zdobit třeba druhý den. No uvidíme, jak se osvědčí.
Mějte se fajn…a.
s tím návodem na tebe myslím, ještě nedávno (tak 3 roky) jsem ho
měla v ruce. Při nejhorším půjčím digi a vyfotím. S časem.
Promiň.
Nezkousela jsi jeste ten recept, ktery jsem Ti ja napsala nize??? Mam urcite ten samy lis co myslis a taky ten recept je nekolikrate vyzkouseny. Jenze ten lis mam v Cesku, jinak bych Ti ho ofotila. Vcera jsem si prave u nas koupila novy lis na linecke testo. Je trosku odlisny, ale pracuje se s nim stejnym zpusobem. Taky jsou tam u navodu i recepty, pokud chces, prelozim Ti je, nebo jestli znas cizi jazyky, tak si je prelozis i sama. Jdu ted ten navod okopirovat a pokud mas zajem napis mi na moji adresu a ja Ti to poslu. pampeliska@atlas.cz
Ale musim Ti rict, ze pri tom starem lisu byl navod na testo a vubec se mi nelibil, proto jsem to delala podle navodu sveho, ktery jsem Ti tady minule uverejnila. Mej se hezky -ahoj
hurá mám ho. Včera jsem návod našla náhodou kde bych ho vůbec nehledala. Mám ho naskenovaný, napiš mi na markova.a@seznam.cz kam ho mám poslat. Zdravím .
Asi před dvaceti lety jsem s nadšením taky pořídila lis na těsto a po
krátké době to vzdala. Vypadal jinak, byl kovový a práce s ním
vyžadovala dobrou „fyzičku“, protože to byl asi jiný mechanismus.
Po vzoru své kolegyně, jsem ho odložila mezi nepoužívané pomůcky
v domácnosti a časem vyhodila. Když vidím ten na obrázcích, napadá mě,
že práce s tímto je asi snazší. Ale hlavně mě napadá, nešlo-li by ho
využít k pečení slaných sušenek, protože sladké u nás „nejdou“.
Takové Telka makové, mňam.
Skoda, ze jsi lis vyhodila, ja mam jeste i ten stary a ten byl kvalitnejsi
jako tento. Jenze pokud jsi delala recept dle jeho navodu, tak se nedivim, ze
jsi to vzdala. Byl u neho recept, ktery nebyl dobry, testo bylo tuhe a tezko se
to vytlacelo.
Urcite se daji delat v tomto lisu i slane susenky, ale to jsem zatim
nevyzkousela. Budu na tom pracovat a pak dam vedet. preji Ti krasny den a
taky vikend

penda píše:
my jsme ten lis taky používali, teda spíš mamka, když jsme byly ještě malé holky, ale teď je kdoví kde…ale recept jsem našla v hrnečkové kuchařce:
2 hrnky hladké mouky, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 3-4 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 1 žloutek, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1/2 balíčku vanilkového cukru, tuk na vymazání plechu, moučkový a vanilkový cukr na obalení cukroví
Mouku promíchanou s práškem do pečiva smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme změklé máslo, žloutek a jogurt nebo smetanu. Vypracujeme tužší těsto. Z těsta tvoříme pomocí strojku s nástavcem na tvarování cukroví kolečka, esíčka a tyčinky. Přeneseme je na tukem vytřený plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě teplé cukroví obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Ten lis mám taky, ale už ho nepoužívám, protože už je celý omletý.
Dělala jsem do něj linecké těsto. Jiné se mi neosvědčilo. Taky s ním
šly zdobit dorty. Byla u toho taková plastová bílá zdobička.
za připomínku…Také jsme ho doma měli..
Mamka dělala takové dobré linecké cukroví, kterému jsme se sestrou
říkaly Prďavý cukroví…podle toho, jak se „vyprďávalo“ na plech..
Děkuji…škoda, že lis už není..brala bych ho
O strojku na těsto se píše moc pěkně tady: http://vegereceptynakazdyden.blog.cz/…ky-universal
Také vlastním tento vynález, jen jsem ještě nedospěla do stádia, kdy
mohu opěvovat pomoc dokonalé mašinky. Pročetla jsem stránky, diskusi,
postrádám fígle těch co už s ním pracují. Jo, vyprďávat na plech by
bylo prima, můj strojek po dlouhém přemlouvání cosi na plech utrousil, ale
nic z obrázku. Použila jsem běžné linecké, Vyzkoušela jsem vymazat,
vychladit, nepomohlo. Slané tyčinky vyfocené na boku škatulky lákají,
nemáte někdo vhodné těsto? Na sladké vyzkouším těsto od pampelišky,
snad pokročím o kousek
Jana
Pár receptů na strojkové cukroví jsem našla tady: http://www.cukrovi.kvalitne.cz/…estrojku.htm - vyzkoušené je ale nemám, protože strojkové cukroví nedělám (nemám ten lis a do nedávna jsem neměla ani patřičné nástavce na masový mlýnek); na strojkové je specialistka tchýně, dělá moc dobré.
Vali, di díky za recepty. Právě dopékám klasiku. Vyzkouším pár
vzorků těst a poreferuji
Já sama jsem dělala lisem na cukroví skoro všechny druhy cukroví které se vyválí a vykrajuje.Musela jsem si dávat pozor aby nebylo těsto moc tuhé.I vanilkové rohlíčky jsem přestala dělat v klasickém tvaru ale z lisu ve tvaru hvězdičky se třemi nožičkami.Těsta se musí nechat v pokojové teplotě,aby byla dostatečně měká.
Ja som na lise robievala klasické linecké cesto a bohato zdobila sušeným alebo kandizovaným ovocím, aby to bolo farebné.
M.Suskova díky za inspiraci . U nás už také šmoulané rohlíčky
nejdou, prý moc jednotvárné. Nechám vybrat vykrajovátka a tvořím co libo.
Uvidím co vyleze z lisu, návod co které tvořítko umí mám uložen tak
dokonale, že tvoření bude napínavé a jistě i zábavné.
…lis se pomalu probouzí a začíná „komunikovat“ , zatím nedávkuje
a trochu trhá. Věřím že ho postupně „ukecám“ ke spolupráci, tyčinky
skoro umí
už mám svůj lis na těsto…sice ne ještě doma, ale mamka ho našla je
připraven k předání…
Má těsta stále čekají v lednici…možná lis vyzkouším na nich…přeji
si…doufám..
Tak už můžeš dělat špagety. Vzpomínám si, že v návodu bylo také
nějaké kapání do polévky. Návod už ale dávno nemám. Tak zdar Tvé
práci.
posílám ještě jeden recept, přesně nafocený, tak třeba to bude k něčemu. stříkané pečivo ze strojku hezký den
Příspěvek upraven 10.01.11 v 22:20
Bocianko díky za nápad, až budu dělat (jestli budu dělat) sladkou
polévku využiji
Chystám se na slané tyčinky, při mém štěstí… nevím co mašinka
vymyslí . Dokud nevyplive co má,
nevzdávám se
Vali recepty jsem pročetla, vytvořila jsem těsto ořecchové, jen s více
ořechy, jinde jsem četla že má být o stupeň jemnější než klasické
linecké do lisu.
Když mašinka odmítla dávkovat, nabídla jen tyčky, přidala jsem ještě
ořechy a běžně vykrájela. Po upeční velmi chutné, křehké, lahodné.
Jen už přesně nevím kolik bylo ořechů. Přidávala jsem aby bylo akorát
na omak, bez potřeby podsypávat. Slepila jsem tečkou marmelády +
čokoládou. (foto přikládám) Bylo ohodnoceno lepší než loňské.
Budu opakovat z jara, zapíšu poměry. Díky za rady
Není s čím, 2905, ten lis není Ten lis…
Ač na první pohled vypadá stejně - kovové tělo válce- chybí mu ta páka,
co „poprdává“ cukroví..
Je to spíše jen zdobička. Šlehačku bych vytlačila, ale tužší těsto
ne…
Musím hledat dál…