Lis na testo

Fotoalbum tématu (6) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Agatta
81 příspěvků 29.10.03 07:52
Lis na testo

Nemate nekdo recept na těsto do tohoto lisu? Našla jsem ho na pude a nevim, jak ho pouzit.dik.a.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 16.05.04 20:01
Agatto,

my jsme ten lis taky používali, teda spíš mamka, když jsme byly ještě malé holky, ale teď je kdoví kde…ale recept jsem našla v hrnečkové kuchařce:
2 hrnky hladké mouky, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 3-4 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 1 žloutek, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1/2 balíčku vanilkového cukru, tuk na vymazání plechu, moučkový a vanilkový cukr na obalení cukroví
Mouku promíchanou s práškem do pečiva smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme změklé máslo, žloutek a jogurt nebo smetanu. Vypracujeme tužší těsto. Z těsta tvoříme pomocí strojku s nástavcem na tvarování cukroví kolečka, esíčka a tyčinky. Přeneseme je na tukem vytřený plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě teplé cukroví obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

 
Agatta
81 příspěvků 17.05.04 12:28
Pendo

seš strašně hodná. Díkys za recept. Akorát já si myslím, že by těsto mělo být víc tekuté ( recept co jsi napsala, je podle mého na strojkové cukroví). Do lisu je podle mě potřeba takové tekutější (ale ne moc) těstíčko, aby si to povedlo, jako na obrázku z krabicem od lisu…zdravím.a.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 17.05.04 13:44
Agatto

Zdravim Te. Ja uz jsem jednou tady na Labuzniku nekomu na tento dotaz odpovidala a psala recept, ale nevim presne kde to je.
Ja tento lis pouzivala hodne let a muzu Ti rict, ze navod, ktery byl uvedeny na krabici se mi vubec nelibil. Tento recept mi dala kamaradka, ktera tento lis taky mela a od te doby jsem delala toto testo.Pisi Ti recept, podle nehoz ja delam testo:

100g cukru
200 g tuku
300 g mouky (selske)
1 zloutek

Vsak vyzkousej oba recepty a napis nam zkusenosti. Ahoj

 
penda
4752 příspěvků 17.05.04 14:35
agatto...

máš pravdu..já pochopila, že tím lisem je myšleno zařízení na strojkové cukroví..tak se omlouvám…jdu vyšťourat někde na půdě onen nástroj, co jsme používali my a mrknu se, jak se to jmenovalo..chichi…:-))

 
lvice
148 příspěvků 20.05.04 12:24
Agato,

možná se ozývám pozdě, ale snad sem ještě chodíš. Lis na těsto
(sušenky) používám již asi 30 let. Sice ted už tak 1 - 2× do roka, ale mám to odzkoušené. Absolutně nejlepší mám výsledky se směsí v pytlíku na Linecké těso (Vitana,Labeta), ale protože poslední roky není běžně k dostání, dělám normální těsto jako na linecké cukroví a když se s ním špatně dělá tak ho podle potřeby zahustím moukou,strouhanými oříšky, kokosem a nebo rozředit vodou, citronovou nebo pomerančovou šťávou. Trochu se musí se strojkem taky čarovat a vyzkoušet různé kombinace na tlusté a tenké těsto. Taky z každého těsta nejsou všechny tvary. Třeba z třeného jdou asi 2. Pokud máž zájem o podrobnější informace, ráda je zodpovím. Měj se pěkně. Jinak ještě díky pampeliško, to zkusím.

 
Agatta
81 příspěvků 20.05.04 13:58
Ivice

Moc dík…To s tim polotovarem (lineckým těstem) je super nápad. Díky moc…takhle snadno to zkusím snad i tenhle víkend.
papap.a.

 
penda
4752 příspěvků 20.05.04 17:53
nástroj nenalezen...

a tak jsem mrkla na net …něco podobného jsme mívali tedy i my, akorát ten design byl poněkud odlišný a spletla jsem si ty pojmy, já myslela, že nástavce na cukroví byly jen u lisu a my je měli i u strojku na cukroví…ale napadá mne, nejedná se tedy o normálné klasické stříkané pečivo (cukroví), které se dá dělat i s cukrářským sáčkem?…pokud ano, tak na to mám spoustu receptů, o které se ráda podělím…a určitě udělám i radost elince, když to zase napíšu všechno pod jediný recept… :-))

 
Agatta
81 příspěvků 24.05.04 16:03
Jasně

Pendo to je ON.........hurá, ty jsi ho našla........
A na recepty se strašně těšíím.....papap.i.

 
penda
4752 příspěvků 24.05.04 21:49
Agattko,

…snad to bude to pravé ořechové
stříkané pečivo
stříkané pečivo z odpalovaného těs­ta

 
lvice
148 příspěvků 25.05.04 10:57
Lis na těsto

Tak já nevím, ale pokud máš Agáto podobný strojek jako já, stříkané těsto v tom jde mizerně. Strojek který mám já je vlastně jakýsi píst, který zmáčknutim páky poskočí o jeden zoubek a protlačí tak válcem přesně odměřený kousek těsta přes kruhovou vložku s kulatýni a podlouhlými otvory na plech. Těsto je tedy potřeba ne moc lepivé, ne moc řídké - aby neprolézalo samovolně, ale zase ne tak moc husté - jinak se po protlačení vložkou nespojí do sušenky, ale zůstane v různě velkých bobečcích. Také je potřeba nastavit sílu těsta. Na mém aparátku jde kombinace 2 puntíky na plíšku pod pákou (popojede 2 zuby) a kruhové těsnění vložit do hlavy pístu pod vložku. Nebo 1 puntík na plíšku a těsnění až nad vložku. Někdy to je potřeba zkombnovat, jak se povede těsto. Ježiši teď to po sobě čtu a zní to dost složitě, ale není to zak zlé, určitý grif to ale chce. Na třené těsto mi jdou nejlépe vložky s vyříznutými čárkami do trojuhelníku, zubatá čára (trilobit), a hvězdičková dirka - pusinka. Z lineckého jdou i čárky a tečky do kruhu(věnečky) a další tvary. Pěkné je před upečením zdobit oříškem nebo kandovanám ovocem. Nebo kus těsta obarvit kakaem a do válečku nacpat těsto dboubarevné nebo mramorové.

 
lvice
148 příspěvků 25.05.04 11:27
Lis na těsto

Koukám že jsem si to po sobě zas tak dobře nepřečetla a omlouvám se za překlepy.A.

 
Agatta
81 příspěvků 26.05.04 10:25
Ivice

Mám nejspíš ten strojek (lis) co máš ty.....prostě je dost podobný tomu co našlaPenda. Ale problémek je asi v tom, že jsem to zkoušela jenom 1× a to se to moc nepovedlo.Nějak mi teď na pečení nezbývá čas…ale strašně se na to těším.....
Akorát jsem se ještě chtěla zeptat, jestli na to Ivice máš návod????
Hrozně bych ho chtěla poslat (třeba oskenovanej).
Vůbec totiž nechápu ten mechanismus. Když jsem to dělala, tak jsem ani neměla sílu těsto vytlačit.
Jo a ještě jedna věc…dneska mi přišla „Kouzelnice“ z Tupperware. Je to zdobítko na krémy, na pomázánky atd. A může se v tom zavřít a dát do ledničky a zdobit třeba druhý den. No uvidíme, jak se osvědčí.
Mějte se fajn…a.

 
lvice
148 příspěvků 16.06.04 14:47
Agátto

s tím návodem na tebe myslím, ještě nedávno (tak 3 roky) jsem ho měla v ruce. Při nejhorším půjčím digi a vyfotím. S časem.
Promiň.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 16.06.04 17:18
Agatto

Nezkousela jsi jeste ten recept, ktery jsem Ti ja napsala nize??? Mam urcite ten samy lis co myslis a taky ten recept je nekolikrate vyzkouseny. Jenze ten lis mam v Cesku, jinak bych Ti ho ofotila. Vcera jsem si prave u nas koupila novy lis na linecke testo. Je trosku odlisny, ale pracuje se s nim stejnym zpusobem. Taky jsou tam u navodu i recepty, pokud chces, prelozim Ti je, nebo jestli znas cizi jazyky, tak si je prelozis i sama. Jdu ted ten navod okopirovat a pokud mas zajem napis mi na moji adresu a ja Ti to poslu. pampeliska@atlas.cz

Ale musim Ti rict, ze pri tom starem lisu byl navod na testo a vubec se mi nelibil, proto jsem to delala podle navodu sveho, ktery jsem Ti tady minule uverejnila. Mej se hezky -ahoj

 
lvice
148 příspěvků 17.06.04 08:56
Agatto

hurá mám ho. Včera jsem návod našla náhodou kde bych ho vůbec nehledala. Mám ho naskenovaný, napiš mi na markova.a@seznam.cz kam ho mám poslat. Zdravím .

 
1irena
591 příspěvků 18.06.04 10:37
...

Asi před dvaceti lety jsem s nadšením taky pořídila lis na těsto a po krátké době to vzdala. Vypadal jinak, byl kovový a práce s ním vyžadovala dobrou „fyzičku“, protože to byl asi jiný mechanismus.
Po vzoru své kolegyně, jsem ho odložila mezi nepoužívané pomůcky v domácnosti a časem vyhodila. Když vidím ten na obrázcích, napadá mě, že práce s tímto je asi snazší. Ale hlavně mě napadá, nešlo-li by ho využít k pečení slaných sušenek, protože sladké u nás „nejdou“. Takové Telka makové, mňam.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 18.06.04 11:32
Ireno

Skoda, ze jsi lis vyhodila, ja mam jeste i ten stary a ten byl kvalitnejsi jako tento. Jenze pokud jsi delala recept dle jeho navodu, tak se nedivim, ze jsi to vzdala. Byl u neho recept, ktery nebyl dobry, testo bylo tuhe a tezko se to vytlacelo.
Urcite se daji delat v tomto lisu i slane susenky, ale to jsem zatim nevyzkousela. Budu na tom pracovat a pak dam vedet. preji Ti krasny den a taky vikend

 
Alcakyticka  30.11.10 18:54
Strojek na cukroví Ahojky mám lis na cukroví dostala jsem ho od kamarádky a nevím vůbec jak se s tím dělá. Je to teleso s páčkou na hoře a různými výměnýmí plíšky. Jsem s toho zmatená dala jsem tam listové těsto a lezlo mi s toho divné stvoření.. :lol: A přitom tam je v návodu vyfocené tak krásné cukroví. Poradte mi prosím někdo jestly máte tento strojek. Vkládám obrázek.
penda píše:
my jsme ten lis taky používali, teda spíš mamka, když jsme byly ještě malé holky, ale teď je kdoví kde…ale recept jsem našla v hrnečkové kuchařce:
2 hrnky hladké mouky, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 3-4 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 1 žloutek, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1/2 balíčku vanilkového cukru, tuk na vymazání plechu, moučkový a vanilkový cukr na obalení cukroví
Mouku promíchanou s práškem do pečiva smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme změklé máslo, žloutek a jogurt nebo smetanu. Vypracujeme tužší těsto. Z těsta tvoříme pomocí strojku s nástavcem na tvarování cukroví kolečka, esíčka a tyčinky. Přeneseme je na tukem vytřený plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě teplé cukroví obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
 
bocianka
528 příspěvků 30.11.10 19:31
Alcakyticka

Ten lis mám taky, ale už ho nepoužívám, protože už je celý omletý. Dělala jsem do něj linecké těsto. Jiné se mi neosvědčilo. Taky s ním šly zdobit dorty. Byla u toho taková plastová bílá zdobička. :mrgreen:

 
glama  30.11.10 19:46
Díky

za připomínku…Také jsme ho doma měli..
Mamka dělala takové dobré linecké cukroví, kterému jsme se sestrou říkaly Prďavý cukroví…podle toho, jak se „vyprďávalo“ na plech.. :mrgreen:
Děkuji…škoda, že lis už není..brala bych ho :-)

 
bocianka
528 příspěvků 30.11.10 19:54
Glamo,

lis se stále prodává. Viděla jsem ho TVschop. Bude jistě i v kuchyňských potřebách. :mrgreen:

 
glama  30.11.10 23:54

JOOOOOOOO???
Zjistím…koupím…dí­ky…! :mrgreen:

 
wydra  01.12.10 12:14
nebo

v Annonci nebo na Aukru se ho nekdo rad za korunu zbavi!

http://aukro.cz/…avod_pa.html#…

 
di
2450 příspěvků 01.12.10 13:20

O strojku na těsto se píše moc pěkně tady: http://vegereceptynakazdyden.blog.cz/…ky-universal

 
2905
753 příspěvků 01.12.10 21:43
Lis na těsto

Také vlastním tento vynález, jen jsem ještě nedospěla do stádia, kdy mohu opěvovat pomoc dokonalé mašinky. Pročetla jsem stránky, diskusi, postrádám fígle těch co už s ním pracují. Jo, vyprďávat na plech by bylo prima, můj strojek po dlouhém přemlouvání cosi na plech utrousil, ale nic z obrázku. Použila jsem běžné linecké, Vyzkoušela jsem vymazat, vychladit, nepomohlo. Slané tyčinky vyfocené na boku škatulky lákají, nemáte někdo vhodné těsto? Na sladké vyzkouším těsto od pampelišky, snad pokročím o kousek :think:
 Jana

 
2905
753 příspěvků 01.12.10 21:45
Lis na těsto

Strojek jsem dostala před pár lety /5?/jako dárek, výrobce je jiný než býval…

 
Vali
1326 příspěvků 01.12.10 22:11
těsto do lisu

…v mých receptech je tento…

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
di
2450 příspěvků 01.12.10 22:45

Pár receptů na strojkové cukroví jsem našla tady: http://www.cukrovi.kvalitne.cz/…estrojku.htm - vyzkoušené je ale nemám, protože strojkové cukroví nedělám (nemám ten lis a do nedávna jsem neměla ani patřičné nástavce na masový mlýnek); na strojkové je specialistka tchýně, dělá moc dobré.

 
2905
753 příspěvků 02.12.10 02:34
Lis na těsto

Vali, di díky za recepty. Právě dopékám klasiku. Vyzkouším pár vzorků těst a poreferuji :palec:

 
M.Suskova
206 příspěvků 02.12.10 17:50

Já sama jsem dělala lisem na cukroví skoro všechny druhy cukroví které se vyválí a vykrajuje.Musela jsem si dávat pozor aby nebylo těsto moc tuhé.I vanilkové rohlíčky jsem přestala dělat v klasickém tvaru ale z lisu ve tvaru hvězdičky se třemi nožičkami.Těsta se musí nechat v pokojové teplotě,aby byla dostatečně měká.

 
svato
1413 příspěvků 02.12.10 22:34

Ja som na lise robievala klasické linecké cesto a bohato zdobila sušeným alebo kandizovaným ovocím, aby to bolo farebné.

 
2905
753 příspěvků 03.12.10 01:39

M.Suskova díky za inspiraci :palec: . U nás už také šmoulané rohlíčky nejdou, prý moc jednotvárné. Nechám vybrat vykrajovátka a tvořím co libo. Uvidím co vyleze z lisu, návod co které tvořítko umí mám uložen tak dokonale, že tvoření bude napínavé a jistě i zábavné. :mrgreen:

 
2905
753 příspěvků 03.12.10 01:41

Svato dobrý nápad s ovocem, díky. :palec:

 
2905
753 příspěvků 08.12.10 18:15
Pokus první

…lis se pomalu probouzí a začíná „komunikovat“ , zatím nedávkuje a trochu trhá. Věřím že ho postupně „ukecám“ ke spolupráci, tyčinky skoro umí :mrgreen:

 
glama  08.12.10 18:39
I já

už mám svůj lis na těsto…sice ne ještě doma, ale mamka ho našla je připraven k předání…
Má těsta stále čekají v lednici…možná lis vyzkouším na nich…přeji si…doufám.. :-)

 
bocianka
528 příspěvků 09.12.10 14:28
2905

Tak už můžeš dělat špagety. Vzpomínám si, že v návodu bylo také nějaké kapání do polévky. Návod už ale dávno nemám. Tak zdar Tvé práci. :mrgreen:

 
klara.h
3 příspěvky 12.12.10 16:03
Ahoj Agáto,

posílám ještě jeden recept, přesně nafocený, tak třeba to bude k něčemu. stříkané pečivo ze strojku hezký den

Příspěvek upraven 10.01.11 v 22:20

 
2905
753 příspěvků 16.12.10 02:24

Bocianko díky za nápad, až budu dělat (jestli budu dělat) sladkou polévku využiji :mrgreen:
Chystám se na slané tyčinky, při mém štěstí… nevím co mašinka vymyslí :mrgreen: . Dokud nevyplive co má, nevzdávám se :wink:

 
2905
753 příspěvků 16.12.10 02:40

Vali recepty jsem pročetla, vytvořila jsem těsto ořecchové, jen s více ořechy, jinde jsem četla že má být o stupeň jemnější než klasické linecké do lisu.
Když mašinka odmítla dávkovat, nabídla jen tyčky, přidala jsem ještě ořechy a běžně vykrájela. Po upeční velmi chutné, křehké, lahodné. Jen už přesně nevím kolik bylo ořechů. Přidávala jsem aby bylo akorát na omak, bez potřeby podsypávat. Slepila jsem tečkou marmelády + čokoládou. (foto přikládám) Bylo ohodnoceno lepší než loňské.
Budu opakovat z jara, zapíšu poměry. Díky za rady :palec:

 
2905
753 příspěvků 16.12.10 02:43

Glamo nezapomeň se pochlubit, jsemm zvědavá :wink:

 
glama  16.12.10 09:46

Není s čím, 2905, ten lis není Ten lis… :-(
Ač na první pohled vypadá stejně - kovové tělo válce- chybí mu ta páka, co „poprdává“ cukroví..
Je to spíše jen zdobička. Šlehačku bych vytlačila, ale tužší těsto ne… :cry:
Musím hledat dál…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz