Chlorid draselný

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Wolfg
583 příspěvků 09.10.11 21:35
Chlorid draselný

Na těchto stránkách se ozval hysterický jekot při zmínění slova chlorid draselný. Hloupě a zbytečně. Je známo, že touto chemikálií lze nahradit část kuchyňské soli, při zachování stejné chuti a s příznivým účinkem na organizmus. Nižší obsah sodíku (až o 40%) prospívá cévám i srdci. Kuchyňská sůl s přídavkem chloridu draselného je předmětem patentu jisté plzeňské firmy a dodává se pod názvem Kardisal. Je samozřejmě schválená ministerstvem zdravotnictví. Zda ji lze používat i při vyšších teplotách (pečení), je předmětem zkoušek. Že její cena u prodejců je nemravná, netřeba dodávat. Obaly s chloridem draselným jsou dražší než obsah. V zahraničí se chlorid draselný používá k sypání zledovatělých silnic. Pokud zná někdo víc, sem s tím (kltko, svato, casino… ?) Z prodeje Kardisalu nemám ani pětikačku, kdyby snad někoho napadlo…

Reakce:
casino
4482 příspěvků 09.10.11 22:48
Chlorid draselný

wolfg, dík za podanou ruku (či snad za hozenou rukavici?), ale této hry se nezúčastním… To je jako pozvat kopálistu okresního přeboru do Champions League :wink:

No, takovej chlorid draselnej dokáže udělat pěknou paseku, pokud vám ho napumpujou do žíly místo kuchyňské soli ve fyziologickým roztoku. Možná i proto každá tetka v Horní Dolní zbystří, když slyší draslík.
To máte jako s tím dusíkem: liďom přijde o hubu „přiotrávit“ se ledkem, či v horším případě se nechat zalochovat za přípravu výbušnin a raději budou baštit v růžových brýlích šedé uzené, než by si zjistili rozdíl mezi dusičnany a dusitany… 8-)

à propos, gde že se to na těchto stránkách ozval ten hystorický jekot při zmínění slova chlorid draselný?
Odkaz by nebyl :?:

Wolfg
583 příspěvků 10.10.11 10:08
Rukavice plesknutá do ksichtu

rozhodně ne, Casino. Jednak se tady nemůžeme zastřelit (to je zatím opomenutá chyba serveru) a pak zlé krve a pindů už tu bylo dost. Nechodím sem proto, abych dokazoval, kdo a jaký nesmysl sem plácne. U mých komentářů by se taky něco…
Kdo jen trochu pozorně čte, dávno ví, že máš kuchyň za laborku a to je dobře. Takže nezkoumám, kdo jmenovitě ujel. Při procházení starších psaní mě zmíněný výkřik poněkud zarazil. Byl hned v první větě a jen matně vzpomínám, že autor rozhodně nebyl bez vzdělání. Určitě ho nechci napadat. Pomalu si zvykám, jak duším, posedlým zdravou výživou uniká podstata věci a o to urputněji se brání jiným zkušenostem. Prachy zkrátka mozkovnu správně nenaplní. Podobná hysterie se objevuje v náboženství. „Jsem demokrat/ka, každý do sebe může cpát co chce, ale kdo nevyznává stejný směr, je blbec.“ Chodívala sem řada sečtělých lidí a diskuze měly mile lidskou úroveň s neklamnými stopami vědění. A co víc, pobavili jsme se i zařehtali. Snad není všechno zapomenuto…

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.10.11 16:25

wolfgu,myšlienka mixu NaCl / KCl nie je ani nová, ani objavná a fakt že ju niekto dokázal úspešne komerčne použiť až do stupňa patentu, nezmení nič na dávno známych veciach.
Pekný komentár, napísaný aj pre nemedicínskych a nechemických laikov zrozumiteľne nájdeš napríklad tu (vrátane odkazového aparátu)
http://www.eufic.org/…li-v-Europe/
Všeobecne možno povedať, že soli (a v nej hlavne sodíka) prijímame v našej (rozumej bežnej stredoeurópskej) strave veľa. Treba toto množstvo znížiť a jednou z možností ako obmedziť príjem sodíka je nahradiť časť jeho príjmu draslíkom, ktorý je chuťovo blízky, naviac zdravotne môže v čiastočnom nahradení dokonca prospieť.
A k zabíjaniu chloridom draselným pridám už len prirovnanie, ktoré som tlačil do hlavy radiačným a chemickým prieskumníkom. Čo sa stane, keď prehltneš pármilimetrovú sklenú guličku? A bude rozdiel, keď ju kladivom rozmlátim na črepy a ty ich zješ? A ublíži ti, ak ti na hlavu nasypem čo aj desať kilov jemne tlčených sklených črepov? A ublíži to sklo, keď bude v podobe sklenej tabule svištiacej si na tvoju hlavu z nejakého desiateho poschodia? Všetko je otázka spôsobu použitia. Je rozdiel, či kilo soli zješ (a za akú dobu), dostaneš ho injekčne (v akej forme a za akú dobu), alebo si ho nasypeš do vane v ktorej sa kúpeš. Spektrum účinkov sa pohybuje od priaznivých až po smrť.

zblemtik
5 příspěvků 28.10.11 15:10
Něco o rychlosoli pro Casina

„Ony ty rychlosoli se sypou nejen do uzenin, ale i do tavených sýrů. Ten čím je víc roztíratelný, tím víc je tam rychlosoli. Rychlosůl je dusitan draselný s dusičnanem sodným v poměru 2 : 5. Dusitan draselný rozpouští sírové můstky v elastinu, což je základ cévní stěny. Proto se vyskytují křečáky, hemoroidy, krvácení z dásní při čištění zubů. Dusičnan sodný rozpouští sírové můstky v našem kolagením vazivu, které je základem chrupavek kloubních, úponů šlach a plotének.
Proto je tolik tenisových loktů, bolavých ramen, vyskočených plotének a ostatních pohybových poruch.
Rychlosůl se u nás začala používat od roku 1968. Od té doby vzkvétá ortopedie, výměna kloubů kyčelních a koleních a stává se královnou medicíny.“

Chlorid draselný a dusičnan nebo dusitan draselný jsou dvě rozdílné látky. Mimochodem v těle máme mít poměr K:Na cca 2,5:1, takže spíše omezit příjem sodíku. Příjem draslíku není problém, je ho v potravinách doslova nadbytek a pokud nám správně fungují ledviny, poměr K a Na se udrží v patřičných mezích. Jenže jakmile ledviny přestanou dobře plnit svou funkci, dochází k opačnému poměru a najednou se nám zvedá „voda“ a máme hodně problémů… Takže všeho s mírou. Uzené je tak, jako tak, tělu škodlivé, ať ho ukuchtíme klasicky nad skutečným kouřem, nebo to očůráme rychlosolí, vařením a pak po potření cukerným roztokem dvacetiminutovým švindlem v komíně… :-)

zblemtik
5 příspěvků 28.10.11 15:16
Po Wolfg

Ohledně vlivu kuchyňské soli na srdce a tlak je to úplně jinak, než nám celá léta doktoři tvrdili. Pokusy se solí byly dělány na zvířatech, které na ni rreragují velmi negativně. Při testech na lidech, které byly provedeny někdy před cca 10 lety, se došlo k tomu, že neadbytek soli se negativně projevil jen asi u 5% testovaných, a to většinou v malé míře. Naopak nedostatek soli pro zdravého jedince (s funkčními orgány), vede práávě k poruše funkce, hlavně u ledvin, protože sůl je vlastně „palivo“, zajišťující jejich činnost. Ale jak už jsem napsal v minulém příspěvku, všeho moc škodí, takže solit s rozumem… :wink:

Manana
1515 příspěvků 28.10.11 15:43
zblemtik 1968

Jsem chemický idiot, ale dost starý na to, abych věděl, že sanytr (neboli dusíkaté soli - sal nitr?) se při nakládání mas používal již před druhou světovou, a řekl bych ještě dříve.
Co o tom vědí odborníci?

zblemtik
5 příspěvků 28.10.11 15:50
Manana

Milý chemický idiote :-), přiznání je sice polehčující okolnost, ale před válkou a ještě před válkou a ještě za Marie Terezie, za Krla IV. atd. se dělaly věci - třeba se vodovodní podtrubí dělalo z olova, do různých zkrášlovadel se přidával arsen a tak mohl bych pokračovat… :-) Obecně je uzení zdraví škodlivé v jakékoli formě, totéž platí pro dnes tak rozšířené grilování, některé jeho postupy se dokonce vydávají za zdravé, to by jednoho trefilo… :-P

Manana
1515 příspěvků 28.10.11 23:56
Uzení

ať je škodlivé jakkoliv, když seženu buřtíčky z masa, není nad ně!! A režisér Vávra se na nich dožil ve zdraví sta let!
Ať žije uzení, jen houšť!!

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.10.11 10:10
Jak to,

že jsme to přežili? Ano, měli jsme v baráku olověné vodovodní potrubí, ve škole nám dali do hrstě loužičku rtuti - a dejte kolovat, totéž s azbestem. Už je to dávno, že na další si nevzpomenu.
Nadšeně souhlasím s přítelem Maňanou, uzené jím a budu jíst, tak jako nepřestanu grilovat. Díky diskusi tady jsem se dozvěděl kde se dá v americku sehnat rychlosůl a můžu si udělat doma lebercase, nebo i vyudit, protože to co se v americku vydává za uzeninu je uvařené, umleté a obarvené maso (ne všechno, to pro kritiky). To je zdravější?
Na jednu drobnost se v této diskusi poněkud zapomnělo, totiž na přiměřenost.
Nikdo přece nejí jen uzené nebo grilované. Přiměřenost nám v životě chybí, ať už v jakémkoli oboru.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.10.11 10:44
Zblemtik,

muzes nam napsat, jak se cely zivot stravujes, co jis, odkud az kam saha tvoje askeze ? A chutna ti vubec, kdyz si kazdou potravinu rozlozis na prvocinitele?

Btw, dvojdomek bych s tebou teda mit faaaakt nechtela ! 8-o

zblemtik
5 příspěvků 29.10.11 16:33

Mám takový dojem, že o „míře“ jsem se v jednom svém příspěvku zmínil. Mimochodem olověné trubky jsou celkem o ničem, protože se vnitřní povrch po krátké době pokryje vodním kamenem a je po ptákách. Problém ale je do doby, než se povlak vytvoří a vzhledem k tomu, že se tělo olova samočinně zbavit neumí, je vlastně částečně otrávené a mnoho nemocí bylo z toho důvodu nevyléčitelných, protože nikdo příčinu v olovu v organismu nehledal… Rtuť na dlani nám nikdo ve škole na dlaň nedával, a to jsem zažil bolševické osnovy celé své mládí. Azbest je mnoho povyku pro nic, protože jen určitá velikost vlákna MŮŽE způsobit rakovinu plic. Ale rychlosůl je skuitečně problém, protože její vliv je neoddiskutovatelný, ale protože se neděje nic hned, ale až po letech, lidi na to dlabou pod heslem „na něco umřít musím“. To něco ale může být třeba sešlost věkem doma v posteli a ne v bolestech v nemocnici. :-)

Jezte si, co chcete, nikomu jsem nic nezakázal, jen jsem poskytl informace. Co s nimi uděláte je vaše věc, každý je odpovědný sám za sebe… :wink:

zblemtik
5 příspěvků 29.10.11 16:35

S tím dvojdomkem nápodobně… :lol:

Jinak jsem obecně všežravý, chutná mi vše s výjimkou krvavých produktů zabíjačky. Ale to, že mi to chutná ještě neznamená, že to jím. Protože každý člověk je individualita ohledně správného stravování, některé potraviny mi prostě do baráku nesmí. Ale Vy si jezte, co chcete, nikdo Vám nic nezakazuje… :-D

jolana
5065 příspěvků 29.10.11 19:00
jj..zminil..

noazaj sa o miere zminil…a nic zle ani tak ostro odsudene v nom nebolo..normalny vseobecny prispevok..a dakujem za neho :)..tavene syry sice kupujem velmi velmi malo, ale nekupim uz vobec..to som nevedela ze aj tam to ide 8-o ..a ja rychlosol a vsetky tie pridavky nemozem..asi to je tak ako si sa zmienil..vsetko je do casu a ja mam po case uz taku potravinovu alergiu ze by jeden kukal.. 8-o ..alebo ze proste v tych vyrobkoch je tam toho uz tak vela ze citilvejsi organizmus reaguje…

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz