Na těchto stránkách se ozval hysterický jekot při zmínění slova chlorid draselný. Hloupě a zbytečně. Je známo, že touto chemikálií lze nahradit část kuchyňské soli, při zachování stejné chuti a s příznivým účinkem na organizmus. Nižší obsah sodíku (až o 40%) prospívá cévám i srdci. Kuchyňská sůl s přídavkem chloridu draselného je předmětem patentu jisté plzeňské firmy a dodává se pod názvem Kardisal. Je samozřejmě schválená ministerstvem zdravotnictví. Zda ji lze používat i při vyšších teplotách (pečení), je předmětem zkoušek. Že její cena u prodejců je nemravná, netřeba dodávat. Obaly s chloridem draselným jsou dražší než obsah. V zahraničí se chlorid draselný používá k sypání zledovatělých silnic. Pokud zná někdo víc, sem s tím (kltko, svato, casino… ?) Z prodeje Kardisalu nemám ani pětikačku, kdyby snad někoho napadlo…
Chlorid draselný
wolfg, dík za podanou ruku (či snad za hozenou rukavici?), ale této hry se
nezúčastním… To je jako pozvat kopálistu okresního přeboru do Champions
League
No, takovej chlorid draselnej dokáže udělat pěknou paseku, pokud vám ho
napumpujou do žíly místo kuchyňské soli ve fyziologickým roztoku. Možná
i proto každá tetka v Horní Dolní zbystří, když slyší draslík.
To máte jako s tím dusíkem: liďom přijde o hubu „přiotrávit“ se
ledkem, či v horším případě se nechat zalochovat za přípravu výbušnin
a raději budou baštit v růžových brýlích šedé uzené, než by si
zjistili rozdíl mezi dusičnany a dusitany…
à propos, gde že se to na těchto stránkách ozval ten hystorický jekot
při zmínění slova chlorid draselný?
Odkaz by nebyl
rozhodně ne, Casino. Jednak se tady nemůžeme zastřelit (to je zatím
opomenutá chyba serveru) a pak zlé krve a pindů už tu bylo dost. Nechodím
sem proto, abych dokazoval, kdo a jaký nesmysl sem plácne. U mých
komentářů by se taky něco…
Kdo jen trochu pozorně čte, dávno ví, že máš kuchyň za laborku a to je
dobře. Takže nezkoumám, kdo jmenovitě ujel. Při procházení starších
psaní mě zmíněný výkřik poněkud zarazil. Byl hned v první větě a jen
matně vzpomínám, že autor rozhodně nebyl bez vzdělání. Určitě ho
nechci napadat. Pomalu si zvykám, jak duším, posedlým zdravou výživou
uniká podstata věci a o to urputněji se brání jiným zkušenostem. Prachy
zkrátka mozkovnu správně nenaplní. Podobná hysterie se objevuje
v náboženství. „Jsem demokrat/ka, každý do sebe může cpát co chce,
ale kdo nevyznává stejný směr, je blbec.“ Chodívala sem řada
sečtělých lidí a diskuze měly mile lidskou úroveň s neklamnými stopami
vědění. A co víc, pobavili jsme se i zařehtali. Snad není všechno
zapomenuto…
wolfgu,myšlienka mixu NaCl / KCl nie je ani nová, ani objavná a fakt že
ju niekto dokázal úspešne komerčne použiť až do stupňa patentu, nezmení
nič na dávno známych veciach.
Pekný komentár, napísaný aj pre nemedicínskych a nechemických laikov
zrozumiteľne nájdeš napríklad tu (vrátane odkazového aparátu)
http://www.eufic.org/…li-v-Europe/
Všeobecne možno povedať, že soli (a v nej hlavne sodíka) prijímame
v našej (rozumej bežnej stredoeurópskej) strave veľa. Treba toto množstvo
znížiť a jednou z možností ako obmedziť príjem sodíka je nahradiť
časť jeho príjmu draslíkom, ktorý je chuťovo blízky, naviac zdravotne
môže v čiastočnom nahradení dokonca prospieť.
A k zabíjaniu chloridom draselným pridám už len prirovnanie, ktoré som
tlačil do hlavy radiačným a chemickým prieskumníkom. Čo sa stane, keď
prehltneš pármilimetrovú sklenú guličku? A bude rozdiel, keď ju kladivom
rozmlátim na črepy a ty ich zješ? A ublíži ti, ak ti na hlavu nasypem čo
aj desať kilov jemne tlčených sklených črepov? A ublíži to sklo, keď
bude v podobe sklenej tabule svištiacej si na tvoju hlavu z nejakého
desiateho poschodia? Všetko je otázka spôsobu použitia. Je rozdiel, či kilo
soli zješ (a za akú dobu), dostaneš ho injekčne (v akej forme a za akú
dobu), alebo si ho nasypeš do vane v ktorej sa kúpeš. Spektrum účinkov sa
pohybuje od priaznivých až po smrť.
„Ony ty rychlosoli se sypou nejen do uzenin, ale i do tavených sýrů.
Ten čím je víc roztíratelný, tím víc je tam rychlosoli. Rychlosůl je
dusitan draselný s dusičnanem sodným v poměru 2 : 5. Dusitan draselný
rozpouští sírové můstky v elastinu, což je základ cévní stěny. Proto
se vyskytují křečáky, hemoroidy, krvácení z dásní při čištění
zubů. Dusičnan sodný rozpouští sírové můstky v našem kolagením
vazivu, které je základem chrupavek kloubních, úponů šlach a plotének.
Proto je tolik tenisových loktů, bolavých ramen, vyskočených plotének a
ostatních pohybových poruch.
Rychlosůl se u nás začala používat od roku 1968. Od té doby vzkvétá
ortopedie, výměna kloubů kyčelních a koleních a stává se královnou
medicíny.“
Chlorid draselný a dusičnan nebo dusitan draselný jsou dvě rozdílné
látky. Mimochodem v těle máme mít poměr K:Na cca 2,5:1, takže spíše
omezit příjem sodíku. Příjem draslíku není problém, je ho
v potravinách doslova nadbytek a pokud nám správně fungují ledviny, poměr
K a Na se udrží v patřičných mezích. Jenže jakmile ledviny přestanou
dobře plnit svou funkci, dochází k opačnému poměru a najednou se nám
zvedá „voda“ a máme hodně problémů… Takže všeho s mírou. Uzené
je tak, jako tak, tělu škodlivé, ať ho ukuchtíme klasicky nad skutečným
kouřem, nebo to očůráme rychlosolí, vařením a pak po potření cukerným
roztokem dvacetiminutovým švindlem v komíně…
Ohledně vlivu kuchyňské soli na srdce a tlak je to úplně jinak, než
nám celá léta doktoři tvrdili. Pokusy se solí byly dělány na zvířatech,
které na ni rreragují velmi negativně. Při testech na lidech, které byly
provedeny někdy před cca 10 lety, se došlo k tomu, že neadbytek soli se
negativně projevil jen asi u 5% testovaných, a to většinou v malé míře.
Naopak nedostatek soli pro zdravého jedince (s funkčními orgány), vede
práávě k poruše funkce, hlavně u ledvin, protože sůl je vlastně
„palivo“, zajišťující jejich činnost. Ale jak už jsem napsal
v minulém příspěvku, všeho moc škodí, takže solit s rozumem…
Jsem chemický idiot, ale dost starý na to, abych věděl, že sanytr
(neboli dusíkaté soli - sal nitr?) se při nakládání mas používal již
před druhou světovou, a řekl bych ještě dříve.
Co o tom vědí odborníci?
Milý chemický idiote , přiznání je sice polehčující okolnost,
ale před válkou a ještě před válkou a ještě za Marie Terezie, za Krla
IV. atd. se dělaly věci - třeba se vodovodní podtrubí dělalo z olova, do
různých zkrášlovadel se přidával arsen a tak mohl bych pokračovat…
Obecně je uzení zdraví škodlivé
v jakékoli formě, totéž platí pro dnes tak rozšířené grilování,
některé jeho postupy se dokonce vydávají za zdravé, to by jednoho
trefilo…
ať je škodlivé jakkoliv, když seženu buřtíčky z masa, není nad
ně!! A režisér Vávra se na nich dožil ve zdraví sta let!
Ať žije uzení, jen houšť!!
že jsme to přežili? Ano, měli jsme v baráku olověné vodovodní
potrubí, ve škole nám dali do hrstě loužičku rtuti - a dejte kolovat,
totéž s azbestem. Už je to dávno, že na další si nevzpomenu.
Nadšeně souhlasím s přítelem Maňanou, uzené jím a budu jíst, tak jako
nepřestanu grilovat. Díky diskusi tady jsem se dozvěděl kde se dá
v americku sehnat rychlosůl a můžu si udělat doma lebercase, nebo
i vyudit, protože to co se v americku vydává za uzeninu je uvařené,
umleté a obarvené maso (ne všechno, to pro kritiky). To je zdravější?
Na jednu drobnost se v této diskusi poněkud zapomnělo, totiž na
přiměřenost.
Nikdo přece nejí jen uzené nebo grilované. Přiměřenost nám v životě
chybí, ať už v jakémkoli oboru.
muzes nam napsat, jak se cely zivot stravujes, co jis, odkud az kam saha tvoje askeze ? A chutna ti vubec, kdyz si kazdou potravinu rozlozis na prvocinitele?
Btw, dvojdomek bych s tebou teda mit faaaakt nechtela !
Mám takový dojem, že o „míře“ jsem se v jednom svém příspěvku
zmínil. Mimochodem olověné trubky jsou celkem o ničem, protože se
vnitřní povrch po krátké době pokryje vodním kamenem a je po ptákách.
Problém ale je do doby, než se povlak vytvoří a vzhledem k tomu, že se
tělo olova samočinně zbavit neumí, je vlastně částečně otrávené a
mnoho nemocí bylo z toho důvodu nevyléčitelných, protože nikdo příčinu
v olovu v organismu nehledal… Rtuť na dlani nám nikdo ve škole na dlaň
nedával, a to jsem zažil bolševické osnovy celé své mládí. Azbest je
mnoho povyku pro nic, protože jen určitá velikost vlákna MŮŽE způsobit
rakovinu plic. Ale rychlosůl je skuitečně problém, protože její vliv je
neoddiskutovatelný, ale protože se neděje nic hned, ale až po letech, lidi
na to dlabou pod heslem „na něco umřít musím“. To něco ale může být
třeba sešlost věkem doma v posteli a ne v bolestech v nemocnici.
Jezte si, co chcete, nikomu jsem nic nezakázal, jen jsem poskytl informace.
Co s nimi uděláte je vaše věc, každý je odpovědný sám za sebe…
S tím dvojdomkem nápodobně…
Jinak jsem obecně všežravý, chutná mi vše s výjimkou krvavých
produktů zabíjačky. Ale to, že mi to chutná ještě neznamená, že to
jím. Protože každý člověk je individualita ohledně správného
stravování, některé potraviny mi prostě do baráku nesmí. Ale Vy si jezte,
co chcete, nikdo Vám nic nezakazuje…
noazaj sa o miere zminil…a nic zle ani tak ostro odsudene v nom
nebolo..normalny vseobecny prispevok..a dakujem za neho ..tavene syry sice kupujem velmi velmi malo, ale
nekupim uz vobec..to som nevedela ze aj tam to ide
..a ja rychlosol a vsetky tie pridavky
nemozem..asi to je tak ako si sa zmienil..vsetko je do casu a ja mam po case uz
taku potravinovu alergiu ze by jeden kukal..
..alebo ze proste v tych vyrobkoch je tam toho
uz tak vela ze citilvejsi organizmus reaguje…
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
