Sfarbenie udenin

Fotoalbum tématu (5) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
dusanl
5 příspěvků 07.10.11 08:50
Sfarbenie udenin

Potreboval by som radu ako dosiahnuť pri údení sfarbenie údenín do červeno - ružova a nie do hneda ako sa mi zatiaľ darí /myslím sfarbenie údenín z vonku/.
Mam murovanú udiareň, kde si regulujem teplotu údenia, chuťovo viem urobiť slaninku, klobásky či bravčove údené kare ale mrzí ma že sfarbenie z vonku má farbu skôr do hneda, výrobky nie sú horké aby tam bolo veľa dymu, aj ak potiahnem po výrobkoch s rukou tak mi nezostane špinavá ruka. Poraďte mi kde robím chybu. Ďakujem



Reakce:
 
casino
4474 příspěvků 07.10.11 09:36
Barva uzenin

Máte na mysli asi takovou barvu?

 
dusanl
5 příspěvků 07.10.11 16:43
Super farba

To je super farba. Ja mám to čo Ty máš tmavé ja mám také svetlé. To znamená, že to čo maš tmavé moje je ešt ráz také tmavé. škoda, že nemám z to ho foto. Ako to robíš. Akú máš udiareň?

 
casino
4474 příspěvků 08.10.11 00:31
Barva uzenin

dusanl,

ba ne, to není můj produkt… To je z netu, že aby případní rádci věděli, o jakou barvu Vám vlastně jde.

Sice jsem nějakou udírnu postavil (jednu i v Itálii; tam na dědinách tuto technologii vůbec neznají. Tragedie byla, že mocí mermo chtěli topit olivovým dřevem… :twisted:
Já si už nechávám vyudit u specialistů…

K Vašemu dotazu:
Předpokládám, že jste zkoušel kde co: různé dřevo, hobliny, piliny, teplotu kouře, různé časy jednotlivých režimů uzení… Možná jen spěcháte…
Akorát mě napadá, zda maso před uzením bylo dostatečně osušené? Či zda nebylo studené až tak, že na něm kondenzovala pára z kouře a následně se pak více zachycují „saze“
Snad Vám lépe poradí nějaký fachman… :-)

 
dusanl
5 příspěvků 08.10.11 05:27
Barva uzenin

S drevom som pokusy nerobil, lebo u nás sa udí čiste so suchým bukovým drevom. teplotu mäsa som nesledoval /nevolo vytiahnuté z chladničky a tak po vešané do udiarne. Suché bolo na 100%. Možno, že viac som udil na teplom dyme. Ono to na začiatku chatá peknú farbu viď foto

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.10.11 09:44

Do čeho jsi nakládal??? Jak bylo maso na uzení předpřipravené?
Také udíme..ač ne jateční maso ale ryby …

 
dusanl
5 příspěvků 08.10.11 15:10

Slaninu zasolím /otriem soľou/, po troch dňoch urobím nálev cca na 10 nálevu 1kg soli, sáčok rychlosoli, čierne korenie, bobkový list, podusím trochu cesnaku, na kocky porežem asi tri cibule , toto všetko prevarím a po ochladení zalejem slaninu. Ale z vnútra je všetko OK, aj chuťovo a aj farba je pekná do ružovo červená. Tak isto aj klobásy sú z vnútra OK len z vonku ta estetikami špatí.
 D,–

 
ocal
31 příspěvků 08.10.11 21:26
Možná radu mám.

1.Udírna musí být vyhřátá.
2.Nesnažit se přeplnit udírnu.To je jedna z častých chyb že se do udírny snažíme nandat co nejvíce výrobků.Ona pak nestíhá a výrobky se začnou rosit.(černé zbarvení)
3.Výrobky prohřát ve vodní lázni 70°c.Zhruba na 30min.
Po vyjmutí nezapomenout důkladně!!!osušit.
Přeji hodně zdaru.Ocal

 
dusanl
5 příspěvků 09.10.11 06:24

Tak za mesiac budem udiať tak si z toho čo ste mi poradili vyberiem to najvhodnejšie pre mňa. Podľa toho čo som sa v poslednom čase dočítal, tak to asi bude chyba v udení, lebo ja som udil zo začiatku pri teplote 80-90st. To by asi bolo OK, lenže keď sa začalo črievko na klobáske sťahovať tak som znížil údenie na 50-60st. a tak som udil 2dni slaninu a klobásy 1 deň.
Takže ten začiatok budem robiť tak ako som robil ale po tzv. prehratí stiahnem teplotu na 20-30st. Ď,–



 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu


 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru


Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz