Prosim o radu. Chtela bych upect chleba klasicky v troube ale mam bohuzel k dispozici pouze susene drozdi. Mate nekdo recept jak ho vyrobit z nej? Jestli se dava rovnou do mouky nebo se nechava vykvasit. Prosim o radu ty kteri to maji odzkouseno a pripadne i recept. Diky.
Chleba
Sušené droždí je možné dávat rovnou do droždí.
Recept:1kg hlad.mouky,20dkg vařených brambor/ty se tam dávají kvůli
křehkosti-jelikož brambory obsahují škrob a zároveň chleba ztahují,že se
nerozsype při krájení.Dává se Fala-tj.droždí na 1kg mouky nebo
sušené,1lžíce kmínu,1,5lžíce soli,1/2lvody,1/2lpiva,dává se trošku
cukru krupice na droždí,aby se tzv.kvasinky napapaly a droždí mohlo
kynout.Zadělá se těsto v míse,přendá se na pomazaný plech,přikryje se
igelitem a nechá se kynout,kdyby se nepřikrylo,tak těsto okorá a pak
špatně kyne.Nakynuté těsto poznáme podle toho,že prstem šáhneme na
těsto a nesmí se vrátit.Jakmile těsto pruží,je málo nakynuté.Těsto
přetřeme vodou a posypeme hlad.moukou.Troubu si předehřejeme na 250°C,dáme
plech a teplotu ztahneme na 200°C.Upečený chleba poznáme podle toho,že
špejlí zkusíme,jestli už je chleba hotový.Vyndáme z trouby a ještě
jednou přetřeme chleba buď olejem nebo vodou kvůli lesku.Posílá
pepan.Jinak pak prodávájí mouky na chleba,chlebová-žitná,která se liší
chutí toho chleba