Ahoj Labuzníci,
mohl by nekdo z Vás, prosím, prílezitostne nakouknout do lednicky a napsat
mi kolik ml obsahuje napr. smetana, zakysaná smetana, kelímek jogurtu apod.
Nasla jsem nekolik velice zajímavých receptu na letní moucníky, ale chybí
mi aspon priblizné míry. Uz jsem se naucila, ze 1 prásek do peciva nebo
1 vanilkový cukr je cca vrchovatá lzicka, ale ostatní míry mi unikají.
A jeste prosím kolik je velký balícek zelatiny - u nás se prodává pouze
plátková. Dekuji
Ceské míry
no, není to tak jednoduché. I tady jsou kelímky jogurtu různé. Běžně mívá jogurt tak 125 ml, smetana 250 ml, stejně tak i kysaná smetana, ale poslední dobou se objevuje i kysaná smetana 200 ml. Se želatinou je to ještě složitější. Doma mám želatinu na studenou kuchyni (vaječnou tlačenku) a ta má 33 g, ale řekla bych, že jsem viděla i větší balení, asi tak dvojnásobné, ale to doma nemám, takže to přesně nenapíšu. Želatina na dorty má 10 g a plátková želatina - jeden plátek má 10 g. Nevím, jestli ti to pomůže, já vím, to je ta chyba v receptech uvádět míry po baleních .
moc děkuji, alespoň za to, cos uvedla. Pomůže to. A zároveň se
připojuji k Lindaa s prosbou o uvedení „měr a vah“. Já vím, že to
svádí napsat třeba 1 prášek do pečiva, ale když ho mám ve skleničce,
tak je jeden prášek na cca dvacet, třicet moučníků. A samozřejmě jde
o další a další. Všimla jsem si, že na velikost jogurtů se ptáte,
i když žijete v jednom městě .
Nemyslím, že by to muselo být nutně zvážené. pokud se uvedou lžíce,
hrnky a podobně, člověk se už zorientuje.
Děkuji všem, kteří dodají potřebné informace.
mám často ten samý problém, proto když narazím na recept který bych
chtěla vyzkoušet, poprosím v diskusi autora zda by mohl recept doplnit.
Většina laskavě doplní (neboť každý může svůj vlastní recept
pozměnit), nebo jiný z Labužníků poradí v diskusi a ta již u receptu
zůstane pro pozdější referenci.
Tak jsem našel 3 různé prášky do pečiva a mají různou váhu. RUF váží 15g, Kávoviny váží 13g a Dr. Oetker váží 20g. Všechny tři jsou na 0.5kg mouky. A teď můžeme mudrovat, jak z toho ven.
S práškem do pečiva je to tak, že se jako nosič, či ředění, aby toho bylo změřitelné množství používá škrob nebo mouka a té různý výrobce dává různé množství, proto by bylo v cizině asi lepší zjistit si dávkování toho, který je tam k dostání, klidně od sousedky…
Pro nas v cizine jsou ( ne) uvadene „ceske miry v receptech“ dost casto problem. Prasek do peciva, soda, atd. se vetsinou v zahranici prodavaji po balenich (dozy), ktere obsahuji treba 200 gr.. O jogurtech, slehackach ani nemluvim..u nas je nejmensi jogurt 400ml, takze kdyz nekdo napise do receptu „maly kelimenk od jogurtu“, je to taky informace k nicemu. Mam pocit, ze „pect doma kolace a zakusky“ je dalsi specialita vychodu. Takze malokdy jde se „zeptat sousedky“.....vesmes na nas sousedky koukaji ja na exotky…ze doma peceme. Ani jedna z mych indickych kamaradek doma nema troubu…nevi na co by ji meli! Moje americke kamaradky trouby meli ale v 99% pekli jen typicke coko susenky a nebo ruzne mixy jen z krabic. Zrovna tak jsou na tom holandanky - nepecou ani sladke ani maso v troube! Neumi a nevi proc by pekli, kdyz se da vse uz koupit upecene.Moje tchyne ma sporak 13 let, dodnes nevi jestli trouba funguje a jak se nastavuje teplota - nepece.Troubu pouziva jako ulozny prostor pro panve. Takze nam v cizine pak stejne nezbyva nic jineho ne se obracet na autory receptu s zadosti o doplneni mir, protoze ani sousedky nam nepomuzou. Ja jsem napr. mela velky problem sehnat v Indii i kuchynskou vahu.....v indickych domacnostech ji nenajdete…nevi na co by ji meli
Meisje, hledím opět jak puk. Vyvádíš mě z rovnováhy. Jak to, že na
světě jsou ženské, které nevědí, co s pečící troubou, jak upéct
koláč apod. Co je to za život? Já vím, na světě je spousta jiných
libůstek, možná lepších, než lítat s vařečkou po kuchyni a hlídat
laptop, jestli na Labužníkovi není nový recept.
Ale stejně. Nemůžu to pochopit. A i v Indiii? To muší být nějaká
mejlka. A já tomu nerozumím, jsem z toho celá na větvi, už nic radši
nepiš.........
…netrudomysli!!!. Vzdy jsem byla neposlucha a tak neposlechnu ani tebe a
pisu: ze konkretne Indie…vsechny sladkosti doma vyrobene jsou upravovany tak :
konecne uprava je povareni v mlece ( nebo v kokosovem mlece) nebo ve stave
z cukrove triny. A nebo se ingredience povari a nakonec se to spojuje ruznymi
sladkymi kasemi a pak se to chladi. Doma nikdo nic nepece, indicke sladkosti
jsou navic tak sladke, ze nasinci az trnou krvinky. My doma jime pouze dva
indicke dezertiky a to prvni jsou uprazene nudle vermicelli, spojene svarenou
smetanou, kondezovanym mlekem a sypane cerstvymi pistaciemi, naleje se to na
plech, zatizi a nechava se to seschnout na teplem miste. A pak neco jako
cokoladove cukrovi, kdyby byl zajem muzu sem dat recepty. Jinak tady nekdo pred
casem dal nejaky recept na „peceny kolac pry puvodem z Indie“. Zdrzela jsem
se tenkrat komentare, ze to nemuze byt puvodem recept z Indie…indicka kultura
nezna „pect kolace“. Kdyz pominu ten fakt, ze porad 63% obyvatel je bez
staleho prisunu elektric. proudu. Samo, ze v obchodech se prodavaji dorty tak
jak je zname - coko dorty, ovocne, kremrole, mufiny atd. - ovsem chut je uplne
jina nez ji zname my. Skoro vse je bez vajec ( kvuli vegetarianum), nepouzivaji
maslo. Z ceho delaji kremy ani vedet nechci…chutna to jako „sezvykany
kyblicek z umele hmoty“.
A co se tyka tech labuznickych barbaru " holandanu"…tak ti pecou kure na
panvi na sporaku. Holandane miluji sladke, ale davaji prednost vselijakym
susenkam, ktere pecou pekarny. I ta nejzapadlejsi viska ma nejmene dve pekarny.
Navstevam se nabizeji susenky (ktere maji vyborne). Dortiky se sezenou jen ve
vetsich mestech v supermarketech. Jednou moje jedna holandska sousedka nahodou
nekde koupila piskot na upeceni v krabici, prisla se me zeptat.." co ze je to
tam to bily ?„. Cucham k tomu, zmoulam to v ruce a rikam ji no to je preci
mouka…ona: fakt jo??
DR. Oetker prodava v NL spousty veci k peceni susenek a hlavne k jejich
zdobeni, coz neni vubec k videni v CR, ale zase tam vubec nenajdete od Oetkera
"Krtka v krabici“ nebo jeho jine moucniky co prodava u nas.....proste jiny
kraj, jiny mrav. Ja jsem sveho holandana naucila na domaci pecene a jak nema
nejmene 2× tydne napeceno tak me porad pripomina "ze jsme ceska rodina, kdesi
slusna zenska netroufne domu ani pod rouskou tmy dotahnout moucnik v krabici ".
Napr. moje elektricka trouba se musela objednat az ze Spanelska, nikdo je tady
neprodaval. Minuly tydne jsem zahledla v casaku, ze tady zacina Whirpool
nabizet elektr. troubu.....jsme zvedava jak dlouho ji budou nabizet. Zdravim,
meisje)).
Meisje, kdysi ještě před Sametovou, jsem bydlela u jedné holandské
rodiny, moc mi tam tenkrát chutnal margarín (ještě se u nás neprodával -
až po revoluci jsme jimi byli zaplaveni), jedla jsem ho jak zběsilá (bylo to
něco jiného), nakoupili mi jich domů spoustu a já chtěla jimi doma krmit
rodiče. No jednou oblízli a dost. Čekali, až mě to přejde. Přešlo.
UF.
Jinak mám ke každému národu úctu a ráda ochutnám téměř vše.
V Holandsku, v jednom skanzenu jsem ochutnala sušenky. Dodnes si umím
vybavit jejich chuť. Byly výborné.
Nedávno jsem četla cestopis Ilony Borské. Popisovala pobyt v Holandsku.
Strašně se jí tam líbilo, ale popisovala hlavně jejich smysl pro
organizaci, pořádek apod. Byla tam narozdíl od Tebe pár týdnu nebo snad
dní? Taky se mi tam líbilo a ten margarín byl dobreeej.
Meisje, dotaz, jaké houby rostou v Indii??
V Indii zadne houby nerostou, je tady na ne moc sucho (((. Takze jsme na
klasickych zampionech, hlive, ktere se pestuji na farmach. A nebo susene
cinske…ty mame taky moc radi.
Co se tyka cestopisu, tak me vzdy fascinuji lide, kteri nekde stravili par dni,
tydnu a nebo mesicu a hned se pusti do psani cestopisu…nekolikrat jsme se
shodli s dalsimi cechy zijici mimo CR, ze pak kdyz si neco takoveho prectou
lidi co stravili leta letouci v te zemi…tak se nestacime divit, co za bludy
ti „rychlokvaskovi cestovatele“ napisou. Nedavno jsem cetla na netu, ze
nejake tri ceske zeny stravili v Indii snad 2× dva mesice a hned o tom
napsali cestopis…to pak ja propadam trudomyslnosti. Ale jinak je ma mysl
vesela, pac ve ctvrtek v noci odletame na dovolenou smerem Praha, na krasny
dlouhy mesic a maminka nas bude vitat pecenou kachinkou s bramboracky…to bude
zazitek, krasny vecer, zdravim
Vážená Lindaa, pokusím se odpovědít na Vaši otázku. Já žiji
v Americe, kde kupodivu všecny miry a váhy jsou normalizované nebo
standarizované.
Ty americké míry a váhy podle mně nemají ale žádnou logiku a jak asi
víte nejsou žádná sranda.
Americká měna je v metrickém systému, o procentním systému si Američané také myslí že mu rozumí protože všechno rádi vyjádřují v procentech, ale desetinný systé ani někteří s vysokoškolským vzděláním nepochopí ani za celý život. Ale „Who cares“.
Američané se v tom prostě nějak vyznají a nebo to alespoň předstírají. Ono je to tady totiž všechno tak aby nidko nemusel moc přemýšlet. Říká se tomu, že je to „idiot proof“, neboli že tomu rozumí i každý blbec, což je pravda a já jsem živým příkladem.
Já jsem sice vyrostl v metrickém systemu, ale když jsem přišel do Ameriky tak jsem se ty americké míry a váhy musel naučit přes noc protože druhý den jsem začal pracovat jako kuchař a bez toho bych si jinak býval ani nevrznul.
Dnes ale nahlédnutím do ledničky Vám nepomohu protože si teď už moc
nevařím a ta je prázdná, ale mohu Vám vážená Lindaa poradit abyste se
podívala na mé stránky www.hostovka.cz
kam jsem přidal několik informací o mírách a vahách které Vám
eventuálně přijdou vhod.
M. Klima
tak moc mi mluvíš z duše.
Afticu, tahle diskuse není o mírách a váhách, ale o velikostech balení. Právě tam, kde autor receptu místo míry či váhy uvede např. pytlík, nebo čtvrt kostky.
..za rady. Muj dotaz byl vyprovokovaný receptem, který jsem nasla tady na Labuzníkovi, je ale 2roky starý a puvodní autor se mi neozval. Jedná se o Bájecný a jednoduchý nepecený tvarohový dort, který me prevelice zaujal, ale bohuzel je psaný pro me nepouzitelným stylem. Jak jsem uz psala, neco se dá odhadnout a pokud dám víc ci mín vanilkového cukru nebo místo Be-Be susenek pouziji Digestive a mnozství odhadnuji od oka jak se vejde do formy svet se nezborí, ale kolik je treba velké balení práskové zelatiny neodhadnu at se snazím sebevíc. Pokud je v receptu napsáno napr. plátek zelatiny tak je mi to tak na dve veci, ale pokud je v receptu 10 g zelatiny tak to uz si kazdý prepocítá bez problému, aby mnozství odpovídalo tomu co se kde dá koupit. A tak je to se vsím. Mer k mému vyhlédnutému moucníku se asi nedockám, budu experimentovat, ale PROSIM do budoucna vsechny autory - piste míry. A pokud je nevíte presne, nevadí, porád je lepsí napsat priblizné mnozství napr. cca 200ml nez zredte mlékem at se testo dá rozetrít.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
