Ceské míry

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Lindaa
114 příspěvků 09.06.08 05:50
Ceské míry

Ahoj Labuzníci,
mohl by nekdo z Vás, prosím, prílezitostne nakouknout do lednicky a napsat mi kolik ml obsahuje napr. smetana, zakysaná smetana, kelímek jogurtu apod. Nasla jsem nekolik velice zajímavých receptu na letní moucníky, ale chybí mi aspon priblizné míry. Uz jsem se naucila, ze 1 prásek do peciva nebo 1 vanilkový cukr je cca vrchovatá lzicka, ale ostatní míry mi unikají. A jeste prosím kolik je velký balícek zelatiny - u nás se prodává pouze plátková. Dekuji

Reakce:
marmelada
1643 příspěvků 09.06.08 13:21
...

no, není to tak jednoduché. I tady jsou kelímky jogurtu různé. Běžně mívá jogurt tak 125 ml, smetana 250 ml, stejně tak i kysaná smetana, ale poslední dobou se objevuje i kysaná smetana 200 ml. Se želatinou je to ještě složitější. Doma mám želatinu na studenou kuchyni (vaječnou tlačenku) a ta má 33 g, ale řekla bych, že jsem viděla i větší balení, asi tak dvojnásobné, ale to doma nemám, takže to přesně nenapíšu. Želatina na dorty má 10 g a plátková želatina - jeden plátek má 10 g. Nevím, jestli ti to pomůže, já vím, to je ta chyba v receptech uvádět míry po baleních .

gemma
245 příspěvků 09.06.08 14:36
Marmelado,

moc děkuji, alespoň za to, cos uvedla. Pomůže to. A zároveň se připojuji k Lindaa s prosbou o uvedení „měr a vah“. Já vím, že to svádí napsat třeba 1 prášek do pečiva, ale když ho mám ve skleničce, tak je jeden prášek na cca dvacet, třicet moučníků. A samozřejmě jde o další a další. Všimla jsem si, že na velikost jogurtů se ptáte, i když žijete v jednom městě :-).
Nemyslím, že by to muselo být nutně zvážené. pokud se uvedou lžíce, hrnky a podobně, člověk se už zorientuje.
Děkuji všem, kteří dodají potřebné informace.

goralka
271 příspěvků 09.06.08 15:36
...

prášok do pečiva má 12 gramov a vanilínový cukor 20 g.

esmeralda
4813 příspěvků 09.06.08 16:58
České míry - Lindaa,

mám často ten samý problém, proto když narazím na recept který bych chtěla vyzkoušet, poprosím v diskusi autora zda by mohl recept doplnit.
Většina laskavě doplní (neboť každý může svůj vlastní recept pozměnit), nebo jiný z Labužníků poradí v diskusi a ta již u receptu zůstane pro pozdější referenci.

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.06.08 18:18
...

Tak jsem našel 3 různé prášky do pečiva a mají různou váhu. RUF váží 15g, Kávoviny váží 13g a Dr. Oetker váží 20g. Všechny tři jsou na 0.5kg mouky. A teď můžeme mudrovat, jak z toho ven.

Labužník Triss
160 příspěvků 16.06.08 13:10
...

S práškem do pečiva je to tak, že se jako nosič, či ředění, aby toho bylo změřitelné množství používá škrob nebo mouka a té různý výrobce dává různé množství, proto by bylo v cizině asi lepší zjistit si dávkování toho, který je tam k dostání, klidně od sousedky…

meisje
580 příspěvků 17.06.08 01:30
...

Pro nas v cizine jsou ( ne) uvadene „ceske miry v receptech“ dost casto problem. Prasek do peciva, soda, atd. se vetsinou v zahranici prodavaji po balenich (dozy), ktere obsahuji treba 200 gr.. O jogurtech, slehackach ani nemluvim..u nas je nejmensi jogurt 400ml, takze kdyz nekdo napise do receptu „maly kelimenk od jogurtu“, je to taky informace k nicemu. Mam pocit, ze „pect doma kolace a zakusky“ je dalsi specialita vychodu. Takze malokdy jde se „zeptat sousedky“....­.vesmes na nas sousedky koukaji ja na exotky…ze doma peceme. Ani jedna z mych indickych kamaradek doma nema troubu…nevi na co by ji meli! Moje americke kamaradky trouby meli ale v 99% pekli jen typicke coko susenky a nebo ruzne mixy jen z krabic. Zrovna tak jsou na tom holandanky - nepecou ani sladke ani maso v troube! Neumi a nevi proc by pekli, kdyz se da vse uz koupit upecene.Moje tchyne ma sporak 13 let, dodnes nevi jestli trouba funguje a jak se nastavuje teplota - nepece.Troubu pouziva jako ulozny prostor pro panve. Takze nam v cizine pak stejne nezbyva nic jineho ne se obracet na autory receptu s zadosti o doplneni mir, protoze ani sousedky nam nepomuzou. Ja jsem napr. mela velky problem sehnat v Indii i kuchynskou vahu.....v in­dickych domacnostech ji nenajdete…nevi na co by ji meli

Sylvie
2302 příspěvků 17.06.08 02:19
Trudnomyslním

Meisje, hledím opět jak puk. Vyvádíš mě z rovnováhy. Jak to, že na světě jsou ženské, které nevědí, co s pečící troubou, jak upéct koláč apod. Co je to za život? Já vím, na světě je spousta jiných libůstek, možná lepších, než lítat s vařečkou po kuchyni a hlídat laptop, jestli na Labužníkovi není nový recept.
Ale stejně. Nemůžu to pochopit. A i v Indiii? To muší být nějaká mejlka. A já tomu nerozumím, jsem z toho celá na větvi, už nic radši nepiš.........

meisje
580 příspěvků 17.06.08 02:30
Sylvie

…netrudomysli!!!. Vzdy jsem byla neposlucha a tak neposlechnu ani tebe a pisu: ze konkretne Indie…vsechny sladkosti doma vyrobene jsou upravovany tak : konecne uprava je povareni v mlece ( nebo v kokosovem mlece) nebo ve stave z cukrove triny. A nebo se ingredience povari a nakonec se to spojuje ruznymi sladkymi kasemi a pak se to chladi. Doma nikdo nic nepece, indicke sladkosti jsou navic tak sladke, ze nasinci az trnou krvinky. My doma jime pouze dva indicke dezertiky a to prvni jsou uprazene nudle vermicelli, spojene svarenou smetanou, kondezovanym mlekem a sypane cerstvymi pistaciemi, naleje se to na plech, zatizi a nechava se to seschnout na teplem miste. A pak neco jako cokoladove cukrovi, kdyby byl zajem muzu sem dat recepty. Jinak tady nekdo pred casem dal nejaky recept na „peceny kolac pry puvodem z Indie“. Zdrzela jsem se tenkrat komentare, ze to nemuze byt puvodem recept z Indie…indicka kultura nezna „pect kolace“. Kdyz pominu ten fakt, ze porad 63% obyvatel je bez staleho prisunu elektric. proudu. Samo, ze v obchodech se prodavaji dorty tak jak je zname - coko dorty, ovocne, kremrole, mufiny atd. - ovsem chut je uplne jina nez ji zname my. Skoro vse je bez vajec ( kvuli vegetarianum), nepouzivaji maslo. Z ceho delaji kremy ani vedet nechci…chutna to jako „sezvykany kyblicek z umele hmoty“.
A co se tyka tech labuznickych barbaru " holandanu"…tak ti pecou kure na panvi na sporaku. Holandane miluji sladke, ale davaji prednost vselijakym susenkam, ktere pecou pekarny. I ta nejzapadlejsi viska ma nejmene dve pekarny. Navstevam se nabizeji susenky (ktere maji vyborne). Dortiky se sezenou jen ve vetsich mestech v supermarketech. Jednou moje jedna holandska sousedka nahodou nekde koupila piskot na upeceni v krabici, prisla se me zeptat.." co ze je to tam to bily ?„. Cucham k tomu, zmoulam to v ruce a rikam ji no to je preci mouka…ona: fakt jo??
DR. Oetker prodava v NL spousty veci k peceni susenek a hlavne k jejich zdobeni, coz neni vubec k videni v CR, ale zase tam vubec nenajdete od Oetkera "Krtka v krabici“ nebo jeho jine moucniky co prodava u nas.....proste jiny kraj, jiny mrav. Ja jsem sveho holandana naucila na domaci pecene a jak nema nejmene 2× tydne napeceno tak me porad pripomina "ze jsme ceska rodina, kdesi slusna zenska netroufne domu ani pod rouskou tmy dotahnout moucnik v krabici ". Napr. moje elektricka trouba se musela objednat az ze Spanelska, nikdo je tady neprodaval. Minuly tydne jsem zahledla v casaku, ze tady zacina Whirpool nabizet elektr. troubu.....jsme zvedava jak dlouho ji budou nabizet. Zdravim, meisje)).

Sylvie
2302 příspěvků 17.06.08 04:57
...

Meisje, kdysi ještě před Sametovou, jsem bydlela u jedné holandské rodiny, moc mi tam tenkrát chutnal margarín (ještě se u nás neprodával - až po revoluci jsme jimi byli zaplaveni), jedla jsem ho jak zběsilá (bylo to něco jiného), nakoupili mi jich domů spoustu a já chtěla jimi doma krmit rodiče. No jednou oblízli a dost. Čekali, až mě to přejde. Přešlo. UF.
Jinak mám ke každému národu úctu a ráda ochutnám téměř vše.
V Holandsku, v jednom skanzenu jsem ochutnala sušenky. Dodnes si umím vybavit jejich chuť. Byly výborné.
Nedávno jsem četla cestopis Ilony Borské. Popisovala pobyt v Holandsku. Strašně se jí tam líbilo, ale popisovala hlavně jejich smysl pro organizaci, pořádek apod. Byla tam narozdíl od Tebe pár týdnu nebo snad dní? Taky se mi tam líbilo a ten margarín byl dobreeej.

Meisje, dotaz, jaké houby rostou v Indii??

meisje
580 příspěvků 17.06.08 08:15
Sylvie...

V Indii zadne houby nerostou, je tady na ne moc sucho (((. Takze jsme na klasickych zampionech, hlive, ktere se pestuji na farmach. A nebo susene cinske…ty mame taky moc radi.
Co se tyka cestopisu, tak me vzdy fascinuji lide, kteri nekde stravili par dni, tydnu a nebo mesicu a hned se pusti do psani cestopisu…neko­likrat jsme se shodli s dalsimi cechy zijici mimo CR, ze pak kdyz si neco takoveho prectou lidi co stravili leta letouci v te zemi…tak se nestacime divit, co za bludy ti „rychlokvaskovi cestovatele“ napisou. Nedavno jsem cetla na netu, ze nejake tri ceske zeny stravili v Indii snad 2× dva mesice a hned o tom napsali cestopis…to pak ja propadam trudomyslnosti. Ale jinak je ma mysl vesela, pac ve ctvrtek v noci odletame na dovolenou smerem Praha, na krasny dlouhy mesic a maminka nas bude vitat pecenou kachinkou s bramboracky…to bude zazitek, krasny vecer, zdravim

AFTIC
122 příspěvků 18.06.08 12:05
ČESKÉ MÍRY

Vážená Lindaa, pokusím se odpovědít na Vaši otázku. Já žiji v Americe, kde kupodivu všecny miry a váhy jsou normalizované nebo standarizované.
Ty americké míry a váhy podle mně nemají ale žádnou logiku a jak asi víte nejsou žádná sranda.

Americká měna je v metrickém systému, o procentním systému si Američané také myslí že mu rozumí protože všechno rádi vyjádřují v procentech, ale desetinný systé ani někteří s vysokoškolským vzděláním nepochopí ani za celý život. Ale „Who cares“.

Američané se v tom prostě nějak vyznají a nebo to alespoň předstírají. Ono je to tady totiž všechno tak aby nidko nemusel moc přemýšlet. Říká se tomu, že je to „idiot proof“, neboli že tomu rozumí i každý blbec, což je pravda a já jsem živým příkladem.

Já jsem sice vyrostl v metrickém systemu, ale když jsem přišel do Ameriky tak jsem se ty americké míry a váhy musel naučit přes noc protože druhý den jsem začal pracovat jako kuchař a bez toho bych si jinak býval ani nevrznul.

Dnes ale nahlédnutím do ledničky Vám nepomohu protože si teď už moc nevařím a ta je prázdná, ale mohu Vám vážená Lindaa poradit abyste se podívala na mé stránky www.hostovka.cz kam jsem přidal několik informací o mírách a vahách které Vám eventuálně přijdou vhod.
M. Klima

gemma
245 příspěvků 18.06.08 16:21
Meisje,

tak moc mi mluvíš z duše.

Afticu, tahle diskuse není o mírách a váhách, ale o velikostech balení. Právě tam, kde autor receptu místo míry či váhy uvede např. pytlík, nebo čtvrt kostky.

Lindaa
114 příspěvků 19.06.08 05:37
Dekuji vsem..

..za rady. Muj dotaz byl vyprovokovaný receptem, který jsem nasla tady na Labuzníkovi, je ale 2roky starý a puvodní autor se mi neozval. Jedná se o Bájecný a jednoduchý nepecený tvarohový dort, který me prevelice zaujal, ale bohuzel je psaný pro me nepouzitelným stylem. Jak jsem uz psala, neco se dá odhadnout a pokud dám víc ci mín vanilkového cukru nebo místo Be-Be susenek pouziji Digestive a mnozství odhadnuji od oka jak se vejde do formy svet se nezborí, ale kolik je treba velké balení práskové zelatiny neodhadnu at se snazím sebevíc. Pokud je v receptu napsáno napr. plátek zelatiny tak je mi to tak na dve veci, ale pokud je v receptu 10 g zelatiny tak to uz si kazdý prepocítá bez problému, aby mnozství odpovídalo tomu co se kde dá koupit. A tak je to se vsím. Mer k mému vyhlédnutému moucníku se asi nedockám, budu experimentovat, ale PROSIM do budoucna vsechny autory - piste míry. A pokud je nevíte presne, nevadí, porád je lepsí napsat priblizné mnozství napr. cca 200ml nez zredte mlékem at se testo dá rozetrít.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz