grilovanie ryb

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
gaburiatko
739 příspěvků 06.06.08 07:34
grilovanie ryb

Ahojte Labuznici, chcem sa spytat, aky mate grif pri grilovani ryb. V Chorvatsku sme jedli grilovane rybky a velmi mi chutili. Chcela som to vyskusat aj doma, napadlo ma, ze sa to bude prichytavat na rost, tak mi tatino pskytol nieco pod nazvom samotova doska, vraj sa to dava do peci a na nej sa mi to aj za pouzitia vacsieho mnozstva oleja prichytavalo. Skusala som na rost polozit aj alobal, riadne natriet olejom, ale tiez sa to prichytavalo. Priamo na roste som rybky este negrilovala, ale myslim, ze vysledok by bol rovnaky. Vzdy som pouzila iba pstruha.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 06.06.08 16:42
Grilování (BBQ) - Gaburiatko,

myslím že nejdůležitější je rošt nebo plát napřed rozpálit.
Potřít ho (už rozpálený) trochou oleje jistě neuškodí.
Přesto si myslím že ryby připravené tímto způsobem jsou dosti suché.
Nejraději je dělám ve woku nebo hlubší pánvi na kusu másla.
Když na roštu, napřed bych z nich udělala balíček z alobalu a přidala veškeré koření a opět trochu tuku.

 
Manana
1515 příspěvků 07.06.08 00:40
gaburiatko,

Všechno o grilování najdeš na krásných Drobkových stránkách tady .

 
bona
2416 příspěvků 07.06.08 10:31
Gaburiatko,

existují takové drátěné formičky pro grilování ryb. Mají tvar ryby, jsou otvírací. Rybu do nich vložíš, zacvakneš a pak teprve položíš na rošt.

 
gaburiatko
739 příspěvků 10.06.08 01:22
Dakujeeeem

Dakujem Vam vsetkym za rady :)) Inak tie rybky, ktore som grilovala boli chutovo vyborne, vobec neboli suche, iba prichytenu kozu som musela zoskrabavat :). Bona, vidis, ten rostik na ryby ma vobec nenapadol a pritom som ho tolkokrat videla v Baumaxe :)) Urcite to vyskusam urobit v nom, aj ked sa bojim, ci ta koza po roztvoreni rostu aj tak nezostane nalepena na nom. Skusim este prebrazdit ten link o grilovani. Este raz vsetkym vdaka.

 
meisje
580 příspěvků 10.06.08 01:48
...

My grilujeme ryby a morske potvory docela casto a je to jak rika esmeralda pokud se to rovnou dela na rostu at uz s alobalem a nebo i v te dratene zaklapaci rybe..tak ryby je proste sucha (((. Takze at uz griluji cele ryby, nebo jen filety a nebo i uzene a nebo i rybi spizy, vzdy rybu potru korenim, dovnitr ryby dam silnejsi platek masla, nekdy i na ni a zabalim do balicku z alobalu a pak polozim na gril. Vyborne je pouzit bylinkove maslo. Obri krevety, kraby a chobotnice se daji grilovat rovnou bez baleni na jehlach.

 
gaburiatko
739 příspěvků 10.06.08 09:10
grilovanie ryb

Ja som vzdy grilovala iba pstruhov a boli uplne stavnati :)
Iba som ich posolila a ugrilovala. Este teple som ich potierala zmesou olivoveho oleja, na drobno nasekaneho cesnaku a na drobno posekanej petrzlenovej vnate :). To som obkukala v Chorvatsku v kempe Sirena (Omiska riviera). Pre mna uzasna kombinacia. Ked si to pripravujem doma, tak sa vzdy citim ako na dovolenke :)

 
anickav
2904 příspěvků 11.06.08 03:50
Ahoj Gabika!

Usmievalasom sa pri Tvojej spomienke na grilovanie v kempe…My sme grilovali v kempe pri Dubrovníku makrely. Mudrovali sme okolo, každý pridával rady, ako správne postupovať. Nabehla majiteľka kempu, ukecaná energická ženská. Doniesla akúsi handru (!) namočenú v masti - asi bravčovej, ponatierala rošt a už to fičalo. Striehla na oči tej ryby a v pravú chvíľu odoberala z ohňa. A až upečené ryby sme potierali zmesou oleja, cesnaku a petržlenovej vňate. Tak ako aj Vy. Ja zvyknem v trúbe piecť makrely a tiež to tak robím, aj som sem dávala recept. Ale tam to akosi chutilo lepšie…
Maj sa!
 A.

 
AFTIC
122 příspěvků 11.06.08 19:55
GRILOVÁNÍ RYB

Pokud mohu přijí s mojí troškou do mlýna. Grilování je jen jdena z řady možností přípravy ryb, eventuálně plodů moře.

Grilování podle mně je název jen jedné techniky jejich tepelné přípravy na grilu. Daší techniky mohou být grilování na pánvi, rožnění na rožni či na špízu, v rybí mřížce, na gridlu, ale i „en papillote“ což původně bylo v pergamenu, ale dnes stejnou službu udělá alobal. Dnes ale se připravují ryby i barbecuované.

V tom případě, i když se to eventuálně dělá na grilu, by se to mělo nazývat pečení (baked), protože je to pod omáčkou podobně jako v alobalu protože oproti již zmíněným technikám ryba „pečená“ v alobalu nebo barbecuovaná si zachová svoji šťavnatost.

To jsme ale u toho že v některých zemích jako například v Americe se ryby dělají velice krátce a v jiných ztemích se záměrně grilují „do sucha“ jako například v Chorvatasku, kde se jim říká „roštilja“, ražnja ale i „pržená“„prže­ná“ ryba.

V některých restaruacích v Chorvatsku dělají ryby „pod pekom“, neboli na kameni, přiklopené glošem na který pak navrší žhavé uhlí a ryba se peče „až je hotová“.

Kdy je ryba hotová? To je otázka. Podle mně je rozhodujicí zda se jedná o rybu celou nebo jen o rybí steak, o rybu s kůží nebo bez kůže, s kostmi nebo bez kostí, protože například kosti u velké ryby jsou do jisé miry vodiči tepla a ryby se v tom případě udělá rychleji.

Nakonec co je dobře udělaná ryba?

Ryby oproti stekům se například nikde nedělají ryby rare, medium rare, medium a případně well done.

Ryby se jedí buď syrové jako například ceviche nebo suši a případně sašimi a nebo grilované případně smažené či pražené.
Malé ryby, pokud jsou pražené, můžete jíst i s jejich kostmi.

Závěrem bych chtěl říci, že všechny techniky a všechny recepty jsou dobré pokud to chutná vám a vašim strávníkům.

Grilování se totiž dá vyučovat, ale nedá se naučit. Buďto to ve vás je a nebo se do toho vůbec nepouštějte.
Jinak ale pokud chcete skutečně dobrou rybu tak musíte do Japonska nebo do Thajska.
M. Klima

 
gaburiatko
739 příspěvků 16.06.08 12:37
aftic dakujem

Aftic, dakujem za kopu informacii ohladom grilovania. Clovek sa vzdy nieco nove dozvie a nieco si oprasi, to mam velmi rada :)
Este raz dakujem.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.07.08 15:32
Trochu pozdě, ale přece

musím přispět s troškou do mlýna.
„Objevili“ jsme jak je dobrý grilovaný losos na prkýnku. Netuším ovšem, jak se jmenuje cedar česky. Prodávají se tu v americe prkýnka v supermarketu, ale taky v stavebninách jako díly plotu, kde to přijde asi na desetinu ceny. Nesmí to být ovšem namořené, samozřejmě.
Prkýnko je třeba před použitím nechat přádně nasáknout vodou, aby neshořelo ihned a jen čmoudilo. No a celá půlka lososa pak jen položit na to prkýnko, pokapat olejem, ne moc, losos je mastný dost, a posypat hnědým cukrem. A grilovat, až se maso snadno dělí vidličkou. Před koncem na lososa ještě nandám plátky citrónu a je to mňam.
Pokud se mi chce, a máme to doma, pokapu lososa brandy anebo tequillou, posypu bylinkami, pažitkou…
A vůbec, zkoušejte. Výsledek skutečně stojí za vyzkoušení, aspoň poprvé. Od toho prvního pokusu už ho takhle děláme často.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.07.08 03:30
Cedar je česky cedr,

takže je to podobné. Jen sehnat cedrové prkénko v českých zemích bude asi problém…

 
meisje
580 příspěvků 22.08.08 10:16
Drobku...

Predem se omlouvam za dotaz, ktery muze pusobit, ze nemam vsech pet pohromade a to ja opravdu asi nemam ))). Chybi me technicko-prakticke mysleni a proto me neni jasne…jestli to cedrove prkenko s lososem se polozi na rost nad rozpalene uhli a nebo rovnou do rozpaleneho uhli ??? Prkenko i losossa mam…tak uz jen kam s nim??? Diky za odpoved a recept, ktery vypada, ze bude velmi chutny, zdravim meisje

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.08.08 16:14
Kam s prkénkem?

Namočit na dvě hodiny do vody, aspoň, a potom položit na rošt, na uhlí by to shořelo strašně rychle i s tím lososem.
Gril přiklopit, ono si to tam krásně čmoudí.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz