Jednou jsem jedla uzene, houskovy knedlik a svestkovou omacku. Bylo to vynikajici, pro mne chutove nove a zajimave, ale nemam recept, abych si dala repete. Vim jenom, ze ta omacka byla delana ze svestkovych povidel a pudinku. Vic nevim. Na Labu jsem to nenasla a rada bych si to uvarila. Zvlastni, nasladle, ale chutnalo to i Umbertakovi. Dekuji Sona
Uzene, knedlik a svestkova omacka...
Jo a uvarily nam to dve moje kamaradky (ktere jsem nekde ztratila). Jedna byla z Otrokovic a druha ze Zlina, takze si myslim, ze je to mistni specialita.
Soňo,
když jsem do vyhledávače na Labu zadala uzené a povidl, tak mi to našlo
8 receptů, z toho nejmíň čtyři povidlové omáčky.
Tak to zkus zadat v tom tvaru, jak jsem uvedla. Třeba tam najdeš, co
hledáš. Zdraví Eva
tak jsem si to jeste jednou projela, ale neni to ono. Nikdo se nezminuje o pudinku. Ten tam byl docela urcite a povidla take. Nebyly tam susene svestky, to vim taky bezpecne. Ale stejne Ti dekuji. Ahoj Sona
to mě tedy mrzí. Ale ten pudink je mi záhadou. Podle ohlasů to vypadá, že nejen mně. Možná bude lehčí vypátrat ty kamarádky.
se švestková merenda zahuštěná pudinkem dělala k bramborové buchtě,
ale nikdo další to tady, v okolí Plzně, nedělal. Možná je to nějaká
variace, která pochází odtamtud, kdes omáčku s uzeným jedla ty… Ale zas
tam nemám ta povidla, i když určitě by se to dalo vyzkoušet:
http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
to by chtelo nekoho, kdo bydli v Otrokovicich, nebo ve Zline. Ta jedna kamaradka je doktorkou spec. v onkologii a pracovala take ve Zlinske nemocnici. Byla mi za svedka na svatbe. Ja jsem se tady mnohokrat stehovala a tim jsme se vzajemne ztratily. Rada bych ji nasla. Ahoj, Sona
ale něco podobného znám. Napíšu jenom podle oka, když je to ono,
napíšu ti recept přesně.
Uzené se opeče na všech stranách na přepuštěném másle. Potom se přidá
cibule, vypeckované švestky, tymián nebo rozmarýn, teď nevím, a zalije se
červeným vínem. Zahustí se maizenou, proto si možná myslíš, že tam je
pudink. Podává se s bramborovými knedlíky.
a co tohle, jsou tam jak povidla, tak pudík…
http://valasske-kralovstvi.cz/…objevujte-vk
ten pudink tam vazne byl. Devcata projizdely Italii, na dovolene, a kdyz se zastavily u mne, uvarily tento smak. Svestkova povidla mely s sebou a ten pudink, na jejich zadost, jsem jim dala ja. Byl vanilkovy. Bohuzel jsem nesledovala postup vareni, protoze jsem ji pripravovala misto na spani. Potom jsme se zakecaly a na recept jsem zapomnela. Nakonec jsme se ztratily a omacce je konec!
v tom mém receptu jsou čerstvé švestky. Mám myslím ještě někde ze
sušených, možná i povidel, ale teď bohužel nemám možnost hledat, ani
bych nevěděla kde. Ale až budu mít zase pořádek, tak se podívám, když
mezitím nikdo nic jiného nenajde.
Dobrou noc.
tohle dělávala moje maminka úplně jednoduše. Uzené uvařila nebo upekla. Trochou šťávy nebo vývaru rozředila povidla (mívala je taková tuhá), přilila trochu červeného vína, dala hřebíček, skořici, badyán, chvíli povařila a pak zahustila škrobem máčeným v troše vína. A puding je vlastně škrob.
tak si myslim, ze jsi uhodila tu spravnou. Asi po mne chtely ten pudink na zahusteni. Ja to tak zkusim a pak se ozvu. Dekuji moc, Sona
je uveden recept na čínskou švestkovou omáčku:
3 lžíce švestkových povidel nebo stejné množství vypeckovaných
sušených švestek, půlku nasekané menší cibule, 2.5 dl kuřecího
vývaru, lžíci sójové omáčky, lžičku hnědého cukru a 1/2 lžičky
kayenského pepře. Vše svařit, rozmixovat na hladkou, hustou omáčku. Pokud
bude omáčka moc řídká, má se ještě povařit, aby se odpařila tekutina.
(Použití: na přelití grilovaných a pečených mas.)
Povidlová omáčka ze SV Čech:
3-4 lžíce švestkových povidel, 1/2 l vody, 30 g perníku, sůl, kousek
skořice, 2-3 hřebíčky, cukr, 1/8 l sladké smetany, rozinky, mandle.
Povidla zalijeme vodou, přidáme perník, koření, osolíme, osladíme,
v hrnci povaříme a zalijeme smetanou. Nakonec přidáme rozinky a mandle.
Omáčku podáváme ke kynutým knedlíkům, s noky, vdolky nebo také
s uzeným masem.
Prnda:
300 g sušených švestek, lžíce cukru, špetka soli, 2 dl přírodního
červeného vína, lžička maizeny, hrst ořechových jader, hrst rozinek
Sušené švestky rozvaříme v malém množství vody a propasírujeme přes
síto. Přidáme cukr, sůl a tolik vína, aby vznikla hustší omáčka, kterou
navíc zahustíme maizenou rozkvedlanou v troše vody. Do omáčky přidáme
rozinky, pokrájená ořechová jádra, povaříme a podáváme - nejlépe
k bramborovým šiškám, kynutým knedlíklům, k uzenému masu
nebo kýtě.
Šimlena z Opavska a Hlučínska:
3 lžíce švestkových povidel, 1/2 l mléka, cukr, skořice a trochu soli
Povidla rozmícháme s mlékem, přidáme sůl, cukr a skořici. Omáčka se
nevaří a studená se lije na teplé knedlíčky nebo halušky.
Trnčená omáčka z Hané:
2-3 lžíce povidel, 1 hrst sušených švestek, 20 g hladké nebo polohrubé
mouky, 20 g másla, skořice, sůl
Sušené švestky namočíme do studené vody, přidáme povidla a povaříme.
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, přidáme ji ke švestkám,
ochutíme skořici, solí a povaříme. Někdy se do omáčky přidávaly
uvařené vnitřnosti (játra, slezina, srdce).