Uzene, knedlik a svestkova omacka...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
noskovice
1322 příspěvků 08.06.08 12:29
Uzene, knedlik a svestkova omacka...

Jednou jsem jedla uzene, houskovy knedlik a svestkovou omacku. Bylo to vynikajici, pro mne chutove nove a zajimave, ale nemam recept, abych si dala repete. Vim jenom, ze ta omacka byla delana ze svestkovych povidel a pudinku. Vic nevim. Na Labu jsem to nenasla a rada bych si to uvarila. Zvlastni, nasladle, ale chutnalo to i Umbertakovi. Dekuji Sona

Reakce:
noskovice
1322 příspěvků 08.06.08 13:14
..........

Jo a uvarily nam to dve moje kamaradky (ktere jsem nekde ztratila). Jedna byla z Otrokovic a druha ze Zlina, takze si myslim, ze je to mistni specialita.

Sylvie
2302 příspěvků 08.06.08 13:21
Soňo

Připomíná mi to jedno polské jídlo, ale nemůžu si vzpomenout na název

ewa
600 příspěvků 08.06.08 13:25
...

Soňo,
když jsem do vyhledávače na Labu zadala uzené a povidl, tak mi to našlo 8 receptů, z toho nejmíň čtyři povidlové omáčky.
Tak to zkus zadat v tom tvaru, jak jsem uvedla. Třeba tam najdeš, co hledáš. Zdraví Eva

noskovice
1322 příspěvků 08.06.08 13:36
Evi,

tak jsem si to jeste jednou projela, ale neni to ono. Nikdo se nezminuje o pudinku. Ten tam byl docela urcite a povidla take. Nebyly tam susene svestky, to vim taky bezpecne. Ale stejne Ti dekuji. Ahoj Sona

ewa
600 příspěvků 08.06.08 13:52
Škoda,

to mě tedy mrzí. Ale ten pudink je mi záhadou. Podle ohlasů to vypadá, že nejen mně. Možná bude lehčí vypátrat ty kamarádky.

HelcaK
960 příspěvků 08.06.08 14:50
U nás

se švestková merenda zahuštěná pudinkem dělala k bramborové buchtě, ale nikdo další to tady, v okolí Plzně, nedělal. Možná je to nějaká variace, která pochází odtamtud, kdes omáčku s uzeným jedla ty… Ale zas tam nemám ta povidla, i když určitě by se to dalo vyzkoušet:
 http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

noskovice
1322 příspěvků 08.06.08 14:50
Evi,

to by chtelo nekoho, kdo bydli v Otrokovicich, nebo ve Zline. Ta jedna kamaradka je doktorkou spec. v onkologii a pracovala take ve Zlinske nemocnici. Byla mi za svedka na svatbe. Ja jsem se tady mnohokrat stehovala a tim jsme se vzajemne ztratily. Rada bych ji nasla. Ahoj, Sona

lydia
1227 příspěvků 08.06.08 15:04
Sono, nemám recept po ruce

ale něco podobného znám. Napíšu jenom podle oka, když je to ono, napíšu ti recept přesně.
Uzené se opeče na všech stranách na přepuštěném másle. Potom se přidá cibule, vypeckované švestky, tymián nebo rozmarýn, teď nevím, a zalije se červeným vínem. Zahustí se maizenou, proto si možná myslíš, že tam je pudink. Podává se s bramborovými knedlíky.

HelcaK
960 příspěvků 08.06.08 15:12
povidlová omáčka

a co tohle, jsou tam jak povidla, tak pudík…
http://valasske-kralovstvi.cz/…objevujte-vk

noskovice
1322 příspěvků 08.06.08 15:12
Lydia,

ten pudink tam vazne byl. Devcata projizdely Italii, na dovolene, a kdyz se zastavily u mne, uvarily tento smak. Svestkova povidla mely s sebou a ten pudink, na jejich zadost, jsem jim dala ja. Byl vanilkovy. Bohuzel jsem nesledovala postup vareni, protoze jsem ji pripravovala misto na spani. Potom jsme se zakecaly a na recept jsem zapomnela. Nakonec jsme se ztratily a omacce je konec!

lydia
1227 příspěvků 08.06.08 15:20
Sono,

v tom mém receptu jsou čerstvé švestky. Mám myslím ještě někde ze sušených, možná i povidel, ale teď bohužel nemám možnost hledat, ani bych nevěděla kde. Ale až budu mít zase pořádek, tak se podívám, když mezitím nikdo nic jiného nenajde.
Dobrou noc.

gemma
245 příspěvků 08.06.08 18:33
Soni,

tohle dělávala moje maminka úplně jednoduše. Uzené uvařila nebo upekla. Trochou šťávy nebo vývaru rozředila povidla (mívala je taková tuhá), přilila trochu červeného vína, dala hřebíček, skořici, badyán, chvíli povařila a pak zahustila škrobem máčeným v troše vína. A puding je vlastně škrob.

noskovice
1322 příspěvků 09.06.08 08:23
Gemmo,

tak si myslim, ze jsi uhodila tu spravnou. Asi po mne chtely ten pudink na zahusteni. Ja to tak zkusim a pak se ozvu. Dekuji moc, Sona

penda
4752 příspěvků 15.06.08 04:59
V novém magazínu Vlasty

je uveden recept na čínskou švestkovou omáčku:
3 lžíce švestkových povidel nebo stejné množství vypeckovaných sušených švestek, půlku nasekané menší cibule, 2.5 dl kuřecího vývaru, lžíci sójové omáčky, lžičku hnědého cukru a 1/2 lžičky kayenského pepře. Vše svařit, rozmixovat na hladkou, hustou omáčku. Pokud bude omáčka moc řídká, má se ještě povařit, aby se odpařila tekutina. (Použití: na přelití grilovaných a pečených mas.)

penda
4752 příspěvků 15.06.08 05:28
Švestkové omáčky od Jaroslava Vašáka

Povidlová omáčka ze SV Čech:
3-4 lžíce švestkových povidel, 1/2 l vody, 30 g perníku, sůl, kousek skořice, 2-3 hřebíčky, cukr, 1/8 l sladké smetany, rozinky, mandle.
Povidla zalijeme vodou, přidáme perník, koření, osolíme, osladíme, v hrnci povaříme a zalijeme smetanou. Nakonec přidáme rozinky a mandle. Omáčku podáváme ke kynutým knedlíkům, s noky, vdolky nebo také s uzeným masem.

Prnda:
300 g sušených švestek, lžíce cukru, špetka soli, 2 dl přírodního červeného vína, lžička maizeny, hrst ořechových jader, hrst rozinek
Sušené švestky rozvaříme v malém množství vody a propasírujeme přes síto. Přidáme cukr, sůl a tolik vína, aby vznikla hustší omáčka, kterou navíc zahustíme maizenou rozkvedlanou v troše vody. Do omáčky přidáme rozinky, pokrájená ořechová jádra, povaříme a podáváme - nejlépe k bramborovým šiškám, kynutým knedlíklům, k uzenému masu nebo kýtě.

Šimlena z Opavska a Hlučínska:
3 lžíce švestkových povidel, 1/2 l mléka, cukr, skořice a trochu soli
Povidla rozmícháme s mlékem, přidáme sůl, cukr a skořici. Omáčka se nevaří a studená se lije na teplé knedlíčky nebo halušky.

Trnčená omáčka z Hané:
2-3 lžíce povidel, 1 hrst sušených švestek, 20 g hladké nebo polohrubé mouky, 20 g másla, skořice, sůl
Sušené švestky namočíme do studené vody, přidáme povidla a povaříme. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, přidáme ji ke švestkám, ochutíme skořici, solí a povaříme. Někdy se do omáčky přidávaly uvařené vnitřnosti (játra, slezina, srdce).

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz