Arašídové (Ořechové, Mandlové … ) máslo
Převzato z knihy BIOKUCHAŘKA
Je vhodnou náhradou živočišných nebo rostlinných másel na chléb.
Můžeme jej připravit na slano či sladko. Je možné uchovávat ho i delší
dobu. Samotné arašídové máslo je sušší, před podáváním je možné ho
ředit vodou nebo sójovým mlékem Provamel a ochutit medem. Mnozí ho však
konzumují bez další úpravy.
arašídy /ořechy, mandle…/ 1,5 š (1 š = 2 dcl)
sůl špetka
med 2 PL
1. Arašídy /nebo ořechy…/ po krátkém zahřátí /až zavoní/ nasucho
na plechu v troubě vložíme do mixéru a mixujeme.
2. Sušší směs se nám postupem času začne od spodu uvolňovat a dostávat
pastovitou konzistenci.
3. Během mixování můžeme ze stěn nádobky stírat přilepenou hmotu
směrem k nožům.
4. Mixujeme na hladko, potom přidáme med a pokračujeme ještě chvíli.
5. Hotové máslo uložíme v lednici a v případě potřeby ho natíráme
na chléb, případně z něho můžeme vyrábět chutné krémy
/následující recept/.
jarka 7