Bon Vivate

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Aussie
45 příspěvků 06.02.05 03:44
Bon Vivate

Babi - mám pocit, že když nikdo jiný, Ty bys mi v tomhle mohla pomoci.

Moje německá kamarádka ochutnala tento dort u své italské kamarádky a už roky o něm básní. Řekla si o recept, ale bylo vidět, že jí ho ta italská kamarádka nechtěla dát. A nejen to, je přesvědčená, že v receptu něco vynechala anebo tam něco schválně změnila. Toto je ten recept - i tak jsou v něm nějaké nejasnosti:

1. vrstva:
10 dkg (20 dkg?) lískových oříšků
15 dkg pískového cukru
2 lžíce (lžičky?) jemné strouhanky
4 bílky

Ušlehat bílky s cukrem, vmíchat oříšky a strouhanku. Péct při 150°C 30 – 35 minut.

2. vrstva:
12,5 dkg másla
12,5 dkg pískového cukru
4 – 5 žloutků
20 dkg hořké čokolády

Utřít cukr, máslo, žloutky a rozpuštěnou čokoládu. Nalít na teplý dort. Péct při 150°C 30 minut.

Vychladlé ozdobit šlehačkou.

Pokoušely jsme se o to obě, všelijak to kombinovaly, ale bezúspěšně. Hlavní problém je to, že ta druhá vrstva proteče tou první, vyloženě ji zhroutí a nezůstane pěkně na povrchu, jak by měla. Kamarádka jí tvrdí, že v tom opravdu nemá být žádná mouka.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
babi
6360 příspěvků 06.02.05 16:30
...

Aussie, je mně nesmírně líto, ale tento zákusek/dort neznám. Takže si budu fantazírovat.

Ta první vrstva se zdá být v pořádku, je to něco jako oříškové bezé. Problém mám s tou druhou vrstvou a myslím si, že se možná nepeče. Že se rozpustí čokoláda s cukrem a máslem nad vodní lázní, a potom se tam rychle zašlehávají žloutky jeden po druhém (nesmí se vařit). Nebo se máslo zašlehá až nakonec. Tak vznikne jakýsi napůl hustý krém, který se potře na bezé a nahoru se dá šlehačka.
Slibuji však, že se budu po receptě pídit, je-li to ovšem to pravé jméno Receptů a kuchařek z Italie mám habaděj, ale po tomto receptě ani stopa.

Zdravím Tě do Austrálie

 
Alice
104 příspěvků 07.02.05 10:04
Ahoj Aussie

Nevim, jestli to bude tenhle pripad, ale vim, ze italove nektere kremy vari ve vodni lazni, neco jako nas stary dobry pudink - co takhle vyslehat zloutky s cukry ve vodni lazni ? A tohle jsem nasla na http://www.itcgroup.cz/ricette/ :
Italský klasický cukrářský krém - dvě varianty

6 vrchovatých lžic cukru, 4 vejce, 2-3 vrchovaté lžíce hladké mouky – podle velikosti vajec, 0,5 l mléka, vanilkový cukr

Do velkého mixeru na koktejl dáme 4 žloutky- nebo i celé vejce, cukr, mouku, vanilku a 2dcl mléka.

Řádně rozmixujeme, přilijeme pomalu zbytek mléka, znovu trochu rozmixujeme.

Vše nalejeme do mísy a dáme do mikrovlnky na tři minuty, zamícháme a další 3-4 minuty. Necháme pak v troubě další 3 minuty stát. Pak necháme vychladnout a občas promícháme.

Až je krém chladný, rozmixujeme jej ponormým mixerem, aby byl úplně hladký.

Nebo:

Do mísy dáme 4 žloutky a cukr a utřeme je do pěny.

Potom vmícháme postupně mouku a přilíváme mléko za stálého míchání.

Dáme do mikrovlnky na 750 W na tři minuty, zamícháme, a další 3-4 minuty. Necháme pak v troubě další 3 minuty stát. Pokud se objeví hrudky, rozmixujeme ponorným mixerem při pomalé rychlosti. Pak necháme vychladnout, občas promícháme.

Můžeme, dle chuti, přimíchat 250– 500 g mascarcarpone. Dáváme na dort, do trubiček, kamkoliv. Neroztéká se, vydrží 2-3 dny v lednici. Velmi dobrý a lehký.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz