Báječná anketa

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pupek  13.02.06 13:44
Báječná anketa

Drazí spolustolovníci,
rád bych Vás poprosil o Váš osobní názor na používání slov: Báječná…, Vynikající…, Velmi dobrá…, Super… apod. v názvech receptů, případně o Vaše praktické zkušenosti s takto pojmenovanými recepty.
Pokud Vám to nic neudělá, napište mně sem, kdo se stydí, tak do kastlíku, kdo mě nemá rád, tak ať mě zase pošle do řiti, komu je to jedno, tak mně taky.
Jinak moc dík.
Váš Pupan.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Vali
1326 příspěvků 13.02.06 14:27
teda Pupku...nestydím se...

… ty mi mluvíš z duše.. moc špatně se vyhledávvají recepty ke zkontrolování. Chce to jen dodržovat pravidla hry a držet se pokynů v článku „Jak psát recepty“ - tam je dobře napsáno jak má název vypadat. Dovětek si může každý připsat na konec receptu.

 
Pupek  13.02.06 14:33
Vali

jo jo, chápačka, ale včil mně nejde ani tak o vyhledávání a jak psát recepty (sám hřeším až hamba, že se nestydím), ale o ty absolutně nejlepší a báječná slova v názvech – a o ty zkušenostě s těmi recepty

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 13.02.06 16:01
Smím-li

i já připojit svůj názor, myslím, že nejen pro vyhledávání, ale prostě proto, že „báječné, skvělé, …“ se může každému zdát něco jiného, vynechala bych tahle slovíčka z názvů receptů úplně. O tom, jaký výsledek je se pak může debatovat v diskusi, nebo na závěr receptu, ale do názvu to, dle mého, nepatří.
Tak *

 
manek  13.02.06 16:09
Báječná anketa

Řekl bych, že na superlativy je dost času až po konfrontaci s chuťovými buňkami každého unikátního jedince - a asi to pokaždé dopadne jinak…

Tak bych se přimlouval za to ta slova vynechávat.

 
bedla  13.02.06 18:12
Báječná anketa

já bedla se také nestydím, vadí mi psaní receptů v prvé linii cizím jazykem - mám překladač a dokáži si to přeložit, ale vyhledávač ne. Jsme v Čechách, tak hezky česky a pak může následovat originál jazyk, a o těchto báječných, vynikajících, a dalších superlativech tu už někdo psal pod recepty. Souhlas přepsat, já už to udělala

 
Scarlet02
577 příspěvků 13.02.06 18:47
...

Já myslím, že každý autor si může dát název receptu jaký chce.
Pupku ve vyhledávači třeba chlupatá prsa taky nikoho, kdo není zasvěcen nenapadnou. Neber si to osobně, chtěl jsi znát můj názor. A hvězdičky a uvozovky myslím taky do názvu podle Pepíčkova návodu nepatří. A teď mne kamenujte.

 
heja
312 příspěvků 13.02.06 18:57
Báječná anketa

Pokud je, dle autora receptu , recept skutečně tak báječný, ať to v názvu klidně nechá, ale až na konci názvu.
Např.: „Rizoto (báječné)“. Přiznám se, že si těch „báječných“ receptů asi všímám více, protože ve mně budí dojem, že je autor vyzkoušel a aspoň jemu to zachutnalo. Pokud ten superlativ bude na konci názvu, v denním přehledu nových receptů se dozvím, že je tam recept na rizoto a je báječné. Tak jak je to teď, vidím často samé Báječné…, Dokonalé…, Zaručeně pravé … ????
Zdravím všechny Heja.

 
Pupek  13.02.06 18:58
Scarlet

Však jsem to říkal, že já v názvech receptů (ale i jinak) hřeším jak o život. Včil mně ale jde o názor Vás, normálních labužníků – aniž bych se chtěl nějak o někoho otírat, někoho či něco odsuzovat, potažmo planě remcat. Mě to prostě jenom tak trochu docela malinko dost zajímá jak sviňa :o)))
Zatím díky všem za názory, máte u mě lízátko.

 
Scarlet02
577 příspěvků 13.02.06 19:43
Pupku,

Tvoje recepty patří mezi mé oblíbené. Právě ta originalita názvu a styl, jakým píšeš. Díky za ně!! A to lízátko beru.

 
marmelada
1643 příspěvků 13.02.06 20:43
Báječné recepty

Tak jsem si zadala do vyhledavače recepty dle kritérií Pupka a vyšlo mi 48 receptů .Jsou to recepty, které mají slovo báječný, báječná nebo báječné v názvu. Vzhledem k téměř 21OOO receptů v Labužníku to není tak strašné. Jinak si říkám podobně jako Heja, že pro mě to podvědomě prezentuje recept vyzkoušený, ověřený a úspěšný. Tak v tom nevidím nic tak strašného, obzvlášť pokud je to pravda

 
Ivo
1045 příspěvků 13.02.06 20:51
Jestli mohu se svoji troškou do mlýna...

…mi osobně je jedno kdo jaký dá název „svému“ pokrmu. Ono to celkem slušně leccos vypovídá o autorovi. Když jsem sledoval diskuzi kolem Kennyho receptů, tak bylo dost dobře vidět, kolik pohledů může být. A poměrně hodně mě zaskočily hlasy, volající Viktora. Kdyby záleželo na mě, tak bych nikdy žádnou diskuzi nemazal (vyjma těch, které jsou v rozporu se zákonem) - ať zde visí jakési memento. Více než tato slova mě uráží arogance, narcisismus, hloupost a pokrytectví.

 
Ivo
1045 příspěvků 13.02.06 20:59
A ještě dodatek...

…určitě nikdo nebude chtít konzumovat „baječno na modro“ a zcela určitě zadá do vyhledavače jiný výraz (třeba „lasagna“ nebo „srnčí“ anebo „con carne“…apod.) a vyhledavači je jedno, zda to slovo leží na začátku nebo někde jinde - vím, že šlo hlavně o prvotní orientaci ve fóru „Recepty“, ale zde by se to dalo řešit tím, že dá Pepíček větší prostor názvu receptu (přijde mi to praktičtější než potlačovat u někoho vášeň v o co nejsenzačnější pojmenování pokrmu)

 
Ivo
1045 příspěvků 13.02.06 21:00
Pupku...

…zasloužím si také lízátko???

 
Pupek  13.02.06 21:09
Ivo, už zase loudíš???

Jak se má Žofka? Nemá katar na chobotu?

 
Ivo
1045 příspěvků 13.02.06 21:40
Což o to....

…Žofka je pravidelně krmená, venčená i česaná - troufnu si říct, že se má líp než u Tebe......

Ale co ty červené lasagna alias lazaně? Já mám „lazeňskou“ mísu nachystanou, ovšem recept nikde…otazník.

 
Pupek  14.02.06 05:54
Ivo, co mně to děláš?

Po přečtení tvého příspěvku dostala ta moje údajně neodolatelnou chuť na lasagne – a já zrovna dneska chtěl vařit gurmetkuře s UFO omáčkou…
Jinak s červenýma lasagnema se moc nepárám, do zapékací misky střídavě naplácám lasagne, plátky vepřové dušené šunky (tzv. šunknlasagn) a plátky žampionů, sem tam to zaplácám omáčkou z konzervovaných rajčat (+ cibul, nasekaný česnek, petrželová nať, pepř, vegeta). Podle nálady a obsahu ledničky to někdy rozvrkočím olivou, kaparátkem, ančovičkou nebo tak něčím, pak to šupnu do pece a je po ptákách. Při poslední kontrole dám nahoru plátky sejra, lehce je zapudruju oregánem a nechám to dojít. Nemůžeš na tom nic zkazit (Crede mihi experto, Roberto), maximálně to nedopečeš nebo připálíš.
Jak to budu kuchtit, zkusím to nafotit a pošlu ti výsledek…

Jo, ještě mě napadá, že by teď někdy měla jít Žofka na nosní a na odčervení.

 
DanaJ
1136 příspěvků 14.02.06 10:14
Báječné, úřasne, vynikající...

…jsou slova, která používám spíš při hodnocení. Do názvu je nedávám, páč je to úplně zbytečný. Jak bylo řečeno, každý máme jiné chutě a co se zdá pro jednoho báječné, druhý ani do úst nevsune.
PS: Než jsem psala do této diskuze, tak jsem se pro jistotu koukla na názvy svých receptů, jestli si nevymejším a je to dobrý nepostihla mě úchylka samovychvalování svých receptů již v názvu… snad to nikoho neurazí.

 
lydia
1225 příspěvků 14.02.06 13:09
Slovíčko

báječný nebo báječná u receptu probudí, alespon u mne, zvědavost. Po vyzkoušení receptu, nebo po jeho přečtení sama posoudím, jestli je pro mne báječný nebo ne. Každý z nás má jinou představu o tom, co je báječné.
Co se týče cizích názvů: jsem proti tomu, když se třeba do receptu napíše Apfeltorte. To mohu přelozit, recept tím, že napíšu jablečný dort neztratí. Ale překládat například názvy z francouské kuchyně to prostě nejde.
Pupku, co se týče tvých receptů, z některých názvů taky nevím o co jde. Ale za to stojí za přečtení a vyzkoušení
Kup tedy o jedno lízátko vice

 
Pupek  14.02.06 13:13
Lydie,

že někdy nevíš u mých receptů, o co jde, s tím si nelam hlavu. Já to kolikrát taky nevím. Nejhorší je, když se ti povede nějaká mňamka a zaboha si nemůžeš vzpomenout, jak jsi to vařila a co jsi do toho vlastně všechno vrazila.
Ale dík za názor. Lízátko máš u mě (to zas bude poštovný…)
 Pupan

 
vencal
213 příspěvků 14.02.06 13:37
moje trocha do mlýna:

u mě slova jako „báječný, jedinečný, nezapomenutelný“ apod. vyvolávají averzi a nechuť si číst recepty ve kterých se tato slova vyskytují. Až když vyhledávám nějaký recept třeba s konkrétní surovinou, tak si takovéto recepty přečtu. Já jsem technik a mám rád jasné, krátké a precizní názvy i recepty. Ale i když se mi takovéto názvy receptů nelíbí, je mi šumák, že tady jsou, kdybych se měl čílit nad takovýma banalitama, tak bych nepřežil ani 10 minut. Howg.

 
Eleeen
1127 příspěvků 14.02.06 15:44
sešel se rok s rokem

a jsme tam, kde jsme byli … už jsme to tu řešili

 
Jenofefa
1315 příspěvků 14.02.06 15:58
Mně tyto přívlastky nevadí...

ale také mne nijak nepovzbuzují. Mé hodnocení receptů je jako u koňaku - hvězdičky. Teda těch, které mám já ve své sbírce, ať na papíře nebo v počítači. A když se mi líbí nějaký recept na Labužníkovi, tak si ho překopíruji na svůj počítač (a později po vyzkoušení vypálím na CD) a tam si ho mohu již nazvat podle svého uvážení. Co si ale pečlivě zapisuji, je zdroj, odkud jsem předpis získala. Ale to je většinou zajímavé zase jen pro mne: buchty podle babičky, pomazánka od Milady nebo řezy od paní Hruškové. Pro jiné uvádím na Labužníka zdroj, když opisuji z kuchařky nebo časopisu.

 
kamilio
548 příspěvků 14.02.06 16:03
Názvy pokrmů

Úplně souhlasím s Eleeen i s jejím rozborem v odkazu na minulou diskuzi. Ten problém přemíry výrazů typu skvělé, fantastické, báječné, úžasné, nejbáječnější a pod. asi vzniknul v době, kdy jsme houfně přelézali z ruské prdele do americké prdele. Jsem hluboce přesvědčen, že inteligentní Čech dokáže použít libou češtinu k vyjádření základní charakteristiky pokrmu anebo použije originální název, pokud se jedná o kuchyni cizokrajnou.

 
Manana
1515 příspěvků 15.02.06 02:51
Pupku,

já sem sem už před tím přidal recept „Snadná, jednoduchá, laciná…“, ani se mi to nevešlo do názvu, a už ani sám sklerotik nevím, co to vůbec bylo za recept…

 
Bunter
457 příspěvků 15.02.06 20:27
Mňamka

Mě vadí v receptech i v upoutávkách slovo mňamka. Osypávám se při „báječná mňamka“

 
Manana
1515 příspěvků 15.02.06 23:03
Tome,

děkuji za tip, už jsem to do názvu přidal!!

 
DanaJ
1136 příspěvků 16.02.06 07:08
Zamilovaný bramborový salát..

..to je název mého receptu.
Teď mi, v této diskuzi došlo, že by to mohlo znamenat, že je jako hrozně dobrý, ale já ho pojmenovala zamilovaný, protože se do něj dává červená řepa a je růžový-prostě vzhledem zamilovaný, romantický. Sákra co teď.
Ale to neznamená, že nejni dobrej.

 
marmelada
1643 příspěvků 16.02.06 10:10
Zamilovaný salát

no, jestli tě to fakt vadí, udělej z něho např. Růžový, to snad není problém ne?


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz