Avokádo

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
ajta
590 příspěvků 21.04.05 10:10
Avokádo

Tak tentokráte mi nejde ani tak o to, kde ho koupit, jako spíš o to, jak nakupovat… Že nemá být tvrdé či naopak příliš měkké vím. Že nemá být ani otlačené a s černými fleky to také vím…
Ale, safraporte, jak se vyvarovat toho, že koupím avokádo zdánlivě pěkné a po rozkrojení je dužina zčernalá???

Existuje na to nějaká finta?

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 21.04.05 10:19
Ajto,

do ženské a do melouna nevidíš - že by se to vztahovalo i na avokádo?

 
ajta
590 příspěvků 21.04.05 10:30
Jeno...

už mne napadlo, že si nechám to avokádo v obchodě rozpůlit… chi chi chi… myslím, že by na mne koukali jak „bulíci“

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.04.05 11:53
Avokádo

Ajto, zčernalé avokádo bylo evidentně přezrálé. Příště si kup trochu pevnější a nech si ho doma dozrát v hnědém papírovém pytlíku.

 
ajta
590 příspěvků 21.04.05 12:36
Esme...

to jsem si myslela zpočátku taky, tak jsem koupila avokádo tvrdší… a stejně… dužina zčernalá…
obávám se, že jde spíš o nevhodné skladování a špatný transport… když vidím v jakém stavu se tady prodává jakékoliv exotické ovoce a zelenina (a vlastně ani nemusí být exotické) tak bych se tomu moc nedivila…

Esme díky za radu, zkusím se jí příště držet…

 
urna
24 příspěvků 21.04.05 22:52
Avokádo

Tak mám stejný názor co se týče nákupu ještě tvrdého avokáda…nicméně se mi tak 1:10 přihodí to, že se „nepovede“ ale to bych spíš přikládal avokádu samotnému.....je jich celkem dost druhů. Mě nejvíce chutná takové to hodně „hrubosrsté“.
Taky bych řekl, že lépe dozrává s jablky. Už se mi taky stalo, že dozrálo jen někde:-(( Ještě malá rada na přípravu (když se rozmačkává) Rozkrojit se slupkou a vydlabat lžičkou:-))

 
AFTIC
122 příspěvků 29.04.05 21:32
Aligator Pear

Avocado, (Persea gratissima nebo P. americana), česky nejspíše avokádo je někdy označováno za tropické ovoce a jindy za zeleninu.

Jeho jméno má původ v Nahuatl abuacatl, „varlata“ (díky jeho tvaru). Španělé, avokádu říkali aquacate nebo aguate. Jsou známy i jiné názvy jako albecata, arragoat, nebo auocato.

Henry Perrine vypěstoval první avokáda na Floridě v roce 1833, ale obchodní význam zaznamenaly až na zlomku století. Ale ani tehdy nebylo avokádo u Američanů v nějaké velké oblibě. Kolem roku 1950 největšími producenty byla Kalifornie, na Florida, a Havaj. Tehdy začala avokáda být používána jako pří:,–(a do salátů.
Hlavní druhy jsou „Hass,“ „Fuerte,“ „Bacon,“ „Zutano,“ „rondon,“ „Mexian,“ „Quatemalan,“ „Booth 7,“ „Booth 8,“ „Lula,“ a „Wadin.“

Povrch může být hladký nebo hrbolatý, jako povrch aligátora, a od jeho tvaru a povrchu má avocado své anglické jméno aligator pear.

Všechny druhy mají ale jemnou, hladkou, světle zelenou dužinou (avocado green). Dužina která obklopuje jednu velkou pecku byla často označovaná jako bez chutě, ale mnohými je popisována jako „ořechová". Mimo oliv, žádné jiné ovoce nemá tak vysoké procento tuku jako avokádo, tudíž na nějakou dietu to není. Díky své „máslové“ konsistenci se avokádo přímo nabízí pro pomazánky a dipy, z nichž nejznámější je guacamole. Hodí se ale pro předkrmy, saláty, polévky a pří:,–(y do jídel.

Avokádo je nejlepší na domácí půdě. Dnes nejznámější jsou tři druhy avokáda: západoindické, guatemalské a mexické, se kterými soutěží avokádo calavo z Carlsbadu (kde současně žiji) který je označován jako „The Avocado Capital of the World“.

Jinak o avokádu mohu říci jen to, že avokádo musíte kupovat pokud je ještě trochu tvrdé. Musíte ho dát do hnědého papírového pytlíku na dva nebo na tři dny na okno aby „dozrálo“.

Někteří lidé ho podávají vychlazené, ale podle mě to není košer. Nejlepší avodádo je při pokojové teplotě, což tady dnes je asi tak 20°C.
Já s tím avokádem také nedělám žádná velká kouzla. Buď po rozpůlení a po odstranění té pecky každou tu půlku naplním vinegretem a jím ho tak, protože tak je nejlepší, nebo tu dužinu nakrájím na kousky a přidávám do salátu z listové zeleniny.
Na quacamole mám sice několik receptů, ale kdo by se s tím dělal, když na trhu jich tady je tolik, že člověk ani neví který si koupit.
 Mike

 
petromil
90 příspěvků 29.04.05 22:06
aftic

nedávno jsem někde četla,že avokádo má český botanický název Hruškovec přelahodný.Vaše články moc ráda čtu na gastronews a vařím podle vašich kuchařek.

 
Muchacho
361 příspěvků 04.01.07 15:40
avokádo

avokádo po rozkrojení pokapat (pomazat) citronovou šťávou. Tehdy nezčerná.
Dále jsem se někde dočetl že avokádo obsahuje tuky, ale nějaké „jiné“ takže je prý i na dietu. Osobně jsem ho nikdy nesnědl tolik abych pocítil jestli je dietní nebo ne.

 
Manana
1515 příspěvků 04.01.07 16:20
Avokádo

Aftic podává zevrubné informace.
Já bych jen doplnil citaci z mé internetové kuchařky, a to z důvodu, že v gastronomii se používají také avokádové listy.
Avocado - španělsky aguacate, je plod podobný hrušce s jedinou velkou peckou a kožovitou slupkou. Máslová dužina se krájí na plátky nebo se rozmačká vidličkou a smíchá se s cibulí nebo česnekem nebo jinou surovinou dle chuti. Pokape se šťávou z limonku nebo citronu, aby na vzduchu neztmavla.
Avokádo začne zrát až po utržení!, a to je důvod, proč je tak populární u obchodníků. Proto ho můžete koupit i tuhé, pokud ho zabalíte do novin a necháte v pokojové teplotě, za několik dní vám dojde. Nekupujte avokáda měkká nebo s černými měkkými fleky.
Avokád jsou tři odrůdy: Mexico, Guatemala a Caribe. Odrůda Mexico byla hodně křížená a vzniklo z ní mnoho hybridů, které se rozšířily po celém světě, nejznámější je Hass neboli California, se silnou slupkou. Původní mexická odrůda Criollo je jediná s aromatickými listy, vhodnými pro vaření, listy voní po anýzu nebo fenyklu, a před použitím se zlehka nasucho opečou na tálu. Odrůda Guatemala má též aromatické listy, ale s menší intenzitou. Odrůda Caribe, také zvaná Florida, nemá aromatické listy.

 
jolana
5065 příspěvků 04.01.07 16:22
Moja...

…skusenost… ak ma peknu zelenu farby a je pekne- akoby leskle je zdrave. Ked je kusok tvrde nevadi- zmakne. Fakticky je zdrave aj ked obsahuje vela tukov - zdravych, ktore nam pomahaju proti zlym tukom. Ak nie je dostatocne zrele je viac horke - trpke staci stipka soli a citron. Oblubena rychlovka je mlete telacie masko oprazene na troske oleja,cibulke a cesnaku, feferon, paradajka na malinke kocky, korenie, naplnit olupane, stipkou osolene a pokapane citronom avokado, podliat troskou vyvaru, dat zapiect do rury, posypat vrch troskou mozarelly…

 
spanny
159 příspěvků 06.01.07 09:11
Avokado

ajto, nevadi ze to avokado je tvrde, jakmile tam u nej neni ta stopka tak zacne cernat. Snaz se ho koupit s kousickem te stopky.
Rikal mi to clovek u nas ktery pestuje avokada. Kdyz chces aby to avokado dozralo rychle tak ho dej do pytliku se zralym bananem a dokonce lidi rikaji ze ten pytlik davaji do supliku. Jinak ho nech v mise par dni a ono ti zmekne.

 
ajta
590 příspěvků 07.01.07 07:56
Mile mne potěšilo...

že můj dotaz jste byli i po skoro 2 letech ochotně zodpovědět… :o)

Za tu dobu se nám doma podařilo zbaštit pěknou hromádku avokád. Nápad s pytlíkem je fajn - funguje spolehlivě… avokádo dozraje.
Ale pořád to neřeší to, jak se vyhnout situaci, kdy zakoupím tvrdé avokádo, které tvrdým zůstane a pouze zčerná… a vyhodí se… naštěstí je takových případů již méně než dřív - člověk se naučí pečlivěji vybírat…
Stejně tak jako se naučí rozeznávat různé druhy avokád podle tvaru a vzhledu slupky…
Velice mne potěšilo, že to co jsem pracně odpozorovala sama - fintu se šťopkou, mi spanny potvrdila

finta s citronovou šťávou je notoricky známá, ale u nás nepoužitelná - nikdy ho nemám tak dlouho rozkrojené, aby zčernalo - baštíme ho hned po rozkrojení, někdo dochucuje kořením, já se spokojím pouze s hrubou solí…

Ještě jednou velice děkuji za pomoc… a avokádu zdar!!

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz