Avocado, (Persea gratissima nebo P. americana), česky nejspíše avokádo je
někdy označováno za tropické ovoce a jindy za zeleninu.
Jeho jméno má původ v Nahuatl abuacatl, „varlata“ (díky jeho tvaru).
Španělé, avokádu říkali aquacate nebo aguate. Jsou známy i jiné názvy
jako albecata, arragoat, nebo auocato.
Henry Perrine vypěstoval první avokáda na Floridě v roce 1833, ale
obchodní význam zaznamenaly až na zlomku století. Ale ani tehdy nebylo
avokádo u Američanů v nějaké velké oblibě. Kolem roku
1950 největšími producenty byla Kalifornie, na Florida, a Havaj. Tehdy
začala avokáda být používána jako pří:,–(a do salátů.
Hlavní druhy jsou „Hass,“ „Fuerte,“ „Bacon,“ „Zutano,“
„rondon,“ „Mexian,“ „Quatemalan,“ „Booth 7,“ „Booth 8,“
„Lula,“ a „Wadin.“
Povrch může být hladký nebo hrbolatý, jako povrch aligátora, a od jeho
tvaru a povrchu má avocado své anglické jméno aligator pear.
Všechny druhy mají ale jemnou, hladkou, světle zelenou dužinou (avocado
green). Dužina která obklopuje jednu velkou pecku byla často označovaná
jako bez chutě, ale mnohými je popisována jako „ořechová". Mimo oliv,
žádné jiné ovoce nemá tak vysoké procento tuku jako avokádo, tudíž na
nějakou dietu to není. Díky své „máslové“ konsistenci se avokádo
přímo nabízí pro pomazánky a dipy, z nichž nejznámější je guacamole.
Hodí se ale pro předkrmy, saláty, polévky a pří:,–(y do jídel.
Avokádo je nejlepší na domácí půdě. Dnes nejznámější jsou tři
druhy avokáda: západoindické, guatemalské a mexické, se kterými soutěží
avokádo calavo z Carlsbadu (kde současně žiji) který je označován jako
„The Avocado Capital of the World“.
Jinak o avokádu mohu říci jen to, že avokádo musíte kupovat pokud je
ještě trochu tvrdé. Musíte ho dát do hnědého papírového pytlíku na dva
nebo na tři dny na okno aby „dozrálo“.
Někteří lidé ho podávají vychlazené, ale podle mě to není košer.
Nejlepší avodádo je při pokojové teplotě, což tady dnes je asi tak
20°C.
Já s tím avokádem také nedělám žádná velká kouzla. Buď po
rozpůlení a po odstranění té pecky každou tu půlku naplním vinegretem a
jím ho tak, protože tak je nejlepší, nebo tu dužinu nakrájím na kousky a
přidávám do salátu z listové zeleniny.
Na quacamole mám sice několik receptů, ale kdo by se s tím dělal, když na
trhu jich tady je tolik, že člověk ani neví který si koupit.
Mike