Argentinský T-bone stejk /pro Uhlířku a její family hormon band

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Hyenek
74 příspěvků 01.01.10 12:58
Argentinský T-bone stejk /pro Uhlířku a její family hormon band

Dnes jsem si potřeboval provětrat hlavu a spojil jsem nepříjemné s užitečným. Pokusil jsem si na vlastní kůži ověřit fámu, že správný argentický gaučo má pod sedlem kus masa na večeři - a to je prý potom vražda, napsala!

Ingredience:
1 T-bone steak o tloušťce asi 5 cm (T-bone stejk je kus kravského obratle z jedné strany obalený roštěncem a z druhé svíčkovou). Použil jsem maso z mladého býčka plemene Angus (hlavně si to nespleť s plemenem Pangasius, to by bylo pěkně v kelu :-)))
1 lžička koření A:,–(o
1 lžička kořenicí směsi Argentina
(obojí lze s úspěchem nahradit drceným barevným pepřem)
2 dl slunečnicového oleje
solit až nakonec.

Postup:
Maso jsem okořenil, nabacal pěstí, vložil do mikrotenového sáčku, zalil olejem a sáček jsem důkladně uzavřel. Ještě za ranní mlhy jsem se odebral do místní jízdárny a vypůjčil si tu nejstarší a nejsmradlavější kobylu, co tam měli. Pod sedlo jsem jí nacpal mikroten s masem, zarazil jí ostruhy do slabin, teda vlastně jenom kramfleky od tenisek (protože jsem si zapomněl vzít máminy lodičky na jehle), a zběsilým tryskem (asi tak 2 km/hod) jsme vyrazili do mlhy nad jihočeskými blaty. Na nejvzdálenějším možném místě a v tom nejodpornějším vřesovišti herka klekla a zapadla do rašeliny až po šasi.
Když jsem se po poledni vrátil z5 do jízdárny s mikrotenovým pytlíkem mezi lopatkama, se sedlem na hřbetu, a polochcíplou kobylou kolem krku, tak už jsem nechtěl být gaučo.
Doma jsem si opekl steak na lávovém grilu (ale klidně můžeš použít klasickou pelvis), a i když mám stejky raději well done, tak jsem si ho tentokrát udělal rare. Byl výtečný, lahodně šťavnatý a na jazyku se téměř sám od sebe drze rozpadal. Jenom byl tak nějak divně cítil po rašelině.

Na přílohu jsem použil obyčejné vařené brambory maštěné máslem a Říp zeleninové oblohy.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Hyenek
74 příspěvků 01.01.10 14:49
Ježíši Kriste Sedmibolestná!

mě snad fakt klepne. Abych nemusel odpovídat na několik rozhořčených emailů najednou, využiji tuto cestu:
Slovo „argentický“ je použito záměrně a ti, kterým je tento „mimomísák“ určený, tomu rozumějí.
Pro puritány: „argentický“ je vyjmenované slovo podle vzoru „alergický“ a podvzoru „rachitický“ (po ch měkké i, protože je to podmiňovací způsob). Zájmeno „argentýnský“ (u nás hojně používané v názvech měst - např. Argentýnec nad Vltavou nebo Hrochův Argentýnec) se množí podle vzoru „Ententýky dva špalíky“. A přídavná číslovka „argentinský“ - no to snad nemůžeme po žádném gaučovi očekávat ani ve snu.

 
Hyenek
74 příspěvků 01.01.10 20:12
Francouzáku /ao - čučkořídka

tady to máš:
Placky jsou klasika: vařené brambory, polohrubá mouka, vejce, sůl. Natěstovat, nechat oschnout a upéct na suchém šporhéltě. Fotr do toho těsta přidává ještě trochu majoránky, ale ta tam není důležitá. Čučkořídka: uvařit čočku úplně beze všeho, jenom ve vodě. Pak scedit, smíchat s jogurtem a česnekem rozetřeným v soli. Na to plátky tenké cibule, pár strouhanců okurky, 1 strouhanec křenu, trošku toho božího zelího a na porci 1 kozí roh. Pak se to zamotá a posolí mletou pálivou paprikou. A dál už to znáš.

Pozdravuj kluky a Krakonoše.
Jinak Pupek se včera vzorově zrušil Modrým andělem, kterého prokládal medvědama. Ráno jezdil porcelánovým autobusem a teď dělá hodnýho. Včil peče „Kuře unplugged“ a na to, že sotva stojí a ještě pořádně neví čí je, tak to voní báječně. Ve vzduchu cítím divoký tymián. Tak jestli to bude dobrý, hodím sem recept. I když nevím, jestli se mně to podaří, protože zasvinil všechny počítače a server linuxem a všem nám cvičně od půlnoci zablokoval MAC adresy, že prej až vystřízliví…
No, když se na něho dívám, jak se u toho sporáku kýve, tak rýži asi udělám sám.

 
Hyenek
74 příspěvků 01.01.10 21:09
Flu

Asi máš na mysli recept na Like a slob /> 1 kg vepřové krkovice bez kosti
1-2 tvrdé hrušky
1 petržel (kořen)
1 dl hruškovice nebo kalvadosu
4 stroužky česneku
1 velká cibule
sůl, mletý pepř, celý kmín
1 hvězda badyánu
5 hřebíků
vepřové sádlo čistý z hovězí polévky.

Do vazivových škvír mezi jednotlivými krčními svaly vetkneme klínky hrušky a petržele, zepředu i zezadu. Maso polijeme kořalkou, zapálíme a necháme si sežehnout obočí. Když maso dočmoudí, promažeme povrch utřeným česnekem se solí, opepříme a bohatě pokmínujeme. Obsypeme kolečky cibule, přiložíme badyán a hřebíky a pečeme na sádle, občas podléváme vývarem.
Pečínku nakrájíme na velmi tenké plátky, zalijeme vypečenou šťávou a podáváme s jemně nakrájeným syrovým zelím, jen lehce osoleným a pocukrovaným (Pupek do toho zelí rve ještě hodně křenu a hořčičného semínka, ale tím podle mě přebíjí tu nasládlou chuť hrušek a petržele v mase).

 
Hyenek
74 příspěvků 01.01.10 23:10
Kuře Unplugged

1 kuře
hrudka másla
1 citron
sůl
merdov
divoký tymián
zeleninová podlívka.

Příloha:
500 g žampionů
sůl
mletý pepř
drcený kmín
utřený česnek podle chuti,

olivy.

Kuře pomáslíme, okořeníme, vycitroníme a normálně upečeme. Žampiony nakrájíme na čtvrtky a přidáme do pekáče těsně před dopečením spolu s ostatními surovinami. Nakonec dozdobíme olivami.
V originálu tepelně opracováno jinak (transformátor vn, nádledně zkratovaný kuřetem a k velké radosti spoluobčenů dočasně unplugged), ale protože je to životu velmi nebezpečné a je to jeden z dalších Pupkových úletů, tak to raději neuvádím v původním znění.
Ale koření jsem snad trefil.

 
svato
1416 příspěvků 02.01.10 02:21
ja tu furt tvrdím,

že som senilná a nemám tú správnu predstavivosť, lebo jediné, čo si viem predstaviť po tom, čo niekto dá koňovi medzi sedlo a chrbát kus kosti, je, že naklepaný a zmäknutý bude pravdepodobne jazdec (nebolo by video?)

 
Hyenek
74 příspěvků 02.01.10 08:05
Svato

co máte pořád s tou senilitou? Vždyť to nikdo netvrdí.
Mimochodem, ta mršina měla mezi sedlem a hřbetem ještě deku a očividně jí nevadilo, že má o obratel víc. A taky jsem hned za humny spadl a už jsem se nedostal zpátky do sedla. Takže jsme celou projížďku v podstatě absolvovali oba pěšky. A video by nebylo, neboť když pádím koňmo široširou pampou směrem k Andám, vítr ve vlasech, růži v zubech, a ještě k tomu s masem pod zadkem, tak se většinou nevideuji (krásné slovo). Nejsem senilní Che Guevara!

 
Alice_G
505 příspěvků 02.01.10 08:41
Hyenku,

u kuře unplugged si ani netroufnu tipnout, co je to merdov. Mrkev? Merlík? Merlot? Merde? Ještě něco horšího? Čočkovou náplň balíš do bramborových placek? Okurku dáváš asi sterilovanou, že.

Svato, pokud někdo dá maso s kostí mezi sedlo a živý hřbet koně, nedojede daleko .

AG

 
Hyenek
74 příspěvků 02.01.10 08:48
Alice_G

merdov je rozmarýna. Lékařská. Obyčejná. Čočková náplň, ono to je spíš něco jako salát, se pchá do klasických bramborových placek a podává se to jako příloha k jihočeské verzi souvlaki (malé špízečky z vepřové kýty). Okurka je čerstvá - hadovka, ale nechá se použít i kvašák. V dnešní době však asi není problém sehnat okurku čerstvou celoročně. Ještě se mohou přidat čerstvá rajčata, ale teď v zimě to nemá cenu, protože mají syntetickou až žádnou chuť.
A na mého koně mně nesahejte nebo vám za něho nedám království!

 
Hyenek
74 příspěvků 02.01.10 11:15
Wongovci
  1. studená varianta - je to úplně jedno, jestili bílé do červeného nebo červené do bílého. Ono to stejnak bude vždycky do červena.
    Pořádně zamotat, přidat vinný list nebo list z černého rybízu, koření, zalít slaným nálevem a nechat projít mléčným kvašením. Podobně jak děláš v létě kvašáky,
  2. teplá varianta - tam vždy bílé do červeného. A bílé trošku předdusit s cukrem, solí, octem, kmínem a hořčičným semínkem. Můžeš přidat i křen, ale ten je lepší až nakonec na posypání. Taky to můžeš zahustit rozstrouhanou vařenou erteplí,
 
svato
1416 příspěvků 02.01.10 12:22
Che Guevara

akosi nestihol byť senilný, ale zato môj príbuzný príbuzného a jeho a Fidelov osobný známy tvrdil, že bol (na rozdiel od Fidela), no, horšie ako sukničkár…
A ten vzťah k videu, prosím, revidujte. stále mám taký pocit, že prichádzame o veľa.

 
Hyenek
74 příspěvků 02.01.10 12:50
Svato - video

S videem jsem dost neperspektivni, protoře na koně, koště a na motorku si obvykle kameru neberu . A v rodinném archivu mám jenom takové thrillery, jako když taťka se strejdou vařili v pět ráno (oba úplně napadrť) maggi v kostkách, protože to prý nemůže být nic těžkého, pak jak si naše mamka při výrobě španělských ptáčků slepila sekundovým lepidlem prsty na ruce anebo jak o vánocích otec chytal ryby uprostřed chladírenské věže v jednom nejmenovaném energetickém zařízení (tam taky vzniklo „Kuře unplugged“). Všechna moje videa však mám zakázaná kdekoliv a kdykoliv publikovat.

 
Hyenek
74 příspěvků 02.01.10 15:41
Pupkova antipasta

Do mísy dát:
2 pečená nebo grilovaná kuřecí prsa – zbavit kůže a nakrájet na kostky nebo nudličky
1 větší cibule – drobně nasekat
4 stroužky česneku – rozdrtit nožem naplocho a jemně nasekat
2 PL kompotovaného ananasu – nasekat
2 PL zeleninové směsi hrášek+mrkev+ku­kuřice (konzerva)
2 PL houbiček v octě – větší kloboučky nasekat, přidat do mísy i s trochou octového šlemu
1 PL kaparátek v octě – nasekat
250 ml sladké chilli omáčky
drcený sečuánský pepř špetka mletého kyšince
rajčatová šťáva na zalití
kapka oleje
sůl podle potřeby.

Vše zamíchat, ochutnat a případně upravit podle vlastní chuti. Pak nacpat do skleniček, dolít rajčatovou šťávou a sterilovat. K této fázi ale Pupek nikdy nedospěl, uvedené množství dokáže sežrat během dvou hodin jen tak nasucho.

Výhoda je, že se na tom prakticky nedá nic zkazit a má to všestranné využití. Nejlepší je tato antipasta s hrudkami jasmínové rýže.

 
Hyenek
74 příspěvků 02.01.10 16:16
K antipastě

Zapomněl jsem – ještě tam patří asi 100 g masité kapie nakrájené na kostičky. Tu tam ale já nedávám, protože mám na papriku alergii.

 
Hyenek
74 příspěvků 03.01.10 11:58
Pěnový rybí salát

250 g kyselých sleďů – sleďové filety, křišťáloví sledi (tak křišťáloví, že už víc křišťáloví být nemohou), korunní sardinky nebo zavináče
1 velká lžíce pálivé pasty Erős pista, Sambal oelek nebo něčeho podobně pálivého
1 větší cibule
1-2 lžíce nakrájeného zelí – úplně jedno jakého, čerstvého nebo kysaného, kombinace obojího, prostě takového, na které máme chuť nebo je po ruce
1 malá plechovka sterilovaného hrášku
2 kozí rohy
2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany
drcený pepř.

Ryby nakrájet na kousky, kozí rohy na kolečka, cibuli na tenké měsíčky. Všechno promíchat v míse a nechat uležet.
K ruce si pro jistotu dejte pěnový hasicí přístroj (lze nahradit sněhovým).

Já sice tyhle tátovy žhavé výstřely zrovna nemusím, ale on to s odpuštěním žere po půllitrech. Přikusuje k tomu takové ty dlouhé tlusté slané tyčky a zalívá to pivem. A pak když chce něco říct a otevře čuňu, tak opadají všechny listy na pokojových kytkách v okruhu 333 metrů.

 
Hyenek
74 příspěvků 03.01.10 14:30
Bučovičáci
  1. Fura říká, že prý charolais nebo blonde d´aquitaine.
  2. Na domácí klasiku krk, na noční akci loupanou plec. A kuře si prý máte zase půjčit od staré Říhové, ta je má nejlepší.
  3. Přijedeme ve třičtvrtě na duben - jako obvykle.
  4. Jak letos vypadá Geofrey? Doufám, že ho nesežerete dřív než dorazíme do předních linií
    Zdraví Bína a otec Fura
 
Hyenek
74 příspěvků 03.01.10 16:36
Tři masa do skla / pro Dolfise a opavské kmotry

na 2 porce i s přídavkem:
100 g hovězí svíčkové (palec)
100 g vepřové panenky
100 g kuřecích prsíček
100 g dobrého tvrdého sýra
2 vejce
1 rajče
citrónový pepř.

A k tomu kaviár z mamuta
PS: na tu omáčku si ani zaboha nevzpomenu, ale nač to kazit! Ale stařík ji má určitě někde napsanou a zašitou v šufleti, tak potom pošlu.

 
Hyenek
74 příspěvků 03.01.10 17:36
3 masa do skla
  1. nasucho, šťávu pustí rajče a trochu i to maso
  2. tučný dementál
  3. Dolfis vám to řekne, chytá na to kapry
  4. to asi nepůjde. Nemá teď na počítači žádný WYSIWYG editor a na surový kód je už moc starý a líný. A taky brácha mu trochu přistřihnul karburátor na serveru, takže si teď sotva škrtne. Horší bude, až si toho všimne, to asi přistřihne bráchu a já to slíznu s ním.
  5. nemůžu, před chvílí zmizel ve tmě. A podle toho, jak se tvářil, viděl bych ho dneska na Ctrl+Alt+Del.
 
Hyenek
74 příspěvků 03.01.10 19:44
Hodonínská šabla

kuřecí spodní stehýnka
uzený vepřový jazyk
cibule
kapie
sůl, pepř
olej česnečka
strouhaný křen.

Šehrezádo - budeš muset počkat na zdroj. Dává tam mleté telecí, ale jak to dělá, to fakt nevím.
Uheráku - lák dělej raději slabší, kuře je sviňa. A jak to přepískneš, už se to nedá vrátit zpátky. Dosolit se to dá vždycky.
Cando - ten skript ti pošlu, ale až budu v Brně (asi v úterý).
Pepane - zkus udělat ty taliány podle nějakého receptu na internetu, mně se nějak nezadařilo. Tata je taky párkrát dělal, ale že bych z toho byl říčný, tak to teda ne. Zato se mně podařilo vyprodukovat přímo excelentní čajovky. Šuline: ten kabel máš křížený nebo nekřížený?
Bučovičáci: příští týden to nepůjde, jedeme zabíjet pašana. A já s tím svým kolenem se ještě moc necítím.
Brčo: s tím chorizem budeš asi taky muset počkat na Godota, má ten recept napsaný ve španělštině a to zrovna není moje kafe. Ale vím, že je to hrozná piplačka, jak na suroviny tak na práci. Takže se snad asi vyplatí koupit si ho v nějakém obchodě. A na ten pršut taky zapomeň. Před vánocema jsme vyhodili 3 asi půldruhakilogramové šrůtky, protože jsme neodhadli místní povětří a vlastní schopnosti.

 
Hyenek
74 příspěvků 03.01.10 21:11
Poltergeist

1 dl Key rumu
1 dl šampaňského
1 PL „masa“ z červeného grepu
2-3 čerstvé maliny
snítka čerstvé rozmarýny
 led.

Na dno sklenice dát maso z grepu. Přidat pár kostek ledu, maliny, zalít Key rumem, dolít šampaňským a dozdobit rozmarýnkou.

Po dvou až třech koktejlech se začnou dít věci!

 
Hyenek
74 příspěvků 03.01.10 21:48
Kuře Manta

Přiznávám, rejnoka jsem jedl jenom jednou v životě, ale řeknu vám - nic moc. V našem rybníku se za posledních pár let rejnoci taky nějak nepřetrhli a tak jsem o5 začal podvádět:
(1 porce)
1 kuřecí prsíčko - podélně rozříznout ale nedoříznout, rozložit a naklepat na větší plát šťáva z 1/2 citrónu – pokapat maso, zakápnout olejem a nechat v ledničce uzrát
1 PL ústřicové omáčky (přidat až nakonec) špetka mletého pepře špetka provensálského koření
 sůl.

Kuře „mantu“ opéct na grilu, roštu nebo na pánvi.

Poznámky:

  1. příloha jakákoliv, velmi zajímavý je vařený květák na růžičky nebo vařený kukuřičný klas
  2. neměnit ústřicovou omáčku za rybí, dovoleno je však použít na oblohu holandské matjesy
  3. recept jsem prostě sprostě ukradl, ale neřeknu komu, protože by mě zabil
 
Hyenek
74 příspěvků 04.01.10 07:29
Pane Arnošte

právě kvůli takovým lidem jako jste vy, jsem se přesunul do chléva „Mimo mísu“, abych nepobuřoval a neobtěžoval slušné ovce z obce. Tady mně nikdo nebrání v tom, abych neoslovoval ty ovce černé. Stejně tak, jako vám nikdo nebrání, abyste se kdykoliv svými rty letmo dotknul mých hýždí.
PS: Pupek by vám sice asi bez sebemenších rozpaků s a s velkým gustem řekl, abyste mu políbil prdel, ale mně je takové výrazivo proti srsti. Když se chcete do něho navážet, tak proč si to nevyřídíte přímo s ním? Nejsem předžvýkávač! I když pochybuji, že by mu stálo se s vámi vůbec bavit.

 
Hyenek
74 příspěvků 04.01.10 09:01
Rosice - telecí
  • na vídeňský řízek telecí vrchní šál,
  • recept na Fibonacciho ti neřeknu, to je jeho majstrštych a sedí si na něm jak ropušák na prameni. Vím jen, že to dělá z telecího ořechu a hrozně složitě to dusí (ňahňá se s tím půl dne a cosi mrmle o delta ohřevu, fuzzy množinách, že by si zašpikoval až by brečel a něco o skelném přechodu - i když ten se snad používá u polymerů, ne?). A s kořením ti taky moc neporadím, tím dlouhým dušením se všechno tak spojí, že to nejde poznat. Jo, a dává do toho lanýže.
 
Hyenek
74 příspěvků 04.01.10 09:28
Klondike sborná

Si zatím udělejte lečo a kakao s rumem. A furt neotravujte. Večer přivezu čajovky a kreon. A jestli se cestou do něčeho dobrého trefím, tak i zvěřina bude. Hlavně jestli máte dost frankovky!

Na routru naklonujte MAC adresu podle MAC serveru, hlavní IP se přiřazuje dynamicky a přiřazuje se ze serveru. Na noťasech se vám interní IP nastaví buď automaticky, nebo si je očíslujte sami (.2-.15, AP bude mít asi .1) - to se týká hlavně těch poťapanců s linuxem (tam se to tuším nastavuje přes ifconfig). Hlavně ale, abyste neměli vnitřní IP stejné.

 
Hyenek
74 příspěvků 04.01.10 10:10
Klondike

AP má asi 192.168.1.1 i s ke­čupem a hranolkama! Ale jak to tak pozoruji, raději se v tom nevrtejte. Hlavně se nehrabte v poštovním serveru!!! A Davidovi raději cvičně zlomte obě ruce. Nebo mu aspoň seberte myš.
Já už se oblíkám a razím. Přijedu asi tak za 3 hodiny, podle toho, jak to bude vypadat na Vysočině a jak mně stařík přes svátky zrichtoval moje/jeho auto.

Vzkaz všem ostatním - email.

 
Hyenek
74 příspěvků 09.01.10 17:19
Fanyn goes to Hollywood

s tou cibulí do guláše moc neblbněte. Takové ty báchorky maso:cibule = 1:1, a ještě přidat protlak, který je sám o sobě sladký, to je vražda! Jak jednou guláš dostane nasládlou chuť, hlavně právě z cibule a sladkého protlaku, tak už se to hrozně špatně napravuje. I to maso dostane takový divný čmuch a spolu s majoránkou na finiš ho úplně rozhasíte. Jiná by ovšem byla, kdybyste guláš vařili echt magyar - spíš jak u nás gulášovou polévku s bramborama. Ale i tam bych té cibule, ubral. Ale jestli ti můžu poradit, udělej pořádný hustý boršč, tam ta cibule nevadí. Nebo dršťkovku. Stejně jsou v té vaší zablešené putyce všichni zlití a zralí na talutu, tak jim sehřej česnečku od včerejška.
A to hlavní. Fanyne, už nečti!

 
Hyenek
74 příspěvků 09.01.10 18:12
Komedianti!

Nebo spíš komici.

  1. Fibonacci - gin, suchý bílý vermut (nejlépe Martini Dry), camprdlík bolsu - pít ve Fibo posloupnosti :-)
  2. Boccaccio - zatím ne, ještě jsem nečetl letošní zákony. A vlastně se k tomu (ostatně jako každý rok) ani nechystám.
  3. +1 = Klabzubova jedenáctka
  4. +2 = prasečí polévka
  5. asi myslíte Bajkalsko-Amurskou magistrálu. Ale tu tam u vás nenamícháte, ta se míchá pouze v Brně :-)
  6. Machiavelli - pomerančový džus, sekt:minerálka 1:1, lístek máty a dál podle bodu 2)
  7. Lední medvěd - sakra chlapi, to nemáte google? Igristoje+Fin­land vodka
  8. Noční můra - jo, to děláte správně, ale při tom množství zkuste odebrat hřebíček a vrznout tam jednu hvězdici badyánu
  9. tohle fakt nevím, ale podle chuti tam je 1/2 ouza, 1/2 hard absintu, do skleničky se na to dají dvě zrníčka kávy, zapálí se to a tím se docílí toho, že se kávová zrnka jakoby opraží a pustí aroma - a vy si spálíte ty vaše mlsný huby!
  10. asi se jedná o ten tlamolep, jak se u nás posledně střískala ta vaše servírka - sladký červený vermut, vodka, červený sekt a černá oliva. Jméno ten huhu koktejl ještě nemá, ale tatík musel ráno vytírat poblitý hajzl. A s tou jeho prostatou asi moc nadšený nebyl.
 
Hyenek
74 příspěvků 09.01.10 20:30
Fanyn goes to Hollywood - zahušťování guláše

Jak zahušťování, tož ste tam blbí nebo co? Guláš se nezahušťuje, páč je z toho potom perkelt nebo ještě něco horšího. Ale když si to hosté mocí mermo vymrčují, tak tady máš pár tipů:

  • rozvařenou cibulí, ale to se bije s tvým předešlým dotazem
  • chlebovou střídkou, tam však guláš druhý den, pokud ho pořádně nepovaříš, jakoby nakysne
  • natrhaným rohlíkem, pak ale pořádně rozvařit
  • strouhankou z asijské tržnice - ale nevím, odkud oni ví, že mám cihelňu
  • normální jíškou, pro zahraniční hosty instantní tmavou od Vitany
  • tip od Pupka: do uší si dej náušnice z kostek masoxu, do očí si kápni pár kapek maggi a guláš zahusti takovou tou normální gulášovou polévkou z pytlíku výše nejmenované firmy
  • Fanyne, přiznej se, že jsi dneska něco četl!
 
Hyenek
74 příspěvků 10.01.10 00:12
Manon Cro-Magnon - pečená vepřová panna

2 vepřové panenky
20 dkg pepřového špeku (tenké plátky)
asi 20 malých šalotek
asi 400 g malých žampionových hlaviček
pár jalovčinek (po upečení odebrat)
1 sříkanec bílého dezertního vína (vzhledem k malému množství na značce až tak nezáleží)
půl hrsti houbince - to se těžko vysvětluje: v originále se používají sušené plátky černého lanýže, česká náhrada je sušený stroček trubkovitý (tak to dělám já) a je prý možné použít i bedilo nebo jiné sušené houby (to jsem ale nezkoušel)
2 snítky voňavky (tymián, rozmarýn, majoránka, mateřídouškou, petrželová nebo jiná nať…)
mořská sůl.

Pekáček vyložit slaninou, na ni dát na střídačku půlky šalotek a žampionů, jako u piškvorek. Na tuto vrstvu přijdou odblaněné a odšlašněné panenky, jen mírně osolené. Přidat bylinky a jalovčinky, zastříknout vínem. Pak se vše posype houbincem - a to je největší kámen úrazu. Aromatické houby si pokrm dochutí podle svého, těm chuťově neutrálním až nevýrazným houbám je to jedno. Tam vyhrává voňavka.
Poslední dvě vrstvy opakovat v obráceném pořadí - žampiony a půlky šalotek, a celé to zakrýt zbývajícím pepřovým špekem.
To celé upéct.
Před podáváním nakrájet na medailonky, obložit upečenými žampiony, šalotkou, případně špekem.
Příloha: hranolky, pečené brambory, bílé pečivo, různé dresinky, zelenina (ve Franta-Fe si k tomu náš domácí dělal ještě míchaná vajíčka na oblohu).
Obměna: poslední vrstvu žampiónů a šalotek jde nahradit plátky předvařených brambor.

 
Hyenek
74 příspěvků 10.01.10 03:02
Pardubice zdraví Hradec a naopak :-)

Omlouvám se za pozdní odpověď, ale v novém roce se toho na mě nějak sesypalo zufíl (zkoušky, natržený vazy v koleni, tatík zase nepřekvapivě překvapil, ségra rozflákala další auto a jiné jobovky).

K vašemu dotazu:
Použít IMAP na kotlety je pěkná pičblbost. IMAP je internetový protokol na e-mail!!! Ale jestli myslíte MAP, tak to je odborně Mechanická Aktivace Proteinů, česky to znamená, že to maso normálně naklepete paličkou. Ale taková ta vědecká moudra by vám asi líp vysvětlil Pupek, ten má ty svoje myofibrinohydro­genkarbouhláty, aktíny a myosíny snad i v noční moči.
A k tomu klepání masa - kotlety naklepávejte jen když je budete něčím plnit (s igelitem v mezižebří). A možná snad ještě krkovičku.
Ale když budete dělat fajnové vepřové řízky (ať už přírodní, smažené v trojboji nebo na férovku), tak je neklepejte, jenom je trošku prsty párkrát zprohýbejte, maximálně jim dejte zlehka pár facek nebo jim dejte párkrát pěstí na solar. A pak je rychle opečte na rare nebo medium. Na talíři sice vypadají prťavě, ale uvnitř jsou šťavnaté tak, až jsem na ně dostal chuť. Prostě se k nim chovejte jako k biftekům z pravé svíčkové. Jo, ještě jsem si vzpomněl, Pupek si před „lámáním masa v ruce“ ještě popatlá prsty worcesterem a olejem. Řízky solí a koření až úplně nakonec. To sice nevím proč, ale asi to má nějaký smysl. Nebo že by woodoo?
No a na ty óóóbrovský řízky přes celý talíř, sic krapet suché až průhledné, si můžete zajít naproti do hospody. Nebo si je nechte zabalit do bramboráku, tam se to ztratí.

 
Hyenek
74 příspěvků 10.01.10 04:14
Jejíšpičačky

v tom vám asi neporodím . Na pečení jsem levý jak damascénská šabla. Ale zrovna se chystám zpátky do Brna. Teda pokud pod těma hromadama sněhu tady najdu to svoje atomově vytuněné rozkližovadlo. Možná se dnes večer stavím. Po desáté? Že bychom se na to těsto tak nějak podívali společně. Máte dost lepku?
Broňo: na to orestování papriky se vykašli, dá se to udělat daleko jednodušeji a bezbolestně.
Wronski: nevím, já jsem odkojený widlák. Ale když napíšeš distro linuxu a TTP soustruhu, tak se zeptám kluků. Pupek je teď off side.
Pavlíno: tu půlku bych si vzal. Za kolik a co je to za hovado? A dá se to tam někde hned rozhodit? Mně se do toho mýho prdítka, celá půlka nevleze. A nerad bych měl za spolujezdce rozpolcený prase, i když já bych ho zakšíroval, ne že ne.
Oni jsou teď policajti nějak moc kách hákliví a kdyby po něm třeba chtěli občanku.

PS: všechny auta na míle daleko jsou zavalena tunou sněhu a půl metrem sazí, jenom to Okálovo rezaté fried-out combi je úplně čisté a bez závějí. Dlouho mně to vrtalo v hlavě, jak to ten chlap dělá, že jako jediný z celé čtvrti ráno neškrábe skla a nastartuje i bez žhavení. Parkuje na kanále!

 
Hyenek
74 příspěvků 10.01.10 05:40
Jejíšpičačky

kdo není z Brna, tak Jejíšpičačky jsou baby z Heršpic! To jen aby nebyly nějaké rozpaky a studem orosená čela.

Wronski: otevři si terminál a pomocí příkazu cd si najeď do složky, kam sis stáhl ty soubory (používá se to jako v klasickým DOSu)
až se tam dostaneš, napiš: ./configure
make
make install
Kdyby to řvalo něco ošklivého, tak zkus před ty příkazy napsat sudo. Bude to po tobě chtít asi root heslo. Když ho nevíš, tak jsi v Heršpicích. Ale takhle na dálku to nevyřešíme, odpoledne se spojíme a já se to pokusím nějak zjistit.
Pavlína: tu půlku si vezmu celou, s cenou souhlasím. Nic se bourat nemusí, jedu tátovo popelnicí, protože svoje auto jsem sice našel, vyhrabal, oškrabal, ale nenastartoval. Šura: ten římský kmín chceš celý nebo drcený? Ale ten tmel jsem nesahnal. Soráč. Čmoud: neboj, kimči vezu, sice není moje, ale spoléhám na tatíkovu sklerózu. Hodíme po akci Kuře unplugged nebo jsi ještě bez prémií?
Hobo: zkus tu anténu dát jednou svisle a jednou vodorovně. A prubni to. Ale ten typ, co máš ty, by měl hravě zvládnout těch 10 metrů+jednu zeď, i kdyby sis tu anténu strčil třeba do, teď si nemůžu vzpomenout na ten výraz. Jo, už to mám - do flašky s mlíkem. Pak ještě zkontroluj, jestli není někde poblíž nějaký zdroj rušení (jiný AP, silný magnet, A/R, tvoje tchýně a jiná svinstva).
Teď mě napadlo, nemáš náhodou ten router položený na té velké ramplkisně, co máš vedle televize? Wifi sice jede v GHz a zvuk jí nijak nevadí, ale když do toho pajšlu vevnitř pustíš zevně pár volumů doprava, ty máš ještě ten basák nahoře a tam je magnet, že by to vytáhlo plomby ze zubů i u bezzubýho, takže jinak. Všechno nech tak jak je, jenom ten router dej třeba na okno. A zkus to.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz