Tak si tu prohlížím své poklady a pomalu začínám spřádat plány na
Vánoční menu. Zatím si jen tak listuji v knihách odborníků a nakukuji
zvědavě ostatním Labužníkům pod pokličky. Chuťové pohárky se mi
probudily na 100%. Jen ten jídelníček zatím nikde.
Zajímá mě jak jste na tom Vy ostatní, co se u vás podává v těchto
svátečních dnech
Sváteční menu
Nikdo se zatím neozval. Mohla by to být truhlice nápadů v Česku a
pěkný let světem mezi krajany. Tak to zkusím.
V Itálii se teprve v posledních letech v některých rodinách slaví
Štědrý večer, hlavní oslava se tradičně koná na Boží hod. Pokud to
bylo možné jezdili jsme k rodičům na vánoce a potom jsem udržovala
tradici včetně koled a Rybovy mše vánoční. A ryby vévodí celému
menu.
Předkrm bývá salát z mořských plodů, čerstvě uzený losos, malé rybí
paštiky, lehký bramborový salát (ten mívá velký úspěch, tady ho
nedělají).
Následuje dobrá mořská ryba pečená v papilotě, dušené artyčoky a
salát z červené trevigiana (oboje trochu nahořklé na dobré trávení).
Čerstvý ananas nebo ovocná macedonia s citronový šerbetem, dospělí si na
to kápnou likér.
Na závěr panettone. Celou večeři doprovází dobré bílé víno a spumante.
Protože se večeří v osm, tak se v jednu jen překulíme do pelíšků,
těšíme se na další den dobrot a je nám moc dobře.
HEZKÉ VÁNOCE - Sveva
Pro nezájem dětí jsme odvrhli prababičky Kubu a Kapra na černo a
připravili jednodušší, neměnný program.
Zatím, co rodina ochutnává lahůdky z předkrmové mísy / paštika
v rosolu, kuřecí roláda, šunkové kornoutky se šlehačkou a křenem a
různě upravené sýry/ domácí paní dokončuje hlavní chod.
Lehkou rybí polévku se smaženou houstičkou
smaženého kapra s bramborovým salátem
pro babičky smažený telecí řízek s citronkem
pro dědu misku strouhaného křenu k ochucení kapra a stopečku hořkého
likéru.
a pro všechny bílé víno.
Usedneme ke stolu, vzpomeneme ty, kteří už s námi nejsou a po celodenním
hladověním se radostně pustíme do jídla.
Poté se odsuneme do obývací místnosti k dortu, štrudlu a sváteční
kávě, ke které si babičky dopřejí skleničku koňaku.
Na mísách je i drobné sváteční pečivo a desítka bohatě zdobených
obložených chlebíčků, které ten večer nikdo nejí, neboť musí zůstat
do druhého dne, abychom je mírně oschlé pojídali k ranní kávě a
k prohlížení darovaných knížek.
Děti jsou při té činnosti peskovány, dospělí to za leta zkušeností
zvládají bez mastných fleků zcela bezchybně.
Doufá, že nám Pán Bůh dopřeje zdraví.A přejeme ho i Vám a ještě
štěstí a dlouhá leta.
sa u nas nemeni. Sem tam nieco pridame, ak mame chut. Ale tradicne je u nas
Kapustnica.
Zemiakovy salat. Rezne. Rybka. Bobalky/opekance. Plnena kapusta. Makovniky a
orechovniky. K tomu vsetkemu nas Zemplinsky kolac (ako vianocka). Krajaju sa
jablcka. Podava sa med a orechy alebo Medovnik/Marlenka alebo Stedrak. Cukrovi
malo, len tak na chut, zvacsa medvedie labky. robievam medovnicky, na stromcek
aj do pusy. Nie vela, primerane. Takze v suhrne u nas tradicna nasa zemplinska
prosta ale o to lepsia(aspon pre nas) klasika. Dokonca ani vyzdobu
neprehanam.Tradicne po nasom. Klasicky biely obrus vysivany, vencek vonavy…a
pre pocestneho okoloiduceho na muriku posluha/vysluzka… verte alebo neverte,
nikdy sa tam dlho neobhriala..
Přeji Ti požehnané svátky. S tou výsluhou je to moc pěkné a s plněnou kapustou neobvyklé a zajímavé. Měj se dobře.Dagmar
moc hezky jste to napsaly, úplně už to dýchá. Já miluju všechny
svátky, hlavně ty vánoční, tmu za okny a uvnitř pohodu se spoustou dobrot,
pohádkou v televizi, blikající svíčky (ještě lepší by byl krb , ale
ten nemáme)… a k tomu celou rodinu nebo kamarády. U nás se 24. začíná
den vánočkou a štrůdlem. Ten dělává tchyňka, umí snad nejlepší na
světě. Dělávám lehčí minutkový oběd (hafča se odmítá postit, že by
byl zesláblý). Poté připravím cukroví do ozdobných krabiček a jedeme ho
i s dárky rozvážet po příbuzných. Praktikujeme to tak co jsme s hafčou
zůstali sami. Je to příjemně prožité odpoledne.
Doma na nás pak čeká slavnostně prostřený stůl, kde je od všeho kousek
… jen bez polévky. Předkrm se většinou mění od šunky s křenovou
šlehačkou až po třeba lehký salát či plněnou broskev. Řízky děláme
vepřové a kuřecí, kapr se u nás nejí. Salát klasika bramborový a
moravský či znojemský - říkáme mu tak.
Většinou jsme po tomhle docela napraní, že už ani ty ostatní dobroty
nemůžeme, tradiční chlebíčky, ovoce, cukroví, někdy ještě kubu (zase
jen já). K tomu dobré víno, já i vaječný koňak.
U nás se hoduje spíše další sváteční dny, to se schází rodina. A pak
už je to různé, tradice moc nedodržujeme, každý rok je to jiné , ale
letos určitě i kachnička, ta už je v mrazáku
je docela konzervativní: Rybí a jako rybí polévka, šneci s bylinkovým máslem a kuba, smažený kapr (a rádobykapr), kapr pečený na másle s česnekem a rozmarýnem, pár krůtích řízků (nejlepší jsou ve dvě ráno, když se člověk vrátí zmrzlý z půlnoční), bramborovo-zeleninový salát, jablečný štrůdl, cukroví, muzika, štola. Na přípitek šampaňské, jinak bílé víno, voda, střik. Po večeři k cukroví káva, pro toho, kdo chce a neřídí třeba i punč nebo ke kávě troška koňaku.
Sváteční menu, vhodnější doba snad ani není. Čtu si veřejné
příspěvky a je mi z vašeho psaní dobře. Nevadí, odkud píšete, je milé
když vnášíte své vánoční zvyky do ciziny a když jejich přejímáte za
své. Lidské teplo vychází z vašich starých obyčejů, převzatých
z dětství. Vašim nostalgickým vzpomínkám rozumím. Zhltal jsem vaše
řádky všechny a věřte, obohatily mé vědomí. Neumím být pouhým
konzumentem vašich receptů a svátečních zvyků. Pak by mě napadlo, že jde
jen o zahnání hladu, tentokrát něčím výjimečným. O to jistě jde. Ale
mezi řádky dýchá ještě cosi jiného. Mile nehmotného. A to samé voní
z vašeho přátelského předhánění v posílání návodů na vaše nejnej
ňaminy. Díky zato, že ještě takové bytosti jsou. A těch pár
škarohlídů, patří i sem. Nejsou zlí, to by tu nebyli vůbec. Jejich
peprné poznámky nemohou můj dobrý pocit nijak ovlivnit.
Vím, že u všech nebude vánoční pohoda, jaká být může. Třeba už ten
stav ani nelze změnit. Radu na bolesti neznám, snad jen si občas všimněte,
zda nebezpečí nepřichází plíživě, po malých kapkách jedu.
Přeju všem svátky v klidu a pokusím se o totéž, protože letošní
vánoce v rodinném kruhu, jsou moje poslední
Vilém Wolfg
Pravidelně už bývají šneci, hlavně kvůli babičce (bohužel se jich
letos nedožila . Jelikož je jíme často během
roku, udělám nějaký jiný předkrm. Asi něco z uzeného lososa nebo
svatojakubek. Já si dám ráda s rodiči českou tradici, smaženého
kapříka a fajn salát. Mamka udělá i pár řízečků. Manža si udělá
něco zcela extra, ten se české tradice nezúčastní. Ale salát ochutná.
Myslím, že letos bude mít humra. Pak bude nějaký lehký dezertík. Možná
něco speciálního v kokotkách nebo Plovoucí ostrovy, které celá rodina
miluje. Zobneme nějaké cukroví a popijeme Champagne. Pak to jistí nějaký
ten dárek, pohádka a digestiv.
nevím, z čeho je mi lépe – jestli z příspěvků, jako vždy před
Vánoci milých nebo z toho, že je ti při čtení dobře. Nejspíš z tvých
slov, z kterých cítím, že se mezi námi cítíš uvolněně a příjemně.
Pokud bys měl chuť ještě chvíli se začíst, nabízím ti ke čtení
loňskou diskuzi, kterou tak trochu posouvám na světlo, třeba bude mít
někdo chuť ještě se rozpovídat Vánoční
zvyky TARGET = _new
Tobě přeji, aby trocha té pohody z různých koutů světa přeběhla
drátky až k tobě a stejně tak ti přeju, aby se rodinný krb, který
možná opouštíš, co nejdřív proměnil v jiný a tvému srdci milý.
A.
23.12. - krabí klepýtka s kroketami, pár Hu-hu koktejlů, večer
vyvenčení psa,
24.12. - kapustnica nebo boršč, 1 metr opečené vinné klobásy, odchod do
práce nebo 1 basa piva a 1/2 štědrovečerní pohádky,
25.12. - česnečka, pečená husí játra s brusinkami, halibut v páře
(lehce očesnekovaný, ocitronovaný a opetrželkovaný),
26.12. - zbytek kapustnice nebo boršče, sulc bez chleba, boloňské špagety,
na noc zapečené kroupy s česnekem a houbami (kuba),
27.12. - dopoledne dieta a intenzivní větrání bytu, odpoledne pečená
kachna se zelím a bramborovým knedlíkem,
28-30.12. - kvalifikace na Silvesta, tj. pouze tekutá strava, občas
prokládaná světlou a tmavou tlačenkou s octem a cibulí,
31.12. - ráno čalamáda, lák z kysaného zelí, kyselé okurky, aspirin a
spánek,
1.1. - ráno opět česnečka, v poledne slepičí polífka s nudlemi, večer
čočková,
2.1. - rajská nebo koprová omáčka s vařeným hovězím, kolínka,
odpoledne novoroční fotbálek nebo tenýsek plodně strávený na
střídačce,
3.1. - vyhození cukroví, které nám poslala tchýně, na oběd nádivka
z pečeného kuřete, pár natrhaných vlásků z prsíček a minerálka.
Večer druhé vyvenčení psa.
4.1. - balení nevybalených lyží a odjezd domů,
5.1. - šťastný nový rok!