Sváteční menu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
zlata
1200 příspěvků 08.12.09 14:34
Sváteční menu

Tak si tu prohlížím své poklady a pomalu začínám spřádat plány na Vánoční menu. Zatím si jen tak listuji v knihách odborníků a nakukuji zvědavě ostatním Labužníkům pod pokličky. Chuťové pohárky se mi probudily na 100%. Jen ten jídelníček zatím nikde.
Zajímá mě jak jste na tom Vy ostatní, co se u vás podává v těchto svátečních dnech

Reakce:
sveva
751 příspěvků 09.12.09 21:03
Sváteční menu - italské

Nikdo se zatím neozval. Mohla by to být truhlice nápadů v Česku a pěkný let světem mezi krajany. Tak to zkusím.
V Itálii se teprve v posledních letech v některých rodinách slaví Štědrý večer, hlavní oslava se tradičně koná na Boží hod. Pokud to bylo možné jezdili jsme k rodičům na vánoce a potom jsem udržovala tradici včetně koled a Rybovy mše vánoční. A ryby vévodí celému menu.
Předkrm bývá salát z mořských plodů, čerstvě uzený losos, malé rybí paštiky, lehký bramborový salát (ten mívá velký úspěch, tady ho nedělají).
Následuje dobrá mořská ryba pečená v papilotě, dušené artyčoky a salát z červené trevigiana (oboje trochu nahořklé na dobré trávení). Čerstvý ananas nebo ovocná macedonia s citronový šerbetem, dospělí si na to kápnou likér.
Na závěr panettone. Celou večeři doprovází dobré bílé víno a spumante. Protože se večeří v osm, tak se v jednu jen překulíme do pelíšků, těšíme se na další den dobrot a je nám moc dobře.
HEZKÉ VÁNOCE - Sveva

dag
542 příspěvků 09.12.09 22:03
sváteční menu

Pro nezájem dětí jsme odvrhli prababičky Kubu a Kapra na černo a připravili jednodušší, neměnný program.
Zatím, co rodina ochutnává lahůdky z předkrmové mísy / paštika v rosolu, kuřecí roláda, šunkové kornoutky se šlehačkou a křenem a různě upravené sýry/ domácí paní dokončuje hlavní chod.
Lehkou rybí polévku se smaženou houstičkou
smaženého kapra s bramborovým salátem
pro babičky smažený telecí řízek s citronkem
pro dědu misku strouhaného křenu k ochucení kapra a stopečku hořkého likéru.
a pro všechny bílé víno.
Usedneme ke stolu, vzpomeneme ty, kteří už s námi nejsou a po celodenním hladověním se radostně pustíme do jídla.
Poté se odsuneme do obývací místnosti k dortu, štrudlu a sváteční kávě, ke které si babičky dopřejí skleničku koňaku.
Na mísách je i drobné sváteční pečivo a desítka bohatě zdobených obložených chlebíčků, které ten večer nikdo nejí, neboť musí zůstat do druhého dne, abychom je mírně oschlé pojídali k ranní kávě a k prohlížení darovaných knížek.
Děti jsou při té činnosti peskovány, dospělí to za leta zkušeností zvládají bez mastných fleků zcela bezchybně.
Doufá, že nám Pán Bůh dopřeje zdraví.A přejeme ho i Vám a ještě štěstí a dlouhá leta.

jolana
5065 příspěvků 10.12.09 10:39
Menu svatecni,

sa u nas nemeni. Sem tam nieco pridame, ak mame chut. Ale tradicne je u nas Kapustnica.
Zemiakovy salat. Rezne. Rybka. Bobalky/opekance. Plnena kapusta. Makovniky a orechovniky. K tomu vsetkemu nas Zemplinsky kolac (ako vianocka). Krajaju sa jablcka. Podava sa med a orechy alebo Medovnik/Marlenka alebo Stedrak. Cukrovi malo, len tak na chut, zvacsa medvedie labky. robievam medovnicky, na stromcek aj do pusy. Nie vela, primerane. Takze v suhrne u nas tradicna nasa zemplinska prosta ale o to lepsia(aspon pre nas) klasika. Dokonca ani vyzdobu neprehanam.Tradicne po nasom. Klasicky biely obrus vysivany, vencek vonavy…a pre pocestneho okoloiduceho na muriku posluha/vysluzka… verte alebo neverte, nikdy sa tam dlho neobhriala..

dag
542 příspěvků 10.12.09 16:54
Jolano

Přeji Ti požehnané svátky. S tou výsluhou je to moc pěkné a s plněnou kapustou neobvyklé a zajímavé. Měj se dobře.Dagmar

zlata
1200 příspěvků 11.12.09 19:52
Krása,

moc hezky jste to napsaly, úplně už to dýchá. Já miluju všechny svátky, hlavně ty vánoční, tmu za okny a uvnitř pohodu se spoustou dobrot, pohádkou v televizi, blikající svíčky (ještě lepší by byl krb , ale ten nemáme)… a k tomu celou rodinu nebo kamarády. U nás se 24. začíná den vánočkou a štrůdlem. Ten dělává tchyňka, umí snad nejlepší na světě. Dělávám lehčí minutkový oběd (hafča se odmítá postit, že by byl zesláblý). Poté připravím cukroví do ozdobných krabiček a jedeme ho i s dárky rozvážet po příbuzných. Praktikujeme to tak co jsme s hafčou zůstali sami. Je to příjemně prožité odpoledne.
Doma na nás pak čeká slavnostně prostřený stůl, kde je od všeho kousek … jen bez polévky. Předkrm se většinou mění od šunky s křenovou šlehačkou až po třeba lehký salát či plněnou broskev. Řízky děláme vepřové a kuřecí, kapr se u nás nejí. Salát klasika bramborový a moravský či znojemský - říkáme mu tak.
Většinou jsme po tomhle docela napraní, že už ani ty ostatní dobroty nemůžeme, tradiční chlebíčky, ovoce, cukroví, někdy ještě kubu (zase jen já). K tomu dobré víno, já i vaječný koňak.
U nás se hoduje spíše další sváteční dny, to se schází rodina. A pak už je to různé, tradice moc nedodržujeme, každý rok je to jiné , ale letos určitě i kachnička, ta už je v mrazáku

martin_etzl
280 příspěvků 14.12.09 19:10
Naše štědrovečerní večeře

je docela konzervativní: Rybí a jako rybí polévka, šneci s bylinkovým máslem a kuba, smažený kapr (a rádobykapr), kapr pečený na másle s česnekem a rozmarýnem, pár krůtích řízků (nejlepší jsou ve dvě ráno, když se člověk vrátí zmrzlý z půlnoční), bramborovo-zeleninový salát, jablečný štrůdl, cukroví, muzika, štola. Na přípitek šampaňské, jinak bílé víno, voda, střik. Po večeři k cukroví káva, pro toho, kdo chce a neřídí třeba i punč nebo ke kávě troška koňaku.

Wolfg
583 příspěvků 15.12.09 17:10
Jsem mimo cokoli, misku nevyjímaje

Sváteční menu, vhodnější doba snad ani není. Čtu si veřejné příspěvky a je mi z vašeho psaní dobře. Nevadí, odkud píšete, je milé když vnášíte své vánoční zvyky do ciziny a když jejich přejímáte za své. Lidské teplo vychází z vašich starých obyčejů, převzatých z dětství. Vašim nostalgickým vzpomínkám rozumím. Zhltal jsem vaše řádky všechny a věřte, obohatily mé vědomí. Neumím být pouhým konzumentem vašich receptů a svátečních zvyků. Pak by mě napadlo, že jde jen o zahnání hladu, tentokrát něčím výjimečným. O to jistě jde. Ale mezi řádky dýchá ještě cosi jiného. Mile nehmotného. A to samé voní z vašeho přátelského předhánění v posílání návodů na vaše nejnej ňaminy. Díky zato, že ještě takové bytosti jsou. A těch pár škarohlídů, patří i sem. Nejsou zlí, to by tu nebyli vůbec. Jejich peprné poznámky nemohou můj dobrý pocit nijak ovlivnit.
Vím, že u všech nebude vánoční pohoda, jaká být může. Třeba už ten stav ani nelze změnit. Radu na bolesti neznám, snad jen si občas všimněte, zda nebezpečí nepřichází plíživě, po malých kapkách jedu.
Přeju všem svátky v klidu a pokusím se o totéž, protože letošní vánoce v rodinném kruhu, jsou moje poslední

Vilém Wolfg

Bali
1254 příspěvků 15.12.09 18:28
...

Pravidelně už bývají šneci, hlavně kvůli babičce (bohužel se jich letos nedožila :-( . Jelikož je jíme často během roku, udělám nějaký jiný předkrm. Asi něco z uzeného lososa nebo svatojakubek. Já si dám ráda s rodiči českou tradici, smaženého kapříka a fajn salát. Mamka udělá i pár řízečků. Manža si udělá něco zcela extra, ten se české tradice nezúčastní. Ale salát ochutná. Myslím, že letos bude mít humra. Pak bude nějaký lehký dezertík. Možná něco speciálního v kokotkách nebo Plovoucí ostrovy, které celá rodina miluje. Zobneme nějaké cukroví a popijeme Champagne. Pak to jistí nějaký ten dárek, pohádka a digestiv.

Alis
2617 příspěvků 15.12.09 22:43
Viléme,

nevím, z čeho je mi lépe – jestli z příspěvků, jako vždy před Vánoci milých nebo z toho, že je ti při čtení dobře. Nejspíš z tvých slov, z kterých cítím, že se mezi námi cítíš uvolněně a příjemně. Pokud bys měl chuť ještě chvíli se začíst, nabízím ti ke čtení loňskou diskuzi, kterou tak trochu posouvám na světlo, třeba bude mít někdo chuť ještě se rozpovídat :-) Vánoční zvyky TARGET = _new

Tobě přeji, aby trocha té pohody z různých koutů světa přeběhla drátky až k tobě a stejně tak ti přeju, aby se rodinný krb, který možná opouštíš, co nejdřív proměnil v jiný a tvému srdci milý.
 A.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.12.09 16:12
Nevím, jestli je to sváteční

23.12. - krabí klepýtka s kroketami, pár Hu-hu koktejlů, večer vyvenčení psa,
24.12. - kapustnica nebo boršč, 1 metr opečené vinné klobásy, odchod do práce nebo 1 basa piva a 1/2 štědrovečerní pohádky,
25.12. - česnečka, pečená husí játra s brusinkami, halibut v páře (lehce očesnekovaný, ocitronovaný a opetrželkovaný),
26.12. - zbytek kapustnice nebo boršče, sulc bez chleba, boloňské špagety, na noc zapečené kroupy s česnekem a houbami (kuba),
27.12. - dopoledne dieta a intenzivní větrání bytu, odpoledne pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem,
28-30.12. - kvalifikace na Silvesta, tj. pouze tekutá strava, občas prokládaná světlou a tmavou tlačenkou s octem a cibulí,
31.12. - ráno čalamáda, lák z kysaného zelí, kyselé okurky, aspirin a spánek,
1.1. - ráno opět česnečka, v poledne slepičí polífka s nudlemi, večer čočková,
2.1. - rajská nebo koprová omáčka s vařeným hovězím, kolínka, odpoledne novoroční fotbálek nebo tenýsek plodně strávený na střídačce,
3.1. - vyhození cukroví, které nám poslala tchýně, na oběd nádivka z pečeného kuřete, pár natrhaných vlásků z prsíček a minerálka. Večer druhé vyvenčení psa.
4.1. - balení nevybalených lyží a odjezd domů,
5.1. - šťastný nový rok!

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.12.09 10:40
Pupku,

tvůj pes vydrží bez vyvenčení 10 dnů?

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.12.09 12:08
Ivo

Nevydrží. Ale to je jeho problém.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz