Už asi 30 let pravidelně vyrábím koncem roku ájrkoňak, ale nemohu se
pořád trefit do receptury. Ať tam dám kondenzované mléko, domácí
žloutky a francouzský koňak v různém poměru, ochutím to třeba pravou
vanilkou z Madagaskaru, nikdy se mně ho nepodařilo vyrobit tak, aby chutnal
i ostatním. Nemáte někdo nějaký fígl nebo radu? Ty moje výrobky se buď
srazí a jakoby zvločkovatí, nebo jsou přeslazené, nebo nemají tu správnou
chuť.
Jediné, co se mně zatím povedlo, je zjištění, že už asi 30 let jsem
při výrobě ájrkoňaku pravidelně a celkem spolehlivě totálně na plech a
že i krupice je proti mně hladká mouka.
Ájrkoňak?
lebo ho tento rok nebudem piť…dávam tam mlieko, ale to som prestala piť,
tak preto…
ale napoviem: v recepte, ktorý som zdedila stojí: žĺtky s kryšt. cukrom
nad parou, prevarené mlieko, veľa vanilkového cukru, lieh a rum
mlieko obyčajné? Nie kondenzované? Možná to bude tím vařením nad párou, já to normálně vařím na peci a moc se s tou párou nepářu. A s tím lihem a rumem, to je pravda? Já do toho cpu francouzský nebo gruzínský koňak, případně Metaxu - a furt nic.
je pravda, že s kondenzovaným je to pohodlnejšie, nerobia sa „chuchvalce ani štopeľ“ a keďže je mi milé čítať tvoje recepty, práve som sa vyškrabala do najvyššej police v mojej kuchyni a vyhrabala ten najstarší zošit a hádaj, čo idem urobiť
Ájrkoňak?
Ještě mě napadlo, jestli není chyba třeba v tom, že ze sedmičky
koňaku dám do té bublající žloutenky jenom 1 deci - a zbytek pak vypiji
jako lokálně-totální anestetikum, aby mě třeba nebylo smutno, nepřepadaly
mě předsudky nebo ,nedej Bože, nějaká myšlenka.
Ale problém vidím asi v té páře a s pomalým vařením - já to vždycky
rozpálím na plný kotel a pak se divím, že se mně to srazí. A tu kořalku
tam dáváš při nebo až po vaření? Já až po, ale to už většinou
nezbude - a pak mám z toho zhrudkovaný řídký puding. Možná by
i pomohlo, kdybych u toho tolika nechlastal…
tak pi víno
a ja predsa ten koňak urobím, ten pijú aj abstinenti, hoci ho robím mocný!
Prezerala som recepty, ktoré tu už sú a bola v ktoromsi spomenutá
slivovica. Tak taký som ochutnala len raz a nikdy viac. Škoda aj vajec, aj
slivovice.
A víno nepiju, i když jako ve sklípku rodilý Moravan dokážu víno degustovat a někdy se i trefím. Kořalka mně taky moc nejede, zejména u slivovice se mně zatínají šlapky v pěsti, a pivo piju jenom sójový. Ale někdy na mě padne siabá chvilka, takové osobní selhání jedince, většinou tak kolem Vánoc, kdy smutkem potemní řeka, mraky (a vlasy) začnou mít barvu olova, krkavci si krkají to svoje „Never more, never more…“ - no a já se ožeru jako to prase. No a co? Vadí to někomu (kromě mojí manželky)?
proč bych se měl hněvat? Já nejsem chytlavej. Ale s vodou a rumem moc zkušeností nemám. Vodu používám jen na mytí a rum někdy do čaje bez čaje. Nebo je to naopak?
mne vadí aj rum, rumová aróma a všetko podobné, neznášam punčovú
zmrzlinu, punčové múčniky, atď…
Tá pesnička ma len tak napadla, ako ste tu rozoberali prípravu
ajrkoňaku…(moja dcéra hovorí, s prepáčením „vajčák“).
já rum sice taky nemusím, ale třeba punč mně až tak moc nesmrdí. A po
punčové zmrzlině s rozinkami bych se přímo umlátil.
Mimochodem, můj nezbedný syn ájrkoňaku (nebo „vajčáku“ po vašem),
říká „vejcovod“! Protože je to sprosťák a do dneška nevím, po kom
to má.
slovo „vejcovod“ ruším, správně to má být „vejcovodka“. Já se
v těch výrazech našich mladých už moc
neorientuji.
Dělám vaječňák každé vánoce. 6 žloutků šlehám se 40 dkg cukru krupice ve šlehači tak dlouho, až je cukr rozpuštěný, potom přidám, 1 neslazené kondensované mléko, 1/2 litru převařeného a vychlazeného mléka a zase to šlehám. Nakonec dám 1/4 litru rumu a 1/8 lihu. Pokud to vydržíš pár dní, asi týden, nevypít, tak je krásně hustý. Nešlehám nad párou, vejce mám domácí, salmonely se nebojím.
To by zhruba souhlasilo, ale ať jsem to dělal za studena nebo za tepla, tak se mně to někdy srazí, někdy ne a já nevím proč. Ještě mě napadlo, jestli třeba ten alkohol nesrazí ty vaječné nebo mléčné bílkoviny za určité teploty na hrudky. Ale záhadou mně zůstává, že když to dělám zhruba stejně, jednou je to hladké jako dětská prdélka (nebo já, když se náhodou oholím) a někdy to zvločkovatí.
Svařím 1/4 litru mléka. A do mísy dám 1 plechofku slazeného kondenzovaného, 400 gr.; 4 žloutky; 1/2 litru vodky, lžičku vanilkové tresti a to mléko. No v Americku tuzemák není, tak dávám do vodky rumovou tresť, když mám. Všecko to šlehačem rozptýlím a nalju do flašek, a dávám si bacha abych neouchutnal, protože bych nemoh přestat. Tady je vanilková tresť běžná, vanilkoý cukr vzácný, proto takhle.
zrovna jsem se vrátil z cest a mám hroznou chuť na české pivo, tak jen
krátce:
1/ Dík za recept, ze salka to dělám taky, ale se střídavými úspěchy.
A protože se nevzdávám, tak to zkusím znovu a lépe.
2/ Na špejlování jitrnic má každý řezník svůj grif, někdo točí
doleva, někdo doprava. Já to dělám tak, že okraj střívka nabodnu na
jedné straně, mírně ho navinu na špejli, pak to párkrát zamotám a
vzniknuvší uzlík znova protnu špejlí, čímž střívko uzavřu. Když to
dostaneš do ruky, jde to docela rychle. Můj bratranec třeba jitrnice klasicky
uzluje nez špejlí jak tkaničky na botách, protože je to neznaboh. Někdo
podvazuje provázkem a někteří experti si už domů pořídili klipsovačku.
Ale co je to za jitrnici s hliníkem?
Stačí?
pozdě, ale přece
6 žloutků, salko, kondenzované mléko, lahev vodky, vanilkový cukr, smíchat
hustý, silný a moc dobrý
po delší době jsem zase udělala vaječňák, bo měl kamarád
50.narozeniny a on ten ode mne tuze rád. Nikdy se mi nesrazí a vždy je docela
hustý, že mám nutkání ředit. Sítko při plnění lahví používám, ale
vždy je tam jen několik málo žloutkových vloček.
Utřu 8 žloutků a 350 g cukru krupice (ušlehám ručním šlehačem).
Svařím 1 litr mléka s 50 g vanilkového cukru (2 sáčky) nebo obyč.cukr
s vanilkovým luskem. Do utřených žloutků pomalu zašlehám vychladlé
mléko a celý výtvor dochutím lihem (cca 1/2 litru). Když se mi zdá likér
řídký, přidám s lihem slazené kondenzované mléko. Po 3 dnech manžel
postupně ochutnává a poroučí, kolik přidat lihu. Pak mám do
rána klid.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
