Ahoj, neznate nekdo recept na amolety? Delavala je moje babicka a jako dite jsem je milovala. Nejednalo se o klasicke tenke palacinky, byly tak 0,5 - 1 cm silne a pripominaly livance.
Amolety
jen jsem se optala mamky, údajně nám je babička dělala též, ale to si už nepamatuji, a prý je to stejné těsto jako na palačinky, jen se dá víc vajec…o hodně víc..klidně tak 10 vajec na 1 l mléka…jestli vyhrabu někde přesný recept, pošlu Ti ho…:-)
dělávala moje babička taky, a to tak, že do hrnečku rozklepla vajíčko, přidala trochu (polévkovou lžíci) mléka a polévkovou lžíci polohrubé mouky, rozmíchala a vlila na pánev s rozehřátým tukem. Když je dělala na slano, třeba plněné špenátem nebo houbama, tak těstíčko trochu přisolila. Když omeleta začala navrcho osychat, převrátila ji a opekla z druhé strany. Já jsem trochu zpanštěla a dělám omelety ze dvou vajec, přidám dvě lžíce studené vody, případně přisolím a rozšlehám, nedávám žádnou mouku, vleji do pánve s rozehřátým tukem, trochu srovnám kraje a projedu trochu vařečkou napříč a nechám pod poklicí ztuhnout - povrch musí zůstat mírně krémový, ale neobracím. Případně zasypu trochou strouhaného sýra. Většinou plním hráškem, žampiony, případně směsí z kuřecích zbytků a jíme s brambory a salátem. Tahle varianta odpovídá více francouzským omeletám, babiččina byla úspornější a poněkud kompaktnější. Maminka dělávala omeletu piškotovou, kdy přidávala do těsta sníh a nechala pod pokličkou upéci a mazala ji zavařeninou a cukrovala. Ale recept na omeletu má vždycky stejný základ a různé varianty. V kuchařkách bys jistě také něco našla.
já už jich našla celkem 10…a každou jinou, ale v jádru všechny
stejné..čili Ti je sem budu pomalu posílat…kdo ví, jestli už tady
i nějaký základní recept není
taky dělávala amolety a byly také hodně tlusté. pokud mně pamět neklame, tak do těsta dávala kvasnice. No prostě těsto jako na lívanečky, akorát je lila na pánvičku ve velikosti palačinek.
Přesně jak radí Delisa - kvasnice a nebo já třeba používám prášek
do pečiva. Super jsou také amolety z kyšky nebo podmáslí, jsou křupavé,
nadýchané a hrubé ) děláme je s jahodovou pěnou nebo ovocným
tvarohem
za rady a recepty. Zkousela jsem delat amolety z podmasli, byly dobre, ale nebyly to ony. Zkusim podle Kucharky nasi vesnice udelat amolety s kvasnicemi. A jeste ozkousim amolety se slehanymi bilky, mohlo by to byt ono. Az se mi to podari, urcite sem napisu recept.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
