Když jsem dělala chleba podle českého receptu, jedna pří:,–(a byla chlebové koření. Kromě kmínu jsem si na nic jiného nevzpoměla. Poradí mi někdo?
Nehledám přímo recept.
Někdo přidává ještě tymián a anýz, ale mně s tím přijde chleba moc voňavej. Nevím, je-li to to koření, které hledáš.
vyčetla jsem Ti z chytré knihy následující:
V našich krajích jsme nejvíce zvyklí na chuť kmínu a fenyklu (tato
koření přidávaly do venkovského domácího chleba naše prababičky).
V jiných krajích se přidává anýz, chmel, šalvěj nebo koriandr. Chuť
dodají i zeleninové odvary, sekané naťové zeleniny a syrové nebo sušené
byliny (petrželová nať, bazalka, tymián, majoránka), cibule (osmažená
nebo syrová), menší množství prolisovaného česneku, kousek osmažené
slaniny a další výrazné chuťové pří:,–(y. Máme-li čas a chuť
experimentovat, můžeme vyzkoušet i vlastní specialitu.
Chuť obohacujeme obilnými klíčky, vločkami, olejnatými semeny
(slunečnicová, lněná, sezamová semínka, mák) nebo ořechy. Semena
dáváme celá nebo drcená, syrová nebo opražená. Semínky také chléb nebo
kusové pečivo před pečením sypeme. Po upečení tak dosáhneme u chleba
pěkného a lákavého vzhledu. Semeny obohacený chléb můžeme jíst jen tak,
bez pomazánek.
V některých zemích je v oblibě i sladký chléb. Jedná se zvláště
o země Ameriky, chléb je často nazýván „indiánský“. K neobvyklým
pří:,–(ám patří větší množství cukru, med, rozinky, jablka,
skořice.
téměř každé chlebové těsto můžeme dochutit vhodnou pří:,–(ou:
K těstu z 1 kg mouky přidáme:
1. 150 g krájené cibule, předem podušené na 4 lžicích oleje,
2. 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžíci majoránky nebo 1 lžíci
sekané petrželové nebo celerové natě (česnek můžeme přidat syrový nebo
osmažený na oleji),
3. 2 lžičky mletého koriandru a 2 lžíce medu,
4. 2 lžičky sušeného listu kopřivy, 1 lžíci majoránky a 2 lžíce
petrželové nebo celerové natě,
5. 50 g nasucho opražených lněných semínek - chléb před vsazením do
trouby potřeme studenou vodou a povrch bochníku posypeme také semínky,
6. 100 g loupaných slunečnicových semen - povrch bochníku potřeme před
pečením studenou vodou a posypeme ještě 50 g slunečnicových semen,
7. 100 g sezamových semen, která můžeme opražit - povrch bochníku
posypeme též sezamovými semínky,
8. 100 g suchých ovesných nebo pšeničných vloček,
9. místo vody nebo mléka můžeme těsto mísit s rozvařenou dužninou
tykve nebo cukety
(500 g tykve na 1 kg mouky) nebo přidáme 500 g dušené cibule na
1 kg mouky.
Elmeraldo, videla jsem prodávat v delvitě v koutku jak prodávají sojové mléko a jiné ekologicky věci i směs chlebového koření. Koupila jsem si ho, tak jestli chceš podívám se doma na složení.
já peču chleba každý týden a nic speciálního do něj nedávám. Peču
ho podle zdejšího receptu. Myslím, že je to Domácí chléb - 1. Rozhodně
je od martulda. Dává se tam pouze sůl a drcený kmín. Možná, že chuť
udělá trošku i ocet, co se tam přidává. Já navíc dávám pepř (kdysi
tady prodávali maďarský chleba a byl bááječný, prý kvůli pepři), pak
taky někdy tymián anebo majoránku, ale jen trošku. To je vše.
Ať se Ti chlebík povede.
Chléb peču poměrně často, zvlášť v zimě. Žádné specielní koření nedávám, maximálně tři rozdrcená zrna fenyklu (kmín je samozřejmostí). Recept mám velmi podobný zde zmiňovanému Domácímu chlebu, ale zadělávám půl na půl vodou a pivem. Spíše než s kořením experimentuji s celozrnými moukami.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
