Nehledám přímo recept.

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
esmeralda
4813 příspěvků 07.08.04 02:40
Nehledám přímo recept.

Když jsem dělala chleba podle českého receptu, jedna pří:,–(a byla chlebové koření. Kromě kmínu jsem si na nic jiného nevzpoměla. Poradí mi někdo?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Alu
147 příspěvků 07.08.04 09:26
...

Někdo přidává ještě tymián a anýz, ale mně s tím přijde chleba moc voňavej. Nevím, je-li to to koření, které hledáš.

 
penda
4752 příspěvků 07.08.04 10:51
esmeraldi,

vyčetla jsem Ti z chytré knihy následující:
V našich krajích jsme nejvíce zvyklí na chuť kmínu a fenyklu (tato koření přidávaly do venkovského domácího chleba naše prababičky). V jiných krajích se přidává anýz, chmel, šalvěj nebo koriandr. Chuť dodají i zeleninové odvary, sekané naťové zeleniny a syrové nebo sušené byliny (petrželová nať, bazalka, tymián, majoránka), cibule (osmažená nebo syrová), menší množství prolisovaného česneku, kousek osmažené slaniny a další výrazné chuťové pří:,–(y. Máme-li čas a chuť experimentovat, můžeme vyzkoušet i vlastní specialitu.
Chuť obohacujeme obilnými klíčky, vločkami, olejnatými semeny (slunečnicová, lněná, sezamová semínka, mák) nebo ořechy. Semena dáváme celá nebo drcená, syrová nebo opražená. Semínky také chléb nebo kusové pečivo před pečením sypeme. Po upečení tak dosáhneme u chleba pěkného a lákavého vzhledu. Semeny obohacený chléb můžeme jíst jen tak, bez pomazánek.
V některých zemích je v oblibě i sladký chléb. Jedná se zvláště o země Ameriky, chléb je často nazýván „indiánský“. K neobvyklým pří:,–(ám patří větší množství cukru, med, rozinky, jablka, skořice.

 
penda
4752 příspěvků 07.08.04 11:12
ještě něco pro zpestření:

téměř každé chlebové těsto můžeme dochutit vhodnou pří:,–(ou:
K těstu z 1 kg mouky přidáme:
1. 150 g krájené cibule, předem podušené na 4 lžicích oleje,
2. 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžíci majoránky nebo 1 lžíci sekané petrželové nebo celerové natě (česnek můžeme přidat syrový nebo osmažený na oleji),
3. 2 lžičky mletého koriandru a 2 lžíce medu,
4. 2 lžičky sušeného listu kopřivy, 1 lžíci majoránky a 2 lžíce petrželové nebo celerové natě,
5. 50 g nasucho opražených lněných semínek - chléb před vsazením do trouby potřeme studenou vodou a povrch bochníku posypeme také semínky,
6. 100 g loupaných slunečnicových semen - povrch bochníku potřeme před pečením studenou vodou a posypeme ještě 50 g slunečnicových semen,
7. 100 g sezamových semen, která můžeme opražit - povrch bochníku posypeme též sezamovými semínky,
8. 100 g suchých ovesných nebo pšeničných vloček,
9. místo vody nebo mléka můžeme těsto mísit s rozvařenou dužninou tykve nebo cukety
(500 g tykve na 1 kg mouky) nebo přidáme 500 g dušené cibule na 1 kg mouky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.08.04 02:55
Nehledám přímo recept.

Alu a Pendo, díky moc.

 
Labužník cat02
22 příspěvků 10.08.04 11:23
...

Elmeraldo, videla jsem prodávat v delvitě v koutku jak prodávají sojové mléko a jiné ekologicky věci i směs chlebového koření. Koupila jsem si ho, tak jestli chceš podívám se doma na složení.

 
esmeralda
4813 příspěvků 10.08.04 14:00
Nehledám přímo recept.

Cat, tak díky.

 
Eleeen
1127 příspěvků 10.08.04 16:19
Esmeraldíku,

já peču chleba každý týden a nic speciálního do něj nedávám. Peču ho podle zdejšího receptu. Myslím, že je to Domácí chléb - 1. Rozhodně je od martulda. Dává se tam pouze sůl a drcený kmín. Možná, že chuť udělá trošku i ocet, co se tam přidává. Já navíc dávám pepř (kdysi tady prodávali maďarský chleba a byl bááječný, prý kvůli pepři), pak taky někdy tymián anebo majoránku, ale jen trošku. To je vše.
Ať se Ti chlebík povede.

 
esmeralda
4813 příspěvků 11.08.04 00:44
Nehledám přímo recept.

Eleeen, díky.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 11.08.04 12:56
...

Chléb peču poměrně často, zvlášť v zimě. Žádné specielní koření nedávám, maximálně tři rozdrcená zrna fenyklu (kmín je samozřejmostí). Recept mám velmi podobný zde zmiňovanému Domácímu chlebu, ale zadělávám půl na půl vodou a pivem. Spíše než s kořením experimentuji s celozrnými moukami.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz