...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
klozarka
27 příspěvků 09.02.06 00:02
...

Prosím neznáte někdo recept na štramberské uši? Je to moc dobré pečivo. Děkuji předem
klozarka


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Vali
1326 příspěvků 09.02.06 02:30
Štramberské uši

Suroviny:
1 kg hladké mouky, 500 g cukru, 500 g medu, 6 vajec, 1 kávová lžička sody, mleté nebo tlučené koření (badyán, hřebíček, nové koření, skořice)
Postup:
Všechno smícháme dohromady a vypracujeme těsto. Necháme do druhého dne uležet na chladném místě. Těsto rozválíme na plát a z něj vykrajujeme kolečka nebo ovály.Upečeme na vymaštěném plechu. Po upečení ještě za tepla stáčíme do kornoutků a ukládáme do kameninových nádob. Před podáváním se můžou plnit šlehačkou.
Toto medové pečivo se peklo na štramberskou pouť a mělo připomínat usekané uši obyvatel tureckými bojovníky.

 
Vali
1326 příspěvků 09.02.06 02:35
Další - trochu jiné

Štramberské uši
Z historie: Začátkem května roku 1241 se podél Odry hrnuli Tataři na Moravu. Lid utíkal na strmý, nepřístupný Kotouč. Davy Tatarů se rozložily pod Kotoučem a chystaly se k útoku. V noci se strhla bouře. Toho místní obyvatelé využili, prokopali hráze rybníka a Tatary zatopili. Po opadnutí vod našli Štramberáci několik pytlů s nasolenýma ušima, které Tataři pobitým křesťanům utínali a posílali svému chánovi. A právě na památku těchto dávných událostí se ve Štramberku pečou tzv. „Štramberské uši“.

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 20 dkg medu, 6 vajec, 1/2 kg cukru, 4 hvězdičky badiánu, asi 25 hřebíčků, 1/2 bal. mleté skořice, 1/2 bal. anýzu, citrónová kůra.

Postup: Na vále zpracovat těsto a nechat až dva dny odpočívat. Tence vyválet, vykrajovat kolečka, plechy hodně podmašťovat. Po jednom vytahovat z trouby a rychle stáčet do kornoutů. Pro pěkný tvar uší dávat do vhodné skleničky. Z 1 kg asi 120 uší.

 
Vali
1326 příspěvků 09.02.06 02:42
zajímavost

ŠTRAMBERK - Už přes půl století peče sedmašedesátiletá Anežka Svobodová štramberské uši. Když ji starosta Štramberka v červnu lákal do soutěže o nejlepší ucho, myslela si, že si z ní dělá legraci. Soutěž nakonec vyhrála.

Ve Štramberku se recepty na perníkové pochoutky dědí z generace na generaci. Také Svobodová umění získala po matce. „Mamka recept neměla od stařenky, oni byli chudobní. Dala jí ho kamarádka a stejným způsobem dodnes peču i já,“ vypráví důchodkyně, která si návod a ingredience střeží jako velké tajemství. „Někdo přidává zázvor nebo pepř, maže uši kávou. Já ne, dělám všechno podle starého receptu. Nikdy ale nešetřím na medu,“ prozradila jen. Zatímco průmysloví pekaři uší lijí, Svobodová nedá dopustit na válení. „Ruce dostávají zabrat, navíc u toho musím stát. Je to hodně pracné,“ přiznává Svobodová. Na pouť peče uši z pěti a půl kilogramů, válení jí pak trvá déle než den. „Víc než péct mě pak baví uši rozdávat,“ říká důchodkyně.

  • klozarko- můžeš vybírat :-)))
 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.02.06 11:13
Vali,

tak ty recepty přidej, tady je nikdo nenajde a to by byla škoda!

 
Vali
1326 příspěvků 09.02.06 11:48
manku
  • to je zkopírované z internetu, tak jak to vidíš…dobrá…ukecal si mě.. aspoň přepíšu dva dvojáky co se mi povedly vytvořit (ach jó )
 
Vali
1326 příspěvků 09.02.06 12:30
manku, klozarko a ostatní zájemci

protože jsem přepisovala starší recepty, tak to je k nahlédnutí

tady

nebo tady

(nevím jestli se mi to modřidlo povedlo jinak 3.2.06)

 
Vali
1326 příspěvků 09.02.06 12:32
smůla

nepovedlo, tak pátrejte…:-(((

 
Vali
1326 příspěvků 09.02.06 12:45
pokus

tady

 
Vali
1326 příspěvků 09.02.06 12:48
ten druhý

tady taky


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz