Kuře počechoubeli

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Bunter
457 příspěvků 08.02.06 22:32
Kuře počechoubeli

Hledám tento recept, který jsem jednou slyšel a to před čtyřicety lety. Je to zřejmě recept z Gruzie a takhle se to vyslovovalo

Reakce:
penda
4752 příspěvků 08.02.06 22:48
jaká jsem, Tomíku ?

Čachochbili (Gruzie)
Pro 4-5 osob

1 kuře
6 rajčat
3 kg cibule česnek
mletý černý pepř, popř. mletá paprika
zelená petrželka
popřípadě rajský protlak
 sůl

Krátce osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kousky naporcované kuře, nakrájená rajčata a sůl, vše zalijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené, a pod pokličkou dusíme. Když je maso měkké, přidáme nakrájený česnek, pepř nebo papriku (případně obojí), petrželku, a chceme-li mít jídlo hezky červené, přidáme i rajský protlak. Necháme krátce vzkypět a můžeme servírovat. Podáváme s rýží nebo s chlebem.

penda
4752 příspěvků 08.02.06 22:53
a ještě jedno...

čachochbili (i s fotem)

penda
4752 příspěvků 08.02.06 22:57
..a další...

když už je zřejmý (snad) název, hledá se to lehce:
tady target=*blank (aspoň máš z čeho vybírat ;o))

penda
4752 příspěvků 08.02.06 23:01
ještě můžu??

od kuchtíka

penda
4752 příspěvků 08.02.06 23:05
a už opravdu, ale opravdu naposledy...

vot smatrí …;o)))

penda
4752 příspěvků 08.02.06 23:17
Tome,

v tom prvním receptu je asi chyba v počtu cibule, je to kopírováno z webu, spíš tam měly být asi jen 3 ks..upozornil mne na to Ivo…zdroj klidně pošlu, aby bylo viděno, že nekecám..hihihi

penda
4752 příspěvků 08.02.06 23:22
důkaz:

zde

Bunter
457 příspěvků 08.02.06 23:13
Kuře počechoubeli

Děkuji za snahu, ale není to ono. Recept se jmenuje Počechoubeli a né po čechoubeli...­..Tvoje recepty jsou kavkazské i gruzínské ale čtou se čachošbili. Recepty také nesouhlasí co do ingrediencí bohužel. Já si to matně pamatuji ale o rajský nebo o protlak to nezavadilo Vyhledat toho člověka který mi tenkrát recept říkal bude stejně obtížné jako sehnat recept na internetuale kdoví?

Manana
1515 příspěvků 08.02.06 23:34
Čachochbili milý Tome

ti podávám, jak jsem ho jedl na Mtacmindě v Tbilisi někdy v roce 1964.
olej, máslo, 1 větší kuře, 2 cibule, sladká paprika, 3 rajčata, sůl, citron nebo estragonový ocet, vývar, 250 ml kefíru.
Do kotlíku dáš olej s oříškem másla a kuře rozsekané na kusy velikosti polovičních porcí postupně opečeš dozlatova. Postupně!, ne najednou. Opečené vyjmeš a necháš v teple. Pak do tuku vhodíš sekanou cibili (aby to byla gruzínská), rozpustíš papriku, přidáš rozkrájená rajčata, opečené maso, osolíš, okyselíš citronem nebo octem, podliješ vývarem a dusíš doměkka a tekutiny je málo. Pak přeliješ kefírem, prohřeješ a podáváš s rýží. Můžeš ozdobit čerstvou kindzou, což je sekaná čerstvá nať koriandru. Nemáš-li, dej rehan, to je nať modré bazalky.
Tady musím být trochu sprostý. Víš, jak se řekne gruzínsky vyliž mi prdel? Jsou dvě možnosti: prdelmišvili, nebo vylišmiprdeldze.

Manana
1515 příspěvků 08.02.06 23:55
Tome

počechoubeli není gruzínsky nic, ani to není gruzínsky. Těch čachochbili tam oni dělají mnoho a různých, je to národní jídlo a tak to dopadá jako náš guláš nebo vepřo-knedlo-zelo. Můžeš se setkat se stovkama variací a každá je jiná, jako třeba dušené vepřo s knedlíkama betónovejma a zelím čerstvým vařeným v mouce oproti vepřovému pečenému dozlatova s knedlíkama kynutejma a zelím kysaným ze sudu s karamelovou cibulí. Nebo guláš bramborový z točeňáku oproti guláši z pupku na hodně cibuli, bez mouky, s česnekem, marjánkou, maďarskou paprikovou pastou Piros Arány, proužky zelené slovenské pálivé papriky a s kopicí čerstvé sekané cibulky.
Už musim jít zas něco sežrat!

esmeralda
4813 příspěvků 09.02.06 00:12
Čachochbili - Maňánku,

na Labu žádný recept pod tímto názvem ještě není. Aspoň ho tam nevidím…
Tak proč ho tam nepřidáš?

Manana
1515 příspěvků 09.02.06 00:17
esme

jeje! A měl bych? No, jak tak na tebe koukám, asi budu muset........To ale bde trvat! Sem Maňána, ne?

Manana
1515 příspěvků 09.02.06 00:32
Esme

máš ho tam!!!
Teda ten recept

penda
4752 příspěvků 09.02.06 10:44
Tome,

tak když se Ti nelíbí čachochbili, počechoubelovat už si musíš sám ;o)), ale aspoň Ti poradím. Nejlepší je zaregistrovat se na nějaké gruzínské fórum a optat se přímo tam rodilých.

penda
4752 příspěvků 09.02.06 10:49
našla jsem ještě...

šašlik a pro změnu se jmenuje Čochochbili (nevíte někdo, co to čacho-nebo čochochbili znamená?

penda
4752 příspěvků 09.02.06 11:03
Tome,

ještě jen dotaz..když slovo počechoubeli rozdělíš na dvě, čili po čechoubeli..nep­řijde Ti to hodně podobné slovu čachochbili?…Já jen že to slovíčko „po“ mohlo znamenat jako že je to děláno určitým způsobem..něco jako „a la“ nebo „по русски, по грузински“…;o)))

Bunter
457 příspěvků 09.02.06 20:36
Kuře počechoubeli

děkuji za vyčerpávající příspěvky,ale asi to bude ono, jelikož jsem nic jiného nikde nenašel. Ty rajský mi tam vadí a jsem si stoprocentně jist, že ta osoba o nich nemluvila. Také je třeba neměla ráda a tak je do receptury ani nezařadila. Jeden z receptů určitě vyzkouším, ale budu kostit a né kuře před přípravou porcovat. Mám jeden hrozný recept, ale docela chutný od „Upíra“ Krejčího.......kdy to tam musí být v originále samá tříska. Jó a také stahuji kůži. Na dušeném kuřeti nebo slepici mi tam ta kůže vadí. Manano jestli pak víš, že si Gruzínci našeho klasika Jindřich Šimon Baar Jan Cimbura přeložili na Cimburašvili? Jó a o tý bojový indický paprice vím. Četl jsem to ve Vi menn.

Manana
1515 příspěvků 09.02.06 22:19
Tome

vždyť oni nemohli jinak, to je jako když u nás napíšou, že Jakobsdóttirová byla spisovatelka.

Bunter
457 příspěvků 09.02.06 22:24
Manano

Manano už mě neser ty máš vědomosti od jihu k severu. Jen málokdo ví, že to dottir je „jeho dcera“ a je to v islandštině. Já mám výhodu, že staroislandština se podobá norštině a tak tomu rozumím. Nejsi ty převlečenej nějakej profesor z UK? V létě musíme jít na pivo už se těším

Manana
1515 příspěvků 09.02.06 22:39
Tome

to pivo beru, a o dóttir bych nikomu jinýmu nepsal, ne?
taky sem ten Island celej projel…

penda
4752 příspěvků 24.04.06 09:25
Čochašbili (pro jednoho)

1/4 kuřete,
sůl,
pepř,
10 g cibule,
10 g másla,
paprika,
1 rajče,
citrónová šťáva,
2 lžíce kyselé smetany,
petrželka.

Na pánvi osmažíme drobně nakrájenou cibulku a mírně opaprikujeme. Přendáme na alobal, přidáme na menší kousky nakrájenou vykostěnou porci kuřete, osolíme, opepříme, poklademe na plátky nakrájeným rajčetem, zakapeme citrónovou šťávou a dobře fólii uzavřeme. Upravujeme na plechu v troubě 15-20 minut. Na talíři přelijeme kyselou smetanou a posypeme sekanou petrželkou.

Tome, dnes jsem narazila na tuto variantu pokrmu (i s touto verzí názvu ↑), tak ji přidávám. ;o))

penda
4752 příspěvků 26.04.06 03:15
Čachochbili

je i v Muži v zástěře, kuřecí a slepičí. ;o)

penda
4752 příspěvků 09.05.06 22:50
Další varianta - Čachohbili z kuřete (Kavkaz)

1 kuře,
1 cibule,
2 lžíce másla,
1 lžička papriky,
3-4 rajčata,
lžička sumahu* (možno nahradit lžící citrónové šťávy),
1/8 l kysané smetany,
lžička estragonu,
sůl,
 pepř.

Jemně nakrájenou cibuli podusíme na másle. Kuře nakrájené na kousky osolíme, opepříme, přidáme papriku, opečeme, podlijeme vodou, přidáme rajčata, sumah (nebo citrónovou šťávu, případně dřeň) a dusíme. Když maso změkne, přidáme estragon a zalijeme kysanou smetanou. Jíme s chlebem.

*Sumah (Rhus coriaria L ) - prášek červené barvy a kyselé chuti. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské, domácí kolem Středomoří a v JZ Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, např. škumpa ocetná, lysá, ale jejich plody se nepoužívají.
V originálních receptech zakavkazské kuchyně se používá k rožněným masům (šašlik) nebo do jídla (čachohbili). U východních národů se zřejmě kdysi používal místo soli. Protože sumah nebo sumach působí proti průjmům, dává se do tučných jídel. U nás ho lze nahradit citronem.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz