Právě jsem uklízela ve skříňce, ve které schovávám nenahraditelné ingredience naší hospodyně. Někdy v letech 5O. se běžně v koloniálu prodávalo barvivo (podobré šafránovému roztoku) pod názvem KIKI. Dávalo se do buchet, těst, polévek. Jen jedno vím zcela jistě, jedná se o barvivo, vyrobené ze slupek cibulí. Po tolika letech se nejen nezkazilo, ale vykrystalizovalo. Je zcela bez chuti i zápachu a je opravdu vynikající a hlavně bez chemie-zcela přírodní, prostě BIO.Nezná někdo návod, jak KIKI vyrobit doma?? Moc děkuji. Běžně se doma vyrábělo.Mám mlhavý pocit, že v době loupání velkého množství cibule, se slupky zalily vodou a pomalu se tekutina odpařovala. Víc si moje hlava nepamatuje, bohužel. Moc díky všem za přesný recept.
Kuchařské barvivo ze slupek cibule
Přesný recept Ti nepovím, ale je to tak jak píšeš. Slupky od cibule se
hodí do vody a vaří. Barvíme tak každým rokem velikonoční vajíčka.
Nikdy by mě nenapadlo ho přidávat do omáček atd. Je to fajn nápad, když
se ti zrovna nezadaří udělat pěkně hnědá omáčka, možná by to šlo
tímto vývarem vylepšit.
Asi se to tak dělalo, jak říkáš. Někdy si to vyzkouším při zabíjačce. To se loupe hodně velké množství cibule. Když chci já, aby pokrm (polévka, omáčka a pod.) měl sytější hnědou barvu, přidávám běžně během vaření lupení z cibule.
Tasmo, vzpomněla jsem si ( z let 72-5) na jednoho šéfkuchaře velkého hotelu, všichni jeho přátelé, včetně mně-byla jsem hloupá, že jsem si to tehdy nezapsala- sbírali pytle cibulových slupek. Odpařování muselo trvat hodiny, ale rozhodla jsem se do pytlíku od cibule sbírat slupky a zahájím sběr. Po stránce chemické není důvod, abychom to barvivo nedostali do roztoku. U nás se s tím barvilo vše, místo šafránu. Malinká sklenička (lékárenská o objemu 50 ml mně vydržela přes 30 let!)To by to bylo, aby labužníci na ten fígl společnými silami nepřišli! O výsledku budu informovat. A díky za dodání odvahy.
..doma nevařím a když čtu tady diskusi, tak si myslím, že
odpařováním by to bylo zbytečně drané. O velikonocích se to u nás
dělá tak, že se slupky z cibule žluté a červené dají do starého hrnce
s vodou a vaří. Je vidět, jak se voda zabarvuje. Až se voda trochu zbarví,
tak tam přidáš vejce a vaříš. Vždycky po čase jedno z vajec vyndáme a
kouknem, jestli to takhle stačí. Když to stačí, tak se vejce vyndají a
když to nestačí, tak se tam nechají válet až prostě jsou.
Jestli chcete mít vejce obarvená pravidelně, tak se s vejci musí otáčet.
Dají se na vejcích dělat i různé ornamenty. Omotáním provázku, tráva
do punčochy s vajíčkem, vosk a už nevím.
Při vaření vývarů dávám do polévky cibuli se slupkou - odeberu pouze vrchní slupku, dobře umyji. Polévka má lepší barvu.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
