Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Thajská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
1 hrnek = 250 ml 1 lzice = 15 ml Recept prizpusoben zapadni kuchyni.
Predvarit brambory a mrkev (budou se jeste dusit). Nakrajet maso na kousky. Oprat a nakrajet zeleninu na jednosoustove kousky. Na tezke panvi, nebo ve wok kotliku na strednim ohni rozehrat olej a pridat k nemu cervene kari az zavoni a zalit ho jednou tretinou kokosoveho mleka. Za obcasneho michani vse zahrivat 5-10 minut do te doby, nez se vytvori ridka omacka. Zvysit teplotu na vysokou, pridat kureci kousky a napul je uvarit (asi 5 minut). Prilit rybi omacku, pridat cukr, sul a zbytek kokosoveho mleka. Dobre vse promichat. Potom vmichat kari pastu, brambory, mrkev, vyvar/vodu kolik je za potrebi. Pridat bobkovy list a vse podusit minutu nebo dve dele. Pridat cerstvou zeleninu a hrasek a dusit dalsich 3-5 minut, nebo do te doby, kdy je zelenina udusena do al dente. Podavat s miskou jasminove ryze
Recept je z kategorií: Prsa
Jasminova ryze, Darjeeling caj
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
1.2.16 13:57
Dělám jinak, ale je to téměř identické … na tuku, sebraném z kuřecího vývaru osmahnu žlutou karí pastu, přidám kousky kuřete, bambus nebo kedlubnu, galgan, naťovou cibulku, plátky jednoho stroužku česneku, papriku, chilli papričku, zelené fazolky, citronovou trávu, pak přidám kuřecí vývar, kokosové mléko a trochu rybí omáčky … je to rychlé a stavovské a podle použitých surovin pokaždé jiné. Jasmínová rýže, nebo basmati …
Líbí se mi Uvaření se již líbí 9 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené)
Skvělé
2452 příspěvků 18.9.10 03:16
V ČR rybí omáčku, ústřicovou omáčku, červenou a zelenou kari pastu, kokosové méko a podobné věci distribuje firma Tandoori pod značkou Exotic food (authenic Thai); je to k dostání ve většine lepších super-hyper.
esme, to neni muj napad s tou sojovkou a ancovickami, nekde jsem to kdysi cetla, avsak si nevzpominam kde
Mam moc rada japonske kari. Ta thajska rybi
omacka se bezpecne dostane koupit v CR a je skoda, ze se mi nedari spojeni na
blog ‚Chutne zakousnuti‘, protoze Alenka tam ma na fotce ingredienci
k thajskemu kari rybi omacku i s vinetou v cestine. Jak jste si pochutnali
na kari 
4813 příspěvků 17.9.10 08:31
sojová omáčka smíchaná s ančovičkami je výborný nápad.
Myslím si ale že Rybí omáčka bude k dostání všude. Co by se jinak v těch malých asijských obchůdcích prodávalo.
Karí (skoro jakékoliv) je také naše slabost. Dnes vyrábím Chu Chee karí s rybou.
Už se těším.
Dando a esme, take plne souhlasim, ze bez rybi, ustricove i jinych omacek thajska kuchyne nechutna jako thajska kuchyne. Skoda, ze v uvodu pro kazdou kuchyni neni strucny jeji popis vcetne ingredienci a dulezitych vlastnosti i mozna historie te dane kuchyne. Mam vsak dojem, ze neco takoveho Pepicek planoval
Nejak mi ten odkaz nepracoval a tak se jeste jednou pokusim…nekamenujte vsak, nepodari-li se to…Recept s obrazky
esme, diky za vysvetleni rybi omacky
A navic, Alenka ve svem blogu ‚Chutne
zakousnuti‘ uvarila jeden z mych receptu a nemela problem s rybi omackou.
Muze se najit napriklad v Lidlu… http://nd01.jxs.cz/691/231/
mozna bych mohla dodat, ze jeji jmeno thajsky je Nahm Plah. Omacka je vlastne nenahraditelna, avsak pri dobre vuli ji lze nahradit takto, 1 lzice rybi omacky = 1 lzice sojove omacky smichane s utrenym filetem ancovicky. Omacka je podstata thajske kuchyne a dodava tu pravou chut, kterou zname z autentickych receptu. Pri mem pobytu v Jeseniku jsem ruzne specialitky dostala koupit od mistniho majitele zdrave vyzivy, ktery byl ochoten pro mne ruzne produkty objednat. Vegetarianska verze je pripravena z kvaseneho tofu nalozeneho v nalevu, nasolenych zlutych fazoli a nekdy se pridavaji take palive papricky.
Toto vsechno jsem jiz nekolikrat opakovala pod mnou napsanymi thajskymi recepty
77482b059e_25591620_o2.jpg /> 77482b059e_25591620_o2.jpg
a mně voní a dokonce i chutná, a nejen rybí, ale i ústřicová
jsem zvrhlík?:P
4813 příspěvků 16.9.10 20:06
nasolené rybičky se prostě nechají zkvasit. Pak se to nalije do láhví.
Nejspíše bude k dostání v nějakém asijském obchůdku, neboť je to jedna ze základních surovin celé jihovýchodní Asie.
Až ho přineseš domů, nečichej k tomu jako kdysi já. Hned jsem to vylila, protože jsem si myslela že mi prodali něco zkaženého.
A oni ano… Je tu ale zase výhoda že to vydrží navěky, neboť se už zkazit nemůže.
Na obrázku je snad nejprodávanější značka - Squid.
Veselé vaření!
Esmeraldo - díky. Opravdu jsem nevěděl, že fish sauce není obecné jméno, ale terminus technicus. Vzhledem k tomu, že ji neznám budu rád, když řekneš, z čeho se dělá
. A promiň mou neznalost, rád se nechám
poučit …
4813 příspěvků 16.9.10 18:53
To jedno „vědět“ tam nepatří. Takhle to dopadá když dělám více věcí najednou.
4813 příspěvků 16.9.10 18:26
Rybí omáčka = Fish sauce. Jak se vyrábí vědět nechceš vědět.