Recept Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené)

(Hodnoceno 1x) Thajská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené)

Úvod

1 hrnek = 250 ml
1 lzice = 15 ml
Recept prizpusoben zapadni kuchyni.

Postup

Predvarit brambory a mrkev (budou se jeste dusit). Nakrajet maso na kousky. Oprat a nakrajet zeleninu na jednosoustove kousky.

Na tezke panvi, nebo ve wok kotliku na strednim ohni rozehrat olej a pridat k nemu cervene kari az zavoni a zalit ho jednou tretinou kokosoveho mleka. Za obcasneho michani vse zahrivat 5-10 minut do te doby, nez se vytvori ridka omacka.

Zvysit teplotu na vysokou, pridat kureci kousky a napul je uvarit (asi 5 minut). Prilit rybi omacku, pridat cukr, sul a zbytek kokosoveho mleka. Dobre vse promichat. Potom vmichat kari pastu, brambory, mrkev, vyvar/vodu kolik je za potrebi. Pridat bobkovy list a vse podusit minutu nebo dve dele.

Pridat cerstvou zeleninu a hrasek a dusit dalsich 3-5 minut, nebo do te doby, kdy je zelenina udusena do al dente.

Podavat s miskou jasminove ryze

Recept je z kategorií: Prsa

Nahlásit recept

  • 14.09.10 vloženo
  • 12045x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g kurecich prsou nakrajenych na jednosoustove kousky
  • 2-3 hrnky zeleniny (hub, chrestu, cibule, cukety atd)
  • 2 vetsi brambory oloupane, nekrajene na vetsi kousky a predvarene
  • 1-2 mrkve na jednosoustove kousky nakrajene a predvarene
  • 1/2 hrnku zmrazeneho hrasku
  • 1-2 lzice rostlinneho oleje
  • 1 lzice cervene thajske kari pasty
  • 1 konzerva asi 400 ml kokosoveho mleka
  • 1 - 4 lzice rybi omacky (pozor, pro nekoho to muze byt sila)
  • sul podle chuti (nektere ingredience jsou jiz slane)
  • 1 - 2 lzice hnedeho cukru (nebo bezneho)
  • 1 lzice zlure thajske kari pasty
  • 1/2 hrnku vody, nebo kureciho vyvaru
  • 1 cerstvy kafirovy lit, nebo bobkovy list

Doporučená příloha

  • Jasminova ryze, Darjeeling caj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 01.02.16 13:57

Dělám jinak, ale je to téměř identické … na tuku, sebraném z kuřecího vývaru osmahnu žlutou karí pastu, přidám kousky kuřete, bambus nebo kedlubnu, galgan, naťovou cibulku, plátky jednoho stroužku česneku, papriku, chilli papričku, zelené fazolky, citronovou trávu, pak přidám kuřecí vývar, kokosové mléko a trochu rybí omáčky … je to rychlé a stavovské a podle použitých surovin pokaždé jiné. Jasmínová rýže, nebo basmati …

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
suzanka
161 příspěvků 22.10.12 13:56

Skvělé

 
di
2451 příspěvků 18.09.10 03:16
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené).

V ČR rybí omáčku, ústřicovou omáčku, červenou a zelenou kari pastu, kokosové méko a podobné věci distribuje firma Tandoori pod značkou Exotic food (authenic Thai); je to k dostání ve většine lepších super-hyper.

 
babi
6360 příspěvků 18.09.10 02:51
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené).

esme, to neni muj napad s tou sojovkou a ancovickami, nekde jsem to kdysi cetla, avsak si nevzpominam kde ;) Mam moc rada japonske kari. Ta thajska rybi omacka se bezpecne dostane koupit v CR a je skoda, ze se mi nedari spojeni na blog ‚Chutne zakousnuti‘, protoze Alenka tam ma na fotce ingredienci k thajskemu kari rybi omacku i s vinetou v cestine. Jak jste si pochutnali na kari ;)

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.09.10 08:31
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší - Babi,

sojová omáčka smíchaná s ančovičkami je výborný nápad.
Myslím si ale že Rybí omáčka bude k dostání všude. Co by se jinak v těch malých asijských obchůdcích prodávalo.

Karí (skoro jakékoliv) je také naše slabost. Dnes vyrábím Chu Chee karí s rybou.

Už se těším.

 
babi
6360 příspěvků 17.09.10 06:32
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené).

Dando a esme, take plne souhlasim, ze bez rybi, ustricove i jinych omacek thajska kuchyne nechutna jako thajska kuchyne. Skoda, ze v uvodu pro kazdou kuchyni neni strucny jeji popis vcetne ingredienci a dulezitych vlastnosti i mozna historie te dane kuchyne. Mam vsak dojem, ze neco takoveho Pepicek planoval ;)

 
babi
6360 příspěvků 17.09.10 00:47
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené).

Nejak mi ten odkaz nepracoval a tak se jeste jednou pokusim…nekamenujte vsak, nepodari-li se to…Recept s obrazky

 
babi
6360 příspěvků 17.09.10 00:40
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené).

esme, diky za vysvetleni rybi omacky ;)
mozna bych mohla dodat, ze jeji jmeno thajsky je Nahm Plah. Omacka je vlastne nenahraditelna, avsak pri dobre vuli ji lze nahradit takto, 1 lzice rybi omacky = 1 lzice sojove omacky smichane s utrenym filetem ancovicky. Omacka je podstata thajske kuchyne a dodava tu pravou chut, kterou zname z autentickych receptu. Pri mem pobytu v Jeseniku jsem ruzne specialitky dostala koupit od mistniho majitele zdrave vyzivy, ktery byl ochoten pro mne ruzne produkty objednat. Vegetarianska verze je pripravena z kvaseneho tofu nalozeneho v nalevu, nasolenych zlutych fazoli a nekdy se pridavaji take palive papricky.
Toto vsechno jsem jiz nekolikrat opakovala pod mnou napsanymi thajskymi recepty ;) A navic, Alenka ve svem blogu ‚Chutne zakousnuti‘ uvarila jeden z mych receptu a nemela problem s rybi omackou. Muze se najit napriklad v Lidlu… http://nd01.jxs.cz/691/231/
77482b059e_25­591620_o2.jpg
/> 77482b059e_25­591620_o2.jpg

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.09.10 23:40
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené).

a mně voní a dokonce i chutná, a nejen rybí, ale i ústřicová :-) jsem zvrhlík?:P

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.09.10 20:06
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší - Be,

nasolené rybičky se prostě nechají zkvasit. Pak se to nalije do láhví.
Nejspíše bude k dostání v nějakém asijském obchůdku, neboť je to jedna ze základních surovin celé jihovýchodní Asie.

Až ho přineseš domů, nečichej k tomu jako kdysi já. Hned jsem to vylila, protože jsem si myslela že mi prodali něco zkaženého.
A oni ano… Je tu ale zase výhoda že to vydrží navěky, neboť se už zkazit nemůže.
Na obrázku je snad nejprodávanější značka - Squid.
Veselé vaření!

 
be04565 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.09.10 19:54
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené).

Esmeraldo - díky. Opravdu jsem nevěděl, že fish sauce není obecné jméno, ale terminus technicus. Vzhledem k tomu, že ji neznám budu rád, když řekneš, z čeho se dělá :). A promiň mou neznalost, rád se nechám poučit …

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.09.10 18:53
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené).

To jedno „vědět“ tam nepatří. Takhle to dopadá když dělám více věcí najednou. :oops:

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.09.10 18:26
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené).

Rybí omáčka = Fish sauce. Jak se vyrábí vědět nechceš vědět.

 
be04565 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.09.10 13:19
Re: Žluté karí mé nejoblíbeněší (mnohokrát uvařené).

:) hezké :). Hlavně se mi líbí ta věta „recept přizpůsoben západní kuchyni“, překládám si to správně, že jinak by tam nebyla 1 lžíce té pasty, ale 2-3 hrnky téhož ? :). A omlouvám se za neznalost, ale co myslíš tou rybí omáčkou ? Zdravím a pěkný den :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz